Ужасите на миналото тегнат над полския град Освиенцим

Десетилетия след "Аушвиц": По-добре да спуснем завеса на мълчание
26 яну 2015 20:40, Елка Василева
160
Ужасите на миналото тегнат над полския град Освиенцим
Снимка: Reuters

Богумила си спомня как като малко момиче от полското градче Освиенцим видяла как нацистки надзиратели биели затворници и как заедно с майка си гледала заревото над крематориумите на концлагера "Аушвиц".

"Всички си седяха тихо в къщите, прозорците бяха възможно най-плътно затворени", каза тя.

Седемдесетата годишнина от освобождаването на "Аушвиц", на чието тържествено отбелязване ще присъстват световни лидери и оцелели концлагеристи, повдигна болезнени въпроси за жителите на Освиенцим, където нацистките окупатори са създали една от най-безмилостните машини за изтребване в историята, отнела живота на около 1,5 милиона души, пишат Виктор Шари и Войчех Журавски от Ройтерс.

Как родителите им са работели и са изпълнявали ежедневните си задължения, докато от другата страна на телената ограда са извършвани такива нечовешки жестокости? Какво са знаели тогава за случващото се там? "Хората, разбира се, знаеха какво става", каза Богумила, която по времето на окупацията е била дете.

Масовото избиване на затворници и изгарянето на хиляди трупове не беше тайна, каза тя. Някои разказват, че са усещали смрадта от изгаряните тела в Аушвиц, но са мълчали, за да оцелеят.

"Понякога майка и аз отивахме към лагера и виждахме това отвратително зарево на хоризонта", каза тя.

Но през войната жителите на градчето са мислели най-вече как да оцелеят. Окупацията е била много жестока. Някои местни жители си спомнят, че е имало хора, които смело са криели евреи в домовете си, но други разказват за евреи, предадени от съседите си на нацистите.

"Повечето не правеха нищо, защото много се страхуваха", каза Богумила.

Тя е една от четирите жени, с които този месец се срещнахме в кафене в Освиенцим, за да споделят с нас спомени от детските им години в Освиенцим и от разказите на техните родители за онова време.

Те не пожелаха да ни кажат фамилиите си, опасявайки се, че говорейки честно и открито, може да ядосат някои от местните хора, които предпочитат да не се връщат постоянно към миналото.

Между 1940 г. и 1945 г. "Аушвиц" се разраства и се превръща в голям комплекс от бараки, работилници, газови камери и крематориуми.

Защита, предателство

Въпреки изключително строгите наказания за всеки, който помага на евреин на окупираните от нацистка Германия територии, някои поляци все пак са рискували живота си, опитвайки се да помогнат.

Днес Полша е страната с най-голям брой спасители, удостоени със званието "Праведен сред народите", което се присъжда от израелския институт за изследвания на Холокоста "Яд Вашем"- 6454 поляци официално са получили това признание за усилията им в спасяването на евреи.

"Леля ми криеше в дома си в Освиенцим едно еврейско момиче през войната", каза Ванда, пенсионирана фризьорка.

Но евреите са били 10 процента от предвоенното население на страната и сред поляците е бил разпространен и антисемитизмът.

Еврейското момиче, което лелята на Ванда се опитвала да спаси, било заловено и убито, след като две млади полякини я видели на улицата и я посочили на германските войници, разказва Ванда.

Някои освен това се опитвали да се облагодетелстват финансово от ситуацията - или като продавали сведения на германците, или като изнудвали криещите се евреи. Такива постъпки се наказвали със смърт от полската съпротива.

Някои поляци се облагодетелствали от смъртта на еврейските си съграждани, като придобивали тяхна собственост. Йоанна, пенсионирана счетоводителка, родена малко след войната, като дете чувала разкази за хора, които след 1945 г. ровели около лагерите, търсейки злато.

"Познавахме хора, които забогатяха, които направиха пари от това", каза Ева, полякиня с еврейски произход, която била на две години, когато войната свършила.

Родена в Освиенцим от майка еврейка и баща поляк, тя решила да остане след войната в родния си град. Казва, че днес е една от много малкото евреи, останали в Освиенцим.

"Мама е била три месеца в лагера", каза Ева. "Платили и я измъкнали оттам, скрита в каруца, пълна с боб". "Оцеляла само благодарение на един фолксдойч, на когото баща ми дал пари", каза тя, имайки предвид хората, които в Третия Райх били смятани за етнически германци. "Той работел с германците, затова един ден дошъл и казал на баща ми: нека тя да изчезне някъде за две седмици". "Не знам колко души е пратил в лагера, но знам, че е помогнал на майка ми. Дали го е направил за пари? Трудно е да се каже. По онова време за това е трябвало да платиш".

В продължение на седем десетилетия Освиенцим се опитва да остави зад гърба си мрачното минало. На сградата на главната гара на града, през която някога стотици хиляди хора са били карани в конски вагони към газовите камери на лагера, сега е разпънат гигантски транспарант "Град на мира".

Жителите на Освиенцим се опитват да гледат напред. "Подсъзнателно всичко това още е в мен", каза Ева. "Но аз никога не говоря за това. По-добре да спуснем завеса на мълчание".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
24
 
! Отговори
морски преди 9 години
Най-голямата лъжа на 20-ти век е холокоста.
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тежки и страшни времена. Да не дава Бог да се връщат, защото покрай сухото гори и мокрото
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можах да разбера защо Сталин е избил полските офицери и войници в Катинската гора,след като са бягали от нацистите? Известно ми е само,че Хитлер е купувал петрол от Баку,когато са били приятели с комунистите.После се споразумяли да си поделят Полша,а защо са се скарали и започна световната?
8
2
 
32
 
! Отговори
Чукча читател преди 9 години
Да се неглижира Русия, като освободител във Втората Световна война е недопустимо изкривяване на историята граничещо с престъпление. Какви украинци са освободили Освиенцим? Какви пет лева?
7
7
 
26
 
! Отговори
Зюндел преди 9 години
Стигате вече с този Холокст бе хора!! Една лъжа колкото пъти и да я преповтаряте, пак си остава лъжа! Все още не съм срещнал поне малко образован и мислещ човек, който да се е поровил по тази тема и да не е стигнал до заключението, че историята с Холокоста е една грандиозна лъжа!!!
6
1
 
31
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
И въпросът дали са верни цифрите за 6-те милиона загинали евреи остава. На запад публичното изказване на по добни съмнения е подсъдно, а ужким там има свобода на словото.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
яицеглавият мутант каза в берлин че съветската армия е окупирала украина и германия *** е тои и прасенко СЪЩО сатаниста турчинов а на барак ОБОНГО ЕДИН ГОЛЯМ БАНАН
4
8
 
19
 
! Отговори
681 преди 9 години
Изглежда малко *** са изгорили фашистите!
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ако целял да убива тези хора за какво са му тези лагери , тухлени , с тоалетни чинии и други екстри по онова време .. Можел е да постъпи направо като украинските фашисти , трепане и копане , а може и без копане.
2
4
 
42
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Днес загиват невинни в Палестина, Украйна, Африка и в сърцето на Европа. Главорезите от ИДИЛ режат гърла пред камери, Палестинците са в резерват. А като споменавате евреите не забравяйте да споменете и другите народи които загинаха.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия неща ги показвайте на ненормалниците от близкия изток, европееца си взе поука, от която дори си пати в момента