"Лудите гръцки левичари имат една добра идея"

Блумбърг: Германия да размисли за намаляване на дълга на Гърция
28 яну 2015 21:51, Елка Василева
81
"Лудите гръцки левичари имат една добра идея"
Снимка: архив, Reuters

Сред популистката реторика, която помогна на крайнолявата партия СИРИЗА да спечели парламентарните избори в Гърция, има една идея, която би трябвало сериозно да се обмисли, особено от Германия: да се съживи растежът в еврозоната, като се облекчи дългът на най-сериозно засегнатите страни, пише агенция Блумбърг

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва в понеделник като гръцки премиер, отдавна призовава за "Европейска дългова конференция" - среща на върха, на която лидерите от региона да намалят изтощителните задължения на Гърция и на други финансово притеснени правителства от еврозоната. За разлика от останалата част от програмата на партията тази идея има смисъл.

Гърция вече получи известно облекчаване на дълга, но не достатъчно, за да бъде устойчива фискалната й позиция. Ципрас призовава за отписване на около една трета.

Има много исторически прецеденти за намаляване на дълга в такъв размер. Един случай особено би трябвало да намери отклик сред германските представители, които са сред най-заклетите противници на облекчаването на дълга. След Втората световна война германските кредитори признават, че пълното изплащане на дълга на страната ще направи възстановяването по-трудно и може да дестабилизира цяла Европа. През 1953 г. те се споразумяват да опростят около 50% от дълга на Западна Германия, а останалата част да зависи от икономическото представяне. Кредиторите на страната тогава признават, че намаляването на дълга е в техен собствен интерес.

Днес Германия е най-могъщата страна кредитор в еврозоната. Продължителната финансова и икономическа криза наред с пропуските във финансовото и регулаторно управление във всички посоки остави Гърция и други страни в тежко положение.

Обезпокоена, че едно допълнително облекчение на дълга ще насърчи разточителното харчене, Германия се противопоставя на отписване на част от дълга и настоява за жестоки финансови икономии.

Резултатите са катастрофални. В Гърция всеки четвърти работник е безработен и според някои оценки почти половината население сега е живее в бедност.

Тази наложена тежка ситуация не подобрява способността на страните да изплатят дълговете си, както и не способства за подобряването на икономическите перспективи на ЕС. Бавният растеж подкопава финансовите ползи от икономиите. Въпреки намаляването на разходите и увеличаването на данъците Гърция, Италия, Португалия, Испания и дори Франция няма да могат в близко бъдеще да сведат съотношението дълг-брутен вътрешен продукт до определения за еврозоната максимум от 60% .

Опрощаването на дълга, обвързано с икономически реформи, подкрепящи растежа, би помогнало. В някои страни разходите за обслужване на дълга надхвърлят 10 процента от държавните разходи. Част от тези пари биха били по-добре използвани за разходи, които ще върнат хората на работа. По-високата заетост и по-бързият растеж ще улеснят правителствата в изплащането на останалите им задължения. Затова, при тези толкова тежки условия, истинската цена на намаляването на дълга за кредиторите е ниска - в най-лошия случай, а в някои случаи дори тази цена би могла да бъде отрицателна.

Би могло да има и други ползи - преди всичко намаляване на мъките, наложени на Гърция и други страни, както и възстановяване на широката подкрепа за европейския проект. Като главен участник в проекта Германия се оказва в доста печеливша позиция. Отказът й да подкрепи допълнително намаляване на дълга е икономически вредно и политически опасно. В свой собствен интерес Германия би трябвало да помисли отново.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ГерманиядългГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще им опростят дълга, и заплатите им ще се вдигнат, и ще сложат край на политиката на икономии и ограничения. А в *** политиците ще се навеждат на Вашингтон и геойовете от Брюксел и матряло ще живее още 25 години в мизерия.
20
8
 
11
 
! Отговори
турчин до 19 преди 9 години
Поинтересувай се колко християни имаше в Палестина преди Израел и днес. Айде не ми споменавай Израел, че да не се обиждаме.Израел може да бъде стожер на Ционизма ползвайки пипалата си САЩ, Идил и талибаните.
19
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16Кой си ти, бе ***, дето още ти миришат чорапите, преди няколко години влезе в ЕС, и вече си голям европеец, та да казваш на гърците да излизат от ЕС!?Гърция беше пожертвана за спасяването на банковата система в ЕС. Само за 4 години от кризата Германия спечели от Гърция от лихвите 80 милиарда...
18
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия ще се разпаднат като държава и ще ги разпродъдът на търг ама кой ще си купи грък ***
17
13
 
12
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Гърците са много религиозни и културни хора. Защитават своето. Имат чест и достойнство. Хитрочки са но това си е ориенталска особеност. Като бях малко дете в БГ заглушаваха турските радиостанции. Дядо ми имаше едно огромно радио и от пускаше и слушахме нашите "турски" песни (мелодията) текста не го разбирахме но музиката си беше турска.
16
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Русия и Гърция, а фашизоидите САЩ да умират!
15
7
 
19
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Гърците си защитават народа и правилно правят. Имат много социални придобивки, за които ние можем само да мечтаем. А, нас ще ни разцепят да бачкаме до гроб, с мизерни заплатки.. Дано се спасят от вонящия ЕС.. Не напразно Швейцария и Норвегия не щат и да чуят за евро и ЕС!
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъкмо започнах производство на чинии да ги продавам на гърците за чупене при сиртаки,а каква стана.Те фалираха и азе.
13
5
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Какво общо мога да имам със страна, която е мюсюлманска, в която Ердоган постепенно изкривява до неузнаваемост идеите на Ататюрк, с страна в която жителите се възпитават още в училищата, че Османската империя е била велика и е редно и днешна Турция да стане такава. Със страна, която атакува всячески Израел- който е стожер на християнството в Близкия изток. Турция е близка до нас, но с подобни идеи.....много , много далече от нас.
12
11
 
18
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
И гръцките комунисти са като нашите.Те не създават продукт,искат да харчат,но друг да заработи парите.Историята по хронология е национализация,колективизация и накрая "демократична " бандитска приватизация...
11
5
 
21
 
! Отговори
До Турчин преди 9 години
И сам не знаеш колко си прав.Аз самият съм православен турчин и винаги като ходя в Гърция на Църква (а ходя често) все ги чувствам като мои братя гърците.Ако Турция беше православна тя щеше да е като Гърция.Ако турците бяха православни щяха да са като гърците.Българите са малко грубички, различват се. Но гърците са финни натури. Те са православните турци.Жалко, че не познавам нито един друг православен турчин.Няма с кого да сме от една кръв и от една вяра.Бог да пази православните.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с парите дадени от ЕС гърците изкупиха банките в България много български производства част от търговията тук и след цялото това заробване да ни е жал за тях.ВЪН мястото ви не е в Европа а има активи които да ви вземе ЕС
9
7
 
12
 
! Отговори
баба Пенка Растата преди 9 години
Проблемът е,че Гърция не изплаща още дълга си,а продължава да взима нови заеми.Пред Гърция има два варианта:1) Или ще получава още кредити и ще изпълнява каквото й се каже2)Гърците ще тръгнат с рогата напред и ще стигнат до там където бяха преди 5г.,само че със 200млрд. борчове.
8
15
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
За гърците ние турците сме "гърци - мюсюлмани" а за нас те са "турци - християни". Една кръв и различни религии и езици. Но кръвта вода не става. Дори да се избием помежду си: Братя сме! Майната им на швабите.Да живее Гърция!
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърка може и да иска сиртаки ама няма кой да му даде За това най достойно да взимат паничката и просия ако не щат да работят
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се махат гърчолята при Путин да видят той колко ще им даде
5
9
 
11
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Май вървим към оня последователност, че към който съюз се присъедини ние, българите - той се разпада.. Немците (втората световна), съветски съюз (СИВ) по-късно, а сега ЕС.. Каръщина к'во да се прави.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щото живеят в катастрофална бедност безработните гърци си имат прислужници от България а социалната помощ е към 2 бона...Аз имам още по добра идея.Направо им разрешете да си печатат евро и долари и да ги дават вместо тоалетна хартия.400 къса за 1 евро.Само хартия им давайте и това е ..
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понятието Европейски Съюз е използвано за първи път от хора от обкръженито на Хитлер, които обаче за разлика от него са мислили, че Германия трябва да превземе Европа икономически. Да създаде европейски Съюз и да управлява Европа. Хитлер не е мислел така. Тази идея за Европейски Съюз се ражда едва към края на войнат, когато вече е било ясно, че Хитлер губи.Реализирана е перфектно по-късно и днес виждаме точно това.
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плащане като попове и здрава работа никакво сиртаки В германия след войната работят 2 години БЕЗ ЗАПЛАТА тогава може и да им намалят нещо на малаките