"Лудите гръцки левичари имат една добра идея"

Блумбърг: Германия да размисли за намаляване на дълга на Гърция
28 яну 2015 21:51, Елка Василева
81
"Лудите гръцки левичари имат една добра идея"
Снимка: архив, Reuters

Сред популистката реторика, която помогна на крайнолявата партия СИРИЗА да спечели парламентарните избори в Гърция, има една идея, която би трябвало сериозно да се обмисли, особено от Германия: да се съживи растежът в еврозоната, като се облекчи дългът на най-сериозно засегнатите страни, пише агенция Блумбърг

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва в понеделник като гръцки премиер, отдавна призовава за "Европейска дългова конференция" - среща на върха, на която лидерите от региона да намалят изтощителните задължения на Гърция и на други финансово притеснени правителства от еврозоната. За разлика от останалата част от програмата на партията тази идея има смисъл.

Гърция вече получи известно облекчаване на дълга, но не достатъчно, за да бъде устойчива фискалната й позиция. Ципрас призовава за отписване на около една трета.

Има много исторически прецеденти за намаляване на дълга в такъв размер. Един случай особено би трябвало да намери отклик сред германските представители, които са сред най-заклетите противници на облекчаването на дълга. След Втората световна война германските кредитори признават, че пълното изплащане на дълга на страната ще направи възстановяването по-трудно и може да дестабилизира цяла Европа. През 1953 г. те се споразумяват да опростят около 50% от дълга на Западна Германия, а останалата част да зависи от икономическото представяне. Кредиторите на страната тогава признават, че намаляването на дълга е в техен собствен интерес.

Днес Германия е най-могъщата страна кредитор в еврозоната. Продължителната финансова и икономическа криза наред с пропуските във финансовото и регулаторно управление във всички посоки остави Гърция и други страни в тежко положение.

Обезпокоена, че едно допълнително облекчение на дълга ще насърчи разточителното харчене, Германия се противопоставя на отписване на част от дълга и настоява за жестоки финансови икономии.

Резултатите са катастрофални. В Гърция всеки четвърти работник е безработен и според някои оценки почти половината население сега е живее в бедност.

Тази наложена тежка ситуация не подобрява способността на страните да изплатят дълговете си, както и не способства за подобряването на икономическите перспективи на ЕС. Бавният растеж подкопава финансовите ползи от икономиите. Въпреки намаляването на разходите и увеличаването на данъците Гърция, Италия, Португалия, Испания и дори Франция няма да могат в близко бъдеще да сведат съотношението дълг-брутен вътрешен продукт до определения за еврозоната максимум от 60% .

Опрощаването на дълга, обвързано с икономически реформи, подкрепящи растежа, би помогнало. В някои страни разходите за обслужване на дълга надхвърлят 10 процента от държавните разходи. Част от тези пари биха били по-добре използвани за разходи, които ще върнат хората на работа. По-високата заетост и по-бързият растеж ще улеснят правителствата в изплащането на останалите им задължения. Затова, при тези толкова тежки условия, истинската цена на намаляването на дълга за кредиторите е ниска - в най-лошия случай, а в някои случаи дори тази цена би могла да бъде отрицателна.

Би могло да има и други ползи - преди всичко намаляване на мъките, наложени на Гърция и други страни, както и възстановяване на широката подкрепа за европейския проект. Като главен участник в проекта Германия се оказва в доста печеливша позиция. Отказът й да подкрепи допълнително намаляване на дълга е икономически вредно и политически опасно. В свой собствен интерес Германия би трябвало да помисли отново.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ГерманиядългГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** Бкумбърг що не вземе да иска да се даде на България 100-200 млд безвъзмездно. Ще се съживи търсенето. Като иска да даде от джоба си на гърците - не е като да няма.
60
0
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Много правилно, трябва да се намалят дълговете. На всички без Гърция. На тях вече им го намаляваха много пъти.
59
4
 
9
 
! Отговори
да преди 9 години
Сириза няма какво да направи, защото няма с какво да го направи :) това гърците са рядко наивен народ.. първия появил и обещал им рая и налапаха въдицата.. хахахахах.. такъв страшен политик е, че първото нещо, което щял да направи за силна и независима Гърция е да..... измоли опрощаване на дълга... хахахахах..гърците са една буря в чаша вода.. стандартните средиземноморски лаладжии с големи усти и гол..... :)
58
1
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Цитат от статията: "През 1953 те (.. кредиторите ..) се споразумяват да опростят около 50% от дълга на Западна Германия, а останалата част да зависи от икономическото представяне. Кредиторите на страната тогава признават, че намаляването на дълга е в техен собствен интерес."Е да де. Убедили са се през 1953, че редуцирането на дългът на Западна Германия е в интерес на кредиторите. Сега обаче не виждам какъв интерес могат да имат кредиторите от редуцирането на дългът на Гърция.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ ЗА СИРИЗА ХИЧ НЕ СА МАЛКО. ТЕ СЕ НАДЯВАТ ДА СИ ВЪРНАТ ПРЕДИШНИЯТ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ. ЗАЩОТО В МОМЕНТА ИЛИ СА БЕЗРАБОТНИ ИЛИ МИЗЕРУВАТ С НЯКОЯ СОЦИАЛНА ПАМОЩ. АКО СИРИЗА НЕ НАПРАВИ НЕЩО ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ЖИВОТА НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ СИ ЩЕ ПАДНАТ КАТО КРУША ОТ ВЛАСТ. И ТОВА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕМЕ В ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ах мале, Ционисткият строй се разпада, особенно с оглед на вчерашното нападение на Хизбуллах над Израел, в окупирана Шааба
55
0
 
10
 
! Отговори
Който пести преди 9 години
беден умира. 1988-*** бях при маслинаджийте(тава не са елини, както египтяните не са строили пирамиди). 4-5 заплати взимаха бонус, а синдикатите ги пазеха, да не заспят, паднат и се убият. Пенсионер 4 членно семейство моулузе изхранваше. Сутрешен мързел, кафе, следобедна дрямка, нощен купон. Мързел, по-голям от арабския. Смееха се нашите "Димитровки", държаха ги в кутии за обувки. Българи, ги бе срам да имат нещо общо с БГ. НЕКА им опростят 350 милиарда, но който с ***(ДПС) и грък се хване...
54
0
 
1
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Levichari sa?biat si chikii s liavata ruka.se e edno e chujda po gotino e
53
1
 
9
 
! Отговори
да преди 9 години
те няма да си платят дълга, защото нямат с какво да го платят.. но няма и да работят.. те не знаят какво е това животно работата.. и за това ще фалират
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА ! По един или друг начин - ще си платят дълга. Дори и да им опростят някаква част - няма да са на загуба като цяло. Гърците 30 години лапаха на аванта - ще се наложи и да поработят.
51
0
 
7
 
! Отговори
да преди 9 години
за да живеят стария си богат живот.. на гърците не им трябва само опрощаване, а много нови милиарди подарък.. само, че няма вече луди, които да им ги дадат
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дори да опростят всичко на гърция вече никой няма да и вярва това е по страшно
49
2
 
7
 
! Отговори
да преди 9 години
за щастие няма държава, на която да се налага да се молим да ни спаси за да не умрем от глад.. като гърците.. хахахахах.. за щастие.. хилядолетен позор.. хахахахах
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До даТова че можем да живеем с малко не е повод за гордост.И кое от малкото е наше ? Енергетиката ли,съобщенията ли,банките ли ? Колко е нашия дълг ? Няма да фалираме до половин година,щото фалита мина с приемането на бюджета с новия ни дълг.
47
2
 
3
 
! Отговори
да преди 9 години
ние можем да живеем с малко, но това малко е наше.. не чакаме на милостта на тоя или оня за спасение като гърците да ни храни.. не дължим нищо на никой
46
3
 
7
 
! Отговори
да преди 9 години
ами тогава ти препоръчвам бързо да потегляш за хилядолетна Гърция.. не се притеснявай.. и България ще я има, както я има от много столетия.. но за разлика от Гърция.. тя няма да фалира до половин година. хахахахах
45
10
 
5
 
! Отговори
баба яга преди 9 години
До даГърция съществува от хиляди години.С европейски съюз или без него ще я има пак.Огледай се къде е България и се запитай дали ще я има след 20-50 години
44
1
 
3
 
! Отговори
makedono преди 9 години
Grcite se kradci . Da go vratat Soliun i Trakija.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом българите живеят със 150 евро на месец значи и гърците могат.В тази насока са мерките и реформи, така ще им представят нещата от ЕС.Ние сме пример за отцеляване..*** телета които теглят круци за едно парче хляб, живеят колкото да ги има.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хехе гърция винаги си прави каквото си иска с тъпия ес...