Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия

Кризата задълбочава спада в жизнения им стандарт
30 яну 2015 21:40, Елка Василева
558
Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия
Снимка: Reuters

За Борис Лисицин финансовата криза в Русия означава по-малко месо, сирене и наденица - лишения, които 86-годишният мъж твърди, че няма да го убият скоро.

Само че за него и за милионите пенсионери, които са около една трета от руското население, повишаващите се цени предизвикват гняв заради спада на жизнения стандарт, застрашавайки подкрепата, която президентът Владимир Путин не може да си позволи да загуби, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Някога за пенсионерите в Русия се казваше, че са "хора, които просто трябва да подкрепяме", припомня правителствен представител. Предвид обаче, че жените могат да се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60, както и подобряването на здравеопазването, мнозина стават по-твърди в исканията си.

Тази тенденция не убягва на Путин, чиято роля на защитник на стабилността, социалния консерватизъм и щедрите държавни разходи му спечели силна подкрепа сред по-възрастните. Тяхната лоялност сега е подложена на изпитание от финансова криза, предизвикана от ниските цени на петрола и западните санкции срещу Русия заради Украйна.

Руският лидер отхвърля всякаква идея за орязване на социалните разходи, заявявайки пред правителството този месец следното: "Преди всичко, каквото и да правим и каквито и планове да си правим, трябва да гарантираме изпълнението на социалните си ангажименти".

Дори и със спазването на тези ангажименти и обещаните увеличения на помощите, животът за милиони става труден.

"През 90-те години нямаше нищо в магазините, но хладилниците бяха пълни", разказва Лисицин, имайки предвид разпадането на Съветския съюз, което съсипа каналите за доставки и командната икономика, принуждавайки мнозина да разчитат на домашна продукция.

"Сега е обратното - има всичко в магазините, но хладилниците са почти празни", допълва бившият офицер и работник в радиозавод.

Седнал на малка масичка от ламинирана пластмаса в кухнята на двустайния си апартамент в предградие на Москва, Лисицин казва, че се бори да свърже двата края с поскъпването на храните и лекарствата, допълвайки, че понякога влиза в някой магазин и си излиза обратно.

Ценови скок

Миналата година цените в Русия скочиха на фона на обезценяване на рублата с 40 % спрямо долара, тласната надолу от спадащите цени на петрола, който е ключов за износа на страната. Поскъпването бе и заради западните санкции, които почти изключиха компаниите и банките от световните капиталови пазари.

През декември годишната инфлация достигна 11,4 % според официалната статистика, като месото поскъпна с над 20 %, цената на захарта на дребно се повиши с цели 40 %.

Средната месечна пенсия е била 10 029 рубли (148 долара по курса от 28 януари) през 2014 година, съобщи Федералната статистическа служба.

Пенсионерите твърдят, че един от най-големите удари, нанесени от кризата, е поскъпването на лекарствата, а повечето са внос. Около една пета от пенсията от 15 000 рубли на 84-годишната Нина Флорова отива за лекарства. Други разноски включват 1500 рубли на месец за общинския й апартамент в Москва, 150-200 за електричество и 350 рубли за телефон.

Лисицин посочва, че най-много боли рязкото влошаване на начина му на живот.

Някога чувствал се доста заможен, сега той описва, гледайки с ужас, как жена, живееща в един от най-привлекателните райони на Москва - Рубльовка - показва всекидневието си по сутрешно телевизионно шоу.

"Тя разпъна черно килимче (...) разпръсна нещо върху килимчето. Това бяха диаманти, хиляди. И се разходи върху тях боса и каза: 'Това е най-добрият масаж'", разказа Лисицин. "Просто не мога да разбера. Защо някой прави това? (...) На върха живеят в различна действителност", допълва пенсионерът.

"Отвратителни" условия на живот

Пропастта във финансовото състояние е най-очевидна далеч от големите руски градове като Москва.

Едуард Карюхин, директор на неправителствената организация Доброе дело, посочва, че много от общо над 43,3 милиона пенсионери живеят в селските райони, където смъртността е висока и условията на живот са "отвратителни". Те обхващат мнозинството от 20-те процента във висок риск от кризата, допълва той.

Правителството обеща действия, но това си има цена. Официални представители намекнаха за възможен ценови таван, а Путин обеща да индексира пенсиите спрямо инфлацията, макар че министри поставиха под съмнение изпълнимостта на мярката.

Предвижда се руският Държавен пенсионен фонд да похарчи тази година около 7,6 трилиона рубли, равняващи се на 10 % от брутния вътрешен продукт. Над една трета от сумата (2,8 трилиона рубли) ще се финансира от бюджетни трансфери, които раздуват с 18 % федералния бюджет.

Тихомълком държавниците може би се опитват да сведат до минимум разходите.

Тази година нова програма предлага точки за всяка година, изработена след пенсионна възраст, за да се получава по-висока пенсия. Освен това Путин призова за мерки, чрез които да се поддържа активността на възрастните в Русия. Това може да се обърне срещу него.

Карюхин отбелязва, че сега старите хора си помагат взаимно и "постепенно могат да наберат сила и да защитават правата си". "Властите се опасяват, че ще им се наложи да опитат да овладеят това" (недоволство), добавя той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още по темата: кризаРусияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ще му отговорим на ЧОВЕКА: Русия се справя с проблема Украйна! А тя си е тяхна територия колкото и да не им харесва на запада! А още е пред прага на световна война! И въпреки всичко се справя за сега! Нима през втората световна война е била по добре Даже тогава войната я завари не подготтвена превъоръжява се в процеса на войната! Докато сега е напълно готова и запада само джавка и хвърля слюнки като бясно псе! но не смее да пипа щото много яко хапе и ще го изяде за закуска! Това е истината!
336
6
 
31
 
! Отговори
До 429 преди 9 години
Все си мисля, че човека ви попита нещо и така и не му отговорихте :D
335
19
 
49
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Другаря офицер - пенсионер да не се жалва ами да се накичи с медалите, да вземе един пУтрет на *** и да ходи да му демонстрира своята "безгранична подкрепа"..
334
15
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости, от руснака по-безкористен човек няма. Аз от руснак в Лондон получих 100 лири просто ей така. Никой друг няма да го направи това. Никой.
333
19
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 438Да бе, те така искаха "безкористно" да напазаруват и българска земя покрай Тръбата и с достъп на войски на Гаспром до нея...Да, ама не.Не им се получи този път.
332
10
 
40
 
! Отговори
st преди 9 години
Тях не ги бърка те са издръжливи.
331
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тик-так
330
24
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НихренаБих ви препоръчал да пробвате с яденето на нефт и газ, но дори това не можете. Те не са ваши. Те са на дестина руски олигарси и политици, ачело с ***. Не е зле да си припомниш и какво каза един руски депутат ! Препоръча на народа да яде по малко щото е криза. Успех в намирането на нови врагове!
329
20
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НихренаПри такъв основен лихвен процент в Русия, нали разбираш, че вие пътувате към дъното и сте се приготвили за вашият аналог на Виденовата зима ? Ще ти кажа какво ще стане : повторение на имотния балон в сащ. Банките ви ще имат десетки и стотици хиляди недвижими имоти, защото хората няма да могат да ги плащат.строителния ви бранш ще отиде по дяволите поради горната причина.Всички свързани с него браншове ще фалират на 90%Липсата на външни инвестиции ще ви закопае съвсем
328
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само в Русия при спад на цената на нефта, бензина си увеличава цената :)
327
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Атак взимам някой работи на каждый день взимим пържени фъстъци мисля че бяха 400 грама много изгодно пробвай апък тука каквото искат да си мислят през 3 дена пълня две турби
326
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според ТАСС инфлацията при основни продути и стоки е между 30 и 150%. Заплатите и пенсиите са си същите.
325
20
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е смешно да чета мнението на путинските ***, как всичко си било тип топ :))) що не кажете колко са иззетите лизингови автомобили в Москав само за този месец, поради невъзможност да се плащат вноските им, или я кажете колко туроператори Ви фаилираха и оставиха 100-ци хиляди руснаци да се лутат като глухи *** по летищата, нещо са режима на тока и воадта в Крим нема ли да кажете ? или я най-добре кажете онова бразилското свинско по 8 $ как е, вкусно ли е, кучетата ручат ли го ?
324
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми казвай колко ни обичат реснаците защо ако толкова ни обичат като бях там ми казваха понаехал и така нататък ?
323
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волга-матушка река кажи ми защо толкава рускинчета имигрират от този рай Русия?
322
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора ай да не обсъждаме колко били бедни руснаците не в Русия има стачки (В Испания точно в този момент) не руснаците се чудат какво ще се случи с държавата им утре всичко това е в Ес.
321
9
 
49
 
! Отговори
Волга-матушка река преди 9 години
Слава богу, но на мясо, молоко и хлеб, газ, отопление и горячую воду у нас цены не изменились с прошлого года. В магазинах всего в достатке. Пенсии у нас хорошие. А "фуагра" или как там еще этот заморский фрукт называется - то " на фига" он нам сдался. "На здравие" болгары - русские любят вас.
320
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Нихренаа да ти е известно че има и постанолвение за тарифите през 2015 г. , а товарищ от информационния отдел на посолството в София ? и като знам че хората тук си губят жиищата и немогат да си плащат лихвите по жилищните кредити, за да могат такива като тебе да тролят побеснявам, ама руснаците са *** щото търпят цялата тая ***, хак ад им е :)иначе Кримваш смешници, направихте хората луди, да обикалят по цел ден чейнджбюрата като мухи без глави
319
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Москва не разбрах ти какво се опитваш да ни накараш да сравним ам ай тогава да сръвняваме Билата във България е Германия
318
3
 
36
 
! Отговори
До русской девушке преди 9 години
Тот кто надругался над тебя, ето такой, которойнаходится у пиндосов на кормушке.Болгар.