Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия

Кризата задълбочава спада в жизнения им стандарт
30 яну 2015 21:40, Елка Василева
558
Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия
Снимка: Reuters

За Борис Лисицин финансовата криза в Русия означава по-малко месо, сирене и наденица - лишения, които 86-годишният мъж твърди, че няма да го убият скоро.

Само че за него и за милионите пенсионери, които са около една трета от руското население, повишаващите се цени предизвикват гняв заради спада на жизнения стандарт, застрашавайки подкрепата, която президентът Владимир Путин не може да си позволи да загуби, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Някога за пенсионерите в Русия се казваше, че са "хора, които просто трябва да подкрепяме", припомня правителствен представител. Предвид обаче, че жените могат да се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60, както и подобряването на здравеопазването, мнозина стават по-твърди в исканията си.

Тази тенденция не убягва на Путин, чиято роля на защитник на стабилността, социалния консерватизъм и щедрите държавни разходи му спечели силна подкрепа сред по-възрастните. Тяхната лоялност сега е подложена на изпитание от финансова криза, предизвикана от ниските цени на петрола и западните санкции срещу Русия заради Украйна.

Руският лидер отхвърля всякаква идея за орязване на социалните разходи, заявявайки пред правителството този месец следното: "Преди всичко, каквото и да правим и каквито и планове да си правим, трябва да гарантираме изпълнението на социалните си ангажименти".

Дори и със спазването на тези ангажименти и обещаните увеличения на помощите, животът за милиони става труден.

"През 90-те години нямаше нищо в магазините, но хладилниците бяха пълни", разказва Лисицин, имайки предвид разпадането на Съветския съюз, което съсипа каналите за доставки и командната икономика, принуждавайки мнозина да разчитат на домашна продукция.

"Сега е обратното - има всичко в магазините, но хладилниците са почти празни", допълва бившият офицер и работник в радиозавод.

Седнал на малка масичка от ламинирана пластмаса в кухнята на двустайния си апартамент в предградие на Москва, Лисицин казва, че се бори да свърже двата края с поскъпването на храните и лекарствата, допълвайки, че понякога влиза в някой магазин и си излиза обратно.

Ценови скок

Миналата година цените в Русия скочиха на фона на обезценяване на рублата с 40 % спрямо долара, тласната надолу от спадащите цени на петрола, който е ключов за износа на страната. Поскъпването бе и заради западните санкции, които почти изключиха компаниите и банките от световните капиталови пазари.

През декември годишната инфлация достигна 11,4 % според официалната статистика, като месото поскъпна с над 20 %, цената на захарта на дребно се повиши с цели 40 %.

Средната месечна пенсия е била 10 029 рубли (148 долара по курса от 28 януари) през 2014 година, съобщи Федералната статистическа служба.

Пенсионерите твърдят, че един от най-големите удари, нанесени от кризата, е поскъпването на лекарствата, а повечето са внос. Около една пета от пенсията от 15 000 рубли на 84-годишната Нина Флорова отива за лекарства. Други разноски включват 1500 рубли на месец за общинския й апартамент в Москва, 150-200 за електричество и 350 рубли за телефон.

Лисицин посочва, че най-много боли рязкото влошаване на начина му на живот.

Някога чувствал се доста заможен, сега той описва, гледайки с ужас, как жена, живееща в един от най-привлекателните райони на Москва - Рубльовка - показва всекидневието си по сутрешно телевизионно шоу.

"Тя разпъна черно килимче (...) разпръсна нещо върху килимчето. Това бяха диаманти, хиляди. И се разходи върху тях боса и каза: 'Това е най-добрият масаж'", разказа Лисицин. "Просто не мога да разбера. Защо някой прави това? (...) На върха живеят в различна действителност", допълва пенсионерът.

"Отвратителни" условия на живот

Пропастта във финансовото състояние е най-очевидна далеч от големите руски градове като Москва.

Едуард Карюхин, директор на неправителствената организация Доброе дело, посочва, че много от общо над 43,3 милиона пенсионери живеят в селските райони, където смъртността е висока и условията на живот са "отвратителни". Те обхващат мнозинството от 20-те процента във висок риск от кризата, допълва той.

Правителството обеща действия, но това си има цена. Официални представители намекнаха за възможен ценови таван, а Путин обеща да индексира пенсиите спрямо инфлацията, макар че министри поставиха под съмнение изпълнимостта на мярката.

Предвижда се руският Държавен пенсионен фонд да похарчи тази година около 7,6 трилиона рубли, равняващи се на 10 % от брутния вътрешен продукт. Над една трета от сумата (2,8 трилиона рубли) ще се финансира от бюджетни трансфери, които раздуват с 18 % федералния бюджет.

Тихомълком държавниците може би се опитват да сведат до минимум разходите.

Тази година нова програма предлага точки за всяка година, изработена след пенсионна възраст, за да се получава по-висока пенсия. Освен това Путин призова за мерки, чрез които да се поддържа активността на възрастните в Русия. Това може да се обърне срещу него.

Карюхин отбелязва, че сега старите хора си помагат взаимно и "постепенно могат да наберат сила и да защитават правата си". "Властите се опасяват, че ще им се наложи да опитат да овладеят това" (недоволство), добавя той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още по темата: кризаРусияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
7
 
38
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До НихренаToвариш разбирам те че руското посолство в София, не знаете какав е цената на тока и стоките по магазините в Москва, и преписвате опорните точки на другарите в Кремъл, ама те малко поостаряха :) иначе на хората тук хич не им е весело, в скоро време и на Вас няма да Ви е весело :)ВЯРВАИ МИ :)пазарувам от Билла и всеки, който иска да направи съпоставки може да отвори руската и българската Била и да направи сравнение
316
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нихрена а в Атак е най добре там пълня две торби за по малко от 1000 рубли
315
3
 
39
 
! Отговори
Нихрена преди 9 години
До От Москвада така е и не само в Пятерочка, но и в ОКей, Магнит, Перекресток и т.д.
314
7
 
37
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До Нихренатия цени дето ги пишеш са от миналата година в момента в Москва цената на тока е;Пикова - 5,90 руб./кВтчПолупикова- 4,54 руб./кВтНощна зона - 1,79 руб./кВтч
313
5
 
38
 
! Отговори
Нихрена преди 9 години
До Анонименкакви тарифи от 2013 ви гонят Това са АКТУАЛНИ ТАРИФИ Явно си седиш само зад компаТарифы на электроэнергию в .... Действуют с 1 января 2015 года.Наистина говорите глупости Хм та нали всичко може се провери
312
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фиух рускинята се махна добре сега ако и от Дунав се откаже штастие!!!!
311
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руското посольство се активизира :) товарищи ама защо пишете тарифите за ел.енергия от 2013 г., тоаврищ Путин ли Ви каза или не знаете че от 1-ви януари има нови тарифи за тока в Русия, мааааалко по-високи :)
310
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 404 не не тънат в раскош ама за сметка на това не се и мислят за пъпа на земята за разлика от руските
309
6
 
37
 
! Отговори
От Москва преди 9 години
До 333 Москва Ти в коя Москва живеш ? В "Азубука вкуса " ли само пазаруваш , та таквиз цени си пуснал ,я бегом в Пяторочка -пилето е 108 рубли -2.60 кг , хляба от 30 рубли не можеш да го ядеш-ти добре ли си или витаеш в Московсикте облаци на Пражска .
308
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
404 Ходил ли си в Русия?Аз съм на половина руснак опитах се да живея там но там е кално мръсно ходих да си търся работа всичко е измама както те му викат лохотрон от интернет или вистник е апсурдно да си намериш работа всички работни места са някакви врътки измами слизаш до магазина като чуят че имаш акцент и се мръщят не ти казват здрасти направо все едно ще ти скочат да те бият
307
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук става голямо разминаване в нагласите.По точно измама!Знаете много добре че всички тук които са ревнали против Русия и комунизма и прегръщат европа и америка правят това с целта да се прикрият!Именно тези хора произхождат от болшевишки червени семейства.И как иначе, комунизма е създаден и внедрен в Русия от едно омразно човешко племе което и до днес води битка с православните славяни!Опомнете се докато не е станало късно!Руският и българският народ не трябва да търпят повече тази гавра!
306
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомням си аз как се радваха началото на 2013 година че по доларов еквивалент на покупателна способност са настигнали Португалия хахахахах а сега паднаха до България ох братушки братушкихаххахахаахах смях
305
2
 
38
 
! Отговори
САМАРА преди 9 години
Тарифы на электроэнергию для населения, проживающего в городских населенных пунктах Самарской области в домах, оборудованных в установленном порядке электрическими плитами и (или) электроотопительными приборамиОдноставочный тариф на электроэнергию2.22руб за 1 кВт.чТариф на электроэнергию, дифференциированный по двум зонам сутокдневная зона (с 7 до 23 часов)2.23руб за 1 кВт.чночная зона (с 23 до 7 часов) 1.10руб за 1 кВт.ч
304
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВсе ми е едно за какво си зашла тука, чети колкото искаш, но когато решиш да изразяваш менение в български сайт, го прави на български, иначе за мен е ясно, че при Вас уавжението на чуждуте култури и езици е сведено до минимум, но ако искате да Ви уавжават, поне проявете малко уважение към другите хора, техни език, националност и мнение Пак те питам, ако аз отида и пиша в руски форум на български или друг чужд език, какво ще стане ?
303
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците се мислят за голямата работа пък живеят като скромните българи етва е да с филмиран и пропагандиран!
302
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 390спасибо)
301
1
 
32
 
! Отговори
Лена преди 9 години
2.69 еднотарифен, 2.76 дневна и 2,69 в нощна Санкт Петербург
300
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
393 Много ясно че не всички Българи сме такива не сме кат вас руснаците
299
1
 
37
 
! Отговори
Леночка преди 9 години
Cанкт ПетербургОдноставочный тариф на электроэнергию2.69руб за 1 кВт.ч
298
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснака или рускинята ходи си в русия и не ни занимавай с пропагандата си!