Войната в Украйна е само част от играта на Путин

Поевтиняването на петрола и въздействието на санкциите го правят по-опасен
6 фев 2015 21:42, Елка Василева
768
Войната в Украйна е само част от играта на Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Европа си мисли, че има проблем с Украйна. Всъщност Русия или по-точно Владимир Путин е проблемът. Войната на Москва срещу Киев е фрагмент от по-голяма картина. Реваншизмът на руския президент се простира отвъд Украйна. По-голямата цел е разкъсване на посткомунистическото статукво на континента, пише Филип Стивънс във в. "Файненшъл таймс".

Колебанието на Европа дали да се конфронтира с Русия е лесно обяснимо. Икономическите интереси, историята, културният афинитет или латентният антиамериканизъм карат много европейци да възприемат Путин като лидер, какъвто са очаквали, а не като човек, видял в разпадането на Съветския съюз геополитическата катастрофа на 20-ия век.

Има едно изкушение да се говори, че Западът се въздържа заради нескопосаните си намеси в Близкия изток. Ако желанията на Путин са понякога провокативни - и ако както в Грузия, така и в Украйна нещата може да преминат в открита агресия - Западът не бива да забравя обстоятелствата. Може би НАТО наистина наруши обещанията си за приемането на бивши съветски сателити? Може би не спази правилата, когато бомбардира Сърбия? А що се отнася до войната в Ирак, за това бе казано достатъчно.

Още по темата

Анексирането на Крим и навлизането в украинския регион Донбас трябва да са разсеяли съмненията. В случая с Ангела Меркел изглежда точно това е станало. Тя не е политик, който би предпочел конфронтацията пред преговорите, но на германския канцлер бяха предложени прекалено много лъжи и неспазени обещания.

Но споровете в Европа не са приключили. Много се изприказва за симпатиите към Москва, демонстрирани от правителството на СИРИЗА в Гърция. И не само от нея. Премиерът Матео Ренци надскача Силвио Берлускони във верността си към Путин. В Унгария Виктор Орбан публично пренебрегва либералната демокрация. Кипър винаги подкрепя Русия, а френското съгласие с режима на санкциите не е особено ентусиазирано. Така че не бива да се изненадваме от последната руска офанзива: за Кремъл няма по-голяма провокация от успокоението.

Не спират непрестанните оплаквания на Путин – НАТО "обкръжава" Русия, има план за унижаване на Москва, нарушават се международните закони. Понякога в голямата лъжа има и малко истина, но основната линия остава неизменна. Западът иска да унищожи мощта и достойнството на Русия. Тази обвинения са толкова познати, че последиците от тях често се подценяват.

Всички са чували заканите на Путин да върне старите граници, но малцина слушаха внимателно.

Анексирането на Крим и натискът в Източна Украйна бяха в определен смисъл опортюнистични. Путин не направили верен анализ на протестите на Майдана и не предвиди падането на бившия президент Виктор Янукович. Затова грабна каквото можа. Войната може би предостави подходяща възможност, тя пасваше на плана му да възстанови сюзеренитета си над голяма част от бившата съветска империя.

Генерал Юрий Балуевски, бившият началник на генералния щаб на руските въоръжени сили, казва, че конфронтацията със Запада е продължение на Студената война. Само че днес методите са по-изтънчени. Военната сила, казва той, е "последният етап от процеса". Москва е усъвършенствала изкуството на хибридната
война, вкл. "информационния и психологическия натиск". Ако перефразираме генерала, Путин ще разделя и ще отслабва враговете си, преди да изпрати войски.

В по-меката си форма това означава масирана пропаганда и поток от новини, бързо разрастване на контролираната от Кремъл новинарска мрежа "Ръша тудей". Освен това финансиране на леви и десни популистки партии в западните европейски столици. "Националният фронт" на Марин льо Пен е взел кредит от Русия. Найджъл Фараж, лидерът на антиимигрантската Партия за независимост на Обединеното кралство, сам казва, че е почитател на руския лидер.

По-нататък в спектъра има подкупи за политици и бизнес лидери и придобиване на дялове в уязвими финансови институции в южната част на Източна Европа и на Балканите. Води се и недотам деликатна кампании за дестабилизиране на прозападни правителства в бившето съветско пространство - България е последната жертва - експлоатирайки тяхната зависимост от руските енергийни доставки. Ако добавите и изпробването на отбранителната способност на НАТО чрез полетите на руски изтребители, кибератаките и отвличания в Балтика и нахлуванията на бомбардировачи с ядрено оръжие, може да разберете за какво говори генерал Балуевски.

Меркел разпозна заплахата и публично предупреди за подривна дейност в Молдова и за опити Сърбия да бъде върната в руската орбита. САЩ сътрудничат с Европейската комисия за намаляване донякъде на уязвимостта на зависимите от енергийни доставки правителства в Югоизточна Европа. Но в Западна Европа все още се шири нежеланието да се види цялата картина, тоест да се постави украинската криза в контекста на по-дългосрочните цели на Путин.

Путин не е креатура на западното вероломство. През цялата си кариера, от кметската канцелария на Санкт Петербург до висшия пост в Кремъл, той е забележително постоянен в амбициите си и безмилостен в постигането им. Сривът в цените на петрола и въздействието на санкциите го направиха още по-опасен.

Без приходите от петрола и газа сега неговата подкрепа в страната почива върху способността му да мобилизира националистическия гняв срещу предполагаемите опити на НАТО и ЕС да поставят на колене "матушка Русия". За Запада вариантите за действие са ограничени, но помъдряването може да започне с това да се осъзнае, че проблемът не е само Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Статията", макар и опит за професионално манипулиране и пропаганда е всъщност жалка смесица от неточности, някои факти, извадени от контекста, повърхностни изводи и всичко това - гарнирано с голяма доза некадърност и тенденциозност. Да не говорим, че всички грехове, приписвани а Путин могат със същата увереност да се кажат за Запада. И тогава кой е прав? Ние, защото сме ние? Западът, защото сме "добрите"? Хайде стига детски филмчета.
355
0
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
При разпада на СССР Русия обеща да гарантира териториалната цялост на Украйна ако Украйна доброволно се откаже от ядрения си потенциал . . . Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила своите 1800 ядрени бойни глави ? ? ? - Тогава Украйна щеше да бъде по-авторитетна от Комунистическа Корея . . .
354
0
 
1
 
! Отговори
Мой преди 9 години
до 534.Нищо не ти разбрах."Алиса ...", съм я чел като малък, "Батман какво да му чета"?Какво общо имат те с Украйна?И какви са тези откъси от интервю с Оливър Стоун.Нищо не схванах!
353
0
 
4
 
! Отговори
колио до украинец преди 9 години
Не деи да пишеш глупости за унищожаването на българската авиация за това не са в2новни руснаците а тьпите български политици които винаги се съюзяват със *** слабаци по онва време с гермаците.Ако бяха се съюзили с руснаците нъоиския договор нямаше да унищожи авио заводите в българия и да изгони наи талантливияни авиоконстуктор в сащ които и основния кост. В макдонал дъглас демек боинг.Асен Йорданов.
352
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мой А ти чел ли си "Алиса в страната на чудесата"? или "Батман" - След излизането на филма в САЩ много американски критици ви обвиниха в изкривяване на истината .Как отговорихте вие на опонентите си? ..През септември в интервю казахте, че сте се обърнали към президента Путин с предложение за интервю. Получихте ли отговор?- Засега не. Но се надявам, че такова интервю е възможно заради документалния филм за Украйна, чийто съпродуцент съм.
351
3
 
10
 
! Отговори
Мой преди 9 години
До автора на статията:Вземи се запознай с "Премълчаваната история на САЩ" на реж. Оливър Стоун. И вземи седни да редактираш глупостите, които пишеш.
350
1
 
1
 
! Отговори
4о4око преди 9 години
До 517-НЕ ЛЪЖИ! Т-34 был по постановлению Народного Комиссара Обороны 19 декабря 1939 года принят на вооружение армии.13 октября 1937 года Автобронетанковое управление РККА (АБТУ) выдало заводу 183 тактико-технические требования на новый танк под индексом БТ-20, после чего конструкторское бюро Харьковского завода, возглавляемое Михаилом Ильичом Кошкиным. Быстроходный дизель-мотор В-2 был разработан харьковскими конструкторами К. Ф. Челпаном, И. Я. Трашутиным, Я. Е. Вихманом, И. С. Бером
349
1
 
5
 
! Отговори
USA преди 9 години
AKO OT EDIN PAZEL OT 1000 PERCHETA VI PAKAZHA 5 KARTINKI ,MOZHE LI NIAKOI DA MI KAZHE KAKVA E CIALATA KARTINA, NEEEEEE.TOVA E I ZADACHATA NA MEDIITE ,DA OBIASNIVAT (MANIPOLIRAT) STADOTO. V CELIA SVIAT SAMO MALCINA ZHAIAT ISTINSKATA KARTINA NA PAZELA. A VSICHKI OSTANALI ISKAT DA SA PRAVI. BADETE PRAVI.
348
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO INTERESNO ZASHTO VELIKIA MANIPULATOR SOROS NE DAVA PARI ZA UKR,AMI ZASHTO ZNAE CHE SHTE GI ZAGUBI.TIPICHNO PLATENA STATIA,PALNO IGNORIRANE NA FAKTITE.ISTINATA NIKOGA NE E EDNA. NO VIE ISKATE DA STE PRAVI. BADETE ,NO TOVA NIMA DA PROMENI NISHTO. PREGOVORITE POD MASATA PRODALZHAVAT. KUCHETATA SI LAIAT A KERVANA..................
347
8
 
4
 
! Отговори
аа преди 9 години
До Анонимен 530Какви правителства (нормални, избрани с гласовете на цялото население, демек демократични), какви "войни", каква територия (все едно на някой му пука за тази територия там някъде си). На днешно време имаме едно 90% разумни хорица, където се опитват да направят така, че всеки диктатор да се завре в миша дупка. Като Ким 3ти или 4ти, ба ли му маата. Путин все още има шанс, дават му шанс да спре тази глупост. Дано го последва.
346
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На днешно време правителства се свалят с платени "протестъри", войните се водят с наемни "бунтовници", а територия се завладява с "бежанци"! А истината се изопачава до неузнаваемост, на принципа на Гьобелс: Една лъжа , казана 100 пъти, става истина!
345
1
 
17
 
! Отговори
мечока преди 9 години
Автора на статията е сигурно на половината от 70 години от втор.свет.война,на два пъти искараха мечката от бърлогата и им се видя тънеп света.Не мога да разбера да идваш в моя дом и да ми казваш, че съм те набил.Кой избива мирните граждани,кой иска да е велика=украйна,на гърба на Руската територия,автора на статията,би дала половината България на друга държава.Не си играйте с оръжията госпожо,много си малка да привиш заключения и да вземаш пари от статии напоени с кръвта на мирни граждани.-
344
3
 
19
 
! Отговори
Кайо преди 9 години
Западната пропаганда в статията идва в повече на всеки мислещ и знаещ човек. Такива поръчкови материали показват за какви ни имат. Най-малкото - никакво уважение към историята и образованието ни. Хубавото е, че глупостта на *** ме настройва доста успешно срещу тях и техните твърдения. Вярвам, че това се отнася до повечето образовани хора.
343
4
 
17
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
"Може би НАТО наистина наруши обещанията си за приемането на бивши съветски сателити? Може би не спази правилата, когато бомбардира Сърбия? А що се отнася до войната в Ирак, за това бе казано достатъчно." - ***, не съм голям привърженик на Путин(който като всеки с власт се самозабравя), но с тия твои думи ме отвращаваш. Парите за този поръчков коментар ще ги изядеш, изпиеш, из..реш и изпи..еш, но статията няма да можеш да я изтриеш. Долно е по този начин да умаловажаваш убийствата на НАТО.
342
3
 
21
 
! Отговори
Българин преди 9 години
" Страшен коментар" Сигурно *** го е писала в американското посолство-,но ако не , със сигурност от там си е взела хонорара.
341
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунизма свършва когато свършат чуждите пари, а те са на привършване.,,
340
0
 
1
 
! Отговори
az преди 9 години
Mnogo deca v toia forum
339
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мераци, укро и мокри сънища, само това ви остана
338
18
 
7
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Наблюдаващ----------------S Путинова Русия е свършено-тя се крепеше на продажбата на нефт-психясалото джудже я лиши от таз единствена възможност.Сега вероятно милиардерите-мафиози-КГБ-сти се чудят как да отстранят джуджето.
337
2
 
22
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До Анонимен (460)"... наблюдаваш ли как потъва скапаната раша?"Наблюдавам как потъваме ние - и този път е добре планирано, системно, бавно и качествено. Nice and slowly, дет' са вика. И то не заради медийния евроатлантически контрол, а заради такива като тебе страдащи от тежка алергия към мисловен процес...Колкото до Раша-та - колкото и да я демонизират с *** американски филми и зомби-медии, колкото и да я тероризират, изолират - толкова по-независима ще стане."Обратен ефект" в действие.