Войната в Украйна е само част от играта на Путин

Поевтиняването на петрола и въздействието на санкциите го правят по-опасен
6 фев 2015 21:42, Елка Василева
768
Войната в Украйна е само част от играта на Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Европа си мисли, че има проблем с Украйна. Всъщност Русия или по-точно Владимир Путин е проблемът. Войната на Москва срещу Киев е фрагмент от по-голяма картина. Реваншизмът на руския президент се простира отвъд Украйна. По-голямата цел е разкъсване на посткомунистическото статукво на континента, пише Филип Стивънс във в. "Файненшъл таймс".

Колебанието на Европа дали да се конфронтира с Русия е лесно обяснимо. Икономическите интереси, историята, културният афинитет или латентният антиамериканизъм карат много европейци да възприемат Путин като лидер, какъвто са очаквали, а не като човек, видял в разпадането на Съветския съюз геополитическата катастрофа на 20-ия век.

Има едно изкушение да се говори, че Западът се въздържа заради нескопосаните си намеси в Близкия изток. Ако желанията на Путин са понякога провокативни - и ако както в Грузия, така и в Украйна нещата може да преминат в открита агресия - Западът не бива да забравя обстоятелствата. Може би НАТО наистина наруши обещанията си за приемането на бивши съветски сателити? Може би не спази правилата, когато бомбардира Сърбия? А що се отнася до войната в Ирак, за това бе казано достатъчно.

Още по темата

Анексирането на Крим и навлизането в украинския регион Донбас трябва да са разсеяли съмненията. В случая с Ангела Меркел изглежда точно това е станало. Тя не е политик, който би предпочел конфронтацията пред преговорите, но на германския канцлер бяха предложени прекалено много лъжи и неспазени обещания.

Но споровете в Европа не са приключили. Много се изприказва за симпатиите към Москва, демонстрирани от правителството на СИРИЗА в Гърция. И не само от нея. Премиерът Матео Ренци надскача Силвио Берлускони във верността си към Путин. В Унгария Виктор Орбан публично пренебрегва либералната демокрация. Кипър винаги подкрепя Русия, а френското съгласие с режима на санкциите не е особено ентусиазирано. Така че не бива да се изненадваме от последната руска офанзива: за Кремъл няма по-голяма провокация от успокоението.

Не спират непрестанните оплаквания на Путин – НАТО "обкръжава" Русия, има план за унижаване на Москва, нарушават се международните закони. Понякога в голямата лъжа има и малко истина, но основната линия остава неизменна. Западът иска да унищожи мощта и достойнството на Русия. Тази обвинения са толкова познати, че последиците от тях често се подценяват.

Всички са чували заканите на Путин да върне старите граници, но малцина слушаха внимателно.

Анексирането на Крим и натискът в Източна Украйна бяха в определен смисъл опортюнистични. Путин не направили верен анализ на протестите на Майдана и не предвиди падането на бившия президент Виктор Янукович. Затова грабна каквото можа. Войната може би предостави подходяща възможност, тя пасваше на плана му да възстанови сюзеренитета си над голяма част от бившата съветска империя.

Генерал Юрий Балуевски, бившият началник на генералния щаб на руските въоръжени сили, казва, че конфронтацията със Запада е продължение на Студената война. Само че днес методите са по-изтънчени. Военната сила, казва той, е "последният етап от процеса". Москва е усъвършенствала изкуството на хибридната
война, вкл. "информационния и психологическия натиск". Ако перефразираме генерала, Путин ще разделя и ще отслабва враговете си, преди да изпрати войски.

В по-меката си форма това означава масирана пропаганда и поток от новини, бързо разрастване на контролираната от Кремъл новинарска мрежа "Ръша тудей". Освен това финансиране на леви и десни популистки партии в западните европейски столици. "Националният фронт" на Марин льо Пен е взел кредит от Русия. Найджъл Фараж, лидерът на антиимигрантската Партия за независимост на Обединеното кралство, сам казва, че е почитател на руския лидер.

По-нататък в спектъра има подкупи за политици и бизнес лидери и придобиване на дялове в уязвими финансови институции в южната част на Източна Европа и на Балканите. Води се и недотам деликатна кампании за дестабилизиране на прозападни правителства в бившето съветско пространство - България е последната жертва - експлоатирайки тяхната зависимост от руските енергийни доставки. Ако добавите и изпробването на отбранителната способност на НАТО чрез полетите на руски изтребители, кибератаките и отвличания в Балтика и нахлуванията на бомбардировачи с ядрено оръжие, може да разберете за какво говори генерал Балуевски.

Меркел разпозна заплахата и публично предупреди за подривна дейност в Молдова и за опити Сърбия да бъде върната в руската орбита. САЩ сътрудничат с Европейската комисия за намаляване донякъде на уязвимостта на зависимите от енергийни доставки правителства в Югоизточна Европа. Но в Западна Европа все още се шири нежеланието да се види цялата картина, тоест да се постави украинската криза в контекста на по-дългосрочните цели на Путин.

Путин не е креатура на западното вероломство. През цялата си кариера, от кметската канцелария на Санкт Петербург до висшия пост в Кремъл, той е забележително постоянен в амбициите си и безмилостен в постигането им. Сривът в цените на петрола и въздействието на санкциите го направиха още по-опасен.

Без приходите от петрола и газа сега неговата подкрепа в страната почива върху способността му да мобилизира националистическия гняв срещу предполагаемите опити на НАТО и ЕС да поставят на колене "матушка Русия". За Запада вариантите за действие са ограничени, но помъдряването може да започне с това да се осъзнае, че проблемът не е само Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainecукро, пак лъжеш. Калашника е направен на основата на немския МР-45. Само че е толкова изменен че на практика е съвсем различно оръжие.
335
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА,ХА,ХААААА...Производството на Т-34 започва 1940г. Тигъра и Пантерата се появяват 1942г като отговор на Т-34. И ако си се зомбирал с лъжи от Дискавъри не ни ги пробутвай на нас.
334
13
 
3
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимеn---танка Т-34 е Ролс-Роис-двигателите са произвеждани само в Англия,а шаситата и бронята-в Иран,а после в Урал.Всичко друго е измислица.Те и за Калашников казваха че е е руски а сега вече се знае кой го е измислил-немски пленник-казва се Хуго Шмайзер.
333
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
укро, защо лъжеш? Това май ви е в кръвта а? Основния двигател на Т-34 е руския В-2-34. Имало е и ограничен брой с други двигатели. И ако укрите имате с какво да се гордеете то е именно Т-34, защото е дело на украинец
332
9
 
6
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА... преди 9 години
...И КОГА ИЗЛИЗА НА ФРОНТА Т-34...???!!ЧАК НА БИТКАТА ЗА СТАЛИНГРАД!!!ТАНКОВИТЕ И САМОЛЕТНИТЕ ДВИГАТЕЛИ СА ОТ "АМЕРИКАНСКА ПОРЪЧКА" МОЙ ЧОВЕК!/...само сглобяването е било в Русия в Сибир-тила/Нали затова започна "студената война"---КОГАТО ХРУШЧОВ И БУЛГАНИН ОТКАЗАХА ДА ПЛАЩАТ НА САЩ ЗА ПОМОЩИТЕ??!Тъпо парче си ти --нищо не знаеш!!
331
6
 
1
 
! Отговори
до 512 преди 9 години
Да двигателите му мисля 2 на брой наистина са Ролс-Ройс модел 1914 година.
330
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинецБраво на тях от 104 000 произведени от германците през войната са унищожили 5000.Герои
329
7
 
7
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен---Абе и ти не си в час---Т-34 не е руски танк-Това е Ролс-Роис,най големия подарък от Чърчил за Сталин.Произвеждал се е отначало в Иран,а после в Уралските заводи.руските филми толкова набиваха в главите на хората че Т-34 е руски,че по глуповатите наистина повярваха!
328
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинофилчета, какво стана с котлето в Дебалцево? Май котлето се оказа дяволски казан с катран за над 2000 руски солдати, които бяха сварени в него.
327
10
 
7
 
! Отговори
Стига с тая Меркел!! преди 9 години
Стига с тая дропла ---от Комунистическото младежко движение на ГДР!ТЯ --НЕ МОЖЕ ДА ДОГОВОРИ НИЩО С ТОЯ АЗИАТСКИ УБИЕЦ-ПУТИН!КОМУНИСТ И ИСЛЯМО-ЛЕВИЧАР ---РАЗБИРАТ САМО ОТ УДАР В ГЛАВАТА С ЯКО ДЪРВО!КЗУ--НАБИРА ХОРА ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА!СЕГА ГО ИМАТЕ ЗА МАЙТАП...АМА ,КАТО ПОЧУКАТ УБИЙЦИТЕ НА ПУТИН И НА ВАШАТА ВРАТА ---ДРУГО ЩЕ МИСЛИТЕ!ТЕ И САЩ --СЕ ПРАВИХА НА "НЕЗАВИСИМИ" ---ДОКАТО ГИ *** В ПЪРЛ ХАРБЪР!ЗАПОМНЕТЕ :НЕ МОЖЕ ДА СИ НЕЗАВИСИМ--КОГАТО КОМУНИСТИ И НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ ,УБИВАТ!
326
6
 
11
 
! Отговори
смешки преди 9 години
Знаете ли какво чета и си мисля за тази статия... ЗАПАДНА пропаганда !!!!!
325
2
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Какво е получил Сталин от Рузвелт?2.3 милиона тона стомана за цялата война;229,000 тона алумин, който всъщност е поддържал самолетната и танкова промишленост за две години;3.8 милиона тона месни консерви, салами, масло, шоколад, яйца на прах и т.н.;423,000 телефона и няколко десетки радиостанции, рафинерни петролни инсталации, полеви хлебарни, палатки, парашути, а също така 15 милиона чифта военни ботуши.
324
2
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен---Директната военна помощ предоставена на Сталин включва 595 кораба, в това число 28 фрегати, 105 подводници, 77 траулера, 22 торпедни катера и 140 противоподводни кораба. Съветските въздушни сили са получили 4,952 самолета Аерокобра и 2,410 изтребителя Кингкобра. Автора на статията привежда за пример три пъти героя на СССР Александер Покришкин, който се е бил с Аерокобра. От тежката авиация Съветска Русия получава 2,700 бомбардировача А-20 и 861 Боинг-25. Съветските танкови дивизии получават 7,056 танка, 8,218 зенитни оръдия, 131,600 картечници и друго въоръжение.
323
2
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-----Понякога, и то много редко, в Живковската преса се споменаваше за американската помощ, изпращана под названието Land Lease на Сталинска Русия по време на войната й срещу нацистка Германия. Никой нито в Русия, нито в която и да е комунистическа страна не си позволяваше да пише за това, преди всичко заради абсолютното изискване на официалната цензура да се пробутва задължително митът за непобедимостта и несъкрушимостта на Червената армия. Зад тая историческа абсурдност стоеше още по-фундаменталното изискване срещу Съветския съюз никога да не се пише нищо отрицателно.
322
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ,БЕ 492...Човече, наистина не си в час.. Т-34 е първия танк с дизелов двигател.Германците правят всичко на бензин. Американците също. Прочутия им Шърман самите американци са го наричали Ронсън-от рекламата за запалката която пали винаги от първия път(т.е. от първия снаряд). Дори руснаците вежливо са отклонили помощта от Шърмани
321
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В началото на декември имаше шанс за мир в Украйна, но Путин не искаше да изпълни поставеното му задължително условие да сдаде властта на Медведев. През януари реши че може чрез въвеждане на огромни количества въоръжения и солдати в Донбас да разреши силово конфликта чрез блицкриг, отново удари на камък, успя да окупира Углегорск но с цената на умопомрачаващи жертви, което го принуди да спре настъплението. Така се стигно до днешната ситуация, която е по-лоша за Путин от тази през декември.
320
2
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-------чети история момче-само във великата битка за Британия Хитлер губи над 5000 самолета и се отказва-това е 1939-1940 година.
319
6
 
3
 
! Отговори
ДА ,БЕ 492... преди 9 години
...Погледни си снимките от 9.09.44г. на "руските войски в София".. , за да ги видиш на американските джипове ....ха,ха,хаааааа...как са се разположили , като кучета у каруца!Дане говорим за целите самолетни и танкови двигатели стоварени в Архангелск .Защото да те светна ---всичките танкови двигатели на Русия са били на бензин---горели са като факли!По-късно минават на нафта като немските!Да ти говорим ли за консервите със св.месо и амер.кремвирши ---със самоподгряваща система от карбит!???
318
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинецУкро много ви бива да преиначавате историята. Какъв фронт са отворили англичаните? Затова Хитлер набързо ги изтика в морето и ако не бяха руснаците щеше да нахлуе в Англия и да им разкаже играта преди да си изядат овесената каша..
317
6
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен---Работил съм по строежите в Русия рамо до рамо с много руски ветерани от войната.Те казваха така :Ако не бяха американците,сега тук щеше да е Германия.Чак след войната разбрахме че и ние сме имали танкове и самолети-от филмите разбрахме.