Каква е дългосрочната стратегия на Русия?

Речта на Лавров в Мюнхен предизвика недоумение и смях
9 фев 2015 22:15,
563
Каква е дългосрочната стратегия на Русия?
Снимка: Reuters, архив

Има ли Русия дългосрочна стратегия? Или президентът Владимир Путин действа по-скоро според ситуацията, спонтанно, устремен към целта си - да възроди Русия като велика сила? Въпроси, които политиците от сферата на международните отношения и анализаторите си задават вече цяла година, откакто Путин анексира украинския Крим и започна хибридната война в Донбас, разклащайки основите на европейското устройство, пише Кристиан Трипе от „Дойче веле“.

Руският външен министър Сергей Лавров е желан гост на Мюнхенската конференция по сигурността. Той единствен в кремълските властови среди поддържа контакти на Запад, правейки малко по-поносимо политическото напрежение от последните години.

Този път обаче словото на първия руски дипломат предизвика стъписване, недоумение и смях. На моменти Лавров изглеждаше като декламатор. Повтаряше пропагандаторски разсъждения, подсказващи извод, еднакво неверен и опасен: за всичко е виновен Западът, тъй като след разпадането на Съветския съюз системно е унижавал Русия.

Трибуна за обвинителна реч

Този подход логично води към следното умозаключение: всичко, каквото прави днес Русия, има за цел да я спаси от безчестието, което страната търпи над две десетилетия - и значи е легитимно.

Изобличително прозвучаха ядните думи на Лавров, че след падането на Берлинската стена Западът се държал, сякаш е спечелил Студената война. Ами естествено, как да не е. Самоизмамата в политиката неведнъж вече е водела до завишена самооценка и авантюризъм.

Още през 2007 г. шефът на Лавров използва Мюнхенската конференция по сигурността като трибуна за обвинителна реч. Тогава - преди осем години, Владимир Путин се нахвърли срещу САЩ и НАТО; за мнозина това прозвуча като гръм от ясно небе. Едва от днешни позиции става ясно, че несъгласието на Путин с идеята за "еднополюсен свят" не е било просто риторично предизвикателство към Запада. Руският лидер програмно е формулирал постановките, оставили отпечатък върху външната политика на Русия през следващите години - в Грузия, Молдова, Крим, Източна Украйна. Сегашното слово на Лавров пък разпредели окончателно акцентите в тази програма.

Новата конфронтация между Изтока и Запада

Запитат ли един ден историците кога и как точно е започнала новата Студена война, със сигурност може да ги насочат към столицата на федералната провинция Бавария. Мюнхен е символ на нова конфронтация между Изтока и Запада, но засега тя само се мержелее като деформиран фантом. Този път никой на Запад не желае подобен конфликт, в който няма нито идеологическа съставка, нито конкуренция.

За разлика от СССР Русия не може да предложи на света специфичен модел на държавно и обществено устройство. Опитът да бъде противопоставен на западните ценности православният руски свят изглежда в най-добрия случай амбициозно. Липсва му притегателна сила.

Руското политическо ръководство действа против интересите на страната – отхвърля рационалните аргументи и предложения, прибягва към политика на силата и насилието. И тук си спомняме другия Мюнхен - града, в който е било сключено споразумението от 1938 г. Тогава западните държави сметнали, че могат да усмирят Хитлер, ако му предоставят Судетска област, без изобщо да питат Чехословакия. За днешна Украйна онзи "Мюнхен" е ужасяващ пример какво се случва, щом една страна стане топка в играта на големите сили.

Украинският президент Петро Порошенко все пак лично ще седне на преговорната маса на 11 февруари в Минск, където четиристранната среща на върха ще обсъди спиране на огъня в Източна Украйна. Каквото обаче и да договорят страните, новата конфронтация между Изтока и Запада няма да бъде уредена. Защото са прекомерно контрастни разделителните линии, начертани от Русия в Мюнхен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


563
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дългосрочната стратегия е много проста - каквото стане...
340
2
 
3
 
! Отговори
бягайте да воювате преди 9 години
Поздр.от Америка.Тук сме аз и P.O.D. за Супер Бол КупаКейти Пери пее,язди златен лъв и лети във въздуха,а едно време какво въртеше на момчетата с устаТук всеки плаща по 300$ за билет и 150 за храна.ОТ ДРУГАТА СТРАНА Е ОСТАНАЛИЯ СВЯТ.ПЪРВО УНИЩОЖИХМЕ ЮГОСЛАВИЯ,СЪРБИЯ,А СЕГА И РУСИЯ.НАКРАЯ ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ.НИЕ СМЕ АМЕРИКАНЦИ И САТАНИСТИ.НАШИЯ ГОСПОДАР Е АНТИХРИСТ.Както се пее в песента POD-"BOOM,ready or not".Бегом да воювате срещу Русия,а ние през това време ще гледам мача.Почва!Гуд Бай!
339
0
 
5
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Унес, е напрао се мая как има чиляци дето още ва читат
338
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
килията на Милошевич в хага е свободна
337
12
 
10
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
москaлия немa дългосрочнa стрaтегия по обективни причини, до годинa, две нямa дa я имa нa тоя свет)))))
336
20
 
14
 
! Отговори
до 396 преди 9 години
"подкрепят Русия...Както и половината население на ЕС"Пълни глупости!Само в бившата руска колония Болгария има неколцина русофили-мазохисти, но цяла Европа и цивилизованият свят са единни срещу руския агресор!
335
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кирилNqma kak da vleze Putin v kiliqta poneje toi e velik 4ovek i znae kakvo da pravi do kolkoto za ruskiq narod to 85% mu vqrvat taka 4e ti se pritesnqvai za BG naroda 4e s na6te dupedavci otivame na vse pozle i zle
334
5
 
18
 
! Отговори
RT преди 9 години
Ооооооо DW значи!!!!!Между другото не забелязах някой да се залива от смях!В пъти по долно духане от Работническо дело навремето !В ПЪТИ!Не може при толкова информация в момента да напишеш такава статия!ОТВРАТ!С тази вече уникално смешна пропаганда стават смешни такива''АВТОРИТЕТНИ'' издания.САЩ имат над 600 военни бази по света!ФАКТ!Русия няколко!ФАКТ!ТОВА са фактите!Другото е чиста пропаганда!Русия ли създаде ИДИЛ?Русия ли създаде Бин Ладен?Русия ли създаде САДДАМ?Русия ли прави про до САЩ?
333
7
 
35
 
! Отговори
данчо преди 9 години
Що не коментират как Косово стана държава. Обама нямало да разреши промяна на границите в Европа - за Крим с руско население не може за Косово част от християнска Сърбия създадоха мюсюлманска държава.Такова нахалство ми идва в повече. Синът на Байдън държи газа в Украйна.САЩ поддържат войната.Сами си признаха за помощите за преврата. Сега Русия разпалила войната.
332
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой и пречеше на Русия? Защо единствено тя в белия свят се въоражава като Хитлер...Не, като Сталин. Защо ли? За да бие другите евро-балъци по тъпите канчета! Кефи го...
331
0
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
Паниковски каза Остап Бендер, на вас ви беше възложено да се срещнете днес с нашия доверител и за втори път да поискате от него милиона, като придружите тази молба с *** смях.
330
8
 
13
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
Укрaинците сa пробили рускaтa линия под Мaриупол, нaстъпвaт!
329
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От изброените само КНДР и Сирия подкрепят Русия...Както и половината население на ЕС.
328
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Речта на Лавров наистина беше много нагла. Точно като на нацистите през трийсетте год - как Западът унижавал Германия 20 години и трябвало реванш - точните думи 1:1 !Как ще свърши тая работа също знаем.
327
18
 
12
 
! Отговори
до 392 преди 9 години
От изброените само КНДР и Сирия подкрепят Русия.Русия е обречена!
326
22
 
14
 
! Отговори
А преди 9 години
Целият НОРМАЛЕН свят се присмива на Путин и слугите му. Те просто са трагични, може просто да погледате записа от конференцията или да прочетете нещо различно от руски или проруски медии .
325
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
факт е ,че русия е напълно изолирана...Само Китай, Индия, Бразилия, ЮАР, Казахстан, Беларус, Киргизстан, Виетнам, КНДР, Куба, Венецуела, Сирия, и половината от Южна Америка, Африка, Азия все още наивно подкрепят Кремъл.
324
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лавров така ги ошамари, че ще им държи влажно със седмици! А авторката явно е взела сълзите им за сълзи от смях. Ама нормално, в България всичко винаги е наопаки.
323
9
 
23
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До кирил 382 Да знаем от филмите, че на запад за пари не прощават. Но я кажи, ти как мислиш, на изток , в Русия дали прощават за геноцид срещу руския народ ?????? п.п. НЕ разбрах кой ще вкарва Путин в Хага, ти ли, или Обонго ??????
322
8
 
24
 
! Отговори
Az преди 9 години
От една година слушаме този въпрос. Отговор е повече от ясен, вижда се от действията им - да потърпят още малко, да видят докъде може да стихне нахалството на западняците. А защо не чуваме въпросите "Каква е дългосрочната стратегия на САЩ ? " и "Каква е дългосрочната стратегия на ЕС ?" Те са далеч по-интересни и отговорът на първия въпрос се крие там !