Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика

Проблемът с Русия не е в нейната сила, а в слабостта й
9 фев 2015 20:30,
201
Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика
Снимка: Reuters, архив

Китайският философ Сун Дзъ е казал: "Стратегия без тактика е най-бавният път към победата. Тактика без стратегия е шумът преди поражението." В украинската криза Путин разгръща стратегия. Западът разгръща тактика, пише Лорд Ашдаун за в. „Индипендънт“.

Западът пропиля най-голямата стратегическа възможност в най-ново време, след като реагирахме на рухването на Съветския съюз не с дългосрочен план да приемем Русия сред нас, а като я потъпкахме с вашингтонско чувство за триумф и превъзходство.

Вместо да отворим вратите за стратегическо партньорство с Москва, ние пратихме още неопитни млади мъже от Харвардското бизнес училище да приватизират нейните предприятия и да я учат на западния начин на действие. Резултатът беше процъфтяване на корупцията, унижението от годините на Елцин и тромав опит да увеличим своята "победа от Студената война", като се стремим да разширим НАТО и Европа до самата руска граница. Тази глупост непременно щеше да доведе до последица и нейното име е Владимир Путин.

Проблемът с Русия сега не е нейната сила, а нейната слабост. Значителните енергийни приходи от добрите времена не бяха вложени в модернизиране на Русия, а бяха или пропилени у дома, или изнесени в чужбина от олигарсите за купуване на яхти и лондонски имоти. Сега руската икономика се олюлява под въздействието на падащите цени на петрола и западните санкции.

Населението рязко намалява. Продължителността на живота на мъжете, която е 64 години, поставя държавата на Путин сред 50-те страни с най-ниско ниво на обновление на населението в света.

Празните пространства на източните територии на Путин сега все повече зависят икономически не от руснаците, а от засилващо се нашествие на китайски малки предприятия и търговци. Като се прибави към всичко това вътрешната борба на Русия със сунитския джихадизъм в ислямските републики Чечения и Дагестан, не е никак чудно, че мнозина в Москва се тревожат за запазването на целостта на Руската федерация в дългосрочен план.

Именно това е проблемът. С една силна, самоуверена Русия би било по-лесно да се работи. Но една слаба Русия - при това слаба и ръководена от разчитащ на силовия подход лидер - не може да устои да не се разсейва с военни авантюри.

И така, сега сме изправени пред много опасна криза. Това, че отчасти ние предизвикахме тази ситуация, дава възможност да се обясни как сме стигнали дотук, но не подсказва какво би трябвало да направим по-нататък. Понеже Путин решава да отправи предизвикателство не само към суверенитета на Украйна, а и към самата основа, върху която почива мирът в Европа през последните петдесет години.

Когато свърши Втората световна война, Европа реши да сложи край на продължаващото от хилядолетие водене на военни кампании, движени от допускането, че големите сили имат правото да потискат свободите (дори съществуването) на по-малките държави, ако смятат, че те попадат в техните сфери на влияние. Вместо това в бъдеще мирът в Европа трябваше да се основава на принципите на сътрудничеството, мирното съвместно съществуване и правото на всички държави - големи и малки – да определят бъдещето си въз основа единствено на волята на своя народ. Като отрича това право на Украйна с аргумента, че тя е в сферата на влияние на Русия, Путин иска от нас да изоставим тези принципи. Ние не можем да го направим. Така че какво би трябвало да направим?

Нашият най-силен инструмент за влияние все пак са икономическите, а не военните средства. Санкциите оказват въздействие. Възможно е дори Путин да тласка ситуацията към пряк военен сблъсък в опит да намали икономическата болка. Затова първият елемент от нашата стратегия би трябвало да бъде търпеливо да следваме курса на икономическите санкции. Вторият е да продължим започнатото от Запада чрез канцлера Меркел и президента Оланд. Да продължим да полагаме усилия за мир въз основа на прекратяване на огъня и по-голяма автономия за Източна Украйна.

Това значи ли да няма пряк военен отговор? Да, освен ако НАТО не бъде пряко заплашена.

Значи ли да няма военна дипломация? Не. Правилната реакция на извършваното от Русия въоръжаване на украинските бунтовници е ясно да се покаже, че ние сме готови да направим същото за украинското правителство. Но не сега, не бързо и не наведнъж. Това, от което имаме нужда, е по-скоро процес, отколкото събитие. Да започнем по малко, бавно и неагресивно - например с комуникационно и разузнавателно оборудване. Постепенно да увеличаваме, когато трябва.

Всички тези усилия са необходими, но не са достатъчни. Ние още нямаме по-широка дипломатическа стратегия. Все пак пред очите ни стои такава, стига да можехме да я видим.

Западът не постига успех в Близкия изток срещу Ислямска държава. Ръководената от САЩ коалиция е твърде малка, твърде сунитска и й липсва международна легитимност. Това е област, в която нашите проблеми са проблеми и на Русия - ние може да бъдем заплашени от джихадисти, завръщащи се от бойното поле.

Но Русия е част от бойното поле. ИС няма да бъде победена само със западни бомби и оръжия. Тя обаче може да бъде победена от доста по-голяма международна коалиция, включваща Турция, Иран, а защо не и Русия. Това би подсилило нашата кауза с истинска дипломатическа и военна огнева мощ. И би предложило на Русия партньорство по въпрос, който я заплашва навярно дори повече от нас.

Както би трябвало да сме научили досега, винаги е неразумно да притискаш Русия в ъгъла - дори когато тя сама се е натикала там. Затова следването на балансирана политика, съчетаваща твърд курс за Украйна с предложение за партньорство срещу джихадистката заплаха, е доста смислено и вероятно даже е начало на стратегически, а не просто на тактически подход към украинската криза.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
несторова е злобен и некадърен "журналист".Умишлено написах фамилията и с малка буква.
97
3
 
43
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Пълни глупости! Населението на Русия може да е намалявало при Елцин. При Путин има бейби бум и 10 милиона имигранти от бившите републики. Това само 1 факт. Въобще не е ясно, защо някой си пише за Русия без да знае дори най-простите факти?
96
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кризата е предизвикана не толкова от западно-европейските страни ,колкото от Америка ,чието единствена цел е да бъде единствен доминант на световнота сцена ,раздирайки Русия.Не смятам че на Путин му харесва войната между руснаци,но смятам че на Америка въобще не й пука за нас , че политиците ще ни изправят срещу Русия това повече от ясно.Те продадоха България и националните интереси /Южен поток АЕЦ Белене Селското стопанство и т.н /
95
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:) Комедии ,, не силата а слабостта на Русия е бил проблема ,, . Еми ш'черпите тогава , касметлии сте . Дано обаче една силна Русия не ви стане проблем.
94
0
 
4
 
! Отговори
23 преди 9 години
До Опаа!Себе си ли описваш?
93
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с това намаляващо население плюс смяната на етническия състав,русия няма как да задържи огромните сегашни пространства. от там идва нестабилността за близкото бъдеще
92
5
 
23
 
! Отговори
dbhsfhd преди 9 години
Русия с намаляващо население хахахахахах кви са тези глупости .
91
8
 
28
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Марийче, благодаря за чудесния преразказ на умната статия, което не значи, че изводите в нея са правилни! "Демократите" почват да разбират, че са се надценили и пак продължават да гледат на останалия свят от високо! Язък за хилядите изследователи на Русия, нищо не са разбрали от нея! Продължават да мислят, че с каубойски подход се решават всички проблеми. Дори не разбират какво се случва в собствените им страни! Ислямизацията, предизвикателствата на природата, застаряването, "педерезацията" на
90
31
 
17
 
! Отговори
Опаа! преди 9 години
Опаа, тема за Русия! Троловете на Волен, юруш на клавиатурите! Хайде, ще има по парче пица за всички!Ние сме патриоти!Да живее Ру..., опааа ... България!Ха ха!
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
rusia shte otgovori na sankziite s vaoragena sila i silni udari po spolizite na evropa.
88
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
131 Военен преврат в Киев няма , стига глупости , да си видял танкове в Киев . Там изобщо няма преврат има го само в тиквите на рашистите , в Киев има отказ от правомощия и бягство на действащия Президент и избор от законната Рада на Изпъняващ длъжността Президент и Правителство до изборите . И ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ РУСИЯ ЩЕ КАЗВА НА УКРАЙНА КАКВА ВЪНШНА ПОЛИТИКА ДА ИМА Одисей 1
87
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
128 А ти наистина ли смяташ все още , че в Киев уравлява " хунта " , да не говорим за другата глупост дето си я постнал , ако е така значи си напълно зомбиран от путиновите медииОдисей 1
86
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВНИМАНИЕ, АЗ СЪМ ГОСПОД И ИМАМ СЪОБЩЕНИЕ ДО СВЕТА ! - СПРЕТЕ ДА МИ НАРУШАВАТЕ СПОКОЙСТВИЕТО И ДУШЕВНИЯТ МИР, АМЕРИКА ДА СПРЪТ С ФАБРИКУВАНИТЕ ВОЙНИ, ЩЕ ВИ ИЗБИЯ ВСИЧКИ И ЩЕ ОСТАВЯ САМО РУСНАЦИТЕ ДА ЖИВЕЯТ, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СТЕ СЪЗДАНИЯ НА ДЯВОЛА ! ВОЙНАТА В РУСИЯ ДА СЕ РЕШИ В ПОЛЗА НА РУСИЯ, ИНАЧЕ, НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЖЕ ЧЕ ВИ НЯМА ВЕЧЕ НА ТОЗИ СВЯТ ! ТОВА Е ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА АМЕРИКА , ПОСЛЕ ЗАПОЧВАМ И ДРУГИТЕ ! МНОГО СТЕ МИ ГНУСНИ, ТАКА ЧЕ С КЕФ ЩЕ ВИ ТРЕСНА !
85
8
 
30
 
! Отговори
бомби с обеднен уран преди 9 години
наистина ли си мислите, че Путин ще остави украинската хунта да избие милион и половина руснаци, което открито се дебатираше по украинската телевизия, като единствен начин да се "премахнат" тези"излишни"хора в източна Украйна.Руснаците трябва паметник да му издигнат,дори само за това, че успя да върне руската печатница за пари Центробанк в Русия, която при дегенерата Елцин беше регистрирана като частна фирма в Америка. В момента рейтингът на Путин в Русия е 70%, а изборите в Чечня спечели с 95%
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
".....бяха или пропилени у дома, или изнесени в чужбина от олигарсите ЕВРЕИ за купуване на яхти и лондонски имоти."....
83
37
 
3
 
! Отговори
Путлер капут преди 9 години
Запада бил виновен че руските олигарси ограбили тъпите мужици ИСКАМ ДА ВИДЯ ЯДРЕНА ГЪБА НАД МАСКВА !!!! СМЪРТ ЗА РУСКИТЕ ВАРВАРИ И ТЕХНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЛУГИ !!!!!
82
2
 
32
 
! Отговори
Геле преди 9 години
Абе , тия хора май вярно са си повярвали , че са непобедими и уникални..... Ама как само тактично се премълчава в статията разпарчетосването на Югославия и после на Сърбия. Явно прекрояването насилствено на граници и превратите не са проблем , стига само да се правят от наши хора. То няма лошо да се мислиш за велик ама накрая винаги се намира някой да ти наброи шамарите. Лошото е , че ще ни завлекат в ла.ната.
81
2
 
31
 
! Отговори
654 преди 9 години
"Проблемът с Русия не е в нейната сила, а в слабостта й"Безочлива педерастщина. Ти ли си силен, щом не Русия, драги ми смехурко?
80
4
 
14
 
! Отговори
ВК преди 9 години
Изходът е широка и хлабава федерализация на Украйна: руска (вкл. Крим), румънска, унгарска (?), словашка, полска и украинска части. Впоследствие отделните части да решават дали да останат във федерацията. Може да не ни харесва, но май е единственото възможно...
79
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 107"сърбите напълно си го заслужиха с Косово" - така ли? А режима в Киев който убива собствените си граждани в Донецк и Луганск не си го е заслужил - така ли?50 хиляди според немските служби е нищо нали???