Лукашенко иска да се сдобри с ЕС покрай срещата в Минск

Последният евролидер, посетил Беларус, е бил Силвио Берлускони
12 фев 2015 19:08,
73
Лукашенко иска да се сдобри с ЕС покрай срещата в Минск
Снимка: Reuters

Лидерът на Беларус все още се води за най-големия парий в Европа. Но той явно желае да се възползва от срещата на върха в Минск, за да повиши популярността си в страната и да се сдобри с ЕС, пише Андрю Ретман, от EUobserver.

Последният лидер от ЕС, посетил Минск, бе италианският премиер Силвио Берлускони през 2009 г., който тогава подписа споразумения в областта на оръжията и енергетиката. Последните важни европейски персони, пристигнали в Минск, бяха външните министри на Германия и Полша през 2010 г., които дойдоха с предложение за помощ в размер на 3 млрд. евро в замяна на реформи.

След това, на 19 декември същата година, след едни фалшифицирани избори, силите за сигурност биха протестиращи по улиците и хвърлиха опозиционни лидери в затвора. ЕС отвърна с разширяване на "черния списък".

Понастоящем на 201 (беларуски) физически лица и 18 юридически са наложени визови забрани и замразяване на авоарите. Самият Александър Лукашенко - президентът на Беларус, е персона нон грата от 2006 г. (с кратък промеждутък между 2008 и 2010 г.)

За сравнение, заради войната на Русия срещу Украйна в "черните списъци" са включени 132 персони и 28 организации. Руският президент Владимир Путин не е сред тях.

Но вчера беларуските държавни медии показаха как Лукашенко поздравява германския канцлер Ангела Меркел в своя дворец с букет цветя.Той посрещна също френския президент Франсоа Оланд и лидерите на Украйна и Русия и позира с гостите си за снимка за спомен. Едно от водещите съобщения по неговата телевизия гласеше: "Посещението на ключови лидери на европейски страни е победа за беларуската дипломация".

Срещата на върха в Минск за украинския конфликт стана преди беларуските президентски избори, насрочени за ноември. Но тези избори и регионалният контекст, в който те се провеждат, са различни в сравнение с положението преди пет години.

НОВ КОНТЕКСТ

Опозицията е по-фрагментирана и деморализирана. Някои дори твърдят, че е по-добре Лукашенко да спечели, защото започването на преход в този момент би отворило вратата за руско влияние. Отношенията на Лукашенко с Путин са в доста ниска точка.

Беларуският лидер отказа да признае анексирането на Крим, говори в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и отказа да се присъедини към руската забрана за внос на храни от ЕС. Той също така развива връзки с прозападното правителство в Киев и със САЩ.

Дали това е само маневра с цел изнудване, за да получи повече руски субсидии е трудно да се каже. Но Минск е разтревожен, че неоимпериализмът на Путин може да доведе до сценарий от украински тип в Беларус, където живее голямо рускоезично малцинство.

Лукашенко направи чистка на проруските елементи в номенклатурата си. Той прокара закон, според който изпращането на "въоръжени групи, нередовни въоръжени сили, (или) групи от наемници" в Беларус - т.нар. "зелени човечета" на Путин - ще се смята за акт на война. Той обаче си затваря очите за беларуските националисти, които отидоха да се бият на страната на украинците в Източна Украйна, където могат да се сдобият с оръжия и да натрупат боен опит.

В същото време икономическата криза в Беларус променя сметките му. "Миналата неделя Лукашенко поиска от Путин 2,5 млрд. долара в замяна на своята лоялност", каза пред EUobserver беларуският дисидент Андрей Абозау, който живее в Естония.

"В един момент може да се окаже по-удачно той да бъде отстранен, вместо да бъде "подхранван" (със субсидии). Лукашенко е загрижен не за защита на суверенитета на Беларус, а за да се задържи на власт и да получава парите, необходими за целта и за запазване на системата от протекции, която е изградил", добави Абозау.

НИЩО В ЗАМЯНА

От канцеларията на Меркел заявиха в понеделник, че Лукашенко не трябва да очаква нищо в замяна на домакинството на срещата за Украйна. Нейният говорител Щефен Зайберт каза, че няма промяна в позицията на правителството спрямо Беларус. "Ние сме благодарни (за провеждането на срещата на върха) и съм уверен, че той ще посрещне по най-добрия начин гостите си".

Зайберт добави, че "Беларус е голяма важна страна в средата на Европа" и ако тя възприеме ценностите на ЕС, "тогава, мисля, всичко е възможно". Но той подчерта: "Няма връзка между ролята на Беларус като домакин на Минските преговори, от една страна, и някакви отстъпки към Беларус в двустранните й отношения с Германия или Европейския съюз, от друга."

Европейски дипломат, пожелал анонимност, който се занимава с Беларус, не беше толкова категоричен.

НЕЩО В ЗАМЯНА

"Имахме известни дискусии, че трябва да възнаградим Беларус за позицията й спрямо (конфликта в) Украйна, и за това, че тя освободи някои политически затворници", каза той. Дипломатът отбеляза, че ЕС неотдавна е извадил от "черния списък" неколцина беларуски официални лица и е решил да не добавя нови имена в него.

Той каза още, че страните от ЕС се опитват "да облекчат достъпа на беларуското правителство до финансовите пазари на ЕС, за да може то да заема пари за посрещане на нуждите си и да не зависи толкова много на един източник (Русия). Ние изпращаме послания до европейските компании, че ако установяват контакти, няма да бъдат наказвани съгласно санкционния режим".

Абозау смята, че тестът ще бъде през май в Рига, когато Латвия ще бъде домакин на лидерите на ЕС и на бившите съветски републики на срещата на върха на т.нар. Източно партньорство.

"Лукашенко иска да бъде поканен, но да не отиде, за да покаже на Москва, че Западът отново го подкрепя", каза той.

Неназованият дипломат от ЕС отбеляза, че за да получи покана, той ще трябва най-малко да освободи всички останали политически затворници. След което обаче добави, че "крайното решение ще бъде на Латвия и аз не съм сигурен, че домакините ще искат да поемат риска, ако (Лукашенко) присъства, цялото събитие да мине под знака на "последния диктатор в Европа".

Един бивш държавен секретар на САЩ даде този прякор на Лукашенко през 2005 г. и оттогава той му се лепна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Батята е хитрец!
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тоя ЕС ,останаха по силни и читави само Германия и Франция,останалото вече е просто една жалка масовка ,която нищо друго не може да направи за разпадащия се ЕС освен да се събират отвреме на време и да се хилят тъпо пред фотоапаратите за обща снимка.Днес светът е различен ,една Мощна супер въоръжена Русия ,един икономически световен хегемон Китай ,няколко бързо развиващи се страни -Индия,Бразилия ,страните от латинска Америка ,и всички те срещу западащата фалирала империя сащ
42
8
 
6
 
! Отговори
по ТВ РУССИЯ 24 преди 9 години
Путин е заявил,че той и руската държава стават гаранти заспазването на примирието и живота и здравето на хората в Донбас,ако Киев наруши примирието,то Москва ще се намеси пряко. Днес Владимир Путин е казал,че този път за разлика от предишните войни които САЩ запалиха в Европа няма да се разминат сухи и ще усетят цялата страшна сила на войната на собствена територия .Веднага след това Москва започна пълномащабни учения на войските със специално предназначение (ракетни войски) на цялата територия
41
2
 
8
 
! Отговори
Лукашенко е... преди 9 години
... единственият печеливш от цялата работа.
40
9
 
5
 
! Отговори
да........... преди 9 години
"От тези санкции руснаците станаха още по сплотени"...това е новата теза на путинистите. Да, ама не.....станаха по-наплашени, по-бедни, по-изнервени...поне такива ги виждам когато сойдат по морето.......Никой не сме е да каже дума срещу Путин и когато стане въпрос за него...мълчат и изведнъж забравят, че разбират български.Бедни и изплашени хора...не им е лесно.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един въпрос. Как така изведнъж Русия получи всичко? Че и изключително дипломатичният Джим Кери каза, че ако се изпълни примирието, ще отменят някои санкции? Единственият начин е руснаците да са имали много силен коз... Някакво заловено оръжие, с което не е трябвало да разполага Украйна, някакви изтекли уличаващи документи в стил Snowden/ Wikileaks чрез двоен агент или може би западни войници? Идея си нямам. Но ако бяха войници, мисля, че щяха да ги покажат просълзени по Первий канал или RT... Не
38
4
 
5
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
СТРНДЖАТА, мислех те за соросоидче,ама може да се окажеш просто едно ***.
37
3
 
6
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
ДЪГЛЕС, ти си *** или ***,но най-вероятно и двете.За двете световни войни умнико са виновни финансите които остават в сянка.Как Германия от страна с хипер инфлация,плащаща непосилни репарации,ще направи такава армия,без финансов ресурс,т.е банки ,т.е. световното банкерство?
36
12
 
8
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До 456--26; Русия е виновна за много големи войни.Тя е виновна за най --кървавата ВСВ.Само колко територии заграби.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, факта, че госпожа Меркел е в центъра казва всичко.
34
5
 
9
 
! Отговори
РУСОФИЛЪ преди 9 години
Асланите се разбраха, а СТРАДАЛДЖАТА. Продължава, да гъгне като наср*н!
33
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукашенко е пич и е най-умният след Путин - страната му цъфти, сега ще иска да смуче и от Русия, и от тъпите крави в ЕС и ще го направи. Само ние се наведохме за без нищо
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Лукашенко иска да се сдобри с ЕС..." той не вижда ли как се сдобряват украинците с ЕС?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката от следващата среща в Минск Путин ще бъде на мястото на Лукашенко.
30
12
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Меркел и Оланд са подшушнали нещо на Лукашенко... - *** е отсвирен...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз дани сръши кат Тошо, а не като Чеошеско..
28
1
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Да не си им подслушвал разговора?
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още една среща в Минск и Беларус е в ЕС.
26
5
 
7
 
! Отговори
456 преди 9 години
До СТРАНДЖАТАВервай си странджа и чакай второ ниво! Ама с този капацитет дето го имаш,няма да преминеш първото, ще си останеш ***!
25
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукашенко разбра, че Европа е гаранция за съществуването на Беларус.