ДПС иска след време да управлява с ГЕРБ

Корман Исмаилов: Ако съм украински българин, за мен би било чест да се сражавам за родината си
Обновена: 18 фев 2015 20:13 | 13 фев 2015 13:27,
63
ДПС иска след време да управлява с ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

Никой от досегашните партньори на ДПС не иска при евентуална смяна на властта да управлява с тях. Затова движението търси свой бъдещ партньор в лицето на ГЕРБ, смята депутатът от Реформаторския блок и лидер на Народна партия Свобода и Достойнство Корман Исмаилов.

"При евентуални бъдещи избори след 4 или повече години ДПС си прави сметката, че единствено би могла да управлява, ако е близка с ГЕРБ", каза Исмаилов пред Dnes.bg.

Той обвини движението в лицемерие, защото настоява за решаване на въпроси, касаещи малцинствата, когато е в опозиция, а не когато има лостовете на властта.

- Партията ви има зам.-министър по отбраната, а военното министерство е ресор на РБ. Самият вие сте член на комисията по отбрана в парламента. Има ли според вас опасност за националната сигурност заради конфликтите в Украйна и Близкия изток?

- Категорично има рискове, защото това са конфликти, които са близки до България. Трябва да отчетем и факта, че в Украйна има българско малцинство, а от Сирия през Турция идва бежански поток. Пропускливостта на Турция е много висока и това означава, че насам могат да дойдат и по-радикални елементи. С оглед и на новите реалности в света България трябва да е адекватна. Както в рамките на ЕС и НАТО, така и в двустранните си отношения със страните, които са около тези конфликтни зони.

- Разполагането на команден център на НАТО в България крие ли опасност за страната ни?

- Не. Това допринася за по-добрата комуникация, за по-доброто партньорство, свързано с подготовка, обучение и комуникация в структурите на НАТО. Пактът, с оглед на рисковете, за които говорихме, пренарежда формированията си между териториите на своите страни. Преди и след Студената война например по-големи бази и командни центрове е имало в Германия, сега тази нужда там отпада. Така че всичко е процес на развитие и не трябва това да се преекспонира като опит за някаква подготовка за агресия и като заплаха срещу Русия. Защото това се прави. Надявам се да не е провокирано отвън, тоест наши вътрешни фактори, провокирани отвън, да водят такава кампания. Това не е в интерес на страната ни. Категорично НАТО и ние като член на НАТО не бихме допуснали никога агресивни действия.

- Трябва ли България да реагира на информациите за мобилизация на българи в Украйна и да ги защити?

- Би трябвало да реагира, ако има някаква тенденциозност по отношение на нашите сънародници. Ако например основно и най-много представители на българското малцинство се викат в армията. Но като украински граждани, аз съм убеден, както и за всички представители на малцинствата в България, е дълг да се защитава суверенитета на страната и нейната териториална цялост. Ако аз съм украински българин, за мен би било чест и гордост да се сражавам за родината си.

- Критиките на ДПС към Реформаторския блок зачестиха. Защо движението вижда в РБ по-голям опонент от ГЕРБ?

- Това е новата стратегия на ДПС – да направи опит да излезе от политическата изолация, в която се намира. Защото никой от предишните партньори на ДПС по никакъв начин не иска при евентуална бъдеща смяна на властта да управлява с ДПС. Затова ДПС трябва да стопли отношенията с някой бъдещ свой партньор и това може да стане единствено през ГЕРБ.

Реформаторите имаме много категорична оценка за вредните политики, които ръководството на ДПС провежда и е провеждало, когато е било във властта. Те виждат, че с нас категорично не могат да партнират, ние сме техен опонент и конкурент. Целта е по някакъв начин РБ да се представи като някаква крайна националистическа формация само заради подкрепата на Патриотичния фронт на коалицията с ГЕРБ.

- Тоест ДПС иска да замести РБ в коалицията с ГЕРБ?

- При евентуални бъдещи избори след 4 или повече години ДПС си прави сметката, че единствено би могла да управлява, ако е близка с ГЕРБ. Затова по някакъв начин трябва да изолира и омаломощи РБ и ГЕРБ да станат зависими от ДПС.

- Как си обяснявате новата реторика на ДПС в защита на ромите?

- Това се дължи на факта, че подкрепата в традиционните региони, в средите на българските турци и мюсюлмани към ръководството на ДПС намалява. Цялата тази спекулация във времето - с Възродителния процес, тази скаченост с "Атака", тези нападки, внушаването на страхове, опасности, които касаят българските турци и мюсюлмани, вече прозира и белите конци, с които е съшита, се разкъсват. Това трябва да бъде компенсирано. Това е стратегия, която те започнаха да реализират преди четири-пет години и го правят.

Разбира се, и там едно е говореното, а друго са методите и средствата, с които се привлича това население до урните да гласува.

- Но можете ли да отхвърлите искането им за повече детски градини в ромските махали?

- Много е важно, когато някой в опозиция говори едни неща, когато е във властта - да ги прави. Дори да ги прави в по-голям мащаб, когато има лостовете на управлението. При ДПС точно това е двуличието и цинизмът. Защото когато си бил на власт, не си направил много от нещата, с които в момента провокираш напрежение и конфронтация. Било то с темата за административната промяна на имената на починалите български турци и мюсюлмани, чиито имена са били насилствено сменени по време на Възродителния процес, било то дела, които са започнали срещу виновните и отговорните за провеждането на тази политика.

- Ще има ли скоро конгрес на Реформаторския блок?

- Засега върви дебат, търсим следващите стъпки, говорим за това да изработим пътна карта, която да води към по-голяма консолидация, към единни органи и ръководство. За всички е ясно, че това е пътят, към който трябва да вървим. Въпрос на време е кога ще се случат тези стъпки. Пред нас предстоят местни избори, които активират вътрешната конкуренция и на места конфликти. Надявам се въпреки някои проблеми и неразбирателства, които ще има, след изборите да скъсим периода за свикване на конгрес.

- Тоест конгрес ще има след местните избори?

- Това са моите реалистични очаквания.

- РБ партньор или опонент ще е на ГЕРБ на местните избори?

- Със сигурност ние ще работим за това да убеждаваме и налагаме нашите ценности и реформите, които бяхме заложили в нашата предизборна кампания. За съжаление, сигурен съм, че след време ще констатираме отстъпление заради недостатъчната сила и мощ на РБ да наложим тези реформи.

Но това е пътят и в тази посока ще работим. Имаме нюанси, имаме различия с ГЕРБ и на тези избори ще се състезаваме с ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ДПСГЕРБРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
39
 
! Отговори
вай, вай преди 9 години
Брей, че войнствен депутат. И аз мога да се сражавам от банката и да викам юруш.
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоо па, много боен нещо.