Кървава баня или мир - следващите 48 часа са решаващи

Лидерите са скептични за мирния план в Украйна, пише западната преса
Обновена: 13 фев 2015 14:04 | 13 фев 2015 09:09, Александър Попов
171
Кървава баня или мир - следващите 48 часа са решаващи
Путин изглежда като най-големия победител от преговорите за спиране на огъня в Украйна, пише "Вашингтон пост".Снимка: Reuters

Европейските лидери са скептични, че мирният план ще сработи, пише британският в."Гардиън" по повод сключените вчера в Минск договорености за спиране на огъня в Източна Украйна.

Изданието посочва, че вчера европейските лидери са похвалили Германия и Франция за уреждането на спиране на огъня и мирен план за Украйна, но че в личен разговор изразявали скептицизъм относно това дали постигнатите след маратонските преговори в беларуската столица договорености ще дадат резултат. Опасенията им са, че усилването на боевете преди примирието, което трябва да влезе в сила в неделя, бързо може да се превърне в кървава баня.

Още по темата

"Следващите 48 часа ще са решаващи", заявил цитиран от "Гардиън" европейски дипломат на Европейския съвет в Брюксел.

Вестникът пише, че САЩ са изразили предпазлив оптимизъм на фона на ескалацията в боевете. Изданието отбелязва предупреждението на Белия дом, че продължаващите боеве в Украйна нарушават духа на постигнатото в Минск споразумение. Цитирани американски официални представители изразяват предпазлив оптимизъм, заявявайки, че "истинският тест за споразумението ще е в пълното му и недвусмислено прилагане, включително трайно прекратяване на военните действия и възстановяване на контрола на Украйна над границата й с Русия".

В друга своя, редакционна статия за шансовете пред постигнатите договорености "Гардиън" посочва, че Минското споразумение само по себе си няма да донесе мир, "ако не се научим как да се справяме с енигматичния Путин".

Минското споразумение дава "искрица надежда", че краят може би вече се вижда, пише "Дейли телеграф", цитирайки думи на канцлера на Германия Ангела Меркел. Изданието посочва също, че споразумението е сключено след безпрецедентен натиск на руския президент Путин върху сепаратистите, но че лидерите са предупредили, че предстои още много работа.

"Не беше нито всеобхватно решение, нито пробив, но Ангела Меркел говори за искрица надежда. Но след изтощителните 16-часови преговори в Минск краят на конфликта в Украйна може най-накрая вече да се вижда", отбелязва вестникът. В друга, аналитична статия на "Дейли телеграф" по темата, озаглавена "В едностранчивото споразумение от Минск не се иска нищо от Путин", се посочва, че постигнатите договорености изглежда не изпълняват исканията на Украйна и в най-добрия случай ще замразят конфликта в момент, когато преимуществото е на страната на подкрепяните от Русия сепаратисти.

Бунтовниците хвалят споразумението като път към признаване и го представят като победа за сепаратистките републики, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Сега думите трябва да бъдат последвани от дела", пише германският "Велт", цитирайки изказване на канцлера Меркел в Брюксел. Изданието отбелязва, че след срещата на върха на ЕС в белгийската столица тя е дала да се разбере, че новите санкции срещу Русия ще влязат в сила - въпреки договореностите от Минск.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че Путин би могъл да сложи край на войната в най-кратки срокове. Но търси ли той изход от този конфликт, пита се изданието, посочвайки, че съмненията в това не са станали по-малко след дългата нощ в Минск.

Путин изглежда като най-големия победител от преговорите за спиране на огъня в Украйна, пише "Вашингтон пост". Според изданието споразумението може да потуши насилието, но също така спестява на Русия нови санкции и предотвратява изпращането на американски оръжия за Украйна. "Вашингтон пост" цитира и мнението на анализатори, според които дори боевете да затихнат, насилието е възможно да се възобнови преди някоя от по-широкообхватните мерки да може да се приложи, както е станало след предишните договорености от септември.

Най-новият мирен план за Украйна поражда надежди и съмнения, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че идните дни ще са значителен тест дали обявеното вчера примирие ще бъде по-ефективно за прекратяването на продължаващата вече близо година война в Украйна, отколкото предишното споразумение за спиране на огъня от септември, което до голяма степен е било пренебрегвано.

Оптимистите посочват присъствието на преговорите на двамата най-важни европейски ръководители наред с това на президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко като знак, че споразумението, наричано Минск 2 ще се окаже по-издръжливо, отколкото предишната версия от септември. Песимистите - някои биха ги нарекли реалисти, смятат, че най-новото споразумение само замазва много от постоянните проблеми, които по начало станаха причина за боевете.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
Мир - да. Но не, ако е "проектиран" от чудовището Путин!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторът на бестселъра Продажни журналисти Улфкоте:Най-важните статии, подписани с моето име, не бяха писани от мен, а от спецслужбите. Бях си обикновен писач, а те ме направиха известен, защото ми даваха информация, до която никой не би могъл да има достъп. Имаше и статии, които бяха американска пропаганда и даже дезинформация. От 3500 материала, които съм пуснал във Франкфуртер Алгемайне, 10-20% да са си чисто мои. В началото се гордеех, че в редакцията идват хора от службите, дават ми текстове и ме молят да ги публикувам.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лидерът на радикалното украинско обединение Десен сектор Дмитрий Ярош заяви, че неговата групировка не признава минските споразумения и ще продължи военните действия той написа това в своя Twitter. Явно Путин и Русия отново ще са виновни за продължаване на воните действия.
85
0
 
10
 
! Отговори
Путин Стратег преди 9 години
По принцип войната в Украйна бе спечелена още миналата пролет. Условието за влизане в ЕС е да няма гранични конфликти. Условието за влизане в НАТО е същото. Първо трябва да бъдат разрешени споровете и тогава се кандидатства. Това се прави с цел да не бъдат въвличани ЕС и НАТО в конфликти. Такъв е случая на Сърбия например. Тя трябва да разреши проблемите си със съседите като Хърватия, Косово и т.н. При това Украйна не може да влезе в ЕС и следователно ще ги държат бедни и гладни.
84
0
 
2
 
! Отговори
Вуни преди 9 години
Не бе, не сърми. Изпуснал е тенекия сирене, след което над луганск се е образувал облак с формата на гъба, а шведски АЕЦ е засякъл петнаесе бекерела над средната норма за сезона.Те така е станало!
83
1
 
1
 
! Отговори
4км преди 9 години
до 130.... е нямам думи...ти ако вярваш на това си за 4ти км. там при ония с меките стени и ризите с дълъг ръкав...
82
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До мп. А американците във Виетнам какво правиха?? Или фразата "Обичам мириса на *** рано сутрин" звучи като покана за чай?? И да те изпреваря, не излизай с номера че е "като на кино" защото веднага ще ти кажа за книгата "Три чаши чай" че е като в художествена литература! Нали!!!
81
2
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Поръчката за война е дадена(от САЩ) и парите са платени!Как да има мир?!Докато изпълнителя или поръчителя не бъдат елиминирани,няма оправяне!За САЩ е още рано,но времето на Киевската Хунта май изтича.
80
10
 
4
 
! Отговори
мп преди 9 години
Който освен да пише в ДИР-а може и да чете,нека прочете книгата ,,Три чаши чай''-да видите какво са правили руснаците в Афганистан.Те са луди.Допреди 30год.имаше части в СССР,където още викаха-,,за родину,за сталину''правеха си ордени от ламарина и незнаеха,че е умрял.
79
3
 
9
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
до 48 ч какво ще стане меркел и оланд вече коленичиха на ред е о бонго иначе в котелниково американските воиничета ще загинат героиски за "родината
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да има нито кървава баня нито мир. Огънят няма да гори буйно, но ще тлее още дълго.Военните огнища са си бизнес, за съжаление.
77
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските терористични войски са получили заповед от терорист номер 1 Путин да превземат Дебалцево и Мариупол до 0 часа на 15.02 т.е. руските терористи разполагат с 33 часа да изпълнят заповедта на главнокомандващият си.
76
7
 
18
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До АнонименПри всички положение само урките са ненаситни, ако те спрат да обстрелват градовете никой няма да стреля по тях, така, че си направи извода как може да спре тази война.
75
9
 
13
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До АнонименЯвно си много далеч от живота, та нали американците казаха, че са инвестирали 5 милиарда за да се стигне до тук. Урките постоянно прелитат в САЩ за инструктаж, а само Обама не ходил до Киев. Така, че не се излагай.
74
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тупин обичал да пие кръв преди лягане! Така че конфликта ще продължи още дълго време, докато напълно вампиряса!
73
0
 
3
 
! Отговори
към журналистите: преди 9 години
Кукуригууу, добре ли спахте, а мъй работали!
72
2
 
11
 
! Отговори
Уточнение преди 9 години
До спомeниДа , но тогава имаше светско общество, социален напредък, равноправие за жените, а полята бяха засети с рози. При талибаните поддържани от сащ на същите поля има опиум, на жените сложиха бурки и започнаха да ги бият като кучета, а афганистанците ужасени от чудесната "демокрация" бягат от страната си та чак тука идват. Можеш да ги видиш по българските бежански лагери ако не вярваш.
71
6
 
5
 
! Отговори
Пацо преди 9 години
Да спрат водката на воюващите страни и действията ще затихнат сами! Ако се абстрахираме от политиката и политическите причинии, и познавайки манталитета на украинци и руснаци, военното ежедневие на ангажираните с военни действия си го представям като един безкраен запой! Разнообразяван отвреме на време със сватбарско безцелно гърмене със зачисленото леко и тежко оръжие. Спомнете си филмите "Особености на руския...." Затова и никога не се знае откъде идва огънят и каква е целта на обстрела!
70
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде никой досега не е видял американец в Украина нито пък те да са подкокоросали *** Путин да избива своите първи братовчеди.Просто от Москва така си решиха-откраднаха Крим и решиха да разрушат Източна Украйна1 защото знаят, че тези територии никога повече няма да бъдат техни. Нали знаете - Когато умира катъра най-силно рита, за да причмини повече щети и мъка на тези, които се откъсват от прегръдката на най-скапаната и ретроградна държава в света - Жалка Русия!!!!
69
3
 
15
 
! Отговори
Другия Герчо Стояно преди 9 години
Снощи Обама на пресконференция в Белия дом на въпрос от журналист за държанието на Путин в днешната ситуация е казал;Трябва да се съобразяваме с този,защото ,изглежда, само той до сега е направил най-точния извод от Втората световна война и е корегирал даржанието на Русия спрямо нас. Най-добре това се видя за държанието му към събитията ,които ние му насадихме в Украйна и трябва да се съобразяваме ние с тази промяна.