Обама остави Оланд и Меркел сами на дипломатическата сцена

САЩ отсъстваха в Минск, но продължават натиска върху Москва
13 фев 2015 19:31,
205
Обама остави Оланд и Меркел сами на дипломатическата сцена
Снимка: Reuters

Съединените щати оставиха френско-германската двойка да се мъчи сама на дипломатическата сцена, за да изтръгне от Русия споразумение за Украйна. Зад кулисите обаче Вашингтон подкрепи европейските си съюзници и сега поддържа натиска срещу Москва - в случай че примирието се провали, пише Джо Бидъл, от Франс прес.

Хиперактивната американска дипломация често се стреми да заема предни позиции в международните кризи, но като изключение се държа изцяло настрана от срещата в Минск, събрала германският канцлер Ангела Меркел с президентите на Франция, Украйна и Русия - Франсоа Оланд, Петро Порошенко и Владимир Путин. САЩ не изпратиха дори наблюдател на преговорната маса.

Според Джуди Демпси от фондация "Карнеги Европа" президентът Барак Обама, който се срещна с Меркел, й е "възложил" украинския случай.

"Той не искаше да има нищо общо с Украйна, стремеше се в известен смисъл да я зачеркне от своя дневен ред", смята анализаторката.

Американски представители отхвърлят това мнение - напротив, възхваляват "тясното" сътрудничество между Вашингтон, Берлин и Париж в подготовката на споразумението за уреждане на конфликта в Източна Украйна, подписано вчера в столицата на Беларус.

"Европейците ни информираха през цялата нощ и ние подкрепихме усилията им", твърди служител от администрацията на Обама. "Да кажем, че сме били извън играта, ще значи да изопачим реалността", допълни друг.

Американското правителство припомни и дипломатическите си инициативи от последните дни, чрез които според него е останало рамо до рамо с европейските си съюзници: призива на Обама към Владимир Путин, разговора между вицепрезидента Джо Байдън и Порошенко в Мюнхен, посещението на държавния секретар Джон Кери в Киев и срещата с руския външен министър Сергей Лавров.

Наблюдатели дори смятат, че възможността Украйна да получи "отбранителни" оръжия, спомената тези дни от Барак Обама, е подействала на дипломацията като камшик.

Според западни представители, европейските и руските страхове от силна военна ескалация на конфликта са накарали президента Путин да предложи на френския си колега и на германския канцлер мирен план от девет страници на руски точно преди визитата на Кери в Киев от 5 февруари.

Посещението на Кери в украинската столица впрочем бе засенчено от изненадващата визита на Меркел и Оланд в Киев същия ден, след която френско-германската двойка замина за Москва.

Експерти всъщност смятат, че е логично европейците отново да вземат в свои ръце украинската главоблъсканица.

"Нормално е Европа да бъде на челната линия, коментира Фиона Хил, директор за САЩ и Европа в Института "Брукингс". Защото "детонатор на конфликта бе тъкмо взривът в отношенията между Украйна, Русия и ЕС по повод споразумението за асоцииране" с Европейския съюз, напомня тя.

Кризата в Украйна наистина датира от 21 ноември 2013 г., когато по време на лидерска среща във Вилнюс тогавашният проруски президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Москва. Това предизвика неколкоседмични проевропейски демонстрации, потушени с кръв, които продължиха до бягството на Янукович през февруари 2014 г.

САЩ започнаха активно да се месят в кризата, откакто заместник-държавният секретар за Европа Виктория Нюланд дори замина през декември 2013 г. за Киев, където раздаде сладкиши на проевропейските демонстранти.

След анексията на Крим през март м. г. и избухването на конфликта в Източна Украйна Вашингтон не спря да заклеймява военното участие на Русия в събитията, довело до наказателни американски и европейски санкции - нещо небивало в отношенията между Запада и Москва от края на студената война насам.

И при все че "приветстваха" споразумението от Минск, САЩ останаха твърде резервирани към шансовете за траен мир между Киев и проруските сепаратисти. Вашингтон настоя примерно за "дела, а не думи" от страна на бунтовниците и на Москва, за да може прекратяването на огъня "да бъде последвано от незабавни и конкретни мерки".

Ако Минск се окаже провал, "ако прехвърлянето на оръжия и оборудване през границата продължи, това ще ни принуди съвместно с нашите партньори да наложим по-тежки санкции на Москва, предупреди представител на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
1
 
! Отговори
юбюбюб преди 9 години
До maora--на 100% си прав.И то се видя от цял свят че е така.
66
2
 
14
 
! Отговори
* преди 9 години
Не може да си главен инициатор на санкциите срещу руснаците и да им заявяваш, че това е последен шанс за споразумение, а в същия момент да не присъстваш в момента на споразумяването, това просто е несериозно отношение към проблема и ясно показва, че САЩ не са ангажирани толкова с него, колкото с подривна дейност срещу самата руска държава.
65
2
 
14
 
! Отговори
* преди 9 години
САЩ са жалки страхливци, които нямат смелостта да се изправят очи в очи с хората, които обвиняват за всички проблеми в Украйна, а това са същите хора, които редовно биват санкционирани и разпъвани на кръст от САЩ пред медиите. Не приемам тези куци изявления, че стоели зад европейските си съюзници, при положение, че не взимат никакво участие на мирното споразумение, за което дори поставяха ултиматуми на Русия за приключване на конфликта.
64
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алкохолизъм, наркомания, изоставени деца, изоставени възрастни. Това е най-новата нанотехнология в съвременна Русия.
63
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
джудже с дребна душица ще влезе в затвора
62
3
 
10
 
! Отговори
eхоо преди 9 години
"Той не искаше да има нищо общо с Украйна, стремеше се в известен смисъл да я зачеркне от своя дневен ред", смята анализаторката.САЩ започнаха активно да се месят в кризата, откакто заместник-държавният секретар за Европа Виктория Нюланд дори замина през декември 2013 г. за Киев, където раздаде сладкиши на проевропейските демонстранти. Нямам думи, кои ги пуска тези глупости
61
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Обама остави Оланд и Меркел сами на дипломатическата сцена"Да бе знаем го Обонго: сигурно е подслушвал тайно - той има такъв навик!
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"САЩ отсъстваха в Минск, но продължават натиска върху Москва"КАК? като вдигат цените на горивата или като ритат столчето на долара?
59
1
 
3
 
! Отговори
13 преди 9 години
ne ObamaMerkel I Putin ignoriraha Obama Germania da pokaje na USA che magat sami dasi teshavat problemite,goliam udar po USA
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро ще дойде времето русофилите да кажат на русофобите: нали ви казахме бе! Що обичате само да мразите?
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С кого граничи Русия? С когото си иска!
56
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка няма партньори в Европа. За тях всички освен англия са васали а източна Европа е полигона за бъдещи схватки с ***. Язък за хилядолетния ни живот по тези земи. Смачкаха ни, като ***, родните ни майцепродавци. Да пишат до свети Петър, с молба за ремаркета, че да си носят хартийките горе.
55
4
 
18
 
! Отговори
хорос преди 9 години
СаЩ,вече няма такова животно. След черния президент ще се наредят пред Путин на килимчето.Молим ти се бащице спаси нашата непълноцена душа.Да ние сме ***, но лукавия ни онождаше,сношаваше с нас, без наше позволение, ние не сме го викали.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 140Звучиш ми като Георги Димитров - Дружбата със СССР за нас важна като въздуха и водата...Перифразата е очевидна, признавам ти.
53
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пльокА кой наруши обещанието НАТО да не се разширява към границите на Русия?...предполагам, че Япония?
52
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно или въобще да не се играе.Отто фон Бисмарк
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 129В грешка си - по молба на самия Хитлер са извършени, понеже Гьобелс бил изпаднал в творческа депресия и нямал свежи пропагандистки идеи.Мдаа...
50
3
 
5
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Брюксел се опасяват, че еврозоната след Гърция и Кипър листаИкономика на Гърция и Кипър са толкова тясно преплетени, че в случай на Атина от Еврозоната, Никозия ще бъдат принудени да последват примера им, експерти решиха Еврогрупата - Съветът на министрите на финансите на страните-членки на Европейския валутен съюз, съобщи германското Der Spiegel, позовавайки се на собствената си информация.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно или въобще да не се играе.Отто фон Бисмарк
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съединените щати оставиха френско-германската двойка да се мъчи сама на дипломатическата сцена, за да изтръгне от Русия споразумение за Украйна.Че я оставиха е ясно - така повеляват световният интердемократизъм - нещо като ново лице на световния интернационализъм.Това първо.И второ - МеркелЬ и ОландЬ нищо няма да изтръгнат от Русия - тя от тях ще изтръгна...