Обама остави Оланд и Меркел сами на дипломатическата сцена

САЩ отсъстваха в Минск, но продължават натиска върху Москва
13 фев 2015 19:31,
205
Обама остави Оланд и Меркел сами на дипломатическата сцена
Снимка: Reuters

Съединените щати оставиха френско-германската двойка да се мъчи сама на дипломатическата сцена, за да изтръгне от Русия споразумение за Украйна. Зад кулисите обаче Вашингтон подкрепи европейските си съюзници и сега поддържа натиска срещу Москва - в случай че примирието се провали, пише Джо Бидъл, от Франс прес.

Хиперактивната американска дипломация често се стреми да заема предни позиции в международните кризи, но като изключение се държа изцяло настрана от срещата в Минск, събрала германският канцлер Ангела Меркел с президентите на Франция, Украйна и Русия - Франсоа Оланд, Петро Порошенко и Владимир Путин. САЩ не изпратиха дори наблюдател на преговорната маса.

Според Джуди Демпси от фондация "Карнеги Европа" президентът Барак Обама, който се срещна с Меркел, й е "възложил" украинския случай.

"Той не искаше да има нищо общо с Украйна, стремеше се в известен смисъл да я зачеркне от своя дневен ред", смята анализаторката.

Американски представители отхвърлят това мнение - напротив, възхваляват "тясното" сътрудничество между Вашингтон, Берлин и Париж в подготовката на споразумението за уреждане на конфликта в Източна Украйна, подписано вчера в столицата на Беларус.

"Европейците ни информираха през цялата нощ и ние подкрепихме усилията им", твърди служител от администрацията на Обама. "Да кажем, че сме били извън играта, ще значи да изопачим реалността", допълни друг.

Американското правителство припомни и дипломатическите си инициативи от последните дни, чрез които според него е останало рамо до рамо с европейските си съюзници: призива на Обама към Владимир Путин, разговора между вицепрезидента Джо Байдън и Порошенко в Мюнхен, посещението на държавния секретар Джон Кери в Киев и срещата с руския външен министър Сергей Лавров.

Наблюдатели дори смятат, че възможността Украйна да получи "отбранителни" оръжия, спомената тези дни от Барак Обама, е подействала на дипломацията като камшик.

Според западни представители, европейските и руските страхове от силна военна ескалация на конфликта са накарали президента Путин да предложи на френския си колега и на германския канцлер мирен план от девет страници на руски точно преди визитата на Кери в Киев от 5 февруари.

Посещението на Кери в украинската столица впрочем бе засенчено от изненадващата визита на Меркел и Оланд в Киев същия ден, след която френско-германската двойка замина за Москва.

Експерти всъщност смятат, че е логично европейците отново да вземат в свои ръце украинската главоблъсканица.

"Нормално е Европа да бъде на челната линия, коментира Фиона Хил, директор за САЩ и Европа в Института "Брукингс". Защото "детонатор на конфликта бе тъкмо взривът в отношенията между Украйна, Русия и ЕС по повод споразумението за асоцииране" с Европейския съюз, напомня тя.

Кризата в Украйна наистина датира от 21 ноември 2013 г., когато по време на лидерска среща във Вилнюс тогавашният проруски президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Москва. Това предизвика неколкоседмични проевропейски демонстрации, потушени с кръв, които продължиха до бягството на Янукович през февруари 2014 г.

САЩ започнаха активно да се месят в кризата, откакто заместник-държавният секретар за Европа Виктория Нюланд дори замина през декември 2013 г. за Киев, където раздаде сладкиши на проевропейските демонстранти.

След анексията на Крим през март м. г. и избухването на конфликта в Източна Украйна Вашингтон не спря да заклеймява военното участие на Русия в събитията, довело до наказателни американски и европейски санкции - нещо небивало в отношенията между Запада и Москва от края на студената война насам.

И при все че "приветстваха" споразумението от Минск, САЩ останаха твърде резервирани към шансовете за траен мир между Киев и проруските сепаратисти. Вашингтон настоя примерно за "дела, а не думи" от страна на бунтовниците и на Москва, за да може прекратяването на огъня "да бъде последвано от незабавни и конкретни мерки".

Ако Минск се окаже провал, "ако прехвърлянето на оръжия и оборудване през границата продължи, това ще ни принуди съвместно с нашите партньори да наложим по-тежки санкции на Москва, предупреди представител на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
14
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
13 февруари се навършват седемдесет години от една от най-ужасяващите събития от Втората световна война - бомбардирането на Дрезден Anglo-American авиацията. След спокойния град претъпкан бежанец са отпаднали 1478 тона силен експлозив и 1182 т на запалителни бомби. Имаше огън буря, която погълна десетки хиляди жени и деца, 19 болници, 39 училища, 70 църкви и параклиси ... Fire вихрови буквално изсмуква аварии - приток на въздух към огъня се движи със скорост от 200-250 км.
26
2
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Каточета статията е доста повърхноста както и повечето коментарите под нея . Нима някой вярва ,че САЩ-БРОКЕРИТЕ на Майдана и куловодите на Киев няма да се интеерсуват оТ Украйна -просто те останаха по настрани -знаейки ,че Прошенко и Меркел ще прокарват идейте на Вашингтон в преговорите в Минск . На когО е ЗВОНИЛ НА НЯКОЛКО ПЪТИ Прошенко от Минск ? -НА Обама естествено или на БАЙДЕН !
25
2
 
5
 
! Отговори
Историк преди 9 години
При разпадането на всяка империя се раждат нови държави.
24
1
 
12
 
! Отговори
до 46 демократ преди 9 години
Търсят "демократ" за да му "забият" "соросойдно- атлантически ценности".
23
17
 
2
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Е нали Путин подписа да няма наемници от двете страни.Какво прави наемника Волен Сидеров с цялата банда в източна Украйна-Крим?
22
0
 
6
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
дори Том и Джери си имат сценаристи и художници. Днешните серии направо и пет стинки не струват пред онез, от онова време, когато всичко бе толкова близо до перфектното. 16 часа ми се струват прекалено дълго за нещо, което безконтролните войни от двете страни, отнасящи се с най-голямо недоверие към постигнатия мир ще унищожат за няма и пет минути. тук трябва да се спазва онова правило за престъпление на заповед...
21
15
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Озлоблението на подкрепящите руската агресия в Украйна е признак на бесилие.
20
23
 
2
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Агресивна Русия е изолирана от света както никога да сега.
19
2
 
19
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Няма лъжлива пропаганда, която да е спечелила война.
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24Що твоя много точен ли е ?
17
2
 
14
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Накрая справедливоста побеждава всеки агресор.
16
14
 
4
 
! Отговори
геоексперт преди 9 години
Жужин ще загуби много от конфронтацията със Запада!Не е познал ,че Злия Чичо Сам ще мупусне гювеч..и жужето ще затъне в Украинската криза/блато !
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ген.Хуркупопаднал си на менте дилър, търси друг дилър.
14
1
 
33
 
! Отговори
аад преди 9 години
Хамериканско лицемерие! Те провокираха войната в източна Украйна чрез Десния сектор и Турчинов.
13
2
 
5
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Няма вечен диктатор.
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елементарна историческа справка показва, че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за периода 1945-2001, като общия брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.
11
15
 
2
 
! Отговори
информиран преди 9 години
мой приятел професор по международни отношения ме попита какво мисля за минските договорености и му отговорих,че според мен товаришчите от русия и окрайнината играят заедно в двойка срещу бабата и оланд-и против америка разбира се....не,прекъсна ме професорът-не става дума за двойка приятелю...налице е тройка...и баба меркелица играе с двамцата...
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загубенякът от белия дом не можа да продаде оръжието на украинците. Може да го шитнат сега началниците му. И изяди още един шамар от Владимир Владимирович. Сега се е скрил някъде и мълчи като мишка.
9
23
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Агресията на Кремъл в Украйна може да е съдбовна за Путин.
8
1
 
31
 
! Отговори
Шлосер преди 9 години
Не правилно заглавие още. Представител на САЩ е самия Порошенко и едва ли има някой, който да се съмнява вече в това след неговото дебелашко изказване днес, че мира е все още химера. Единствено не се говори, че Украйна е вече в състояние на банкрут "будна кома" от който няма да излезе скоро. Защото никой не дава и пет пари за тях. С ? 40 млрд. няма да се оправят нещата това е повече от сигурно. Бедата на Украйна се крие в нейното управление и особено сега при фашисти, като Яценюк.