Споразумението за Украйна - от лъч надежда до опасна двойственост

Ще има ли траен мир?
Обновена: 14 фев 2015 07:44 | 13 фев 2015 21:05,
250
Споразумението за Украйна - от лъч надежда до опасна двойственост
Снимка: БТА

Споразумението от 13 точки, което стана резултат от четиристранните преговори за уреждане на конфликта в Украйна вчера в Минск, е описвано различно - от "лъч на надежда" до "крайно проблематично", пише ДПА.

Още по темата
Документът от четири страници, който бе подписан от сепаратистките лидери и членовете на т. нар. Контактна група, по същество е ревизиран вариант на първите мирни споразумения, постигнати в беларуската столица през септември. Освен че повтаря голяма част от първите договорености, като размяната на пленници и общата амнистия, то предвижда и "крайно проблематични" решения за политическия статут на сепаратистките територии и за границата с Русия, смята Дмитрий Тренин от московския Фонд "Карнеги".

Гарантирането на сигурността на границата с Русия бе едно от основните искания на Киев, защото е публична тайна (отричана от Москва), че бойци и тежки оръжия свободно текат от Русия в Източна Урайна през стотиците километри от нея, контролирани сепаратистите.

Макар че Киев настояваше за незабавно връщане на контрола над границата, споразумението отложи това за края на годината и изисква първо Украйна да приеме нова конституция и да организира местни избори.

Въпреки че първоначалното руско искане за федерализация на Украйна липсва, според документа Киев трябва да приложи приетия през есента закон за специалния статут, който дава широки правомощия регионите, контролирани от сепаратистите, вкюлчително им се позволява да поддържат собствени полицейски сили и да назначават съдии и прокурори без съгласието на централното правителство.

Вчера наблюдатели посочиха, че военните точки от споразумението пряко противоречат на политическите. Текущата фронтова линия остава непроменена, що се отнася до бронираната техника на сепаратистите, докато изрично се заявява, че политическите клаузи трябва да се спазват само в териториите, очертани въз основа на линията на прекратяване на огъня от септември.

Това означава, че зоните, практически контролирани от сепаратистите, официално остават под контрола на Киев - една
опасна двойственост. Друга точка, широко смятана за отстъпка пред Русия и сепаратистите, е, че прекратяването на огъня влиза в сила чак утре в полунощ, което практически отпусна още над два дни за боеве за спечелване на нови територии.

Смята се, че сепаратистите в момента притежават по-голяма огнева мощ, след като победиха правителствените сили на летището на Донецк и, макар и неокончателно, на железопътния възел Дебалцево.

Друго поражение за Украйна вероятно е точката за изтегляне на тежките оръжия, която изрично позволява на сепаратистите да запазят завоюваните територии. В споразумението се говори за две линии на прекратяване на огъня - едната от септември за изтеглянето на правителствените войски, и сегашната за сепаратистите.

В добавка буферната зона се разширява от предишните 30 на сегашните минимум 50 километра.

Германският канцлер Ангела Меркел, на която се приписва заслугата за новото споразумение, го нарече "лъч на надежда", макар да отбеляза, че думите трябва да бъдат последвани от дела. Делата бяха най-видими вчера в Дебалцево, където сепаратистите затягаха обръча около правителствените сили, все още удържащи стратегическия пункт според министерството на отбраната в Киев.

Украинските медии изтъкнаха, че първоначалният двудневен срок на прекратяването на огъня е било пордължен до почти три дни под натиска на Русия.

"Допълнителното време им е необходимо заради Дебалцево", написа новинарският сайт "Украинская правда". "Най-доброто, на което можем да се надяваме след Минск, е пракратяването на огъня да издържи", написа Тренин от "Карнеги" в Туитър.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 115 Украйна е слаба...:) Факт е че си ***, другото дето викаш е измислица.Надявам правиш разлика между факт и измислица?
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТервелАко реши ама явно не решава.Явно имат сметка нещата да се протакат и да загиват хора и да се разруши Донбас.Или просто ги е страх.
89
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие толкова ли сте *** та не разбирате? Украйна е 100 не, ами 1000 пъти по-слаба от Русия и украинците не се предават. Значи са пичове, значи са мъже и руснаците са подлеци. Русия е фашистка държава, това е. ФАКТ.
88
4
 
14
 
! Отговори
aha преди 9 години
До бандеровче Стига си дрънкал тия мантри,ставаш смешен Понасяте вие загубите,днеска в Авдеевка сте се били 100 човека срещу 25 и от 100 укр. воиници всичките вече хранят червеите
87
16
 
7
 
! Отговори
бандеровче преди 9 години
Ние сме си на летищния комплекс в Донецк.За Дебалцево,най близкото разстояние на което се намират сепаратистити от града е 5 км.Не е истина че е проникнато в града.Последните 10-15дни яко опердашихме отпускарите , които се надяваха с предприетата от тях офанзива да ни изтласкат от Източна Украйна..Не им се получи и понесоха много големи загуби.
86
4
 
17
 
! Отговори
aha преди 9 години
И днеска се разбра,че американски конгресмен е бесен на укропите,щото му дали снимки на руски воиски от 2008 година И друго се разбра,Олег Ляшко големия укр. националист си е признал в ефир,че сестра му се бие в Луганск редом с опълченците
85
5
 
17
 
! Отговори
До 108 преди 9 години
Aко имaше руски войски в Укрaйнa,войнaтa отдaвнa щеше дa е свършилa,толковa ли си *** тa не рaзбирaш ? Товa с учaстието нa руски войски се измисля по две причини :1.Дa опрaвдaе порaжениятa нa укрите2.Дa злепостaви Русия
84
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 105 Летищетъо се държа половин година от стотина човека. Това тука е населено място с 5-6 000 човека защитници. И трябва да се вземе за 24 часа. Но както и да завърши, свинството и подлостта на руснаците се доказа за сетен път. Путин е изпросил два дни, за да им се отбие, от позицията на 1000 пъти по-силен.
83
3
 
8
 
! Отговори
Пушулин кaзa преди 9 години
Цялaтa площ около котелa е минирaнa,измъквaнето е сaмо с крaкaтa нaпред !
82
2
 
6
 
! Отговори
До 105 преди 9 години
То вие и зa летището тaкa кaзвaхте,помниш ли ?
81
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да се напъват руснаците, никакво Дебалцево няма да превземат и никакъв котел няма да има. Ще дадат само още няколко камиона пушечно месо.
80
3
 
13
 
! Отговори
До 102 преди 9 години
Укрaйнските киборги идaт кaто тигри,бегaт кaто овци,д гaщи нaсрaни и зaдници рaзпрaни ! Смели сa,що жени и децa избихa !
79
2
 
10
 
! Отговори
Тaбелa преди 9 години
нa входa нa Дебaлцевския котел : " ВНИМAНИЕ ,РAЗЛAГAЩИ СЕ УКРAЙНСКИ ТРУПОВЕ,ВЛИЗAНЕТО Е НA ВAШA ОТГОВОРНОСТ"Тaбелa нa изходa от котелa : " Нaдеждa всякaквa тук остaвете,последният укри дa изгaси одветлението ( дa духне свещa)
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До #$&>по тъпотия! Даже ни заминават :-)Тука съм съгласен. Ама и известна глупашка смелост притежават, което не е изцяло лошо качество.
77
2
 
15
 
! Отговори
недоумяващ преди 9 години
първите информации при срещата в Минск бяха че Путин настоявал примирието да влезне в сила още същата вечер.Тъй като украинците не приеха се взема решение от 15.Кой сега започва да измисля обратното.Явно ЦРУ работи активно.
76
3
 
14
 
! Отговори
Репликa от 94 преди 9 години
Укрaинец и мaкедонец не ми го хвaли !Укрите сa мръсни фaшисти по душa и хуч,aмa хич не ги чуствaм близки,колкото до рублaджийството ,сигурно си ме объркaл със себе си,aз еднa стотинкa не съм взел.от никого и не ми трябвaимaм си !
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
93, тръгне ли да потъва кораба, процентите се изпаряват бързо, това ми беше идеята.Иначе хич не ми дреме колко ще изкара Путин, руснаците да му сърбат попарата и да кихат по 50 милиарда за олимпиада. Те са свикнали след 70 години комунизъм да нямат думата, да си пият водката и да не се опитват да мислят.
74
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧудесноКак може да говориш така за украинците, които са ни по-близки от руснаците, по ред показатели? Рубладжийството е живо, виждам...
73
5
 
17
 
! Отговори
Чудесно преди 9 години
В Дебaлцево укрaйнските *** ги прaвят нa пaчa !
72
2
 
4
 
! Отговори
2471841 преди 9 години
До 85След 45 години падна БКП ,а Путин след 45 г -това е 2045 -Е ,ти ще доживееш до тази година да се порадваш ,надали ще изпитваш радост след 30 години ?))