Лесно е да стреляш, трудното е след това да живееш

Една неразказана история за кървавата баня на Майдана преди година
16 фев 2015 21:00, Елка Василева
107
Лесно е да стреляш, трудното е след това да живееш
Снимка: архив, Reuters

Кръвопролитието на Майдана на 20 февруари 2014 г. сложи точка на мирните протести срещу политиката на Виктор Янукович, който скоро след тези събития избяга от страната.

Жертви в този ден станаха над 50 демонстранти и трима бойци от спецчастите. Но защо протестите прераснаха във въоръжени сблъсъци?

Лидерите на Майдана винаги са отричали евентуална своя причастност към тази трагедия. Но един човек разказа пред руската редакция на Би Би Си малко по-различна история.

В ранната утрин на 20 февруари зоните на влияние на Майдана са разделени: спецчастите контролираха едната част от площада, демонстрантите – другата част.

Противопоставянето продължаваше вече два месеца. В този ден обаче събитията се развиха стремително и имаха трагичен обрат. В края на деня 50 души бяха убити. Повечето от тях бяха застреляни от спецчастите точно в центъра на Киев.

Москва нарича събитията от 20 февруари въоръжен метеж и ги използва, за да оправдае анексирането на Крим и да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

Лидерите на протестите /някои от тях в момента заемат водещи постове в Киев/ настояват, че цялата отговорност за смъртта на хората носят силите за сигурност, действали от името на предишното правителство.

Година по-късно свидетели започват да представят малко по-различна картина.

„Не стрелях, за да убивам“

„В никакъв случай не съм стрелял, за да убивам“ - казва млад украинец, когото ще наречем Сергей. Той разказа, че е заемал огнева позиция в сградата на Киевската консерватория, намираща се в югозападния край на площада.

„Стрелях надолу. Стараех се де стрелям в краката – казва той. - Естествено, можех да уцеля в ръката или още някъде. Но със сигурност не за да убивам“.

Сергей разказа, че месец преди 20 февруари е бил редови защитник на Майдана. Той смята, че точно неговият огън по бойците от спецчастите, заемащи позиции на площада и на покрива на търговския център „Глобус“, ги е принудил да отстъпят.

Престрелки започнаха два дни по-рано – на 18 февруари. Срядата - 19 февруари, беше по-спокойна, но вечерта по думите на Сергей той се срещнал с човек, който му предложил да избира от две пушки: ловна пушка 12-и калибър и „Сайга“ - също ловна пушка, но скорострелна.

Той избрал „Сайга“-та и по думите отнесъл пушката в секретен склад в сградата на централната поща, на метри от консерваторията.

Когато демонстрантите започнали да изтласкват спецчастите, заемащи позиции до хотел „Украйна“, по тях започнали да стрелят отстъпващите по Институтска улица бойци, както и снайперисти от покривите на съседните сгради.

Убити са над 50 души. Това беше най-големият брой жертви за цялото време на противопоставянето на Майдана.

Как се развиха събитията на 20 февруари сутринта

Сергей разказва, че в ранната утрин на 20 февруари, когато започнала стрелбата, той бил отведен в сградата на консерваторията, откъдето още от 7 часа сутринта в продължение на 20 минути стрелял по спецчастите. Заедно с него стрелял още един човек.

Неговият разказ частично се потвърждава и от други свидетели. В онази утрин командирът на намиращите се на площада бойци от спецчастите се обадил на Андрей Шевченко – депутат от Върховната рада от блока на Юлия Тимошенко.

„Обажда ми се и ми казва: „Андрей, някой стреля по моите момчета“. И каза, че са стреляли от консерваторията. „Това е на втория етаж, там има оръжие, моля те, направи нещо, защото нещата са много зле“, раказва Шевченко.

Той се свързал с лидера на отрядите за самоотбрана на Майдана Андрей Парубий.

Парубий си спомня, че бил изпратил най-добрите хора да прочистят сградата на консерваторията и да определят дали там има огневи точки.

Междувременно командирът на спецчастите продължил да звъни на Шевченко. С всяко следващо обаждане той изпадал във все по-голяма паника: „Трима мои хора са ранени.... Имам петима души ранени... Имам един убит...“.

В един момент той казал: „Отстъпвам“. И добавил: „Андрей, не знам какво ще се случи по-нататък“.

„Но аз – продължава Шевченко. - ясно осъзнавах, че сега ще се случи нещо страшно“.

Андрей Парубий, който сега е първи заместник председател на Върховната рада, казва, че неговите хора не открили стрелци в сградата на консерваторията.

Фотокореспондент обаче, който успял да се промъкне в сградата малко след 8 часа сутринта, успял да заснеме трима души с огнестрелно оръжие в ръце, макар и да не ги е виждал да стрелят.

Разказът на Сергей също се различава от думите на Парубий.

„В един момент изтичаха към мен. Точно презареждах. Един от тях ме настъпи с крак и каза: „Всичко е нормално, с теб искат да си поговорят. Хайде, приключвай“, разказва Сергей.

Той смята, че хората, които му наредили да спре да стреля, са били хора на Парубий, макар че по лице не ги разпознал. След това го откарали с кола извън града и го оставили да се прибира както може у дома.

До онзи момент трима бойци от спецчастите вече са убити и започна масовото клане на демонстранти.

Официалното разследване се концентрира върху това, което се случи по-късно, след като спецчастите започнаха да отстъпват от площада. От видеоматериалите ясно се вижда как бойците, отстъпвайки, стрелят по демонстрантите.

В резултат бяха арестувани само трима бойци от спецчастите. От тях в ареста остават двама – младши офицери от подразделението. Техният командир Дмитрий Садовник беше освободен под гаранция и изчезна в неизвестна посока.

Тримата са обвинени в убийството на 39 души. Но броят на загиналите демонстранти е над 50. Освен това трима милиционери починаха от получените рани.

Смъртта на част от жертвите явно е била резултат на снайперистки огън. Снайперистите вероятно са стреляли от горните етажи или от покривите на най-високите сгради около площада.

Адвокати на семейства на загиналите, както и редица източници от генералната прокуратура, разказаха пред Би Би Си, че щом делото засегне изясняване на обстоятелствата около смъртта на хората, починали не от ръцете на спецчастите, следствието започва да буксува.

„По времето на Янукович прокуратурата, милицията и съдът представляваха един Бермудски триъгълник – казва Андрей Шевченко. - Всички знаеха, че те си сътрудничат, покриват се един друг, точно това беше в основата на масовата корупция, поразила страната. Тези връзки съществуват и днес“.

Във вторник, 10 февруари от поста си беше отстранен генералният прокурор на Украйна Виталий Ярема, включително и заради критики по повод провеждането на това разследване.

Теории за заговори

Междувременно процъфтяват теориите за заговори.

„Убеден съм, че на 20-и стрелбата се водеше от пристигнали от Русия снайперисти, които са получавали заповеди също от Русия“, смята бившият комендант на Майдана Андрей Парубий.

„Една от задачите им – продължава той – е било организирането на кървава баня на Майдана“.

В това вярват мнозина украинци. В Русия са убедени в точно обратното: въстанието на Майдана е било заговор на Запада, метеж, инспириран от ЦРУ и насочен към това Украйна да бъде откъсната от сферата на влияние на Москва.

Нито една от страните не е в състояние да представи убедителни доказателства в подкрепа на своята теория.

Лидерите на Майдана винаги са казвали, че са правили всичко зависещо от тях, за да не допуснат оръжие на площада.

„Знаехме, че нашата мощ не е в грубата сила – казва Шевченко. - И че ще изгубим, ако започнем да стреляме“.

Парубий пък допуска, че някой от участниците в Майдана може да е внесъл оръжие на площада в отговор на насилието от страна на правоохранителните органи през дните преди 20 февруари.

„Чух, че след първите изстрели на 18 февруари на Майдана са се появили момчета с ловни пушки. Казаха ми, че някои от тях са били родители или роднини на убитите на 18 февруари. Така че допускам, че на Майдана може да е имало хора с ловни пушки. И когато снайперистите започнаха да убиват нашите момчета, си мисля, че тези, които са имали пушки, са стреляли в отговор“, казва той.

„Лоши сънища, предчувствия“

Историята на Сергей обаче и тук се различава. Той твърди, че той е бил рекрутиран за стрелец още в края на януари. Сергей, който бил служил в армията, не посочи името на вербувалия го човек, като каза само, че това е бил офицер от запаса.

„Излязох да пуша през нощта и двамата разговаряхме. Той ме взе под крилото си. С нещо съм му харесал. Офицерите са като психолози, те веднага виждат кой може. Той ме държеше близо до себе си“ - така Сергей описва първия си контакт с неназования офицер.

Офицерът убедил Сергей да не влиза в „Десен сектор“. „Твоето време ще дойде“, обещал той.

И какво по-нататък? Започнал ли е този човек психологически да подготвя Сергей да вземе оръжие в ръце?

„Не да сме разработвали някакъв план – спомня си той. - Но в личните разговори той естествено по малко ме подготвяше“.

Така и не знаем кой е бил този човек, рекрутирал Сергей. Не знаем и дали той е бил част от някоя от известните групи, или движения на Майдана.
Също както не знаем кой първи стреля на 20 февруари. В този ден в Киев загинаха над 50 защитници на Майдана и трима бойци от спецчастите.

Що се отнася до теориите за заговори, е възможно Сергей наистина да е бил манипулиран, да е бил използван като пешка в голямата игра. Той обаче вижда тези събития по друг начин. Казва, че е бил обикновен демонстрант, който взел оръжие за самоотбрана.

„Не исках да стрелям или да убивам. Но ситуацията беше такава. Изобщо не се чувствам герой. Напротив – спя лошо. Имам лоши сънища, предчувствия. Постоянно сънувам война. Опитвам се да се контролирам, но психиката ми става някак си нервна. Да стреляш е лесно. Трудно е да живееш след това. В това е проблемът. Но родината си трябва да защитаваш“, казва Сергей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: УкрайнаМайдан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аниИ черното е бяло и войната е мир и НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА и професионалната армия била армия. Армия е обаче зависи за какво. Как се наричат тия които плячкосват и пътуват по света за да убиват за пари. Професионалната армия "воюва" срещу цивилно население в държави чийто елит е вече купен и държавата е превзета предварително отвътре. Отначало с хамбургери и дъвка, после с куфари с долари и СНН. Сбирщината от наемници не могат да воюват срещу армии а само да охраняват макови полета и да изтез
67
1
 
1
 
! Отговори
9-9-44 преди 9 години
Eлке нямали да се пенсионираш вече? тези твои поръчкови и платени публикации ни втръснаха.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 74Да, а на всякъде където е имало американска окупация и *** не е останала.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички попаднали в плен твърдят едно и също, на въпроса: "Ти стреля ли срещу нашите?".И виновно гледащите, като ученик след получена двойка в бележника си, отговарят: "Не! Аз не съм стрелял!".
64
1
 
0
 
! Отговори
Сериозно ли преди 9 години
До аниАма ти сериозно ли опитваш да убедиш, че човек избрал ДОБРОВОЛНО да убива за пари по заповед не е наемен убиец! Ходил съм войник и съм много щастлив, че закриха наборната казарма! Сега да ходят там само *** които принадлежат там! Ми не е ласна работата да те пратят в Ирак примерно да стреляш по хора които нямат нищо общо с теб, за интересите на САЩ който ти плаща за това, да. Рисковано е и затова наемните убиици получават добро заплащане!Нека и на отсрещтната страна да са такива!
63
5
 
2
 
! Отговори
морски преди 9 години
Фашистите от майдана имали съвест!Стига бе,някой верва ли им?!
62
2
 
4
 
! Отговори
ани преди 9 години
До Анонимен Съвсем откровено, на мен не ми се видят като наемни убийци ! Може би ако бе ходил войник щеше да пееш друга песен ! Професионалната армия на всякъде по света е доказала , че може да е спирачка на домогванията на чужди държавни интереси ! Работата на професионалният войник съвсем не е лесна .В САЩ след /изтичане на договора /да речем 7 години , всеки войник може да запише да учи където иска и държавата му плаща обучението за да работи вече като цивилен ... Не плюй като не знаеш
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-лошо нещо от войната.Кой крив,кой прав,войната поражда много смърт и невинни жертви.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето защо армията трябва да е професионална, а не наборна. Като е професионална в нея влизат само хора готови да убиват срещу заплащане, изпълняващи поръчките на други престъпници(политиците) и като стане война от другата страна са също наемни убийци като тях самите. А хората които смятат това за грях остават невъвлечени в него.Не случайно всички наемни войници в САЩ приличат на абсолютни ***!Пък и то войска много не е нужна в днешно време понеже е пушечно месо само!
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ОПИТАЛ СЕ ДА СТРЕЛЯ В КРАКАТА АМА ГИ УЦЕЛИЛ В ГЛАВАТА. ЕДВАЛИ НЕ Е СТРЕЛЯЛ ЗА ДА НЕ УМРЪТ. НА КОЙ ГИ РАЗПРАВЯ ТОЗИ ТЕЗИ РАБОТИ? НА ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНКА ЛИ? Е ТЕ ЩЕ МУ ПОВЯРВАТ ДОНЯКЪДЕ АМА И ТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ НАКРАЯ ЧЕ ГИ ЛЪЖЕ. НИЕ НЕ СМЕ СТРЕЛЯЛИ И НЕЗНАЕМЕ ЧЕ ТРАЕКТОРИЯТА НА КУРШУМА НЕ ВИНАГИ ОТИВА ТАМ НАКЪДЕТО СИ НАСОЧИЛ ОРЪЖИЕТО. САМО СЪС СНАЙПЕР МОЖЕ ДА СИ ТОЧЕН СТРЕЛЕЦ ОТ ГОЛЯМО РАЗСТОЯНИЕ.
58
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 71Знаеш ликакво е това обкръжение. Обикновенно ако си на позиция лошите неща идват само от една страна. Само на там гледаш и се пазиш и защитните съоръжения са съответно изградени. Когато си в КОТЕЛ те стрелят от всички страни. Няма как да се подготвиш и пазиш от всички страни.Точно за това и Украинците сега имат толкова загуби и жертви.
57
3
 
23
 
! Отговори
Знае се преди 9 години
Още тогава преди тези дати Виктория Нюланд го каза в прав текст - майната му на ЕС! И тогава признаха, че са вложили милиарди долари за да спечелят тази позиция Украйна! Когато губят за САЩ това е чужбина няма човешки права, няма закони има само национални интереси! Основния заинтересован е САЩ! И освен това бяха намерени куршуми от американски снайпер в ранените през тези дни..! Отговора е отвъд океана!
56
2
 
11
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Абе ,аз четох за този Сергей ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕНА в руската преса и НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОВА КОЕТО ПИШАТ ТУК - ТЕЗИ ЛъЖАТ !Сергейчо е нает от някой си ,когто не познавал ,но предполага че е подчинен на "Х" коЙто сега е на власт в Киев и го наемат с втори да стрелят и той типа не убивал ,а ранявал ...след два дена е изведен от Киев и са му ЗАБРАНИЛИ да говори за това което е станало на Майдана!Това четох в руската преса ,а тук цел роман и нищо не казват конкертно -промиването на мозъците продалжSS
55
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
навсякъде където е имало руска окупация е ***
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А нещо за снайперистите в статията да кажете?А къде са снайперистите?
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който владее Източна Европа, управлява Централната земя. Който владее Централната земя, управлява Световния остров Евразия. Който владее Световния остров, управлява света. (Макиндър, 1943.
52
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да повярва публиката на голямата лъжа, казваш и някоя истина. Пък оня ден една украинка ме убеждаваше, че не било вярно, те не били стреляли, а само лошите.
51
3
 
35
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Митове и легенди на съвременните управляващи фашисти в Украина. Като забраниха снарядите, почнаха с легендите , фантазиите и измислиците. Води се информационна война и се пишат 80% неистини. След като изолираха Щатите от преговорите в Минск, те пращат оръжие, инструктори и дезинформация. Истината е, че проблемите на Европа трябва да се решава от европейци. Още не са сринали Украина, а американските лешояди обявиха търгове за възстановяване. Сетите се кой ще плаща за тези интриги...
50
2
 
20
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Какво са 50 или 100 човека сравнени с кръглите цифри в лихварските тефтери!!! Пък дори и един свален боинг!!??
49
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде пак хамериканска пропагаднда..Не се ли наядохте бре ? още колко ще ни заливате с помия ?