Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара

В това е убеден най-големият някога инвеститор в Русия Бил Браудър
Обновена: 17 фев 2015 13:57 | 17 фев 2015 11:26, Елка Василева
474
Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Международният финансист и инвеститор Бил Браудър определи руския президент Владимир Путин като най-богатия човек в света, оценявайки състоянието му на 200 милиарда долара. 

„Смятам, че то /състоянието на Путин/ възлиза на 200 милиарда долара. След 14 години на власт и /предвид/ сумите, които е произвела страната, и сумите, които не са били похарчени за училища, пътища, болници и така нататък, всички тези пари са в недвижима собственост, в сметки в швейцарски банки, в акции, хедж фондове, управлявани от Путин и неговите приятелчета“, заяви Браудър в интервю за CNN.

За сравнение съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс е най-богатият човек в света с 87,6 млрд. долара по официални данни за 2014 г.

По думите на Браудър някои хора, включително и той самият, смятат президента на Русия „за най-богатия човек в света или един от най-богатите в света, със състояние от стотици милиарди долара, откраднати от Русия“.

Повод за интервюто е излизането на мемоарите на Браудър Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man's Fight for Justice. CNN представя Браудър като най-големия чужд инвеститор по онова време в Русия и бивш привърженик на Путин.

Браудър е съосновател и генерален директор на инвестиционния фонд Hermitage Capital Management, който в периода 1995-2006 г. е един от най-големите, а според някои оценки и най-големият чуждестранен инвестиционен фонд, действащи тогава на руския пазар. През 2005 г. на Браудър му е забранено да влиза в Русия. През 2006 г. Браудър прекратява дейността на фонда в Русия. Срещу фонда му започнаха дела за данъчни измами и борсови манипулации, а от неговото ръководство започнаха да обвиняват властите в корупция. Сергей Магнитски - един от адвокатите на компанията, почина след 11 месеца в ареста.

По думите на Браудър пред CNN той започнал да инвестира в Русия, купувайки акции на руски компании, но след това открил, че „олигарсите и правителствените чиновници крадат цялата печалба на тези компании“. „Помислих си, че единственият начин, по който ще мога да направя етичен и печеливш бизнес, е да се опитам да спра това. По същество ние проучихме как те извършваха кражбата и след това разказахме това пред международни медии“, казва Браудър. Това работело 4 години, докато по думите на финансиста неговите интереси съвпадали с тези на Путин.

„Той се бореше със същите тези момчета, с които се борех и аз. Олигарсите му крадяха властта и те крадяха пари от нас. И всеки път, когато аз публично правех скандал, Путин се намесваше и поправяше всичко. И така моите доходи растяха. Печалбите на компаниите растяха. И аз се чувствах като най-доброто момче в света, защото печелех пари и правех добро едновременно“, казва британецът.

Ситуацията е започнала да се променя, когато Путин „сключил сделка с олигарсите“, предполага журналистът от CNN Фарид Закариа. В отговор Браудър казва: „Той арестува най-богатия олигарх в страната и каза на останалите момчета: „Ако не искате да бъдете арестувани, трябва да споделяте парите /.../ с мен“.

„Така той стана бизнес партньор и цялата моя активност стана много неудобна. В онзи момент аз не вървях против неговите врагове, вървях против неговите собствени финансови интереси“, каза Браудър. По думите му скоро след това – през ноември 2005 г. той е задържан при кацане на летище Шереметиево и му е било отказано влизане в Русия.

„Това, което тогава не разбирах и което сега е абсолютно ясно и очевидно за мен, изхождайки от своя опит, е, че Путин не беше над всичко това, Путин беше тясно въвлечен във всичко това и не той сдържаше олигарсите – той беше най-големият олигарх“, каза Браудър.

На голямата си пресконференция през декември 2014 г. Путин заяви, че не знае колко е неговата заплата, пише forbes.ru. Когато ми донесат парите, ги прибирам и ги слагам в сметката, каза той. Съгласно публикуваната през април декларация, през 2013 г. Путин е получил 3,673 млн. рубли – с почти 2 милиона рубли по-малко от 2012 г. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обясни разликата с това, че през 2012 г. Путин бил получил компенсация за неизползван отпуск, каквато нямало през 2013 г. Съгласно декларацията Путин притежава парцел от 1500 кв.м, апартамент от 77 кв.м и гараж 18 кв.м, автомобили ГАЗ М-21, ГАЗ М-21-Р, „Нива“ и ремарке „Скиф“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
31
 
! Отговори
Аз пък чух на пазара преди 9 години
А пък Обама е бил пед..ас--така казал един негов бивш охранник...А жена му-Мишел била травестит-това го казала една чистачка от Б.Дом......хаахххаааха
13
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е пич.Много е готин.
12
8
 
34
 
! Отговори
mdaa преди 9 години
Пак пропаганда. Някой си бил казал, че еди кой си бил най-богатия, но само и единствено спекулация. Къде са му доказателствата? Къде са доказателствата на ДНЕС.БГ, ако се има за качествена медия? Или си пишем тука ЕЖК-та по цял ден. Псевдожурналистиката ни превзе и нас в България.
11
5
 
26
 
! Отговори
Владимир Путин преди 9 години
Когато имам проблеми с компа, викам Бил Гейтс да го оправи, а Доналд Тръмп всяка сутрин ми носи вестника и дори не му давам бакшиш...Абе тоя пишман "финансист" чува ли се каква сума обявява, направо се е съдрал да съчинява глупости.
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в България не се строят държавни училища, болници и т.н. Тоест, спестените за това пари от правителството сигурно са в недвижима собственост, в сметки в швейцарски банки и акции на управляващия ни и неговите приятелчета!
9
9
 
12
 
! Отговори
Обонго банана преди 9 години
имам доказателство тоя бил браудър си падалпо черни надарени ***....
8
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължават със супер аматьорското оплюване на Путин, вече започвам да си мисля, че е чудесен човек...
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не са в рубли :)))))))))
6
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Признаха си най-после хамериканските геюви каква е целта,изкат да му чопнат паричките...
5
13
 
2
 
! Отговори
крал та се осрал преди 9 години
хахахахах имал бил.... да не е питал някой, колко точно да открадне?!!!!
4
18
 
53
 
! Отговори
пропаганда преди 9 години
Тоя мошеник Бил Браудър очевидно, че е от платените ***, които изкарват Путин ту луд, ту аутист, ту човек откраднал 200 млрд. долара... Американската пропагандна машина няма мярка и ефектът е обратен - Путин е уважан човек дори в Щатите, а рейтингът на Обонго е колкото на макак от Африка.
3
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доказателства?
2
42
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм си мислел, че сме най-простите на света, защото хем си даваме сметка, че ни крадат, хем нищо не правим. Е, има и по прости от нас - руснаците изобщо не се усещат, че ги крадат и че с тази огромна земя, население и природни богатства трябваше да са номер 1 по стандарт на живот в света! А те обратно - 85% рейтинг на крадеца, който краде от тях...
1
38
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че е най-богатия!!!!10-ки милиарди му плати рушвет само Иран за това, че им даде да имат ядрена енергия в нарушение на съвета за сигурност по ядрена енергетика!!!!