90% от ромите биха работили, никой не обича мизерията

Илия Илиев от ДПС : Държавата обаче трябва да създаде условия
195
90% от ромите биха работили, никой не обича мизерията
Илия Илиев. Снимка: Dnes.bg

Промените в Закона за семейните помощи за деца са популистки и целта им е да мобилизират определена част от електората, смята лидерът на партия ДРОМ и депутат от ДПС Илия Илиев. Нито един човек не би се радвал на някакви 35 лева и да разчита на тях, ако има работа, коментира той пред Dnes.bg. Според него ромите могат да бъдат заети в земеделието, защото не се изисква образование.

Г-н Илиев, Вие се противопоставихте остро на идеите на социалния министър Ивайло Калфин за промени при отпускането на помощи за деца, с които родителите на малолетна майка вече няма да взимат детски надбавки, кои са основните Ви мотиви?

Като цяло предложеният законопроект е насочен срещу конкретна група от обществото, към ромската, и това го прави дискриминационен. Той е абсолютно необмислен и не почива на никаква логика, икономическа или с перспектива за по-висок социален ефект за обществото. Няма сериозен аргумент. Той не черпи никакви позитиви нито за икономиката, нито за социалната политика. Лежи на една популистка основа, която има за цел само да мобилизира определена част от някакъв електорат. Промените са дискриминационни и нелогични още повече, ако се вземе европейската практика. Говорим за 35 лева помощ за дете на майки, които са малолетни, но те не са чак толкова много. Според статистиката около 1135 са майките до 16 години, до 18 са 3200 . Заради 2-3 хиляди човека не трябва да се прави специален законопроект, защото и самият министър Калфин каза, че малолетните майки са концентрирани в Пловдив, Сливен и Бургас. Там трябва да се съсредоточат усилия с по-висока образователна и здрава насоченост, като създаване на мобилни групи, които да имат образователен характер в сферата на здравеопазването и това ще са мерки, които да сведат до минимум това явление. Предприемането на действия за отделяне на по-висок бюджет за  повече училища и детски градини в местата, където има концентрирано ромско население, ще е плюс за намаляването на броя на малолетните майки. Трябва да има превантивни действия и те ще помогнат. Но иначе не бива да осъждаме такива случаи и да ги дискриминираме, защото всички сме с равни права. Европейската практика, специално за Германия съм правил проучване, там се дават по 184 евро за първо и второ, по 190 за трето, по 215 за четвърто и нагоре. Политиката е да се стимулира раждаемостта на повече деца, а при нас е точно обратното. Целият свят се бори за повече млади хора и работна ръка. Освен това приемането на такъв закон ще е предпоставка още повече хора да напускат страната, ако гоним младите хора да напускат държавата, това е пагубно.

Казвате повече образование, но истината е, че сега много ромски деца не ходят на училище, как ще ги принудите да го правят?

Аз познавам нещата, израсъл съм с тази общност и познавам проблемите. Причината да не ходят на училище е тоталната бедност. Знаете ли какво е глад? Да не може да си позволи да си купи една вафла и на детето обувки? Те ходят по улиците боси и голи и пред тях не стои дилемата училище или оцеляване, защото те трудно оцеляват физически. Живеят в собственоръчно скалъпени постройки от картони и черги, те не могат да оцеляват реално физически. Така че проблемът идва от изключително крайната бедност. Това се водят капсулирани групи, те живеят в собствената си общност и трябва да имаме политика, която да насърчава ходенето на училище точно от този вид целеви групи. Трябва да имаме политика, която да е съобразена с тази тежка проблематика.

Смятате ли, че местната власт би могла да съдейства за обхващането на повече деца в училище с подобни мерки като тази на Столична община -  да осигурява безплатни автобуси, които да возят децата от ромските махали?

Да, автобусите донякъде имат положителен ефект, но той е минимален. Считам, че европейските програми сега могат да се използват и за построяване на училища и детски градини и защо да не преподават там учители от ромски произход. Имаме достатъчно такива.

Как ромите ще излязат от това положение, къде ще намерят работа според Вас?
 
По време на предишния режим ромите работиха в селското стопанство, в земеделието, в животновъдството. Там може много голяма част от ромското общество да намери реализация и да има работни места за тях, защото не се изисква образователен ценз. Чета по форумите страшно много негативни изказвания, които едва ли не обвиняват ромите, че са виновни за положението на държавата. Но нито един човек не би се радвал на някакви 35 лева и не би разчитал на тях, така че, ако държавата създаде условия и механизми и има възможност тези хора да ходят на работа, аз съм сигурен, че повече от  90% ще отидат и ще работят, защото никой не обича мизерията. Но сега няма такива предпоставки и условия. При предишния режим ромите работиха и не бяха толкова голям трън в обществото. Те работеха в земеделието, текстилните фабрики, бяха разпръснати във всякакви предприятия, ами сега, като е унищожено всичко, цялата производствена инфраструктура е съсипана и навсякъде искат грамотност, компютър. Трябва да се предприемат мерки и заради това зададох въпрос на премиера и той пое ангажимент такава политика за ромското общество да бъде  развита.

Според вас ромското общество най-голямата жертва ли е на прехода?

Като цяло има и много други като пенсионерите, хората които не са с висок образователен ценз, много млади хора заминаха в чужбина. Всички сме потърпевши, но ситуацията е такава.


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ии Българите не са цвете за мирисане 80% са бедни работят за 300лв налй всички сте с висше образувание за това работят в кенефите и Българите крадът и са мизерниии има много *** който живеят много по колтурно от Българите защо в Европа няма дискриминация защо само тук е така...... 2018 КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НЯМАМЕ КОЛТУРАТА ЗА ЕС СТОЛИЦАХААХА
103
0
 
1
 
! Отговори
атанас тодоров преди 4 години
Пак говорите излишни приказки ! За толкова години не проумяхте ли ,че ако не се убедим държавата ще затъва ? На вас не ви харесва когато една партия иска равни права за живот и труд,а почвате с редовните клишета за ромите и се радвате когато дадена партия създава омраза в обществото.
102
0
 
0
 
! Отговори
Ivan Varna преди 4 години
dokato delite BG ... i... CG..... nyama da ima prosperitet v Bulgariia...
101
0
 
0
 
! Отговори
danko penkov ivanov преди 4 години
Zigani
100
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
всиъки в испания да берат ягоди
99
0
 
3
 
! Отговори
mp преди 4 години
Като прочетох пак-разбрах.Бай ти Илия,да си ги вземе тия и да ги заведе да берят тютюн.,да види какво е мързел.пък и *** да се поомешат с техните моми.Белким се интегрират.Нали гласуват за вас?
98
0
 
3
 
! Отговори
mp преди 4 години
Кога и къде ще работят,че нещо не разбрах?/
97
0
 
3
 
! Отговори
Майката Ситрака преди 4 години
Ще работите , ама нанай !!! Чорафте е по-лесно !!! И да ви хрантутим,търтеи с търтеи !!!
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
работа, бе, вие какво? тва не е *** традиция! ния сме тука преди ваште курм, ометаг и разни и никога не сме работили! чухтели по телевизора брат ми от полша, още тричетиресе годин и българия е наша!
95
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Eто този е един от хората, които насърчават ромските престъпления! Хора, като този им втълпяват, че законите не са за тях, те са привелигировани и тн.! Този няма място в Парламента!
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57 Аз мога да мета улици, а твоите *** могат ли да лекуват хора??? 12 г. съм учил и специализирал, за да бъда лекар, докато *** лежат на моя гръб и на гърба на работещите и само се възпроизвеждат.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90%? Нали ги гледахме по телевизията -накараха безработните *** да почистват улиците 14 дни за да им отпуснат помощите, те протестираха -искаха да работят само 1 седмица! Не им е изгодно, разбира се, има и такива, които учат, работят, отглеждат нормални граждани на държавата. Но болшинството предпочита да изкарва хляба си с просия и кражби. Няма какво да изкривяваме фактите -трудно се интегрират. Успяха ли да ги интегрират на Запад? Толкова години вече са там! Само строги закони са изходът!
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЗИ САМО ТОЗИ ЛИ ВИЦ ЗНАЕ .....
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пременил се Илия, огледал се , e пак в тия.
90
2
 
0
 
! Отговори
Против преди 4 години
Против ограничаването на социални права на българските граждани...и това се случва в най-бързо изчезващата нация в Европа!!!
89
0
 
7
 
! Отговори
пепа преди 4 години
Дори и след време да ни надминат по брой, нищо няма да стане, защото те са *** а ние гостоприемик.Когато ти умре гостоприемника си търсиш друг, иначе и ти ще загинеш.Да се готвят големите ДЕМОКРАЦИИ.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дасикане Рома са спешен случай
87
7
 
2
 
! Отговори
MUTANT преди 4 години
Държавата първо трябва да ги интегрира и образова , но КАК като Тодор Живков ги науче да крадът и злобеят , тоест Тодор Живков ги направи варвари и диваци
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и работа. гледам ги от балкона на булеварда даже и не могат да метат....
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блок номер 20 в Ямбол...