90% от ромите биха работили, никой не обича мизерията

Илия Илиев от ДПС : Държавата обаче трябва да създаде условия
195
90% от ромите биха работили, никой не обича мизерията
Илия Илиев. Снимка: Dnes.bg

Промените в Закона за семейните помощи за деца са популистки и целта им е да мобилизират определена част от електората, смята лидерът на партия ДРОМ и депутат от ДПС Илия Илиев. Нито един човек не би се радвал на някакви 35 лева и да разчита на тях, ако има работа, коментира той пред Dnes.bg. Според него ромите могат да бъдат заети в земеделието, защото не се изисква образование.

Г-н Илиев, Вие се противопоставихте остро на идеите на социалния министър Ивайло Калфин за промени при отпускането на помощи за деца, с които родителите на малолетна майка вече няма да взимат детски надбавки, кои са основните Ви мотиви?

Като цяло предложеният законопроект е насочен срещу конкретна група от обществото, към ромската, и това го прави дискриминационен. Той е абсолютно необмислен и не почива на никаква логика, икономическа или с перспектива за по-висок социален ефект за обществото. Няма сериозен аргумент. Той не черпи никакви позитиви нито за икономиката, нито за социалната политика. Лежи на една популистка основа, която има за цел само да мобилизира определена част от някакъв електорат. Промените са дискриминационни и нелогични още повече, ако се вземе европейската практика. Говорим за 35 лева помощ за дете на майки, които са малолетни, но те не са чак толкова много. Според статистиката около 1135 са майките до 16 години, до 18 са 3200 . Заради 2-3 хиляди човека не трябва да се прави специален законопроект, защото и самият министър Калфин каза, че малолетните майки са концентрирани в Пловдив, Сливен и Бургас. Там трябва да се съсредоточат усилия с по-висока образователна и здрава насоченост, като създаване на мобилни групи, които да имат образователен характер в сферата на здравеопазването и това ще са мерки, които да сведат до минимум това явление. Предприемането на действия за отделяне на по-висок бюджет за  повече училища и детски градини в местата, където има концентрирано ромско население, ще е плюс за намаляването на броя на малолетните майки. Трябва да има превантивни действия и те ще помогнат. Но иначе не бива да осъждаме такива случаи и да ги дискриминираме, защото всички сме с равни права. Европейската практика, специално за Германия съм правил проучване, там се дават по 184 евро за първо и второ, по 190 за трето, по 215 за четвърто и нагоре. Политиката е да се стимулира раждаемостта на повече деца, а при нас е точно обратното. Целият свят се бори за повече млади хора и работна ръка. Освен това приемането на такъв закон ще е предпоставка още повече хора да напускат страната, ако гоним младите хора да напускат държавата, това е пагубно.

Казвате повече образование, но истината е, че сега много ромски деца не ходят на училище, как ще ги принудите да го правят?

Аз познавам нещата, израсъл съм с тази общност и познавам проблемите. Причината да не ходят на училище е тоталната бедност. Знаете ли какво е глад? Да не може да си позволи да си купи една вафла и на детето обувки? Те ходят по улиците боси и голи и пред тях не стои дилемата училище или оцеляване, защото те трудно оцеляват физически. Живеят в собственоръчно скалъпени постройки от картони и черги, те не могат да оцеляват реално физически. Така че проблемът идва от изключително крайната бедност. Това се водят капсулирани групи, те живеят в собствената си общност и трябва да имаме политика, която да насърчава ходенето на училище точно от този вид целеви групи. Трябва да имаме политика, която да е съобразена с тази тежка проблематика.

Смятате ли, че местната власт би могла да съдейства за обхващането на повече деца в училище с подобни мерки като тази на Столична община -  да осигурява безплатни автобуси, които да возят децата от ромските махали?

Да, автобусите донякъде имат положителен ефект, но той е минимален. Считам, че европейските програми сега могат да се използват и за построяване на училища и детски градини и защо да не преподават там учители от ромски произход. Имаме достатъчно такива.

Как ромите ще излязат от това положение, къде ще намерят работа според Вас?
 
По време на предишния режим ромите работиха в селското стопанство, в земеделието, в животновъдството. Там може много голяма част от ромското общество да намери реализация и да има работни места за тях, защото не се изисква образователен ценз. Чета по форумите страшно много негативни изказвания, които едва ли не обвиняват ромите, че са виновни за положението на държавата. Но нито един човек не би се радвал на някакви 35 лева и не би разчитал на тях, така че, ако държавата създаде условия и механизми и има възможност тези хора да ходят на работа, аз съм сигурен, че повече от  90% ще отидат и ще работят, защото никой не обича мизерията. Но сега няма такива предпоставки и условия. При предишния режим ромите работиха и не бяха толкова голям трън в обществото. Те работеха в земеделието, текстилните фабрики, бяха разпръснати във всякакви предприятия, ами сега, като е унищожено всичко, цялата производствена инфраструктура е съсипана и навсякъде искат грамотност, компютър. Трябва да се предприемат мерки и заради това зададох въпрос на премиера и той пое ангажимент такава политика за ромското общество да бъде  развита.

Според вас ромското общество най-голямата жертва ли е на прехода?

Като цяло има и много други като пенсионерите, хората които не са с висок образователен ценз, много млади хора заминаха в чужбина. Всички сме потърпевши, но ситуацията е такава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам скоро един ентусиазиран за труд ром :- Какво можеш да работиш или да правиш?- Много неща мога,всичко-още по ентусиазирано ми отвръща той!- Е, какво е туй всичко бе пич?- Общак,бе бате общак-след кратък размисъл!- А какво е туй общак?- Ми-и-и-и,да нося нещо там.......А,сега някой да ми каже каква работа може някой да предложи на подобен трудолюбив ром?Щото аз не се сещам,но горещо го препоръчвам на тоя Ангелов,да си ги вземе в ДПС-то и да го назначи "общак"!
23
0
 
42
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Този преди години го охраняваха горили,понеже е "честен бизнесмен"!Беше председател на "ДРОМ",сега виждам,че е депутат от ДПС!Страхотни метаморфози стават с нашите новоизлюпени бизнесмени!
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОЛЯМ ВИЦ ! БИХА КРАЛИ ,НЕ РАБОТИЛИ БИХ КАЗАЛА !
21
0
 
38
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Циганино, социализЪмЪ свърши преди 25 години! Сега е нужна лична инициатива вкл. и желание да бъдеш образован гражданин.
20
0
 
43
 
! Отговори
българин преди 9 години
На мен държавата отдавна ми създаде условия за работа!Създаде ги като един лев не получавам от нея и се налага с труд да си изкарвам парите!
19
1
 
44
 
! Отговори
бачкатор преди 9 години
ами да работят....какво ги спира???може би това,че нямат и 8 -ми клас....нямат професия...може би това ,че като работиш избива конденз на челото и вечер боли кръста ,ръцете....или това ,че ако се хванат някъде ще взимат 300 лева ,а ако се нареди на банкомата за соцеал ще взима повече....
18
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И 90% от сектор "Юруш" биха работили, но не искат !...Non-Stop са във форума и възхваляват Путин и всичкото диктатор по света.
17
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не работят като биха? Някой да не би да ги е вързал?
16
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази даржава българите я окрадоха и продадоха
15
0
 
32
 
! Отговори
ех преди 9 години
До кога с тези ***?сега ли се сетихте за тях.Бяхте(ДПС) в управлението при Царчето, при Станишев, при Орешарски, какво правихте всички тези години?
14
4
 
9
 
! Отговори
Дуло преди 9 години
Абе комунярски лъжецо... тия ги разправяй някъде минимум на 4-5000 километра от тука... еб**и шута, вицове разказва.... мауауаххахаахахаххахахахаа......
13
1
 
34
 
! Отговори
Тъпо! преди 9 години
Държавата е създала условия - за мен, за теб и за вас. Държавата не може да ти налее акъл, и не може да ти мръдне мързеливия глупав ***, и не може да те направи умен. Когато си *** - то е завинаги! 90% от българите живеем според условията на държавата сега. На който не му изнася - марш в Столипиново!
12
1
 
34
 
! Отговори
Прав е... преди 9 години
Прав е човека - да им се създат условия за работа (кирки и лопати) и да почват в урановите мини още от понеделник.
11
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** РАБОТЕХА В ЗАВОДИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯТА И В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. НО СЛЕД КАТО ГИ УНИЩОЖИХА СЛЕД 90 та ГОДИНА ВСИЧКИ ТЕЗИ *** ОСТАНАХА В БУКВАЛНИЯТ СМИСЪЛ НА УЛИЦАТА. ТОВА ЗА СВЕДЕНИЕ НА ТЕЗИ КОИТО СА СЕ РОДИЛИ СЛЕД 80-та ГОДИНА.
10
1
 
27
 
! Отговори
българин преди 9 години
Днес 20 февруари се навършват 2 години от самозапалването на Пламен Горанов! Поклон пред паметта на този достоен и чист човек, който даде живота си за свободата на България и против мутрите и мафията!
9
2
 
20
 
! Отговори
кдб преди 9 години
По време на комунизма *** си работеха
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това не е верно .преди 1989год.имаше работа те не искаха да работят и там където някой работеше рядко някой спазваше трудовата дисциплина.абе *** работа казвам това от личен опит.не му се връзвайте на тоя,управляващи БЪЛГАРИ
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е че трябва да им се създадат условия ,и първото условие е да им се спрат всички помощи и привилегии ,и те сами ще почнат да се приобщават,че и съвсем безплатно :)))
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** - по делата ще ги познаете
5
0
 
19
 
! Отговори
Някой преди 9 години
......хахахахаха....тоя вярва ли си.....хахахаха ром да бачка..2-3 процента само