Русия и НАТО вървят към драматична криза

Кремъл не е притеснен от поредното захлаждане в отношенията им
20 фев 2015 22:56, Елка Василева
402
Русия и НАТО вървят към драматична криза
Снимка: архив, Reuters

Очертава се връзките между Москва и НАТО да бъдат замразени окончателно, а до пет години алиансът ще започне да подготвя Грузия за членство в организацията, пише руският журналист Константин Егерт от руското радио "Комерсант Еф Ем" за "Дойче веле".

Преди няколко дни взех интервю от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Основна тема естествено бе руско-украинският конфликт. Бях смаян колко решителни и негативни са оценките на моя събеседник за политиката на Москва.

Генералният секретар не е ръководител на алианса, а един вид координатор, който да подпомага съюзните страни в намирането на общ език, а после публично да представя и защитава общата им позиция пред политици, експерти и журналисти. В този смисъл категоричността на Столтенберг би трябвало по принцип да тревожи Москва. В крайна сметка въпреки всички проблеми НАТО е най-успешният и най-мощен военен съюз в историята.

Партньорството е игра

Всъщност Кремъл мисля не е твърде притеснен от поредното захлаждане в отношенията с алианса. Те бяха напрегнати и в най-добрите времена. А днес са стигнали направо нулата. Формално - защото Брюксел замрази всички контакти с Москва. Едва ли обаче някой от руските лидери жадува да бъдат възстановени. Сега вече "крепостта Русия" изобщо не търси приятели и партньори на Запад.

Още от 1997 г. впрочем, когато Русия и алиансът подписаха в Париж Основополагащия акт, Москва и Брюксел използваха принципно различни подходи в осъществяването му. Те по-скоро си играеха на партньорство, вместо да бъдат партньори. НАТО се надяваше, че рано или късно Кремъл ще схване: студената война е минало, тъй че американски (а от 1999 г. и полски) танкове никога няма да тръгнат по улиците на Смоленск или на Псков.

Всичките съвместни учения за спасяване на кораби в беда, за борба с тероризма и пиратството, размени на делегации и лектори се разглеждаха от алианса като своеобразна психотерапия, убеждаваща Русия да кротне, да се адаптира към новите реалности и постепенно, след 20-30 години, да стане "като нас" - ако не членка на НАТО, то поне сигурен партньор.

Голяма част от руския военнополитически елит пък виждаше в граденето на връзки с алианса най-вече възможност "да преиграе" студената война - донякъде с друг резултат. Борбата срещу включването на бивши съветски републики в НАТО се нареди сред основните външнополитически задачи на Москва.

Букурещ даде на Путин "картбланш"

В този смисъл я зарадва най-вече срещата на върха на НАТО през пролетта на 2008 г. Заради активната съпротива на германския федерален канцлер Ангела Меркел Украйна и Грузия в края на краищата не получиха План за действие за членство. В замяна им се предложи декларация, че в бъдеще страните им със сигурност ще станат членки на пакта.

Владимир Путин изтълкува решенията от Букурещ като фактически признаващи изключителното право на Москва да контролира постсъветското пространство. Войната с Грузия от август 2008 г. явно затвърди това убеждение на Кремъл. Защото натовските съюзници, скъсали тогава отношенията с Москва, ги подновиха още през 2009 г. Решението на Кремъл да анексира Крим и намесата му в Източна Украйна до голяма степен идват от факта, че там виждат в НАТО организация, нежелаеща политически конфликт с Русия заради нейните съседки.

Само веднъж изглежда видяхме НАТО и Русия свързани с истински взаимноизгодно сътрудничество. Транзитните превози на товари и военнослужещи на алианса от Афганистан в Европа през руска територия със сигурност бяха класически пример на успешно взаимодействие въз основа на ярко изразени общи интереси в борбата с ислямистите. Москва наистина получаваше от НАТО възнаграждение за транзита, но в случая това бе вторично спрямо общата стратегическа цел.

Скоро ли предстои Грузия да влезе в НАТО?

Стратегически НАТО е изправена пред въпроса как да гради отношения с Русия и дали да го прави изобщо. За целта обаче трябва да отговори на друг, доста по-труден въпрос - какво да прави с Грузия и с Украйна? В Украйна днес има война, а после ще се точат с години политически и военни реформи. Това дава възможност да се отложи за известно време дискусията за формата на бъдещите връзки между Киев и алианса.

Но Грузия, където военната реформа бе успешна, а проучванията редовно потвърждават стремежа на огромното мнозинство към НАТО, все тъй настоява да получи План за действие за членство. А Тбилиси е наясно: баналната представа, че няма начин да влезеш в НАТО с неуреден териториален конфликт, не е съвсем вярна. В последна сметка решението за членство на една или друга страна е изцяло политическо.

В случая с Грузия даването на членство ще означава пряка политическа конфронтация с Русия, водеща до съответните непредсказуеми последици. Откаже ли, пактът ще признае ексклузивните права на Русия върху постсъветското пространство - нещо невъзможно за повечето членки.

Много неща може да се променят през 2017 г., след като бъде избран нов президент на САЩ. Америка естествено не командва всичко в НАТО, както правеше СССР в Организацията на Варшавския договор. Американците обаче могат да повлияят сериозно на дневния ред на алианса. Освен това сега привържениците на грузинското и на украинското членство в НАТО разполагат с цял куп допълнителни аргументи.

Според мен, ако не видим сериозни промени в политиката на Москва (нещо малко вероятно в най-близко време), темата за членството на Грузия ще изпъква все по-силно на лидерските срещи на алианса, започвайки от следващата, насрочена тази есен във Варшава. Нещо повече, убеден съм, че до пет години Тбилиси ще получи План за действие за членство. Което ще е най-драматичният и най-рискован момент в отношенията между Русия и НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: натоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
8
 
! Отговори
до В.В. 249 преди 9 години
Пак ли ти бе..по колко пъти са ти казали да пускаш тази тъпня.п.п.Тва В.В. Владимир Владимирович ли е ?
150
6
 
8
 
! Отговори
do lumpenite преди 9 години
Та, понеже правителството на Русия не е било "Майка Тереза" а имало геополитически интерес да освободи България, затова трябва да се хвърляме в обятията на нейните и НАШИТЕ врагове: Англия и Франция, помагали на Турция във всички руско-турски войни и заради които не сме освободени около 30 години по-рано!Сега интересът ни съвпада с този на всички централноевропейски страни: Австрия, Унгария, Словения, но НЕ, ние сме пак с най-големите си врагове, понеже Русия не ни била освободила с правилната мотивация!Рснаците които са умирали заради нас, са я имали тази мотивация, обаче!
149
10
 
4
 
! Отговори
поп кръстьо преди 9 години
бяхте ли на митинга срещу руският световен агресор,русофоби,мили родни?вяхте ли знамената на десен сектор?*** сте вие! не ,не сте ***! а достойни наследници на бай димитър и поп кръстьо!!!!
148
1
 
3
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
До ВасилевВЕДНАГА ТИ ОДГОВАРЯМ В БЪЛГАРИЯ АКО НЕ ЖИВЕЕШ В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ.
147
3
 
8
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
НАИ-ДОБРЕ ЗА ЦЯЛ СВЯТ Е НАТО ДА НЕ СЕ ОПИТВА ДА ОБГРАДИ РУСИЯ . РУСИЯ НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИ ЗАЩОТО ТОВА Е АГРЕСИЯ СРЕЩУ НЕЯ.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен247Затова пък явно бараката е спуснал и маймуните са се разскачали!
145
4
 
4
 
! Отговори
Б.Б. преди 9 години
До ПРЕСТЪПНА И ФАШИСТКА АМЕРИКА,Т.ЕСАЩ e заселена с изгонените от Европа престьпници и убийци.Веднага след сьсдаването си присвоява северните земи от МЕКСИКО.Америка е нещастието на света.Припомнете си ХИРОШИМА,ВИЕТНАМ,ПАНАМА,НИКАРАГУА,ДАРФУР,СОМАЛИЯ,ЮГОСЛАВИЯ,ИРАК,ЛИБИЯ,СИРИЯ,АФГАНИСТАН, и т.н.Сега УКРАИНА. Преди няколко седмици вьв военната си доктрина обявиха целият свят за зона на своите интереси
144
4
 
5
 
! Отговори
B.B. преди 9 години
До Баба Ванга е казала.Бьлгария трябва да се дьржи за Русия.Ще доиде черен президент който ще преизвика ядрена война при която Америка ще бьде унищожена,Русия ще загуби много ,но ще уцелее ,а Бьлгария ще е слабо засегната.Не вярвах докато Обама не стана президент.Явно е че Америка и англосаксонските робовладелци разбират че икономически губят сьстезанието и се стремят да осребрят военното си превьсходство за момента.Баламосваха света че са за чесна игра но премахнаха златното полритие на долара.Предизвикаха финансова криза,наи нагло започнаха да печатат долари без никакво покритие,като по сьще
143
3
 
3
 
! Отговори
B.B. преди 9 години
До ukrainecБаба Ванга е казала.Бьлгария трябва да се дьржи за Русия.Ще доиде черен президент който ще преизвика ядрена война при която Америка ще бьде унищожена,Русия ще загуби много ,но ще уцелее ,а Бьлгария ще е слабо засегната.Не вярвах докато Обама не стана президент.Явно е че Америка и англосаксонските робовладелци разбират че икономически губят сьстезанието и се стремят да осребрят военното си превьсходство за момента.Баламосваха света че са за чесна игра но премахнаха златното полритие на долара.Предизвикаха финансова криза,наи нагло започнаха да печатат долари без никакво покритие,
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе сигурно Жужин още не е спуснал новите опорни точки на *** и нема голям трафик на ушанките в сайта
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А що не е Русия и САЩ :))) Щото ония ги е страх да застанат с името си,та се крият зад разни организацийки, създадени да тероризират света !
140
9
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Кремъл инспирира кризата, защото милиционерите от КГБ могат да управляват само когато има страх сред народа и Путин им намери враг .
139
2
 
4
 
! Отговори
за 241 преди 9 години
То бива лъжи, бива лъжи, но не забравяй и божите заповеди. ЛЪЖИ ПО МАЛКО! В оригинала е: "други поробени народи"
138
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилното заглавие е : САЩ трябва бързо да разпалят третата световна война, защото фалират! Тя трябва да се води в Евразия, за да може да бъдат унищожени главните играчи - ЕС и Русия, ако може да пострада и Китай, за да остане накрая само Еврейския икономически тръст да командва земята. Бог им я бил обещал!
137
4
 
3
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен---------Захари Стоянов в биографията на Левски разказва следния случай:А ти какъв ще да станеш, бай Василе, когато се освободим? - попитал го един път Божил Георгиев в присъствието на други трима апостоли: Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов.- Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - отговорил той. - Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма ***, но народът е притиснат от нас повече.
136
4
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До B.B.---------------Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. Лъвский
135
6
 
3
 
! Отговори
до В.В. 224 преди 9 години
Всеки има право на щастие,щом ти се иска да дойде голям и червен никой не ти пречи да го пуснеш в задния си двор!Не ни въвличайте във вашия личен живот..пускайте червения на воля в задните си дворове и бъдете щастливи и честити..може и с нови *** да ви дари ,ако остане доволен харашото!
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой е виновен за тази криза и евентуално за драматичната развръзка?Да не би пак Русия,с което ви промиват малките мозъци?Русия имала имперски апетити!А апетитите на Наполеон,на Хитлер,колониалната политика на Англия,държанието на САЩ като господар на целия свят...Отворете си чутурите и разсъждавайте,сравнявайте,анализирайте и т.н.
133
0
 
4
 
! Отговори
Чурков преди 9 години
До ВасилевЗдравей, Василев! Пак ли се влоши? Д-р Здравко Чурков! Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски"!!!
132
2
 
11
 
! Отговори
B.B. преди 9 години
Баба Ванга е казала.Бьлгария трябва да се дьржи за Русия.Ще доиде черен президент който ще преизвика ядрена война при която Америка ще бьде унищожена,Русия ще загуби много ,но ще уцелее ,а Бьлгария ще е слабо засегната.Не вярвах докато Обама не стана президент.Явно е че Америка и англосаксонските робовладелци разбират че икономически губят сьстезанието и се стремят да осребрят военното си превьсходство за момента.Баламосваха света че са за чесна игра но премахнаха златното полритие на долара.Предизвикаха финансова криза,наи нагло започнаха да печатат долари без никакво покритие,като по сьществ