Русия и НАТО вървят към драматична криза

Кремъл не е притеснен от поредното захлаждане в отношенията им
20 фев 2015 22:56, Елка Василева
402
Русия и НАТО вървят към драматична криза
Снимка: архив, Reuters

Очертава се връзките между Москва и НАТО да бъдат замразени окончателно, а до пет години алиансът ще започне да подготвя Грузия за членство в организацията, пише руският журналист Константин Егерт от руското радио "Комерсант Еф Ем" за "Дойче веле".

Преди няколко дни взех интервю от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Основна тема естествено бе руско-украинският конфликт. Бях смаян колко решителни и негативни са оценките на моя събеседник за политиката на Москва.

Генералният секретар не е ръководител на алианса, а един вид координатор, който да подпомага съюзните страни в намирането на общ език, а после публично да представя и защитава общата им позиция пред политици, експерти и журналисти. В този смисъл категоричността на Столтенберг би трябвало по принцип да тревожи Москва. В крайна сметка въпреки всички проблеми НАТО е най-успешният и най-мощен военен съюз в историята.

Партньорството е игра

Всъщност Кремъл мисля не е твърде притеснен от поредното захлаждане в отношенията с алианса. Те бяха напрегнати и в най-добрите времена. А днес са стигнали направо нулата. Формално - защото Брюксел замрази всички контакти с Москва. Едва ли обаче някой от руските лидери жадува да бъдат възстановени. Сега вече "крепостта Русия" изобщо не търси приятели и партньори на Запад.

Още от 1997 г. впрочем, когато Русия и алиансът подписаха в Париж Основополагащия акт, Москва и Брюксел използваха принципно различни подходи в осъществяването му. Те по-скоро си играеха на партньорство, вместо да бъдат партньори. НАТО се надяваше, че рано или късно Кремъл ще схване: студената война е минало, тъй че американски (а от 1999 г. и полски) танкове никога няма да тръгнат по улиците на Смоленск или на Псков.

Всичките съвместни учения за спасяване на кораби в беда, за борба с тероризма и пиратството, размени на делегации и лектори се разглеждаха от алианса като своеобразна психотерапия, убеждаваща Русия да кротне, да се адаптира към новите реалности и постепенно, след 20-30 години, да стане "като нас" - ако не членка на НАТО, то поне сигурен партньор.

Голяма част от руския военнополитически елит пък виждаше в граденето на връзки с алианса най-вече възможност "да преиграе" студената война - донякъде с друг резултат. Борбата срещу включването на бивши съветски републики в НАТО се нареди сред основните външнополитически задачи на Москва.

Букурещ даде на Путин "картбланш"

В този смисъл я зарадва най-вече срещата на върха на НАТО през пролетта на 2008 г. Заради активната съпротива на германския федерален канцлер Ангела Меркел Украйна и Грузия в края на краищата не получиха План за действие за членство. В замяна им се предложи декларация, че в бъдеще страните им със сигурност ще станат членки на пакта.

Владимир Путин изтълкува решенията от Букурещ като фактически признаващи изключителното право на Москва да контролира постсъветското пространство. Войната с Грузия от август 2008 г. явно затвърди това убеждение на Кремъл. Защото натовските съюзници, скъсали тогава отношенията с Москва, ги подновиха още през 2009 г. Решението на Кремъл да анексира Крим и намесата му в Източна Украйна до голяма степен идват от факта, че там виждат в НАТО организация, нежелаеща политически конфликт с Русия заради нейните съседки.

Само веднъж изглежда видяхме НАТО и Русия свързани с истински взаимноизгодно сътрудничество. Транзитните превози на товари и военнослужещи на алианса от Афганистан в Европа през руска територия със сигурност бяха класически пример на успешно взаимодействие въз основа на ярко изразени общи интереси в борбата с ислямистите. Москва наистина получаваше от НАТО възнаграждение за транзита, но в случая това бе вторично спрямо общата стратегическа цел.

Скоро ли предстои Грузия да влезе в НАТО?

Стратегически НАТО е изправена пред въпроса как да гради отношения с Русия и дали да го прави изобщо. За целта обаче трябва да отговори на друг, доста по-труден въпрос - какво да прави с Грузия и с Украйна? В Украйна днес има война, а после ще се точат с години политически и военни реформи. Това дава възможност да се отложи за известно време дискусията за формата на бъдещите връзки между Киев и алианса.

Но Грузия, където военната реформа бе успешна, а проучванията редовно потвърждават стремежа на огромното мнозинство към НАТО, все тъй настоява да получи План за действие за членство. А Тбилиси е наясно: баналната представа, че няма начин да влезеш в НАТО с неуреден териториален конфликт, не е съвсем вярна. В последна сметка решението за членство на една или друга страна е изцяло политическо.

В случая с Грузия даването на членство ще означава пряка политическа конфронтация с Русия, водеща до съответните непредсказуеми последици. Откаже ли, пактът ще признае ексклузивните права на Русия върху постсъветското пространство - нещо невъзможно за повечето членки.

Много неща може да се променят през 2017 г., след като бъде избран нов президент на САЩ. Америка естествено не командва всичко в НАТО, както правеше СССР в Организацията на Варшавския договор. Американците обаче могат да повлияят сериозно на дневния ред на алианса. Освен това сега привържениците на грузинското и на украинското членство в НАТО разполагат с цял куп допълнителни аргументи.

Според мен, ако не видим сериозни промени в политиката на Москва (нещо малко вероятно в най-близко време), темата за членството на Грузия ще изпъква все по-силно на лидерските срещи на алианса, започвайки от следващата, насрочена тази есен във Варшава. Нещо повече, убеден съм, че до пет години Тбилиси ще получи План за действие за членство. Което ще е най-драматичният и най-рискован момент в отношенията между Русия и НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рашките пак ще я окъсат и ще плачат, но София няма да вярва на сълзи.
210
0
 
2
 
! Отговори
до 337 преди 9 години
"да организира междувременно една революция в Грузия и новата власт да каже "не" на Грузия в НАТО"Няма как да стане - мнозинството е за НАТО. Без подкрепа от народа нищо не става, поне не и днес. Това дето Майдана го организирала Нуланд с поничките просто го забрави...
209
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам Русия да не дреме, а да вземе пример от САЩ и да организира междувременно една революция в Грузия и новата власт да каже "не" на Грузия в НАТО, пък тогава да видим дали въобще ще се стигне до някаква такава пряка конфронтация, каквато тази статия предрича. Още повече, напоследък задуха някаква промяна от Грузия, която възстанови отношенията с Русия, изгони прозападната *** и мошеник Наакашвили и сега го издирва да го съди и т.н.
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЧетете бе
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 331Добре де, долара е кух без война и нефт, нищо че САЩ произвеждат около 17% от БВП на планетата. Русия произвежда около 3,5% та в задачата се пита - Рублата с какво е обезпечена? С одеколон Тройной ли???Колкото до фашистите, след ВСВ по-голямата част избягаха в Южна Америка - Бразилия, Аржентина....
205
14
 
2
 
! Отговори
До русофилите преди 9 години
Руските подметки от България ще бъдат изкормени . Да живее ЕС ,НАТО ,САЩ и Израел,.Смърт на Путин и Русия.
204
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаете ли за провокация в Черно море през 1988 година, когато нахлуват два американски военни кораба и не се подчиняват на правилата за спазване на международните води?Направил им един таран един руски ракетоносач и ...дим да ги няма...Някои казват мъдро :"Историята се повтаря".Не се повтаря историята, а сценариите се предават в ръцете на поколенията световни лапачи.Разбирам, че доларът е кух без нефт и война, но да не ни правят на патки.Къде избягаха фашистите след ВСВ?Познахте!
203
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма значение кой кога и от кого е създаден! Въпросът е принципен-това е американска агресия срещу Русия за завладяване на територията й!Всичко останало е ала-бала.Ние, балканците, сме дебелоглави и много сме ги виждали такива!На стар краставичар краставици ще продават.Провокация, античовешка, с гнусни братоубийствени методи за инсцениране на гражданска война в страна, където също като при нас ,трима души, освен Яценюк и Порошенко, искали ужким свобода, защото я нямали да крадат достатъчно!
202
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
313Украйна е създадена след Първата световна война от остатъци на Австро-унгарската империя и части от Русия и Полша.Хаде, без дивотии.
201
6
 
15
 
! Отговори
dk преди 9 години
пишат така като че ли грузия и украйна са преритали за натозащо се дава възможност на шепа предатели да решават както при нас къде да отиде страната или да се развива независимокъде са референдумите и нека народа си каже думата и ако толкова искат да вървят без да се водят войниако сега се проведе в бг такъв почти съм сигурна че ще излезем от инджевото и коритарово натоблагодаря им за хубостите,които нанесоха на страната ни и я превърнаха почти в пустиня а народа в скотове
200
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига с тия украинцития зомбита бутнаха паметниците на основателя си ленинпълен - и те са като македонците овце с измити мозъцидо указа на ленин държава украйна с княз цар крал или герб никога не е ималоукрайнината на полско-литовското княжество от там и е и иметооколо 2 века е владяна от поляците стига простотии вчера и божидар димитров ви го каза - измислена държава
199
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига с тия измишльтини за сръбски и руски бомбандировкиюгославия е премазана и няма армия а на руснаците не им е било до това да бомбардиратне са им стигали самолетите за фронтови действия а те ще се разкарват до българиятова е като оная приказка за батак дето нямало клане- ако мине - пускат ге едни и същи платени смрадливи соросоидчеета
198
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сащ са готови да се борят за една създадена от ленин изкуствена държавасамо и само да има война в европавсеки нормален човек го разбираама достатъчно ли са нормалните българия след като е допуснато да я управляватчиновници дето се отчитат на американската администрация - явно не
197
5
 
13
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До ukrainecИ това, което се говори за вреда на Русия всички се опитват да кажа? За богат живот в Украйна не искам да говорим? За повишаване на цените на природния газ от 280 процента и 66% от топлината? За баби с пенсия от 1200 гривна, а наемът е 1000 гривна? Разбира $1 = 32 гривна? Не? Ами галоп нататък. И Русия е живял и ще живее вечно.
196
11
 
28
 
! Отговори
! преди 9 години
Няма истински българин,който да не симптазирира на Русия. Тя е наша братска страна и единствената с която имаме нещо общо. А за тази статия дори няма да коментирам колко е жалка и платена. По времето на студената война, драга е имало много провокирани войно и от двата блока. Ако обаче се задълбаем в статистиките и историята .,ще видиш ,че така наречените измислени ценноти на запада за ,който пишеш са пъти по агресивни и анти-демократични. Войните предизвикани от САЩ...дори не мога да ги изброя
195
7
 
20
 
! Отговори
до 326 преди 9 години
Не знам кой е ***,но в историята има факти,а не квалификации.Чети това:"Първите бомбардировки още на 6 април 1941г. са извършени от ЮГОСЛАВСКИ самолети над София и Кюстендил, при което са убити 66 граждани и 2 войника, а 59 граждани и 5 войника са ранени.СЪВЕТСКАТА АРМИЯ бомбардира на 22.06.1941 Добрич, а на 12-13.09.1942 през нощта Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица и други населени места.За тези бомбардировки от страна на СССР и Югославия, разбира се, не се пише в учебниците и няма да го чуете от атакисти, ***, путинисти и прочие русофилскаизмет. БЪЛГАРИЯ Е БОМБАРДИР
194
7
 
11
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До УКРАИНЕЦ т.е., НАТО бомбардираха Югославия и обвинява руския и за това е необходимо да се движи ръцете си по-близо до руските граници? През 2008 Mirotvotsy на ООН в Цхинвали се самоубили, и преди да го разруши града и уби на местните жители? Грузински войски на територията на само пикня караха танкове? ракети и се оставя да ями за тоалетни глупости? Вярвате ли, че?
193
1
 
13
 
! Отговори
До украинец преди 9 години
И Киево и Киевица в Полша ли са основани от викинги? Има ли въобще нещо неосновано от западни народи? Сигурно не, те са най-великите. Каквите държави има в източна Европа, все западняци ги направили, брейй! Знаеш ли че скандинавците са кичели борови дръвчета с черва и вътрешности на хора принесени в жертва за да умилостивят боговете, по времето когато българите са имали държавност и закони?
192
4
 
27
 
! Отговори
До украинец преди 9 години
Ти наясно ли си че, там е имало БЪЛГАРИЯ? Българите са обработвали желязо/били са въоръжени и са яздели коне преди всеки друг на тази земя. Затова в Украина има село Секирна, така както и в България, както и в Пакистан, понеже българите са били къде ли не, включително и в Скандинавия, с която шевиците ни са абсолютно идентични. Наясно ли си че, българският княжески род Дуло е най-дълго управлявалата династия в света, преди японската? Виж кога започва именника на българските князе!Киев е основан от българи, както и повечето древни селища на територията на Велика България!