За санирането на панелките – проблеми много и най-разнообразни

Гинка Чавдарова пред Dnes.bg: Всяка община се спасява поединично за финансиране
Обновена: 26 фев 2015 07:07 | 26 фев 2015 07:00, Веселина Йорданова
126
За санирането на панелките – проблеми много и най-разнообразни
Снимка: архив, БулФото

Над 3 млн. българи живеят в сгради, които имат нужда от саниране. 98% от собствеността на панелките, към които най-вече е насочена новата национална програма, е частна, от което идва и сериозното предизвикателство собствениците да се обединят.
Не по-малка е ролята на местните власти, които образно казано са между „чука и наковалнята“ – между държавата и собствениците, обединени в регистрирано сдружение. За предизвикателствата пред общините в процеса, в който зле изглеждащи сгради стават като нови и пестят енергия на собствениците си, потърсихме изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Има ли готовност местната власт да помага в санирането на панелките и среща ли затруднения до момента?  

Местната власт трябва да свърши почти цялата работа по схема, която ще подготви централната власт за изпълнението на проектите. Проблемите са много и най-разнообразни.
Не беше прието нашето предложение централизирано да се изготвят информационни листовки и брошури, и с това бяха натоварени общините. Дори те да бяха в електронен вариант, щеше да е много по-лесно, като местните власти добавят свои неща според местната специфика. Национална схема трябва да се прилага по еднакъв начин и по еднакъв начин трябва да се консултират хората.

На какъв етап е процесът?

Реалната работа е в своята начална фаза. В едни населени места са много напред, което означава, че може би предварително са започнали подготовката, на други места по-назад, но почти навсякъде се провеждат обсъждания с представители на сдруженията на собствениците. Тече информационна кампания, провеждат се събрания, регистрират се сдруженията, отговаря се на множество най-разнообразни въпроси. Процесът навлиза в интензивната фаза на изпълнение. Опитваме се да формираме нещо като вътрешна система въпроси и отговори – ако дадени общини са намерили добро решение, други да почерпят опит.

Какви са въпросите, които се поставят?

В момента преобладават въпросите, които вълнуват сдруженията на собствениците и това е нормално. Най-големият кръг от въпроси са свързани с безпокойството да не се спре процесът, ако един или няколко собственици са неоткриваеми и не може да бъде осигурен достъп до техните апартаменти.
Има и доста въпроси, свързани с външния дизайн на санираните сгради, които трябва да се решават индивидуално в диалог със сдруженията.

Кой ще решава частните случаи?

Честно казано, не ми е много ясно. Поставихме доста въпроси, на които все още очакваме отговор от МРРБ. В самите нормативни документи пише безвъзмездно финансиране до 100%, което малко ни притеснява – щом има до 100, значи може да има 90%, 80%. Изчакваме толерантно, защото явно на първия етап преобладават въпросите, свързани със създаването и функционирането на сдруженията на собствениците.

Преведени ли са някакви средства от държавата на общините, например за издаването на информационни брошури?

Няма никакви средства, всяка община поединично се спасява. Както знаете, самото възлагане на общините дойде на етап след приемането на общинските бюджети, местните власти не успяха да подсигурят средства на етап разработка на бюджетите и сега в движение се търсят ресурси. Понеже сме в началния етап, няма толкова силен натиск за финансови средства, но е ясно, че той ще възникне и се опитваме да го изпреварим. Така или иначе решението е, че това ще бъде тежест и ангажимент на общината.

Кога се очаква все пак държавата да се включи с финансиране? Имаше коментари за авансови средства, които ще се превеждат.

Държавата се включва през финансирането на самите проекти. Правило в Европа е за големи проекти да са предвидени определен процент разходи за управление, администриране, контрол, отчетност и др. Такива няма, те трябва да се осигуряват от съответната община.

Правени ли са горе-долу изчисления средно колко пари са необходими на една община?

Не може да се направят, защото разходите зависят от интереса в населеното място и заявленията. Когато е едно заявление, разходите са едни, когато паралелно се работи по 10-15, както в по-големите градове, ситуацията е съвсем друга.

Имат ли общините административен капацитет, за да посрещнат голям интерес?

Административен капацитет по управление на дейността общо взето изградихме покрай европейските проекти. По Оперативна програма "Регионално развитие" санирахме публичните общински сгради, училища, детски градини. Като вид работа и дейност, това не е непознато за местните власти. Вярно е, че сега санирането е свързано с частни имоти, със стотици собственици, тоест има специфика, но начинът на управление на процеса и на дейността е много добре усвоен от общините.

Стана ясно, че общините ще загубят около 180 млн. лв. приходи от данъци след санирането, като облекчения. Продължавате ли да настоявате да няма такива облекчения?

Нищо по-логично няма. С парите на останалите данъкоплатци от данък Сгради ще се санират частни имоти, тоест с публични ресурси. Не може в частен имот да е вложен публичен ресурс и в същото време 10 години да си освободен от публични задължения. В това няма никаква логика, да не кажа, че дори е наказуемо при последващи и вътрешни, и външни проверки. Не може обновени, енергийно ефективни сгради да не плащат поддръжката на улиците около блоковете, уличното осветление и т.н. – данък Сгради отива за това. Разбира се, ако сградите са санирани със собствени средства, е логично те да бъдат освободени от данък за определен период, както е по закон.

Как се справят общините с бюджетите си за тази година? Има ли критични ситуации?

Рано е още да се говори за силно критични точки в изпълнението на общинските бюджети.
Притеснява това, че единствените сигурни инвестиции са от нашите собствени приходи, които знаем колко са отънели. Няма свободни инвестиции за неотложни важни обекти, защото трябва да се съобразим с изтичащите срокове на европейските проекти от стария програмен период. Някой може да каже - вървете на пазара, търсете кредити. Нямаме възможност да вземаме заеми, тъй като сме в забранителния срок от девет месеца преди местните избори.

Много общини пострадаха от различни природни бедствия. Как върви процесът по подаване на заявления за щетите?

Върви с досегашните бавни темпове. Много разчитаме на новите идеи, които започват да излизат в публичното пространство за по-съвременен начин на организиране на дейността на държавата. Взехме решение и сме в процес на създаване на междуобщински фонд "Солидарност“. В него общините ще правят вноски на доброволен принцип и ще могат в първите часове след бедствие да теглят до три пъти по-висока от дадената от тях вноска. Нашата идея е да има средства в първите моменти, когато са най-необходими ресурси за животоспасяващи дейности, защото знаем, че държавната машина се задвижва месеци след това.

Кога ще заработи фондът?

Зависи от заявленията от общините за участие, като първите вече постъпват. Решението е след първите 30-35 заявления да учредим фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Moniprijatelju, za da napise njakoi nessto podobno ima dve vazmoznosti - ili si plateno mekere na bsp-ataka ili si bezkraino prost, nadjanam se parvoto. vse pak razbiram ideata na kampaniata, kojato zastitavas. balgarina e mnogo tap i verva na podobni vnusenija, ako pak si ubedenvtijabezumia, koito pises, moite saboleznovanija,verojatno si nekoi inziner,koito si misli, 4e katoe vzemal po 1 semestar lag i matan moze da bade urist, ikonomist, pedagog i king of the world.
95
0
 
9
 
! Отговори
Moni преди 9 години
Такава е системата на запад - това е съвременното робство, не с вериги и камшици, с бой и унижения както в миналото а чрез лихварството, чрез трупане на печалба върху печалба, лихва върху лихва. Недейте се *** от сиренцето в капана - "безплатно" саниране защото безплатни обеди рядко има. Пазете се и бъдете добри едни към други, не правете лошо на ближните си, не подражавайте на делата на тия алчни и безсърдечни кръвопийци и лихвари а бъдете добри и милостиви.
94
0
 
9
 
! Отговори
Moni преди 9 години
В "демократичните" страни ситуацията е следната - хората са роби на банките които за да имат каквото и да е включително и жилище взимат огромни дългове които цял живот изплащат и които висят като дамоклев меч постоянно над главите им и съсипват здравето им. За да могат лихварите да пируват пълноценно с трупа на българския народ, то той трябва да няма нищо, никаква собственост никакви активи а трябва да живее живот на заем, в постоянни дългове, непрестанно плащащ лихви.
93
0
 
10
 
! Отговори
Moni преди 9 години
Не се лъжете с тази кампания за саниране, целта е собствениците да се обединят в юридическо лице което на практика става собственик на жилищата, след това с икономически хватки то се задлъжнява и "плаща" с активите които има - жилищата. Каква е идеята и защо се прави това? Това идва от сатанинското сборище което никак не харесва факта че мнозинството от хората в България имат собствени жилища - това ги прави до голяма степен независими а това не е "демократично"
92
0
 
1
 
! Отговори
110 преди 9 години
frend, az ne se oplakvam, ne bih iskal i da ziveja v usa, opazilme gospod. pritezavam 4-staen aparfament, 2-etazna vila v edno prekrasno selo s dekar partsel, gradska 2-etazna kasta na dekarmjasto i oste nekoi drebni nedvizimosti - tuk-tam, nasledstvo. ti kakvo imas v usa, a. 2 kolii basein v zadnia dvor, 4e i az imam. a za dogovori i dr. podobni s teb ne moga da komentiram, ne si mi na nivoto, sorri. i edin savet - begaiottaja usa, navisoko leti,ama tezko ste padne. europa e istinata.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
110.Нищо не се сключва за неопределен срок ??Сключва се за 5 години - Например . И с възможности за удължаване на срока ( ако е необходимо )Защото много се говореше , че българите не са бедни , имат собствени жилища. Но нямат работа, и хубави заплати . A бъългарина все още издържа ( пази си жилището !Поздрави , от US
90
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи простотии се дрънкат тука, изглежда в България всички са адвокати. -во, санирането се финансира от държавата, не казвам безплатно, но хората пари няма да дават. -ро - всеки може да си продаде апартамента, следващия собственик поема правата и задълженията на предишния. Да, сключва се за неопределен срок, но няма и как да е иначе, тъй като има години гаранция, може да се наложат допълнителни СМР, например 2 год. след ремонта да се рекламира покрив или друга обща част.
89
1
 
5
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън! преди 9 години
Никой ли не схвана идеята на санирането - да се усвоят само парите и чрез подставени фирми да се откраднат! Никой, ама никой не го интересува, какви ще са последствията от всякакво естество.
88
1
 
5
 
! Отговори
Излъгали са те - до преди 9 години
До Анонимен"На събранието питах за какъв срок се създава сдружението и не ми казаха убедително. След това разбрах, че е до изтичане на гаранционния срок"Излъгали са те! Чети Договора: VI.Срок(на договора)Член 7. Настоящият договор се сключва за срок до изплащане на всички задължения по договора(8 10 год.) за целево(не безвъзмездно!) финансиране, сключен с Българската банка за развитие и областния управител или до изтичане на гаранционните срокове за изпълнените дейности, което от две
87
0
 
5
 
! Отговори
СОЛ ИНВИКТУС преди 9 години
Няма да коментирам как с тази болшивизация от частни собственици се превръщтае в ТЕКЕЗЕСАРИ на едни обречени на фалит ТКЗС-та !Ще насоча вниманието ви върху наредба 5/2006 за ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ на жилищата!ЧЕТЕТЕ чл. 23, ал.2, т.5 от тази Наредба!!В нея са посочени две хипотези с които завършва обследването на превърналата се вече в СТРОЕЖ жилищна СГРАДА : Комисията извършваща обследването излиза с "решение за възтановяване или премахване /разрушаване/ на строежа" !!!!
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ??? КъщитеИ какво ни съветваш. Да строим по американски, широки къщи от дърво и гипскартон, дето ако не ги духне ватъра мравките ги изяждат?
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 103Mi ne se vrushtaj, rododtstupniko, tuk idvash da se perchish li s "uspeha" si na tursach na leka avanta, gotovanets i *** na gurba na chouzhdi hora.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vopijushte narushenie na iskonnoto choveshko pravo na sobstvenost i na proslovutata demokratichna ravnopostavenost. Sud za initsiatorite na tumnata kampanija!
83
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
95.Не живея в България и когато се връщам тези остарели панелки с ръждясали балкони - е грозно гето !
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
95.Не си видял Белград , след бомбандира нето . Построили са двуетажни жилища и улиците изглежда обновени и красиви . Няма ги гетата ,
81
2
 
1
 
! Отговори
Борислав преди 9 години
До мнениеАбсолютно вярно!
80
3
 
4
 
! Отговори
Борислав преди 9 години
До АнонименТи в час ли си изобщо, прочети ЗУЕС, виж какво представлява сдружението, виж какво е търговско дружество, каква отговорност носи то и после коментирай.
79
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма безплатен обяд,запомнете!По един или друг начин ще заплатим "безплатното" начинание!Сдруженията не могат да бъдат разформировани преди да изтекат 5 години.До тогава хората,които сте избрали да "ръководят" документацията по санирането и да ви представляват могат да правят каквото искат в и с имота ви,защото самите вие сте им дали това право.
78
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 9 години
Санирането е тещо добро НО е несправедливо. Защо от данъците на чичо Прокопи от Ново село ще се санира панелката на Пешко Мастиката от Перник. Защо няма и лев самоочастие от живеещите в панелките. Даденото даром не се цени. Ще стигнат ли пари за безплатно саниране на всички сгради в БГ /не/ Държавата и общините трябва да изискват повече от собствениците на имоти.
77
7
 
3
 
! Отговори
До ??? Къщите преди 9 години
Нали се сещаш, че ако разпростреш 3 милиона паляци в по една къща колко място ще заемат и докато отидеш на работа дори с кола ще ти трябват 3 часа..както е в лондон и оснталите англииски градове с мизерните им къщи, които са дори по-зле от панелките, особенно тея които не са самостоятелни, а залепени за другите. По-грозно нещо от това неможеш да си представиш да живееш!