НАТО е пред заплахата от хибридна война в руски стил

При тази тактика измамата заменя класическото обявяване на война
Обновена: 19 мар 2015 22:11 | 19 мар 2015 21:48, Елка Василева
204
НАТО е пред заплахата от хибридна война в руски стил
Снимка: архив, Reuters

НАТО се старае да защити и да вдъхне увереност на балтийските страни, тормозени от заплахата от хибриден конфликт - новата руска тактика, при която според западни експерти и военни измамата заменя класическото обявяване на война, пишат Майк Колиър и Мери Сибиерски от Франс прес.

Според Джеймс Шер от британския център за анализи "Чатъм хаус" хибридната война цели "да парализира дадена държава, още преди тя да разбере, че конфликтът е започнал".

"Това е модел на война, изобретен, за да се промъкне под прага на възприятие и реакция на НАТО", смята той.

Използването на анонимни "зелени човечета" от Владимир Путин при операцията за анексиране на Крим миналата година разтревожи трите балтийски страни, членки на НАТО и на ЕС, които не са забравили половинвековната си съветска окупация.

Макар че инвазията им се струва малко вероятна, това не важи за хибридната намеса и тактиката за дестабилизиране, измислена от Москва, за да изпробва решимостта на НАТО.

Хибридната война на Путин се основава освен всичко друго и на "дезинформацията, корупцията и икономическия натиск", целящи "да съсипят една страна", заяви пред АФП латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис.

Президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви направо: "Първият етап на конфронтацията вече започна, имам предвид информационната война, пропагандата и кибератаките. Агресията вече е налице".

По време на конференция за сигурността в Рига Александър Вършбоу, заместник-генерален секретар на НАТО, описа този модел като съвременна версия на троянския кон.

НАТО "търси начин да се подготви, да възпре и, ако е необходимо, да се защити срещу хибридните заплахи", заяви бившият посланик на САЩ в Москва.

За да не бъде заварен неподготвен пред лицето на засиленото руско военно присъствие в балтийския регион, Алиансът изпраща там войски на ротационен принцип.

САЩ разположиха през март цял контингент с тежко въоръжение, включително хеликоптери и танкове, в рамките на операцията "Атлантическа решимост".

НАТО укрепва източния си фланг със сили за бърз отговор с численост 5000 войници и шест логистични центъра в балтийските страни, България, Полша и Румъния.

Руското малцинство представлява около една четвърт от населението на Естония и Латвия. Руските радиостанции и телевизии, контролирани от Кремъл, както и руската активност в интернет според експерти са част от хибридната битка срещу сърцата и умовете на балтийците.

Путин оправда анексирането на Крим с необходимостта да защити своите съотечественици, пораждайки опасения, че Москва може да приложи същата формула към балтийските републики.

Според Олга Драгилева, журналистка в Рига, хибридна медийна война, целяща да посее "недоволство и илюзии" сред етническите руснаци, вече е в разгара си в Латвия.

Янис Карклинс, директорът на Центъра на НАТО за усъвършенстване на стратегическите комуникации в Рига, говори за "милитаризация на социалните медии".

Очаква се на следващата среща на високо равнище лидерите на ЕС да обсъдят план за реакция на руската пропагандна кампания.

Мнозина смятат, че Естония е опитала първа хибридната война през 2007 г., когато страната с 1,3 милиона души население бе подложена на мощна кибератака срещу нейните правителствени и банкови сайтове.

Агресията по общо мнение бе приписана на руски киберпирати, въпреки че Кремъл отрече да е замесен в случая.

Както и при хибридната война, киберагресорите са трудни за идентифициране и не се боят от незабавен прицелен отговор, присъщ за конвенционалната война.

Талин, столица на една от най-компютризираните страни в света, е домакин на център за киберотбрана на НАТО.

За да се неутрализират хибридните сценарии, Алиансът трябва да разработи хибридни отговори, позволяващи "да се разполагат сили, каквито трябва, където трябва и когато трябва", заяви Вършбоу.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 9 години
НАТО-вчетата съвсем изперкаха, привиждат им се конфликти навсякъде, зелени човечета, ала бала, не могат да спят заради тая пуста Русия. Кой пък е тръгнал да обявява война на прибалтийските страни, страхотна параноя ги гони. Малииии страх!!!
79
9
 
3
 
! Отговори
Мултак преди 9 години
До анонимника дето пише "...На времето Финландия беше победена..."Не познаваш историята. Съветите дават 100хил.убити и войната завършва с малки корекции на границата при Ленинград.
78
7
 
0
 
! Отговори
Ехото преди 9 години
тука пълно с *** !
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 136Чети в дневник. Статята ще е на *** от 23.03.2015г.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКитай вече е първа икономика в света - по-силен е от САЩ. Но там живеят 1, 400 мрд. души- 4,5 пъти повече, отколкото в САЩ. И следователно стандарта им на живот е 4 пъти по-нисък от този на САЩ. От 90-та г. насам обаче, само за 25 г. Китай стигна от 3 % до 50 % дял от световното промишлено производскво. А знаете ли кво ще стане след 25 г., когато китайците стигнат стандарта на живот на янките? САЩ и ЕС ще измрат от глад! САЩ напада Русия, за да може послее-------Само така ***...
75
1
 
10
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
коментарите ви предизвикват смах само малко формална логика икономически и военен алианс РУСИЯ КИТАИ ИНДИЯ БРАЗИЛИЯ ЮАР ИРАН скоро няма смисъл да се харчите всичко е ясно по бързо елате на себеси във ваша полза е
74
4
 
30
 
! Отговори
иванов преди 9 години
натовци са големи смешници
73
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На глупостите препиани в статията по горе не им верваме. На времето Финландия беше победена страна от СССР ама не стана комунистическа и никой не я окупира.
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСтига разпространява дезинформация. Ти лично видя ли да казват че искат Полша и Финландия?Защо аз не. Ако толоква си сигурен кажи къде да търся.
71
3
 
17
 
! Отговори
Джико преди 9 години
Дано не се стигне до нито един от вариантите. Но ако западните ястреби провокират постоянно и си го просят може да се стигне и до голям сблъсък. В момента Русия не желае война. Но могат да и я наложат. Времето работи в полза на Русия. И ако зависи от Кремъл би отложил войната с няколко години....Руската военна мощ е във възход. Същото се отнася и за Китай. В най-скоро време между Китай и Русия ще бъде сключен военнен пакт. Двете страни имат силни съюзници. Може и без да се стигне до война запада да вдигне бял байрак. Останалото ще е самоубийство за тях.
70
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ 132Току що Умнико ти призова за етническо прочистване. Което те прави подстрекател за извършване на престъпление срещу човечеството. Милошевич не знам на коло години го осъдиха ни се надявам и теб поне на толкова да те осъдят за да ти дойде акъла в главата.
69
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Алекс 159СССР се разпадна не заради икономика или заради Авганистан. СССР се разпадна заради националистическите движения в местните компартии. Погледнете нещата в лицето им Авганистан 10+ години война 15000 убити и инвалиди(вече в Украйна има повече жертви) 300 самолета които определено не са предвидени за бой в планини и 600 хеликоптери. Съвременните Су-25 свалени 36 самолета за 10 години.Виетнам Свалени САЩ самолети доказано 2000+ и 4000+ хеликоптери, а колко са реално ...
68
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлексИ кой ще изпълни ''реалните действия'', прибалтийците, румънците, ние ли? САЩ искат да воват и воюват с Русия, но с подставени лица, а не директно. За директен сблъсък не им стиска, защото ще бъдат дезинтегрирани. Пробплемът е, че НАТО се приближи до границата с Русия, с което нарушиха договора за неразширяване на Изток, подписан като ангажимент на Запада при разпада на СССР. Западът явно обаче счита, че е привилегирован да не спазва договорите и може да действа от позиция на силата.
67
26
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Докато не се премине от конференции и декларации към реални действия за възпиране на ***-както в края на 80-те направиха Рейгън и Тачър към братския СССР,всичко е въздух под налягане и хранителна среда за реанимация на социализЪма.Другаря Миков вече ходи в Москва,получи инструктаж,чакаме революционна ситуация.Нищо ново под слънцето,нови клоуни със стари номера.Кагебистът е преценил,че сегашния американски президент не би предприел действия,а ще се ограничи до приказки,декларации и пр.Увидем.
66
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 178щяха да опитат но по това време Беркут вече беше затворил границата. Щеше да има протести на десен сектор но не масови.
65
3
 
34
 
! Отговори
Боби преди 9 години
отностно статията САЩ / НАТО създадоха хибридната война - Арабските революции. САЩ създаде прецедента Косово от който се размножиха - Грузия 2008 и Украйна 2014.Руснаците се освестиха след 2008 и започнаха сериозни промени. Ефекта вече всеки го вижда.Отностнио тактиката на НАТО в Прибалтийските републики - ТЪПАЦялата територия на трите републики се отстрелва с тактически комплекси.Това значи че НАТО няма да има Авиация и Тежка ПВО. Колкото и танка да вкара то те ще са тлъсти мишени за РФ ВВС
64
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не бяха зелените човечета, щяха да дойдат майданци и да не се проведе референдума. Затова бяха зелените човечета и те бях Кримчани
63
1
 
13
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 176Сега прекаляваш. 1. РФ по договор в Крим имаше право на около 25000 военни. Общо в края на конфликта са достигнали 22000.2. Украинците имаха 20000 в Крим в собствените си поделения.3. За да не стане това което сега е в ДОНБАС Путин поставя зелените човечета на всички ключови места в Крим4. Веднага след референдума всички поделения на Украйна са разоръжени а техниката е предадена на Украйна5. Крим контролира 1/3 от шелфа на Черно море(икономически мотив) и Босфора (военен мот
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига пак ли тези глупости.От гласували около 1 800 000 човека при население около 2 000 000 човека, резултатът е 90% - ЗА. Но въпреки това продължава да се говори за зелени човечета.И тези зелени човечета не се знае какви са, нито им се виждат лицата, нито се знае от къде са, кои са. Но са определени като руска армия. Това да ви говори нещо???
61
1
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Абе как така западнала и бедна държава като Русия стана такъв проблем за богатия и мощен Запад?Как умиращата РФ може да застраши процъфтяващите САЩ и ЕС?Та нали и остават максимум 5 години живот-от 15години Путин я съсипва и тя става все по-бедна и бедна,населението изчезва и т.н.Защо Запада трябваше да влиза в огромен риск с намесата си в Украйна,щом Русия е щяла да падне сама?Защо се налива този огромен ресурс,щом противникът е толкова слаб(според западните анализи)?Явно не е точно така,май!