С кон и каруца – "министерска" заплата из София

Клошари и роми си докарват по 150 лева от пластмасата на боклука
Обновена: 24 мар 2015 18:11 | 24 мар 2015 18:00, Камелия Цветанова
85
С кон и каруца – "министерска" заплата из София
Снимка: Dnes.bg

Детски колички, преправени на товарни, дърпани от някой клошар, каруци, теглени от стар и измъчен кон, гордо управляван от по един или двама роми. Кой ли не е виждал тази гледка из улиците в кварталите на София. Май засега само жълтите павета, които са строго запазена зона за елита, както и стария престижен район "Лозенец", са опазени от нашествието на клошари и роми, които обират контейнитерите за рециклиране на отпадъците.

Вероятно и оттам идват едва 7-те процента от количеството, което фирмите за разделно събиране на отпадъци успяват да оползотворят. Останалите 93 на сто се крадат, оплака се преди дни Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на една от големите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас.

"Няма работа, како. Децата искат хлеб, ядене", обясни защо се рови из боклука Марийка от "Факултето".

Тя обикаля из "Овча купел", един от първите квартали с разделно събиране на отпадъци, както и из "Красна поляна".

От сутринта ходи с количка с голям кош да "набере", каквото може и си спомня с носталгия времето, когато и в тези квартали имаше повече контейнери за разделно събиране. После си ги прибраха, защото от тях за фирмата нищо не оставаше.

За Марийка обаче остава малкият пай от кофите. Тя тръгва късно на работа чак към 9 - 10 ч., а първата смяна на незаконните събирачи започва призори, още около 4,30 ч. сутринта.

Между 6 и 7 часа излизала следващата група, а най-накрая тръгвали по кофите клошарите, когато изтрезнеят.

"Ходят мъжете с каруцата, събират, събират от рано сутрин да изкарат некой лев", продължава Марийка.

Колкото по-голямата е каруцата, толкова шансът за по-добра печалба е по-голяма.

Изкупната цена на килограм пластмасови бутилки в пунктовете е от 15 до 55 ст. Цената зависи от това дали са прозрачни, или цветни. Първите вървят по-скъпо, а цветните са от 15 до 33 ст.

"Карат ги. От кофите ги взимат, откъде иначе", каза пред Dnes.bg работник от пункт за вторични суровини в "Красна поляна".

По негови сметки обаче колкото и да се ровят из боклука, успяват да си докарат до 100 – 150 лева месечно.

След ромите вървят и уличните кучета. И те чакат някой залък да падне от кофата. Ако не пада, сами се опитват ди си го извадят. И така накрая  - един изхвърля, друг събира, трети пък разхвърля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ромисметпласмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
32
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Както не всеки можа да стане министър, така и не всеки ще се навре в гюмовете да събира отпадъци. Не че го приемам напълно, но по-добре "министерска заплата" от ***, отколкото разбити къщи, ограбени бабички и т. н.
18
2
 
20
 
! Отговори
КонтейнеритеОколоНас преди 9 години
не са за разделно събиране, но тъй като цял живот се занимавам с писмена работа, аз имам респект спрямо хартията- нейното добиване и рециклиране. Затова събирам прочетените вестници и изписани листове хартия в найлонов плик на балкона, а в друг, по-голям плик пък събирам чисти картонени опаковки.Когато пликовете се напълнят, ги оставям до контейнерите.Но какво забелязах? След час-два съдържанието на тези пликове е разпиляно по тротоара, взети са само най-дебелите и големи картони!
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI ZASHTO BOKO I ZV.ZV, NE SABIRAT ***--ZASHTOTO SI IMAT PARI
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера щях да заснема двама които не бяха роми и успяха да напълнят една баничарка само от един контейнер, но докато се усетя какво правят бяха приключили.
15
10
 
17
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Поне рециклират това, което "българите" хвърлят всичко на едно място.
14
6
 
23
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
До българинАха! Ама повечето *** хем получават социални хем си докарват необлагаеми доходи! А ти като щрауса с главата в пясъка нещеш да ни да чуваш, ни да виждаш, ама някой законотворец е направил така, че ти да си минатият !пп. проблемът не е в ***, а в българите дет са законотворци и изглежда работят в интерес на ***!!!
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подибен проблем съществува в много латиноамерикански страни, интересно как в някой Бразилски градове от този "дефект" е направен положителен "ефект", та в тези градове, на въпросните ровещи в кофите, общината им предостаяв специални колички и светлоотразителни дрехи и съответно на всеки поверява конкретен район, от който може да събира и предава отпадъци, като отгоавя и за чистотата на района, ефекта е поразителен :)
12
6
 
20
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
"Добро утро!" Разделното събирането на отпадъци от кофите си е чист бизнес без облагане с каквито и да било данъци! Това си го знаят всички "клошари" и дори се подиграват на хора които работят към чистотата / почистват улиците на пр. столицата/за ниското заплащане, почасовата работа и отдръжките им!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, тролещите нехранимайковци от ПП Юруш кога ще се хванат на работа ?
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI DA GI VKARAT V ZATVORA SHTO KRADAT BOKLUKA DOKOGA SHTE GI TARPIM.
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трагедията ни е, че тези гледки с каруците се възприемат, като нещо нормално от българите. Виждал съм баща с малко дете минаващи покрай каруца до кофа за ***, който казва - Виж тати кончето. Журналистите също го възприемат, като нещо нормално и никой не се сеща, че това е ненормално за европейска държава в 21-и век.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1: "Все такива мисли ме мъчат..." Не се мъчи...всеми си хапчето !
7
2
 
20
 
! Отговори
знаещ преди 9 години
Този проблем в някои от развиващите се страни е решен много лесно - така наречените "нелегални" събирачи, са легализирани, а дейността им регулирана от закона. Можете да си представите, че така процентът на рециклиране драстично се вдига, защото хората гледат да съберат повече, а за да им платят, трябва да е добре разделено. Освен това, данъците им се налагат на точката на изкупуване и така дори можеш да накараш хората да плащат данъци. Стига да има кой да го наложи това де...
6
12
 
20
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Кога ще се забрани това ровене по кофтите от роми? Общината и държавата спят. Трябва ли да се направи референдум за да се спре тази грозна гледката, господа управляващи нещо да кажете????
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Контингента от сектор "Юруш" завижда...и с право, защото рублата инфлира неудържимо.
4
4
 
7
 
! Отговори
ЗКПЧ преди 9 години
после се чудим що *** били нахални..при тях важи максимата..."срамежлив или мъртъв"...уви!
3
8
 
23
 
! Отговори
Долу преди 9 години
Евроатлантическа България !
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова ли София чака и не дочаква завода за преработка на ***? Грижим се за препитанието на "етноса"?
1
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А помощи получават ли?Или данъци плащат ли?Все такива мисли ме мъчат...