С кон и каруца – "министерска" заплата из София

Клошари и роми си докарват по 150 лева от пластмасата на боклука
Обновена: 24 мар 2015 18:11 | 24 мар 2015 18:00, Камелия Цветанова
85
С кон и каруца – "министерска" заплата из София
Снимка: Dnes.bg

Детски колички, преправени на товарни, дърпани от някой клошар, каруци, теглени от стар и измъчен кон, гордо управляван от по един или двама роми. Кой ли не е виждал тази гледка из улиците в кварталите на София. Май засега само жълтите павета, които са строго запазена зона за елита, както и стария престижен район "Лозенец", са опазени от нашествието на клошари и роми, които обират контейнитерите за рециклиране на отпадъците.

Вероятно и оттам идват едва 7-те процента от количеството, което фирмите за разделно събиране на отпадъци успяват да оползотворят. Останалите 93 на сто се крадат, оплака се преди дни Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на една от големите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас.

"Няма работа, како. Децата искат хлеб, ядене", обясни защо се рови из боклука Марийка от "Факултето".

Тя обикаля из "Овча купел", един от първите квартали с разделно събиране на отпадъци, както и из "Красна поляна".

От сутринта ходи с количка с голям кош да "набере", каквото може и си спомня с носталгия времето, когато и в тези квартали имаше повече контейнери за разделно събиране. После си ги прибраха, защото от тях за фирмата нищо не оставаше.

За Марийка обаче остава малкият пай от кофите. Тя тръгва късно на работа чак към 9 - 10 ч., а първата смяна на незаконните събирачи започва призори, още около 4,30 ч. сутринта.

Между 6 и 7 часа излизала следващата група, а най-накрая тръгвали по кофите клошарите, когато изтрезнеят.

"Ходят мъжете с каруцата, събират, събират от рано сутрин да изкарат некой лев", продължава Марийка.

Колкото по-голямата е каруцата, толкова шансът за по-добра печалба е по-голяма.

Изкупната цена на килограм пластмасови бутилки в пунктовете е от 15 до 55 ст. Цената зависи от това дали са прозрачни, или цветни. Първите вървят по-скъпо, а цветните са от 15 до 33 ст.

"Карат ги. От кофите ги взимат, откъде иначе", каза пред Dnes.bg работник от пункт за вторични суровини в "Красна поляна".

По негови сметки обаче колкото и да се ровят из боклука, успяват да си докарат до 100 – 150 лева месечно.

След ромите вървят и уличните кучета. И те чакат някой залък да падне от кофата. Ако не пада, сами се опитват ди си го извадят. И така накрая  - един изхвърля, друг събира, трети пък разхвърля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ромисметпласмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БГ наистина има средна класа, и това са клошарите. А не лекари или строители те са просто работници и служители
38
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Ще падна от смях, че в Япония не изхвърляли разделно... Ама моля Ви се недейте така! Във всеки японски град варират, но като цяло почти навсякъде японците изхвърлят отпадъците си в контейнери за хартия, картон и запалими отпадъчни материали, в други за пластмаса, в трети за пластмасови бутилки. Освен това има и контейнери за стъкло, за алуминиеви кутии от безалкохолни и бира и няколко други видове.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BURZUMПроблемът е, че за да изровят и 2-3 пластмасови неща или няколко кашона изхвърлят целия *** навън и разбира се след като си отделят това, което им хареса останалото го зарязват на улицата да го духа вятъра и да го разнасят бездомните кучета. И после що било мръсно и имало зарази. Ама на тях им е по-лесно да изхвърлят всичко навън и така за си ровят.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Карат ги. От кофите ги взимат, откъде иначе", каза пред Dnes.bg работник от пункт за вторични суровини в "Красна поляна".По негови сметки обаче колкото и да се ровят из ***, успяват да си докарат до 100 150 лева месечно. Е ТИЗИ 150 ЛВ. МЕСЕЧНО МИНИСТЕРСКА ЗАПЛАТА ЛИ СА????????
35
2
 
4
 
! Отговори
Батко преди 9 години
До анонимен 37 - ама само ти ли не разбра че става дума за 150лв. на ден, или така ми се струва...
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое е по-хубаво, ром да краде и да взима помощи или ром да не плаща данък и да получава помощи..????Аз съм за второто зло :)
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До VASZashtoto nashata mafija e v upravkenieto na durzjavata, tja ne se zanimava s rabota, a prodava bivshi naj-skupi predprijatija za "1 stotinka". Kak ne go znaesh, zashtoto po vuzmutenija ti vupros lichi, che "upravljavash", t.e....
32
2
 
1
 
! Отговори
брашно няма преди 9 години
няма брашно
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Maitap!Ministerska zaplata! 100 150 lv na mesec! De da bqha 1000 1500lv!
30
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Хм..Странни разсъждения и логика, вероятно обилно поляти с алкохол!
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бате, аз под 1000 лв. не падам долу с каруцата
28
6
 
12
 
! Отговори
www преди 9 години
До БПФС първия Ви абзац съм напълно несъгласен, а с втория напълно съгласен. Бизнесът на клошаря е да опразни някое мазе на някого с много железо извътре, т.е. клошарът действа на "удари", останалото е по между другото - мота се, пита, разпитва, проси и докарва по някой лев. Не знам какво разследване прави БТВ, но пробвайте и Вие да наблюдавате колко често се вадят бутилки и пресметнете колко тежат.Що се отнася до каруците - не съм видял полицай да ги спира. Защо? Не могат ли да арестуват?
27
2
 
26
 
! Отговори
www преди 9 години
До VASЗащото в италианската държава има мафия, а в българската мафията си има държава!
26
3
 
17
 
! Отговори
VAS преди 9 години
Защо в Италия бизнеса с *** е в ръцете на Мафията, а в Българияна клошарите?
25
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки който работи е достоен за уважение !
24
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 9 години
Слаба ви е аритметиката
23
3
 
12
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
До 25 АнонименМнението което написах в пост фактически е изразено от жена /*** / която, уважавам заради трудолюбието и , която работи към чистотата и мете нашата улица!!!
22
5
 
6
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
до АзМинистър = клошар = далавераджия = боклукчия, но не съвсем щот остава ненужното/негодното за продан, и го разхвърля около кофите! Също така възпрепятства/затруднява уличното движение! пп. боклукчия, клошар - да не се бърка с чистач и чистофайник!
21
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Необлагаем доход било, ми рови ти по кофите и реализирай необлагаем доход. Първо да проверят с какви пари Сидеров спи в най-скъпите хотели, пуши пури и пие шампанско, както и всички останали ***, пък после се занимавайте с клошарите, които както беше споменато, поне не крадят!Отделно престъпниците по затворите, вместо да седят и да се образоват в тънкостите на бъдещите си зулуми на топло, да ги хванат да изпълняват обществено полезен труд, както и осъдените условно, и още, и още...
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност факт е че вършат полезната работа, която трябваше фирмите за честота да вършат и да разделят ***.В Япония никой не хвърля разделно, има фабрики които разделят ***. Ама това струва пари. А у нас хората хвърлят на едно място. После минават и ония разделните уж и с един камион прибират 3-те кофи заедно, пък получават субсидии от общината...