Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...

Или как естественото кърмене успя да възмути всички ни
Обновена: 25 мар 2015 10:18 | 25 мар 2015 10:17,
451
Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...
Снимка: Reuters, архив

Българският мол е странен социален феномен. Там, подобно на зоопарк, може да се видят цели полярности на особеностите на българското общество.

Там, в мола, на видно място рекламни пана ни приканват към благотворителност – за деца в нужда, възрастни в институции, болни хора. Но тези хора нямат място там - могат да бъдат пребити до смърт или поне изгонени.

Там, в мола, може лятно време да обикалят разсъблечени и непълнолетни тийнейджърки, но майките нямат право да кърмят. Просто защото е грозно.

Там, в мола, може да се рекламират пищни и изпълнени сутиени "само за 59.99 лв.“, но не могат майките да кърмят. Не е лицеприятно.

В мола може да се разхождат миски от цялата страна по бански, но жената не може кърми. Не е приемливо.

Молът обича двойките и любовта. Той стана любимото място за срещи. На видни места могат да се видят тийнейджъри, а и хора в активна възраст, които се целуват страстно, а понякога страстта преминава в любовна игра. Цялата тази близост и интимност не притеснява мола, той е притеснен от кърменето.

В мола естественото е на мода – био памук, био храна, био.... Естественото хранене на бебето обаче не е на мода.

Молът обича децата. Организира събития, кани артисти и певци да ги забавляват, имат и детски кътове. И се хвали с това. Молът обаче иска децата да се държат като възрастни – да избират къде да огладнеят и да си мълчат кротко, ако имат нужда.

Молът е добър. Той е предоставил стая за повиване и кърмене на деца. Но той не се грижи за хигиената в тях.

Позорно е, че нещо толкова естествено като кърменето може да възмути до такава степен българина от мола. Същият този българин довечера ще отиде в кварталната кръчма и ще запали цигара, напук на забраната. Ще поръча 50 грама ракия на непълнолетната сервитьорка, работеща на черно, и ще разкаже на приятелите си за грозната гледка от любимия си мол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
2
 
10
 
! Отговори
благодаря на преди 9 години
всички които ме подкрепят относно дискриминацията на която бе подложена дъщеря ми в офис на виваком защото е онкологично болна,днес тия хубавци ни съсипаха прекрасния празник Благовещение,все едно и каза в очите-на теб не ти остава много ,я ние да си вземем парите,тя цяла вечер това си повтаряше ,дали изглежда като умираща,а да не ви описвам как я разглеждат в метрото защото тя е много млада и беше много красива/не ,че ми е дъщеря,но всяка младост е красива/ ,та отново благодаря и ви желая здрав
275
2
 
4
 
! Отговори
отговорът ти горда преди 9 години
показва -гордост,високомерие,надменност всичките до един смъртни грехове,ама ти сама си знаеш,по отношение на бабите по селата ,ти какво против имаш срещу хората които живеят по селата ,аз също живея в голям град слава богу не в софия на която само името и е хубаво,но не харесвам пълчищата мама с цигари в ръка и въртящи очи кой ги наблюдава,но за теб ми е жал сигурно някъде м/у 35-40г. която не смята ,че детето не трябва да се пита ,съжалявам те и няма причина за която да ти завиждам ,на глупост
274
3
 
7
 
! Отговори
Горда преди 9 години
Ами разбирам, че някои хора живеят трудно във фургони и подобни, разбирам, че това озлобява, но това е част от живота, упреци от подобни хора не ме достигат. Не е нужно да питам детето ми - отглеждано по режим, винаги с приоритет на неговите нужди и желания, резултатът доказва правотата на майката - а именно здраво и щастливо дете. За мен е важно детето ми да е с мен 90 % от времето, а не да го гледат разни баби, както е популярно в селата, които споменавате.
273
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви кажа, вече не е нито интересно, нито провокиращо, нито дори дразнещо. Тъпо е. Жалко, че с този нелеп комплексарско-интересчийски "казус" медийната звезда-кърмачка компрометира темата колко е важно и полезно да се кърми.
272
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, какви *** пишат само не е истина. Гладното дете им пречи. То трябва да бъде завряно някъде настрана да не виждат как суче, за да не им разваля комфорта докато си обикалят мола. За тия неандерталци всички трябва да правят път щото те са над всички и как така някой ще им се пречка. Загубеняци, хората интелигентно ви обясняват как стоят нещата а в отговор се чува - "***", "***", "кифла". Как хора с такова мислене да схванат нещо човешко и нормално?
271
4
 
11
 
! Отговори
а ,попита ли преди 9 години
детето си дали му е добре да го мъкнеш по всичките тези места,горда била ,браво *** щом това ти е гордостта ,нямате търпение да сте бременни ,нямате търпение да си гледате децата и да им осигурявате комфорта,щото аз съм виждал кърмеща с цигара в ръка ,е това сте вие кифлите на големите градове,що не пише някое момиче от мизия дето живее във фургон или от някое село,щото имат етика за разлика от вас разглезени кокошки от моловете,е няма да стъпя в мол ако ще се разминавам с такива изкукуригалници
270
14
 
18
 
! Отговори
Горда преди 9 години
Кърмила съм в самолет, на летището, в колата докато обикаляхме Италия с малкото, в ресторанти, в парка през зимата, имаше сняг даже, май само в мол не съм кърмила.. Кърмих година и половина на поискване детето си и винаги съм срещала само одобрение и възхищение от околните, дори случайни хора. Никой никога не е видял нещо повече от майка, която прегръща детето си плътно. Когато видя кърмеща жена ми става приятно, радвам се. Няма нищо грозно в този акт, жалко за тези, които не го разбират..
269
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво мисли съпругът й по тоя въпрос или както сама се асоциира с някакъв прайд?Ей това социалната психология е велико нещо!
268
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БГ мама в действие.Тя вярва на хомеопатията, не ваксинира детето си, защото така пише във форума и кърми на пейката в МОЛ-а пред целия свят, защото така й било удобно и какви са другите, че да й казват какво им било приятно, приемливо или не.
267
4
 
6
 
! Отговори
виваком преди 9 години
е компания която дискриминира онкологично болните хора,виваком е компания с нагло и гнусно поведение,ме ползвайте услугите им,добри сте докато сте здрави, до новия собственик-всички служители да бъдат уволнени,гадното ми е ,че някой е мислил да измисли някаква услуга,рекламирал я е и някакви кифли по магазините осират цялата работа,за това всички вън и служителките с вързани коси ,а не до като ме обслужват да си ровят в мръсните коси и да флиртуват ,а да се научат къде е мярката
266
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е все едно някой да ти дойде на гости и да запали в хола, въпреки, че си предупредил, че се пуши на балкона, щото на балкона не му е комфортно, че после и да те съди.
265
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Детето било раздразнено, защото било гладно и му се е спало...Тая какво прави с това измъчено детенце в МОЛа??? Къде са господата от защитата на децата? В МОЛа няма чист въздух, шумно е, изкуствено осветление и пълно с вируси!!! Егати и майката! И три цици да извади - по-загрижена няма да стане!
264
3
 
15
 
! Отговори
Пак аз преди 9 години
Толкова стресиращи фактори за едно малко създание в молът, че възмущението на другите е най- малкият проблем. А Спаруженият въздух , френетичната музука и изкуствено осветление не им правят впечатление на био майките. Молът не е БИО място за кърмаче. Даже може да се каже че в крайна сметка охранителят услуга и е направил, ако толкова иска да е БИО. Другото е лицемерие.
263
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кво ни занимавате с тая *** от форума на бг -мама? Те такива като нея си осмислят животеца с обикаляне на молове и ръсене на мъдрост във форума.Вечно са дискриминирани- не им дават да раждат вкъщи, не им дават да избират дали да си ваксинират децата или не, пък те по принцип са по-умни от докторите, не им дават да си вадят циците по молове...Обикаляла улиците, станало и жега и решила да се разхлади в мола, па и да накърми детето, ама с претенции къде точно...Алоуу, мола е частна собственост.
262
2
 
19
 
! Отговори
стига вече преди 9 години
с тия молове и с тия кърмещи *** -кифли,стига сте занимавали обществото и отклонявате хората от много по-важни теми ,стига вече с тези фашистки похвати в журналистиката,а пък аз да ви кажа какво прави виваком с нови клиенти, при подписване на договор от дъщеря ми ,която е на химиотерапия и има вид на човек с химиотерапия,първо са и поискали 10лв. предплата,но след като са я разгледали по обстойно са повишили сумата без да дадат обяснение ,виваком е коварна компания и тя е срещу онкоболните
261
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един единствен път си позволих да заведа малкият на мол преди 2 години на 31.12. Спряхме на откритият паркинг, да не диша газовете. Дотогова- все в парка.Ей това дете още с влизането като се стресира, като се разрева- шума му дойде в повече, осветлението, музиката ...а не беше пълен мола. На секндата си тръгнаме, отидохме в парка- успокои се. Оттогава не.Проблеми с кърменето нямам. А с фалша... ако си толкова био- как с лека ръка се приема изкуственият въздух,осветление,натрапчива музика,стреси
260
5
 
34
 
! Отговори
Майка преди 9 години
Седяхме в един от моловете в луксозен ресторант на обяд и до нашата маса една също толкова нагла госпожа си разпови ревящото бебе и му смени памперса! Нямам думи да изкажа смрадта и нашата погнуса! НЕ ЖЕЛАЯ ДА МИ НАВИРАТ В ОЧИТЕ МРЪСНИ ПАМПЕРСИ И ГОЛИ МЛЕЧНИ ЖЛЕЗИ! Да си отглеждат децата ненатрапчиво и без да провокират околнитe! Да зачитат правата на другите хора!
259
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нестерова, обикновено пишете глупости и заслужено си просите саркастичните коментари, но в този случай съм напълно съгласен с написаното в статията...
258
9
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
От частните охранителни фирми много пазачи-гардове стават полицаи.Явно тия *** прекаляват с натягането за да влязат в полезрението на незнам си КОЙ кадровик,за да бъдат забелязани и приети в родната полиция,която ни пази.Е разчистиха терена с Нягол,който не им е харесал съобразно техните критерии...А що се отнася до майката с детето,явно и тоя гард е женомразец.Статистиката казва,че женомразците са импотентни или със сбъркана резба от шлосера...
257
2
 
23
 
! Отговори
sdm преди 9 години
Нека си кърми,ама да не прави драми като и направят забележка.Тръгнала да занимава цяла България с глупости.И тъпите медии те и дават гласност.