Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...

Или как естественото кърмене успя да възмути всички ни
Обновена: 25 мар 2015 10:18 | 25 мар 2015 10:17,
451
Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...
Снимка: Reuters, архив

Българският мол е странен социален феномен. Там, подобно на зоопарк, може да се видят цели полярности на особеностите на българското общество.

Там, в мола, на видно място рекламни пана ни приканват към благотворителност – за деца в нужда, възрастни в институции, болни хора. Но тези хора нямат място там - могат да бъдат пребити до смърт или поне изгонени.

Там, в мола, може лятно време да обикалят разсъблечени и непълнолетни тийнейджърки, но майките нямат право да кърмят. Просто защото е грозно.

Там, в мола, може да се рекламират пищни и изпълнени сутиени "само за 59.99 лв.“, но не могат майките да кърмят. Не е лицеприятно.

В мола може да се разхождат миски от цялата страна по бански, но жената не може кърми. Не е приемливо.

Молът обича двойките и любовта. Той стана любимото място за срещи. На видни места могат да се видят тийнейджъри, а и хора в активна възраст, които се целуват страстно, а понякога страстта преминава в любовна игра. Цялата тази близост и интимност не притеснява мола, той е притеснен от кърменето.

В мола естественото е на мода – био памук, био храна, био.... Естественото хранене на бебето обаче не е на мода.

Молът обича децата. Организира събития, кани артисти и певци да ги забавляват, имат и детски кътове. И се хвали с това. Молът обаче иска децата да се държат като възрастни – да избират къде да огладнеят и да си мълчат кротко, ако имат нужда.

Молът е добър. Той е предоставил стая за повиване и кърмене на деца. Но той не се грижи за хигиената в тях.

Позорно е, че нещо толкова естествено като кърменето може да възмути до такава степен българина от мола. Същият този българин довечера ще отиде в кварталната кръчма и ще запали цигара, напук на забраната. Ще поръча 50 грама ракия на непълнолетната сервитьорка, работеща на черно, и ще разкаже на приятелите си за грозната гледка от любимия си мол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
уф, айде стига глупости- КОЙ й е забранил на овцата да кърми? Никой! А за кво реве? За ПАРИИИИ...
215
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бебетата ви не се хранят в режим и са постоянно гладни, защото не им осигурявате спокойствие, което го няма в МОЛа.
214
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бебетата не се хранят в режим защото им пречат шума, светлините, всичко това ги стряска или отклонява вниманието, то не се нахранва спокойно и достатъчно, затова се налага постоянно да подавате мляко.
213
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Храненето от шише се случва в два случая - майката няма кърма, детето не се е научило да бозае, защото още първите дни от живота му, майката му се е направила на луда и е отказала да го научи. Българските жени, които отказват да научат бебето си да суче определено са доста неграмотни.
212
10
 
17
 
! Отговори
до Стършел преди 9 години
Никак не звучиш да си пълноценен. Кърменето е естествен процес, също когато ти се оригваш и пърдиш в мола - само че твоето уригване винаги е гнусливо. Докато кърменето е нещо прекрасно и никой нормален човек в европейска държава не би го направил на въпрос. Всичко е въпрос на възпитание, което на вас ви липсва.
211
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пппИнтересни са квалификацийте от типа "добрата майка". Аз лоша майка ли съм, като съм хранила детето си с шише, пълно с кърма, когато сме били навън и директно кърмила, когато сме били в къщи
210
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чшшш, до квачките от Лига Лече и пр. недоразумения тук: като фанатични почитателки на кърменето би следвало да знаете, че с кърмата предавате на бебето и емоциите си, а като ви чета злостните коментари тук е цяло чудо, че още не сте ги отровили горките молови дечица.
209
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега цитиращите как тях ги били хранели са били кърмачета преди или малко след 90г. Нали не забравяме как са възпитавани хората по онова време и как тогава би се погледнало на подобен акт? Навиците от онова време са дълбоко заложени в народопсихологията ни и още дълго време ще ни мъчат тъй като това възпитание ще се предава още няколко поколения. Затова не съм учуден, че има хора възмущаващи се от толкова естествен акт.
208
5
 
8
 
! Отговори
до 272 преди 9 години
Явно сте виждали Руснак само на кино. Отидете в Русия и ще видите русначките как нямат проблем с кърменето на обществени места. Още повече, нито жените, нито мъжете имат проблем с това. Руското общество насърчава кърменето в името на децата.
207
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стършелмного ярки спомени имате от кърмаческа възраст
206
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова сте прости вие които се гнусите от женската гръд, че ако се бяха награбили двама в мола, щяхте да слагате плюсове една година напред
205
13
 
11
 
! Отговори
до Стършел преди 9 години
Явно сте много задръстени и считате, че кърмачката си седи по цял ден вкъщи и плете. Явно и не разбирате нуждите на децата, че детето не се храни на 3 часа - пак повтарям! А когато е гладно! И въобще като нямаш кърма, буташ вмирисаното шише - като имаш кърма - нахранваш гладното беше с най-добрата храна на света. Ясно е, че се възмущавате защото страдате от комплекс за малоценост.
204
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кърменето на обществени места в Русия е напълно приемливо за обществото им. Руснаците обичат да кърмят в парка, в мола, в кафене и никой не се оплаква. Дори се поощрява и руснаците са наясно с ползите. Вие, коментиращите що за ориенталци сте, бетер от мюсюлмани.....
203
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това сме изчезваща нация. Навсякъде в белите държави се приема кърменето на обществени места, не и ние. Грозно било, отблъскващо, всякакви глупости се изписаха, но особено показателно е приравняването на кърменето с отходни нужди, което издава скотски манталитет. ***, комплексиран народ с ориенталско мислене.
202
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е имало стая където да може да кърми както е било в този случай всяка една нормална майка ще отиде в стаята да си на кърми детето.Другото е някаква показност преместена с мързел.
201
9
 
13
 
! Отговори
до 255 преди 9 години
Драга госпожо, добре е да знаете следните неща- добрата майка кърми рожбата си когато детето огладнее, а не на 3часа!- добрата майка кърми бебето винаги, защото кърмата е с оптимална температура - кърма в бутилка не е хигиенично, при това някои кърмачки имат проблеми с изстискването. Нито е удобно, нито правилно.- добрата майка полага грижи И ЗА СЕБЕ СИ. - добрата майка има право да кърми където пожелае и както смята за най-добре. - добрата майка кърми дискретно на ПУБЛИЧНИ МЕСТА
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ало-оЗа съвсем друго нещо се говори тука. Първо чети, после пиши.
199
8
 
10
 
! Отговори
111 преди 9 години
До ТролТова, че жената използва гърдите си по предназначение , те възмущава ??? До такава степен ли си изперкал ! Силиконовите нянки и ония с *** на устните не ти пречат, но естественото ти пречи ?? Ходи на психиатър !
198
6
 
15
 
! Отговори
Ало-о преди 9 години
Разни неграмотни хора смятат, че щом не кърмиш, не искаш. И на ум не им минава, че може и да нямаш. В моето семейство нито баба ми, нито майка ми, нито аз сме имали кърма. Ей сега ще си напрпавя харакири, че съм лоша майка!
197
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Въпросчепо-скоро е отклоняване на вниманието от побоищата във варненския моледва ли са очаквали да е такава дискусията за кърмене в мол, но определено удариха 10-ткатаСтрахотна статия, браво!