В училище не ни показват красотата на науката, а тя е най-важната!

Науката е изкуство, твърди Константин Карчев, медалист по астрономия
Обновена: 25 мар 2015 14:06 | 25 мар 2015 13:37,
55
В училище не ни показват красотата на науката, а тя е най-важната!
Снимка: Константин Карчев, личен архив

Българският олимпийски отбор по природни науки непрекъснато ни радва. Съвсем наскоро български ученици завоюваха 6 медала на престижно състезание в Русия по математическа лингвистика.

Dnes.bg реши да ви срещне с някои от българските олимпийци, които ни накараха, а и ще продължат да ни карат да се чувстваме горди.

Ако напишете в Google името "Константин Карчев", като резултати ще ви излязат високи класирания, медали и награди на международни състезания и олимпиади. Но Константин не е спортист. Той е един от най-добрите млади физици у нас.

Константин Карчев е 12 клас в Американския колеж в София. Физиката и астрономията определя като своите науки. Иначе обича да чете художествена литература, но не му остава време.

"Мисля, че любимата ми книга е "Пътеводител на галактическия стопаджия". Защо го казвам ли? Обичам научния разговор, който носи леко, отпуснато настроение", допълва той.

Твърди, че е невъзможно човек да се занимава с физика без да разбира от математика. По думите на Косьо най-богатите информационни ресурси, които могат да се намерят онлайн, са на английски. "Английският език е важен, защото случайно неговите носители са развили съвременната информационна система. Тези хора са успели да опашат света с кабели, така че нормално е онлайн книгите да са достъпни предимно на английски", обяснява ни той.

Въпреки това в момента той чете учебник на руски, не знае руски, но като види формулите, се сеща за какво става въпрос. Твърди, че в езиците има много симетрия и математически системи. Въпреки това смята, че светският език не е определящ в общуването между двама учени.

Константин Карчев коментира и българското образование. По думите му проблемът е, че никой не се стреми това, което учим, да ти показва красотата на науката. "За мен тя е най-важната", простичко обяснява той.

"Ето, повечето хора не обичат математиката, защото не могат да решават задачи, скучно им е; а това е така, защото обучението по математика е демонстративно - да решиш едни задачи на изпита. Не е свързано с осъзнаването на самата дисцпилина, с нейната същност. Науката е нещо изключително красиво и доколкото красивото е изкуство, тя също може да бъде изкуство", допълва Косьо.

Въпреки че физиката е негово хоби, на което отделя основната част от времето си, Константин е категоричен, че социалният му живот по никакъв начин не страда заради ученето. "Опитвам се да съчетавам това, което харесвам - науката, тези отвлечени, често неземни, неприложими на земята неща - с обикновеното всекидневие. Защото науката се проявява във всичко наоколо", обяснява той.

Няма как да не се попита човек, изкушен от астрономията и астрофизиката, какво е мнението му за астрологията. "Не вярвам в астрологията. Освен ако не я разглеждаме като ранна форма на наука, ако не говорим за астрологията в древния свят, когато хората са наричали астрология способността си да разбират в кой ден в кое съзвездие е слънцето. Което си е страшна сила", обяснява Константин.

В свободното си време Константин Карчев обича да снима архитектура. Обича и да снима София, но отгоре – от Копитото.

Константин Карчев е част от Сдружението на ръководителите на българските олимпийски отбори по природни науки. Сдружението, създадено през 2010 г., има една проста, но изключително важна мисия: да помага за развитието на отборите и да работи за отличното им представяне. Именно благодарение на хората от Сдружението Константин и другите олимпийци имат възможността да ходят на състезания по цял свят, на които да прославят България.

Още за младите учени и техните ръководители вижте във видеото:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В училище не ни показват красотата на науката" - точно това и аз съм си го мислел докато бях ученик. Много е трудно да ти покажат нещата в училище така, че да те заинтригуват, а не да те е супер тъпо, както на повечето блеещи в час. Как е възможно една и съща материя ако ти я разкажат в училище да е едно, а ако баща ти у вас, или някой по-голям приятел ти я постави - да е съвсем друго чувството и интереса.
9
1
 
3
 
! Отговори
!!! преди 9 години
13, абе и мен в училище никой не ме подготвяше за *** и човешки ***, които срещнах в така наречения реален живот, ама докато чаках с треперещи пръсти и нетърпение да дойдАт и да ме отворят на така наречения ИСТИНСКИ, ценен живот, дотогава със зяпане в звездите изкарах повече пари от родителите си и обиколих една камара държави. Ей така от зяпане и вятърничене. И цъ - не съм до мама и тате, да ги гушкам, по подобие на Ценните мухъли дето срещнах в живия живот!
8
1
 
11
 
! Отговори
Недоучен преди 9 години
Право е момчето!Ще дам примери.Като ученик в техникума учихме аритметични и геометрични прогресии - дивотии!За какво са ми?Толкова ми беше тъпо, че едва не останах на поправителен.Баща ми ме записа на уроци по математика при неговия учител когато е бил в гимназия!Тогава даскала беше на 86години!Човека ми показа как с аритметична прогресия мога да си решавам задачите по физика касаещи закономерностите за отделяне на топлина при протичане на електрически ток през проводник.
7
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 9 години
10, баце, абе да не би да си вадил не телескопа, ами тръбичката с хартиените фунийки и като си стрелял от фунийките, дето са ги удряли по челото да са се появявали звезди? Значи Господ е трябвало да ти каже, че не е подходящо да използваш странички от библията, за да правиш фунийки. Все пак това е Божие слово и директно удря клечащите изпаднали в краката ти....
6
2
 
3
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
Има сериозен пропуск в училищтната система! Никого не го подготвя за реалният живот! А това е съществен пропуск! Определино на тези младежи им дава самочувствие, но хвърчат в облаците!!!пп. реалността показва, че премиерът ни е пожарникар-тарикат-махленски бабаит, а повечето иначе "образовани " му се навиждат, вкл. и академици /Ст. Воденичаров/, професори, .... !!! :)))
5
0
 
4
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Ми требе да се опрайте в живота,бе,умни или глупави!Живота си е най-голямия професор!
4
4
 
2
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
до 7Айде, бре! Двете крайности които ако се съчетаят ще е най-добре! Иначе /племеникът ми е от типът на тези в кадрите/ тез са доста смотанки в житейски план!
3
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 9 години
3, каква звезда ще стане като гледането през телескопа ти се случва на ниво по-ниско от нивото на очите ти абе? Най-вероятно една съвсем банално и практически паднала звезда, която ти е изпълнила моментно желание и е умрЕла. Виж, момчето е хитряга! звездите първо се гледат отдолу, после се протягаш, приближаваш се и ако можеш ги взривяваш и от взрива умиргаш. Пък и с тези хубавите очи.... Симпатяга е!
2
3
 
21
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Млади момко!Истинските учители си отидоха от българското училище, след като от Балкана слязоха шумкарите (на върха на руските щикове) и избиха де що имаше свестно.А на тяхно място се появиха рабфаковците и партийните протежета.И до днес министерството на образованието е пълно с тъмно червени лелки.Е, какво искаш тогава?
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не съм фен на комунизма, но по онова време бяхме едни от най интелигентните нации в света.. имахме космонавти, учени и още много...