Курортът ми е много по-добър от курорта ти. Да бе, да!

Заслужено ли плащаме тлъсти суми в зимните ни курорти?
Обновена: 30 мар 2015 10:44 | 27 мар 2015 15:40,
45

Кадри от Алпите. Снимка: Андрей Балчев

Всяка зима запалените по зимните спортове трябва да броят луди пари, за да могат да упражняват хобито си. Наистина зимните занимания са скъпо удоволствие, но оправдани ли са цените по родните курорти? Хотелите са скъпи и прескъпи, заведенията не им отстъпват, а и лифт картите държат солидни цифри. И всичкото това, за да караме по няколко писти и да се возим на лифтове, далеч от модерните съоръжения.

Да вземем например родния Боровец. Лифт картата за цял ден струва 55 лв. в силния сезон. В замяна на това получаваш отворен лифт, който не забавя при слизане и качване. За напредналите скиори това може и да не е голяма драма, защото лифтът ги изстрелва директно по направеното склонче след лифта. Но за бордистите, които държат дъската си в ръка, е истинско предизвикателство. Често хората стават част от нещо като "игра" на боулинг, в която могат да влязат в ролята и на "кеглата", и на "топката". Единственият отворен лифт, който спестява това "забавление" на курортистите, е "Ястребец Експрес".

Едно от положителните неща все пак е, че може да бъде купена полудневна карта на половин цена. В Банско картата за цял ден е 58 лв., а половин ден може да се кара само следобед - за 48 лв., което не излиза много изгодно.

Освен цените на пистите, животът в родните курорти също е скъп. Трудно може да се намери нощувка за един човек под 50 лв. на вечер. Цените в магазините са надути, както и в заведенията. Обичайно е бирата да струва 4 лева, водата - 2 лева, супата около 6 лева, и кафенце за десерт - 6 лева.

Друга непростима неуредица е проблемът с паркирането. Още към 8 сутринта местата за паркиране около лифтовете се запълват със скоростта на светлината и всеки се оправя, както намери за добре. На няколко места има импровизирани паркинги, на които дебнат събирачи на такси и искат скромните 10 лв., разбира се, без да издават касова бележка.

След проста аритметика може да се заключи, че един ден в курорта без особен лукс и глезотии струва около 100 лв. и няколкодневната ски почивка би излязла доста. Затова решихме да направим едно сравнение и да разберем колко плащат българите за едноседмично пътуване до Алпите.

Между 1 000 и 1 200 лв. трябват на човек. Можеше да излезе и по-скъпо, но се бяхме организирали добре, разказва скиорката Ади, която кара от няколко години. Тя пресмята, че петдневната карта за лифта струва 215 евро като включва достъп до цялата Залцбург зона. В тази ски зона има няколко курорта с по около 10 писти. Повечето са свързани помежду си с лифтове и така хората могат да се разнообразяват.

"Всеки ден карахме на различни места, не повтаряхме", споделя Ади. Силно впечатление ѝ е направило колко уредени са пистите и как навсякъде има обособени места за хапване и почивка. "Навсякъде беше много добре устроено. Вътре топло, чисти тоалетни, чайове, супи, манджи. И то на самата писта, а не да трябва да драпаш, да буташ, за да стигнеш да ядеш някъде", обяснява тя.

Всички лифтове, от най-луксозните до по-обикновените, са перфектно поддържани. Тя разказва, че повечето открити лифтове имат прозрачни предпазители, които пазят от сняг и вятър. Някои от тях са били и с подгряващи седалки, които правят приятно пътуването, а не смразяващо. Няма и лифтове, които да не забавят при слизане на скиорите. Маркировката на пистите също е перфектна – има много табели, които се виждат добре дори и при мъгливо време.

"Има писти, които могат да те накарат да се почувстваш като истински скиор. Има вратички, през които да минаваш като на състезание, а специален уред измерва скоростта на постижението ти. Това е много приятно и забавно", разказва още тя.

На въпрос дали би прекарала 7-дневна почивка и у нас, тя отговаря, че според нея не си заслужават парите.

"Не бих отишла за 7 дена в български курорт. Не си заслужава. Плащам 50-60 лв. и карам на 3 писти. Разнообразието е малко, придвижването между пистите е трудно, храната ми е скъпа. Една супа струва 6 лв, а в Алпите 3-4 евро. Няма почти никаква разлика, а това което получаваш е много повече", обобщава тя.

Това, което излиза повече като пари, е пътят. Ски зоната Залцбург се намира на 1 200 км. и разходът за гориво е голям, но въпреки това според нея преживяването си заслужава и ако има възможност, отново би отишла в Алпите.

Разбира се, да се сравняват цените по този начин, е субективно. Но все пак, наистина ли си струват парите ски почивките у нас?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
14
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Във френските Алпи 4? струва половин литър бира, но артизанал(разбирай домашна/ръчно дестилирана).Цената на останалите е с не повече от 20% по-висока от нормалното.
18
2
 
15
 
! Отговори
Скиорче преди 9 години
Важното е от Първа Инвестиционна Банда да богатея!!! Отвратителни условия във всички курорти!
17
0
 
19
 
! Отговори
Сречко преди 9 години
В Банско сезона падна от 5 месеца на 2... края на януари началото на февруари хотелите са пусти..и само в събота идват македонците с бурканите и газовите котлони...Няма ги братушките и по лошо ще става!!!Цяла зима работа в Банско и се убедих че от година на година умира..и ще умре тотално а как няма хора цените са безбожни :)
16
1
 
21
 
! Отговори
... преди 9 години
Бре нема ко да се лъжем и самозаблуждаваме! Тук отношението Цена на почивка към километри писти е в десетки пъти по-зле отколкото в Алпите! Но пък за сметка на това е същото и по морските ни курорти, но там съотношението е цена и обслужване и е в пъти по-зле отколкото в съседни нам държави!
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За чужденците очевидно не е скъпо обаче, щом Банско се къса по шевовете от чужденци. И там е проблемът - че за чужденците 50 евро са няколко часа работа, а обикновения българин се труди 3-4 дни за тези пари.
14
1
 
26
 
! Отговори
ми преди 9 години
Давам на шмульото в Буркана на Шилигарника 20 лв. за едно Пиринско и един сандвич, а той ми казва "не стигат дай още два".
13
0
 
4
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До Анонименхахаха по скоро рибата него
12
4
 
6
 
! Отговори
Бъгав сайт преди 9 години
1. Отварям новина, в която има галерия със снимки (като тази новина).2. Започвам да пиша мнение под новината, но забелязвам, че съм сбъркал. За да си оправя грешката, използвам стрелките наляво/надясно.3. СТРАНИЦАТА СЕ ПРЕЗАРЕЖДА И ВСИЧКО, КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ КАТО КОМЕНТАР, СЕ ГУБИ.Дразнещо е, наистина.
11
2
 
31
 
! Отговори
Gude преди 9 години
Идете в Банско и пийте чай за 7 лева в пластмаса...и яжте боб за 23 лева!!! Никога повече кракът ми няма да стъпне там!
10
4
 
5
 
! Отговори
Александър преди 9 години
'а и лифт картите държат солидни цифри' .... цифрите са графичните знаци с които се изписват числата. Приятен ден господа журналисти.
9
3
 
18
 
! Отговори
BG преди 9 години
ски в Италия/Австрия - двуспален паратамент- 80 евроски карта за всички 450 евро за 6 дни, важи за няколко курортаобяд на пистата за всички 30 евро, безплатен паркинг, уникални писти, няма опашки, просто е доста пътя иначе не знам кой би дошъл на нашите курорти, явно на агличаните им правят супер оферти с 50% по ниски цено от на българите
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като цяло българския туристически продукт е много зле за цената, на която се предлага. Не мога да си обясня, и по черноморието е така, защо не залагат на постоянни клиенти, а на еднодневки, които няма да повторят втори път, но пък за сметка нта това са изцедени подобаващо...
7
2
 
27
 
! Отговори
BG преди 9 години
Тази година, бях в на ски с децата в Италия... Е няма нищо общо.Като качих след това децата на Пампорово направо искаха да си ходим.проста Артиметика за семейство с 2 деца:Банско- нощувка 6 х 160 = 960лв, ски карта за всички за 6 дни - 1010лв, обчд на пистата за всички + кафе 6х100лв, ски училище за децата, не смея да смятаставане в 6:30 за да закусиш, да се наредиш на опашката и с много късмет към 9;15 си на пистите, където отново почваш да чакаш по опашки и след 12, пустите са отврат
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И малко разсъждения. Ако бойкотираш ценовата политика на ресторантите и хотелите в курортите и спиш да речем в Самоков или Чепеларе (Банско отпада), със сигурност ще излиза по евтино. Рискуваш да не хванеш безплатно паркомясто и да си платиш 10 лв за него. Но на фона на това, което ще платиш като цена в хотела и ресторанта със сигурност ще ти излезе по-евтино
5
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде гласувайте+ БГ курортите не си заслужават- БГ куросртите си заслужават
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И друго се чудя. Значи кръчмите стоят празни, но цените си стоят високи. Това ако не е договорка ей на.Един ако свали цените и ще избие рибата. Или рибата ще избие него...
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вписателят, явно не е ходил на Боровец скоро. Да има такъв лифт, който не забавя на станциите, но само на 50 м. от него има друг-"Ситняково експрес", който е по-дълъг и качва по- нависоко и от него тръгва "Ситняковски път"-зелена писта, за начинаещи.В сайтовете на курортите и в сайта на ПСС има карти на пистите и лифтовете за всеки ски-курорт. Първо гледайте после пишете.
2
2
 
26
 
! Отговори
Скиор преди 9 години
За българите е скъпо. Дори много скъпо, щом за 5 дни ски (карта + хотел + храна) трябва да изхарчиш една средна заплата за страната. При това на човек. За четиричленно семейство сумата сигурно набъбва до към 2000лв. Колко семейства могат да си позволят да отделят такива средства?Именно затова съм против да се строят нови лифтове на Банско. Така монополът ще се затвърди още повече и няма никакъв шанс ските са станат по-евтини и достъпни за българите.
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По нашите курорти е необосновано скъпо...Едно Пиринско в Банско струва 6 лв. ,представям си ако имаше Бургаско или Шуменско...