Курортът ми е много по-добър от курорта ти. Да бе, да!

Заслужено ли плащаме тлъсти суми в зимните ни курорти?
Обновена: 30 мар 2015 10:44 | 27 мар 2015 15:40,
45

Кадри от Алпите. Снимка: Андрей Балчев

Всяка зима запалените по зимните спортове трябва да броят луди пари, за да могат да упражняват хобито си. Наистина зимните занимания са скъпо удоволствие, но оправдани ли са цените по родните курорти? Хотелите са скъпи и прескъпи, заведенията не им отстъпват, а и лифт картите държат солидни цифри. И всичкото това, за да караме по няколко писти и да се возим на лифтове, далеч от модерните съоръжения.

Да вземем например родния Боровец. Лифт картата за цял ден струва 55 лв. в силния сезон. В замяна на това получаваш отворен лифт, който не забавя при слизане и качване. За напредналите скиори това може и да не е голяма драма, защото лифтът ги изстрелва директно по направеното склонче след лифта. Но за бордистите, които държат дъската си в ръка, е истинско предизвикателство. Често хората стават част от нещо като "игра" на боулинг, в която могат да влязат в ролята и на "кеглата", и на "топката". Единственият отворен лифт, който спестява това "забавление" на курортистите, е "Ястребец Експрес".

Едно от положителните неща все пак е, че може да бъде купена полудневна карта на половин цена. В Банско картата за цял ден е 58 лв., а половин ден може да се кара само следобед - за 48 лв., което не излиза много изгодно.

Освен цените на пистите, животът в родните курорти също е скъп. Трудно може да се намери нощувка за един човек под 50 лв. на вечер. Цените в магазините са надути, както и в заведенията. Обичайно е бирата да струва 4 лева, водата - 2 лева, супата около 6 лева, и кафенце за десерт - 6 лева.

Друга непростима неуредица е проблемът с паркирането. Още към 8 сутринта местата за паркиране около лифтовете се запълват със скоростта на светлината и всеки се оправя, както намери за добре. На няколко места има импровизирани паркинги, на които дебнат събирачи на такси и искат скромните 10 лв., разбира се, без да издават касова бележка.

След проста аритметика може да се заключи, че един ден в курорта без особен лукс и глезотии струва около 100 лв. и няколкодневната ски почивка би излязла доста. Затова решихме да направим едно сравнение и да разберем колко плащат българите за едноседмично пътуване до Алпите.

Между 1 000 и 1 200 лв. трябват на човек. Можеше да излезе и по-скъпо, но се бяхме организирали добре, разказва скиорката Ади, която кара от няколко години. Тя пресмята, че петдневната карта за лифта струва 215 евро като включва достъп до цялата Залцбург зона. В тази ски зона има няколко курорта с по около 10 писти. Повечето са свързани помежду си с лифтове и така хората могат да се разнообразяват.

"Всеки ден карахме на различни места, не повтаряхме", споделя Ади. Силно впечатление ѝ е направило колко уредени са пистите и как навсякъде има обособени места за хапване и почивка. "Навсякъде беше много добре устроено. Вътре топло, чисти тоалетни, чайове, супи, манджи. И то на самата писта, а не да трябва да драпаш, да буташ, за да стигнеш да ядеш някъде", обяснява тя.

Всички лифтове, от най-луксозните до по-обикновените, са перфектно поддържани. Тя разказва, че повечето открити лифтове имат прозрачни предпазители, които пазят от сняг и вятър. Някои от тях са били и с подгряващи седалки, които правят приятно пътуването, а не смразяващо. Няма и лифтове, които да не забавят при слизане на скиорите. Маркировката на пистите също е перфектна – има много табели, които се виждат добре дори и при мъгливо време.

"Има писти, които могат да те накарат да се почувстваш като истински скиор. Има вратички, през които да минаваш като на състезание, а специален уред измерва скоростта на постижението ти. Това е много приятно и забавно", разказва още тя.

На въпрос дали би прекарала 7-дневна почивка и у нас, тя отговаря, че според нея не си заслужават парите.

"Не бих отишла за 7 дена в български курорт. Не си заслужава. Плащам 50-60 лв. и карам на 3 писти. Разнообразието е малко, придвижването между пистите е трудно, храната ми е скъпа. Една супа струва 6 лв, а в Алпите 3-4 евро. Няма почти никаква разлика, а това което получаваш е много повече", обобщава тя.

Това, което излиза повече като пари, е пътят. Ски зоната Залцбург се намира на 1 200 км. и разходът за гориво е голям, но въпреки това според нея преживяването си заслужава и ако има възможност, отново би отишла в Алпите.

Разбира се, да се сравняват цените по този начин, е субективно. Но все пак, наистина ли си струват парите ски почивките у нас?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
limonti преди 9 години
Три години ходя да карам ски в тази област.7 дни излизат около 650 - 700 евро (път, винетки, хотел, храна, карта за ски 6 дневна).10 дни излизат 1100 евро.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, давате си парите, други да богатеят и да са добре :) . Сигурно бабите ви и дядовците ви все по ски курортие са били !
37
2
 
1
 
! Отговори
стъпил на земята преди 9 години
До ИванКолко да са безплатни автобуса и паркинга? "Безплатни" са когато си платил 50-60 Евро карта.Виж в Банско всеки хотел предлага безплатна совалка до кабинковата и картата е 58, ама лева, ако си с кола добави 12, пак лева. Това отговаря на нивото на ски зоната. Кажи сега къде излиза по-евтино?Проблемите на нашите курорти са инфраструктура и качество на обслужването. Може би и други, но в общи линии цените отговарят на качеството. Вдигне ли се нивото, ще се вдигнат и цените.
36
1
 
1
 
! Отговори
nik преди 9 години
До Иван42 европейски центъра за ски сезон 2014/2015 г вкл наем на оборудване, карта, настаняване, храна и напиткиБанско-274 е човек/седмицаКранска гора - 326 еЛивиньо - 351 еСен Шевалие Франция - 461 еВенген Швейцария - 639 еПроучването е на английски туроператори.На кой да вярваме?
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо общо с наща смрад тука осбенно Банско(Курорта!). Бил съм във френските алпи и няма такъв кеф ни опашки ни простотии със сметки нищо!
34
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
@nikТи да не би да си паркирал в центъра на Париж, като си ходил във френските Алпи? Тогава може и да ти е излязло 30 евро. Иначе в австрийските курорти паркирането до пистите е БЕЗПЛАТНО, осигуряват и безплатен автобус до долната станция на лифта, ако си в крайните точки на паркинга. Това лесно можеш да го провериш от сайтовете на курортите. За 7 нощувки платих 300 лв. в идеални условия. Естествено ако си тузар може да намериш хотел и за 1000 веро/вечер.
33
12
 
3
 
! Отговори
nik преди 9 години
Разликата между България и чужбина е 1:2 минимум. Г-жата написала статията никога не е ходила в Австрия, Италия или Франция. 2-3 пъти е по-скъпо във всичко. Паркинг 10 лв на ден в Бг е 25-30 е навън и тн. 4* хотел в Бг със закуска и вечеря е 120-150 лв на вечер, а в Алпите 4* стартира от 200 е в сезона. Кой Ви плаща да ги пишете тия глупости и да рекламирате Алпите? Единственото място в Европа за ски при равни условия за настаняване със само 20-30% по-скъпо от Бг е Андора.
32
1
 
16
 
! Отговори
Ицо преди 9 години
Какво представлява Банско - разбити улици, мръсно с търкалящи е *** по пътя, кални ниви огради, като паркинг, селяндрурско отношение в хотели и ресторанти... Изобщо лифта им е най-малкия проблем там.Трябва да си мазохист за да отидеш на едноседмична почивка в Банско вместо на Алпите при положение, че излиза същите пари.
31
1
 
11
 
! Отговори
тук не става преди 9 години
Последните няколко зими ходя за по седмица в алпите. Пътуваме гоялма група с коли, запазваме си къщичка с обзаведена кухня и си готвим, условията са страхотни и карането е на ниво. цените в Банско и Боровец са си направо същите а качеството е отврат, като ски писти и като обслужвне. не си заслужава ядовете да се буташ по БГ курортите. излиза ми под 700 евро всичко, с карта за 6 дни каране и карането си е каране, няма опашки. Тук понякога нощно на витоша и толкоз, колкото да начеша крастата.
30
1
 
8
 
! Отговори
MM преди 9 години
Аз ходя на Боровец за вечерно каране- 22 лв, няма много хора пиститите са ок и си прекарвам супер аи не плащам за паркинг. не ми трябва да ходя на почивка и да дам 1000 лв. Разбира се в Алпите бих отишъл :) дори за 1200 лв и планирам да го направя скоро.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ратрак, рактрак, ракрак хм....
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста мнения. Само не съм съгласен с необреботените писти. Токова не ми се е случвало. Ако вали цяла нощ сняг е естествено сутринта на пистите да има неотъпкан/необработен сняг. И при положение, че зимата е мека, няма студове, е нормално той да е тежичък и да се отъпква на бабуни барзо. Но това не значи, че пистата не е била обработена през нощта.Последния път бях в хотел до пистата. Супер, ама ртракът бръмча цяла нощ...
27
2
 
25
 
! Отговори
Бела Жига преди 9 години
Англичаните идват, защото им правят супер изгодни пакетни цени, каквито за българи няма. Освен това има евтин алкохол и евтини жени. И не се заблуждавайте, че идват да карат. Англичанин скиор е като нег***р скиор - такова животно нема.
26
1
 
19
 
! Отговори
Шенгенчо преди 9 години
Не дай си Боже някой ден да приемем еврото. Тогава всички Балкански туристи и Руснаците ще се насочат към Алпите, а родните зимни и летни курорти напълно ще запустеят..
25
0
 
17
 
! Отговори
Нуни преди 9 години
Много точна и добре написана статия. Тази зима за последен път карам ски в България. Искам да коментирам и нощното каране на Витошко Лале, лифт на около 30 години, необработена писта, километрични опашки за карта, като цялото това удоволствие ти струва 44 лв. Много жалка и тъжна история за пари, а такава природа и условия имаме за ски туризъм!!!
24
1
 
18
 
! Отговори
скиор преди 9 години
Не разбирам англичание, които идват в България. Трябва или да са големи мизерници или да идват заради алкохолен туризъм.Но въпреки това в Алпите има 10 *** повече англичани и всякакви други националности отколкото в България.Истината е Алпите.Забравете за Банско и Пампорово.Това е раят на Земята.
23
0
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
До До 18 ... Бе те англичани и по морето идват, ама какво правят? Ми Балконинг! Като тръгнеш от това то сам можеш да си направиш заклучение защо точно аджеба идат тия англичани баш тука!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напоследък по ски-курортите ни чужденците са основно турци, румънци и руснаци, на които се предлагат пакетни цени и им излиза евтино. Предполагам, че точно затова идват тук, а не другаде.
21
13
 
6
 
! Отговори
До 18 ... преди 9 години
"Тук отношението Цена на почивка към километри писти е в десетки пъти по-зле отколкото в Алпите!"Тогава защо има толкова много англичани, които отсядат в България? Български планини за тях са 3 пъти по-далече от Алпите, съответно пътят им до България е 3 пъти по-скъп. Защо ще идват тук, а не предпочетат Алпите тогава? Просто е по-евтино тук, много по-евтино.
20
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте рекламирали чуждите курорти .Нощувка с включена ски карта и ол инклузив + безплатен трансфер до пистите в хотел Орловец Пампорово излиза 120лв на ден