Неделни шпаги: Трябва ли да развиваме щангите като спорт?

Дайте своето мнение: Има ли вдигането на тежести бъдеще у нас?
29 мар 2015 14:14, Екип на Dnes.bg
66

Където е текло, пак ще тече! Трябва да продължим с щангите. Снимка: БФ по щанги
Време е щангите да бъдат отписани от българския спорт. Снимка: Reuters

Общо гласували: 339
Където е текло, пак ще тече! Трябва да продължим с щангите
73%
Време е щангите да бъдат отписани от българския спорт
27%

В "Неделни шпаги" всяка неделя представяме сблъсък на различни гледни точки по наболели въпроси от българския спорт.

И след като досега приоритет имаше футболът, днес е време да обърнем внимание и на скандала с националния отбор по вдигане на тежести. Поредният проблем с допинга в този иначе успешен за България спорт ни накара да си зададем въпроса: Трябва ли да развиваме щангите като спорт? Шпагите кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Където е текло, пак ще тече! Трябва да продължим с щангите. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Вдигането на тежести и борбата са двата спорта, донесли най-много медали и радост на България от олимпийски игри. Специално за щангите цифрите са следните: 12 олимпийски титли и общо 36 олимпийски медала. Още десетки медали от световни и европейски първенства, както и световни рекорди. И някак ужасно звучат призивите и заплахите, този "български" спорт да не се развива повече у нас.

Факт е, че щангите натрупаха изключително много негативи в последните 2 десетилетия – цели 4 допинг скандала за последните 15 години, като започнем от Олимпиадата в Сидни през 2000 г. То не беше аферата "ороцетам", обвинения в манипулирани допинг проби, метандиенон, станозолол...  И затова е повече от ясно, че са необходими промени с твърда ръка, за да разберат и ръководители на този спорт у нас, и треньори, че нещата няма как да продължават така. Дори и в миналото някои да са минавали "метър" с допинг пробите, днес борбата с този порок в спорта е изключително жестока и дори неволни пропуски като този, да не провериш какво съдържа дадена хранителна добавка, струва прекалено скъпо. А за самите състезатели, които са най-малко виновни в случая, ударът е най-жесток. Той значи безрезултатен край на многогодишни усилия и битки с тежките железа. Усилия, които заради един миг се превръщат в напразни.

Но истината е, че проблемът с допинга във вдигането на тежести далеч не е само български. В последните години и турци, и гърци, и азербайджанци, които също като нас са сила в този спорт, изгърмяха с целите си отбори. През октомври с допинг изгоря и един от най-популярните лица на този спорт в последните години - трикратният световен шампион Марчин Долега от Полша. Всичко това хвърли тъмна сянка върху целия спорт "вдигане на тежести", а често в последните години неговите противници зоват той да бъде изваден от олимпийската програма. Още повече, че с известни изключения като Германия и Франция, като цяло западните държави не развиват особено щангите като състезателен спорт и той остава приоритетен за държавите от Азия и Източна Европа.

Точно затова е крайно време вдигането на тежести бавно, но сигурно да се раздели с тъмния си имидж на спорт, пропит от допинг. И България, като световна сила в този спорт, трябва да бъде една от първите държави, които да тръгнат към спасението му.  С много труд, но без допинг.

Най-лесното е да затрием един успешен за нас спорт, защото имиджът му бил лош. Много по-трудно, но и много по-градивно е, да го изчистим един път завинаги и българските щангисти да се върнат отново там, където заслужават – на стълбичката на победителите. Защото където е текло, пак ще тече. И много по-добре да развиваме спорт, който ни носи радост и отличия, отколкото разни безсмислени спортове, с които все повече се пълни олимпийската програма.

Време е щангите да бъдат отписани от българския спорт, Александър Попов, Dnes.bg

Вдигането на тежести, заедно с художествената гимнастика и борбата, бяха спортната гордост на социалистическа България. Но още тогава щангите редуваха медалите с допинга. От десетки години доказваме, че този спорт не е за нас, независимо, че имаме 12 олимпийски титли.

Оправданието, че всички "зобат", но ние сме трън в очите на големите, не важи. Трябва да си избием този национализъм в този спорт и да си признаем, че федерацията ни се управлява от некадърници. Да, може да е силна дума, но след като през един-два цикъла ни хващат с допинг няма друго определение. В последния случай бяха спипани 11 щангисти с положителни проби.

Ако искаме да си върнем лиценза федерацията по вдигане на тежести, респективно данъкоплатеца, трябва да приготви около 600 000 евро. Да припомним, че през 2008 година вече платихме над половин милион долара глоба след като пак ни хванаха. Аз лично бих казал твърдо не. За какво ни е да си плащаме глобата, като след 5-6 години отново ще ни спипат? За какво да толерираме и развиваме спорт, в който атлетите са движеща се химична лаборатория? Някой иска ли детето му да тренира спорт, в който след време ще му дават чашки с неясно съдържание?

Защо да се червим през петилетка-две след поредния допинг сканадал, да хвърляме на вятъра не малко пари, да унищожаваме човешки съдби? Зле сме дори със "зоба", нямаме акъл как да го прикрием.

Разчитахме на този отбор да донесе медали от Олимпиадата в Рио, сега ще се чудим дали въобще имаме подготвени състезатели за този голям форум. Всъщност май имаме - тези, които успяха да избегнат последната допинг проверка.

Независимо какво решение ще бъде взето, надеждата е министър Кралев и неговият екип, които представляват държавата, да стигнат до главните виновници. И най-важното - за този постоянен срам в щангите е хубаво да има виновни и наказани. Не състезателите, те и без това приключват с кариерите си, а отговорните да попадаме в спортните новини по света с подобни скандали.

Бившият национален треньор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов изчисли, че през последните 8 години в този спорт са "потънали" 8 млн. лева. Срещу тези милиони няма нищо. Трябва да хрантутим някакви шефове на федерация ли? Не, най-добре е да се хване голямата ножица и цялата тази федерация и спорт да останат в миналото, в което бе важно соц страните да се доказват пред Запада. Сега няма такава нужда, нямаме нужда и от младежи и девойки, които гълтат боклуци под формата на хранителни добавки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
mnogo qsno 4e trqbva da ostane balgariq sas kakvo e stanala izvestna sas 6tangite ,borbata,boksa i hudojestvenata gimnastika sega 4e svetovnata federaciq postoqnno ni spekulira i ni tarsqt cakata e drug vapros kak edna to4ka darjava da e po-dobra ot russia ili usa ami nqma da ni dopusnat mnogo qsno za da ne ni zaka4at iskat po 50hil dolara na kategoriq ako ne go znaete tova da vi go kaja ama nie sme bedni a politicite kvo gi interesuva koito stane na kasmet tqh sporta ne gi interesuva
25
1
 
8
 
! Отговори
Nm преди 9 години
Всеки един спорт има бъдеще и трябва да се развива, стига да се ръководи от качествени и честни хора, каквито за съжаление са кът...
24
1
 
4
 
! Отговори
S.Petrov преди 9 години
Da vi razkaja za edna prikazka za asteriks I obeliks... Kak rimlqnite iskali da zavladeqt edna malka galia no vse neospqvali zashtoto tam horata bili mnogo silni.... Tazi galia sme nie BULGARIA.. edna malka strana s 5-6 miliona dushi se systezava s celiq svqt... I dokato ne proumeete che v Bulgaria ima samo 5 6 sporta shte e taka.. Shtangi, borba, boks, gimnastika, voleibol.. Poglednete tazi malka galia s tezi 5 sporta kolko e proslavila Bulgaria I pak si pomislete...
23
1
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Дан Колов ползвал ли е допинг ?! -НЕ !!! НЕПОБЕДИМИЯТ ДАН КОЛОВ Е ПОБЕДЕН с отрова . Не в допинга е успеха на един спортист - най-важното условие за успех е неговата анатомия !!!
22
5
 
7
 
! Отговори
хитрец преди 9 години
А бе закривайте ги тия щанги бре,от днес се въвежда нова дисциплина-100м. вита баница и гребане с лъжица,България е абонирана за първото място!!:))))
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото умно решение е парите за спорт да се дават за програми за здравословен начин на живот на децата, което естествено ще включва спорт.На какво е символ професионалния спорт - на човешкото достижение ли? По скоро на достиженията на фармацевтиката. Спортистите са просто ходещи реклами на трибагреника и да се хвърлят обществени пари по тях не си струва. Хляб и зрелище - не благодаря.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Химиците пак ги хванали със щанги......
19
4
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Силата на малките държави не е в колективните, а индивидуалните спортове.Не случайно най-големите ни победи са в борбата, бокса...и щангите!Тези спортове трябва да се развиват, но вредните хора де се елиминират!Всички взимат допинг. Въпроса е какъв?!Точно затова едни ги хващат, а други-не!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, един определен олимпийски шампион направи такава "реклама" на България, пред която бледнее всеки допинг скандал.
17
0
 
18
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Страната се славеше с високите резултати в дигане на щанги. Въпреки слагачеството пред големия брат на управлеченско нивов нашите щангисти покоряваха върховете. Сега заради некомпетентните ръководители говорят за закриване на щангите. Идиотщина. Говорих с Халил Мутлу който каза че страната е длъжник на Абаджиев. Оставки на министри и ръководители и съд за виновниците.
16
0
 
7
 
! Отговори
Мозъковед преди 9 години
Чини ми се, трябва да развиваме мозъка най-паче, щото като гледам - народът масово е изтрещял...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се развива ,но въпроса е че някои хора на високо ниво не искат България в състезанията по щанги защото сме супер сила и големи държави не могат да се конкурират с нас затова тези държави си плащат на нашите дупедавци за да не участваме!!!
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАКЪВ ВЪПРОС ВЪОБЩЕ НЕ СТОИ НА ДНЕВЕН РЕД БЪЛГАРИТЕ СМЕ СИЛНИ И ВИНАГИ ЩЕ СМЕ СИЛНИ ,НЯМА ДА СТАНЕМ ЕВРОГЕИ И ДА СЕ КРЪВОСМЕШАВАМЕ И ПОСЛЕ ДА СЕ РАЖДАТ ЕВРОГЕЙЧЕТА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН ИДЕТЕ В ЕВРОГЕЙСКА ЕВРПА ДА ВИДИТЕ ДАУН С ОЧЕЛА ПЪЛНО Е НА ВСЯКА КРАЧКА .
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че трябва да се развива този спорт та ние имаме много постижения, медали,какво става
12
5
 
5
 
! Отговори
Малкият Иванчо преди 9 години
Където е текло,пак ще тече.WTF?
11
3
 
29
 
! Отговори
Не! преди 9 години
Тренирал съм щанги точно по времето, когато българските щанги бяха на върха! Още като ученик, в казармата и година след това - 1974 до 1980 година. Добре, че не ме смятаха за достатъчно добър и не съм повреден от анаболи. Аз също съм вземал анаболи, но разбрах, че после силата ми сякаш я няма и престанах. Жив свидетел съм, как момчета, които ги биех на тренировка, на състезанието вдигаха 30-40 килограма повече от мен, но само седмица след състезанието, пак си ги биех.Щанги без допинг? Глупости!
10
2
 
15
 
! Отговори
Mihes преди 9 години
Няма как да се развиват щангите без допинг и да сме конкурентни. Въпроса е да не ни хващат, като най-големите ***. Няма професионален спорт без допинг и всички, които са били в тези среди са наясно.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И все пак, не забравяйте едно - голяма част от мутрите които ви съсипваха живота в миналото( а и сега) са били бивши щангисти, борци и други такива "спортове".
8
4
 
8
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
Националният отбор по допинг отново бе заловен с щанги!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
13, живей си с *** и се наслаждавай на живота. Всъщност те такива като теб го определят за съжаление. А ако не знаеш умните и можещи първо знаят как се пише на кирилица, после знаят как да напавят нещата правилно. Явно комплексите ти за малоценност те карат да ги мразиш. За миещи чинии умни хора не съм чувал. В Европа има доста успели българи - химици, физици, инженери, лекари, програмисти. Но такъв като теб напълно закономерно не знае за тях. Сигурно си лягаш и ставаш захапал телевизора.