След година война в Украйна: Путин е по-скоро победител

Популярността му в Русия е до небесата
Обновена: 5 апр 2015 14:18 | 5 апр 2015 14:18,
617
След година война в Украйна: Путин е по-скоро победител
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Има ли победител след една година война в източната част на Украйна? Това не е Киев, нито проруските сепаратисти. Но със сигурност е Владимир Путин, който спечели повече, отколкото загуби, в конфронтацията си със Запада, смятат анализаторите, пише в свой материал Ана Смолченко от Франс прес. 

Давайки подкрепата си на украинските бунтовници, силният човек на Кремъл пое голям риск, който доведе до серия от европейски и американски санкции срещу Русия, но успя де факто да отдалечи перспективите за интеграция на Киев в НАТО, наказвайки по този начин прозападните власти за това, че обърнаха гръб на Москва.

"Това, което искаше Путин, беше ясно още преди година: "блокиращо малцинство" в Украйна или най-малкото контролиран конфликт, за да може да блокира решенията на Киев, които Москва не одобрява, като присъединяването към НАТО", резюмира пред АФП Николай Петров, професор във Висшия институт по икономика в Москва.

"Като цяло Кремъл постигна целите си", подчертава той. В момент, когато сепаратистите празнуват първата годишнина от излизането си на преден план, украинските власти са на дъното, отслабени от плачевното икономическо състояние на страната и без илюзии за перспективите за присъединяване към НАТО, най-вече заради сепаратистките територии, които не успяват да си върнат.

От другата страна на границата Владимир Путин се радва на рекордна популярност, най-вече заради анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. Украинският полуостров с рускоговорящо мнозинство е считан от много руснаци за тяхна територия от съветската епоха.

"Крим беше присъединен към Русия без пушка да пукне и популярността на Путин стигна до небесата", констатира в доклад Дмитрий Тренин, директор на Центъра Карнеги в Москва. Според неотдавнашно проучване на независимия център Левада 72 на сто от руснаците одобряват действията на Владимир Путин като президент и 57 на сто - или двойно повече от декември 2013 г. - биха искали той да получи четвърти президентски мандат през 2018 година.

Добре пресметнат риск

Руският президент винаги е смятал, че Западът няма да стигне по-далеч от санкциите, които наложи. И фактите потвърдиха неговото мнение. Вашингтон наистина не спря да обвинява Русия - с пяна на устата - че изпраща войници в Украйна за да подкрепи бунтовниците, което Москва отрича. Но САЩ решиха да не доставят смъртоносни оръжия на Киев от страх да не ескалират конфликта. По същия начин ЕС и Вашингтон, които приеха серия от санкции, насочени срещу сърцето на руската икономика, допринасящи за срива на рублата, се отказаха от радикални мерки като изключване на Русия от банковата система СУИФТ (SWIFT). "Западните санкции като цяло даже помогнаха на Путин да обедини руснаците зад съпротивата срещу външния натиск", напомня Тренин.

Руската икономика, която преживя черна година, изглежда от своя страна си поема дъх, а рублата, която беше загубила половината от стойността си, възвръща силите си. Финансовият министър Антон Силуанов смята, че "отрицателният пик" е отминал, а министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи за "значими признаци за стабилизиране". И като знак за възможно намаляване на напрежението със Запада според Кремъл Владимир Путин може да посети Ню Йорк през есента, за да произнесе реч на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН. Това би станало първото му посещение в ООН от 10 години.

"Путин няма да отстъпи"

Руският президент е започнал конфронтацията със Запада във връзка с украинската криза, без да има конкретен план за действие, уверяват някои анализатори. "Той имаше няколко цели и известната максима на Наполеон: "Първо трябва да влезеш в бой, а после ще се разбере", казва Константин Калачев, ръководител на Политическата експертна група. Но едно е сигурно: "Путин няма да се предаде и няма да отстъпи", смята Тренин.

"Москва ще продължи да отправя предизвикателства към световната хегемония на САЩ и да действа в свой интерес, водена от своите собствени ценности и без да опитва да си осигури одобрението на САЩ или на ЕС", подчертава той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин направи много бели по света и те не трябва да се забравят. Той действа кото хулиганин който показва юмруци и другите хора "не искат да се занимават с него". Това обаче води до някои негативни резултати. Например след 45 години студена война хората искаха да си отдъхнат и доста хора на запад даже гледаха със симпатия на Русия. Това между другото беше проблем за нас защото бяхме последните парии. Всички имаха с какво да се гордеят, а този дето толкова много обичахме високомерно ни беше обър
300
3
 
2
 
! Отговори
Ники преди 9 години
В най скоро време в България се очаква революция , и завръщане на симпатизантите на Путин на власт т.е. Атака , тогава Волен Сидеров ще стане премиер и ще има народен съд , най вероятно и лагерите за враговете на народната власт ще бъдат пак отворени , и много хора ще станат храна на прасетата , така че внимавайте какво пишете .
299
3
 
16
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 493Ако стоиш зад своето твърдение конкретизирай. Какво престъпление е извършил Путин - Ако щеш по РФ законодателство ако щеш по международно.Значи аз за САЩ съм сигурен че най-малкото са се намесили във вътрешните работи на суверенна държава което е довело до хиляди жертви и милиони бежанци.
298
4
 
29
 
! Отговори
Цуг преди 9 години
Кой каквото и да каже, но Путин е мъжко момче!
297
2
 
22
 
! Отговори
SS преди 9 години
Тази статия ми стопли сърцето
296
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН Е ПРЕСТЪПНИК... СЪДБАТА МУ ЩЕ Е КАТО НА МИЛОШЕВИЧ ....
295
3
 
24
 
! Отговори
бг преди 9 години
ТЕЗИ РУСОФОБИ НАПРАВО МИ СА СМЕШНИ,ТЕ ХОРАТА СИ ЗАЩИТАВАТ НАРОДНОСТТА СИ,НЕ СА ПОДМЕТКИ КАТО НАШИТЕ,КОЛКО БЪЛГАРИ ИМАМЕ НАВЪНКА НА ХОРА И НА ТЕРИТОРИЯ.НЯКОЙ ОТ 25 ГОДИНИ ДА Е НАПРАВИЛ ТАКА ,ЧЕ ДА СМЕ ЗАЕДНО.кАКВО ЗАВИЖДАМЕ НА ПУТИН,КАТО НИЕ СМЕ ЕДНО МЕКОТЕЛО,НЕ МОЖЕМ ВЪТРЕ В СТРАНАТА ДА СЕ СЪЮЗИМ ЗА ЕДИН ПРОБЛЕМ И ДА ГО ИЗВОЮВАМЕ.КОЛКО ХОРА СТРАДАТ БЕЗ РЕВОТРИЛ,СТРУВАЛ 2.50,А БЕ НАПРАВЕТЕ ГО 15 ЛВ,НО ДА ГО ИМА,НЯМА ЗАМЕСТИТЕЛ,ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА,СМЕШНИЦИ,"ПРИВАТИЗАТОРИ"СМЕЯТ СЕ НА ХОРАТА,ВИЖТЕ СЕ
294
2
 
22
 
! Отговори
Новината преди 9 години
В проведено от списание Time гласуване, в раздела световен лидер, президента на Русия Владимир Путин заема убедително първото място.
293
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** загуби всичко, но според ТАСС е победител.
292
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NekojБългарските интереси са руската пета колона да бъде изгонена с камъни от държавата ни
291
2
 
31
 
! Отговори
Nekoj преди 9 години
Москва ще продължи да действа в свой интерес, водена от своите собствени ценности....А София кога ще се научи че има Бьлгарски интереси???
290
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте сега,т.нар. славяни имаме специална мисия и който не го вижда,значи нищо не е научил от историята.Ако тези на запад получат повечко власт и започнат да тормозят хората,източно-европейците ги спират.Същото е с тези на изток,а и с тези в нашите държави.Примери-Римска империя и Византия,Османска империя,Германия и Хитлер,СССР,а сега са следващите,които си мислят,че хората могат да бъдат поробени.Ние затова сме посредата,за да са ни наблизо и едните и другите, а до Русия са всички :)
289
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иран ще изнася нефт и газ за Китай а *** да го мисли че след ЕС пазара ще загуби и изтока
288
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живеем в страна,която е в ръцете на ***,а народа нехае ,в следствие на което ще бъде затрит от лицето на земята !
287
6
 
55
 
! Отговори
Американеца преди 9 години
Искам да знам най-после коя е Стела Стоянова и кой финансира нейните антируски статии,след като 1.САЩ имат имат 630 млрд. USD военни разходи,а Русия - само 63 ?2.САЩ са опасали целия свят с военни бази,в това число - с натовски военен кордон самата Русия ?3.Русия щяла да фалира всеки момент,без да има съществен държавен дълг,а САЩ имат над 17 трилиона USD т.е. са са банкрутирали4.Чрез Интернет,Фейсбук и т.н. САЩ следят целият свят,е на РусияНо въпреки всичко Русия е световният злодей !!!
286
45
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснака е свикнал да живее като *** и не му пука дали ще е *** или сталин, той постоянно си е в *** !!
285
30
 
4
 
! Отговори
Янко преди 9 години
И Сталин вярваше слеед Втората световна война,че СССР ще бъде вечен?
284
46
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин не е вдигнал ничие самочувствие! Всички руснаци са болни мозъци с мания за величие . Положението на Украйна е като на България с Турция .
283
3
 
56
 
! Отговори
Да ви кажа пък аз преди 9 години
Е то да не би някой да е очаквал Порошенко да е победител?Или Меркел.Няма да е толкова лесно да се доберат германците и французите до рудата и въглищата в Донбас...Всъщност и американците - понеже някои от големите стоманодобивни заводи в Европа са американска собственост...Господин Путин не е вчерашен...Доста го подценихме като си мислехме, че една украинска пролет ще го измете от Украйна, както го измете от Северна Африка.Истината е, че нямаме добри политици в Юръп... това е положението.
282
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асталависта сепаратиста!