Людмила - войник в информационната война на Русия

Жената била част от армията "тролове" на Кремъл
7 апр 2015 20:51, Елка Василева
877
Людмила - войник в информационната война на Русия
Снимка: архив, Reuters

"Путин е гений!", "Украинците са фашисти", "Европа е в упадък" - Людмила Савчук изброява една след друга темите, по които е писала в редиците на армията "тролове", натоварени от Кремъл да разпространяват руската пропаганда в интернет, пише  Марина Коренева от Франс прес.

Трийсет и четиригодишната рускиня с големи очи и черни къдрици твърди без заобикалки, че е била войник в информационната война, водена от руската власт - получила тази работа от мистериозната "Агенция за интернет проучвания".

Безобидни обяви за работа, качени на специализирани сайтове, предлагали длъжности като "редактор" или "контент мениджър". На www.hh.ru - един от най-популярните подобни сайтове в Русия, последната е публикувана на 17 март.

Желаещите са поканени да изпращат CV на същия сайт; Агенцията за интернет проучвания поема ангажимента да се свърже с кандидатите. Но те получават вече само стандартен имейл, че молбата е регистрирана, установи АФП.

Людмила Савчук обаче е работила два месеца - до март 2015 г., за тази "агенция", разположена в безлична сива сграда на ул. "Савушкин" в жилищен квартал в северната част на Санкт Петербург.

Мъжът, провел с нея краткото интервю за работа, се представил само с малко име - Олег. Попитал за начало: "Какво мислите за нашата политика в Украйна?".

"Поблазних се от заплатата, също като мнозина други", признава тя - майка на две деца, две- и четиригодишно. Там плащали месечно по 40-50 хиляди рубли (от 650 до 810 евро) - прилична сума за втория по големина град в Русия.

Така Людмила станала част от екип "информационни тролове", сърфиращи из интернет, за да разстройват работата на мрежовите дискусионни форуми, като ги претоварват с постове, възхваляващи руския президент и неговата политика, и същевременно се гаврят с неговите критици. Използването на такива "тролове" стремително се разширяваше от година насам успоредно с конфликта в Украйна и кризата между Русия и Запада.

На Людмила било възложено да поддържа редица блогове в Живой Журнал, livejournal.com - виртуална платформа, на която се представяла ту за домакиня, ту за студентка или спортист. Във всеки от блоговете си помествала положителни статии за живота в Русия, придружени с по някой политически намек. Друга част от работата й било да оставя коментари из дискусионните форуми и новинарските сайтове - средно по стотина на ден.

Всяка сутрин й спускали "задачите" за деня - списък от теми, които да коментира, плюс основните идеи, подлежащи на разпространение.

"Трябваше да тълкуваме всяко събитие така, че да буди възторг от политиката на правителството и на Владимир Путин", разказва тя.

"Украйна одобри реформен план с цел да получи помощ от МВФ. Основна мисъл в коментарите: за украинското правителство военните нужди са по-важни от тези на гражданите", четем в инструкции за поредната мисия, които младата жена показва на екрана на своя смартфон.

От голямо значение била ротацията на персонала. "Работата е тежка, трябва да се пише страшно много и мнозина ги уволняваха - не бяха компетентни или им липсваше дар слово, за да поднасят тези идеи", обяснява тя.

Повечето служители били млади, често пъти студенти: "Бяха напълно безразлични към политиката и приемаха нещата с голяма лекота. За тях всичко беше просто начин да изкарат пари".

Из просторните коридори обаче младата жена срещала и по-възрастни, ентусиазирани колеги. "Някои виждаха в тази работа истинска мисия, но те не бяха много", уверява тя.

Мястото е строго охранявано. Никой не влиза тук без насрочена среща, заканва се местен гард и отказва да говори повече. Нищо не издава впрочем присъствието на Агенцията, несъществуваща сякаш никъде другаде, освен в публикуваните обяви.

Другите служители не са по-словоохотливи. "Нищо не знам. Бързам, извинете", прошепва ни поредната девойка на излизане от сградата.

Независимите медии в Русия обаче са публикували неведнъж материали във връзка с "Агенцията за интернет проучвания".

Според опозиционния всекидневник "Новая газета", успял да внедри там своя репортерка през 2013 г., на мястото работели 400 души.

"Някои се страхуват. Има камери навсякъде. Други не смятат тази работа за нещо безчестно и срамно", въздиша Людмила. Тя издържала обаче само два месеца и напуснала, защото й писнало "да лъже".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


877
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
Виждам от коментарите, че и българските *** не спят. Колко ви плащат, за да предавате родината си - по 30 рубли на коментар ли?
261
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11Oще по-зле, след като е украинска фамилия :)Нали уж вие руските *** разказвате как нямало украинци, как нямало украински народ, как нямало украинска държава. Пък сега изведнъж... украинска била фамилията!Ха сега де!
260
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Голяма новина-няма що! По-пропагандистка про-американска статия скоро не бях чел! Че нали троленето е изобретение точно на ЦРУ.И цялостната анти-руска кампания в последните месеци и години в "свободните" т.е. олигархични западни медии е централизирана. Каква беше преди 30 и няколко години Клеър Стърлинг, дето измисляше всякакви анти-български пасквили, само и само да ни очерни? "Свободна" журналистка? Ай, сиктир! Свободна! Колкото е "свободна" и Свободната сирийска армия и укр "Свобода".
259
3
 
6
 
! Отговори
скорпиона преди 9 години
Не съм *** и ще бъда кратък - Мутрата да си ходи, заедно с цялото си обкръжение от *** в парламента, които гласуваха за дълга и базите. В противен случай България върви към гражданскса и международна война.
258
3
 
13
 
! Отговори
11 преди 9 години
Савчук не е руска фамилия,а украинска. Поне да бяхте се постарали да измислили подходящо.
257
1
 
12
 
! Отговори
амиии преди 9 години
Най-важната новина! Сигурно ответната страна не върши същото!
256
4
 
5
 
! Отговори
брей преди 9 години
"руски или въобще славянски филм" хахахаххахаха бе, тука с какво се друсате?
255
16
 
6
 
! Отговори
брей брей въй преди 9 години
Ай , а колко *** си имат в *** хахах ей ги , долу. некви безплатни са им, щото просто са кухи *** и без пари са навити хахах! "Ще победим, щот пием пойчее водка" хахаха
254
6
 
1
 
! Отговори
брей преди 9 години
Ще припадна хахахах откриха топлата водЪ хахах
253
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам, че ако в Русия Путин го хвалят както тука нашето слънце, трябва много да го мразят хората. хахахахаА у нас отдавна вече не са пускали руски или въобще славянски филм - само американски, турски и индийски-ромски филми. Пълна свобода и демакрация сме няма що.
252
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярвам че е така, след като са нападнати от *** армия трябва да им отговорят с *** армия. Иначе става като в България Пауновчетата унищожиха БСП, Атака... С тия новини *** ни дава основание да видим и родната тролска ***. Руснаците да мислят за руската. Свободата на мисълта е дефицитна стока във фасадната ни демокрация.пп а Путин обажда ли се по студията, като диалога започва журналиста - Добро утро, а Путин отговаря Добър ден, и така хиляда пъти...*** харен човек си.
251
0
 
8
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
Ей , неможе да бъде а "Газелата " от герб за нея нищо не казвате ?? И всичко наред. Няма да се оправим . Поне не както хората.
250
1
 
10
 
! Отговори
Спас преди 9 години
ДО 408Както върви рублата и ти скоро ще ги трупаш, за сметка на зелените тапети!:))))))
249
4
 
25
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
И той Путин точно тая ще сложи да му води пропагандата, защото то неговите хора са се изчерпили и е решил да пуска обяви в Европейския съюз, че търси *** на заплата
248
17
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До Анонимен 413Ха хах ахахахаха. Голям оптимист си. Червените бетонни глави са способни на многоооо, ама много по-голяма тъпота.
247
5
 
29
 
! Отговори
Спас преди 9 години
...................и още нещо!!! Нека *** да ни напише статия за украинската, гнусна, фашистка хунта и ако на следващия ден е на работа, ще повярваме частично на тази новина!!!:)))))))))))
246
8
 
15
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Взеха решение, отпуснаха пари и почнаха!!!:))) Ние не сме слепи. Достатъчно е само да гледаме. Не ни трябват платени статии от ЕС и САЩ!!! Сега съм сигурен, че тази "честна" и "добра" "дама" работи на добра хамериканска заплата!!!!:)))))) За първата от 40-50 хил. рубли, няма да говорим, защото е "ИЗМИШЛЬОТИНА"!!!!! НЕКА ДА СИ ПОКАЖЕ ФИШОВЕТЕ И ДА НИ ОБЯСНИ, КАК СЕ ПРЕХРАНВА В МОМЕНТА!!!!!!!!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
245
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХ! Ами вие ако си мислите че само там е така много се лъжете!
244
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжиите са *** до един, няма как да си толкова откровенно ***,че да подкрепяш Путля без да ти плащат
243
5
 
18
 
! Отговори
А преди 9 години
Джон - войник в информационната война срещу Русия. Мажьт е платен " *** " в информационната пропаганда на САЩ и Брюксел. Пишел абсолютни глупости, точно като за промитите мозъци на своите читатели ....