Людмила - войник в информационната война на Русия

Жената била част от армията "тролове" на Кремъл
7 апр 2015 20:51, Елка Василева
877
Людмила - войник в информационната война на Русия
Снимка: архив, Reuters

"Путин е гений!", "Украинците са фашисти", "Европа е в упадък" - Людмила Савчук изброява една след друга темите, по които е писала в редиците на армията "тролове", натоварени от Кремъл да разпространяват руската пропаганда в интернет, пише  Марина Коренева от Франс прес.

Трийсет и четиригодишната рускиня с големи очи и черни къдрици твърди без заобикалки, че е била войник в информационната война, водена от руската власт - получила тази работа от мистериозната "Агенция за интернет проучвания".

Безобидни обяви за работа, качени на специализирани сайтове, предлагали длъжности като "редактор" или "контент мениджър". На www.hh.ru - един от най-популярните подобни сайтове в Русия, последната е публикувана на 17 март.

Желаещите са поканени да изпращат CV на същия сайт; Агенцията за интернет проучвания поема ангажимента да се свърже с кандидатите. Но те получават вече само стандартен имейл, че молбата е регистрирана, установи АФП.

Людмила Савчук обаче е работила два месеца - до март 2015 г., за тази "агенция", разположена в безлична сива сграда на ул. "Савушкин" в жилищен квартал в северната част на Санкт Петербург.

Мъжът, провел с нея краткото интервю за работа, се представил само с малко име - Олег. Попитал за начало: "Какво мислите за нашата политика в Украйна?".

"Поблазних се от заплатата, също като мнозина други", признава тя - майка на две деца, две- и четиригодишно. Там плащали месечно по 40-50 хиляди рубли (от 650 до 810 евро) - прилична сума за втория по големина град в Русия.

Така Людмила станала част от екип "информационни тролове", сърфиращи из интернет, за да разстройват работата на мрежовите дискусионни форуми, като ги претоварват с постове, възхваляващи руския президент и неговата политика, и същевременно се гаврят с неговите критици. Използването на такива "тролове" стремително се разширяваше от година насам успоредно с конфликта в Украйна и кризата между Русия и Запада.

На Людмила било възложено да поддържа редица блогове в Живой Журнал, livejournal.com - виртуална платформа, на която се представяла ту за домакиня, ту за студентка или спортист. Във всеки от блоговете си помествала положителни статии за живота в Русия, придружени с по някой политически намек. Друга част от работата й било да оставя коментари из дискусионните форуми и новинарските сайтове - средно по стотина на ден.

Всяка сутрин й спускали "задачите" за деня - списък от теми, които да коментира, плюс основните идеи, подлежащи на разпространение.

"Трябваше да тълкуваме всяко събитие така, че да буди възторг от политиката на правителството и на Владимир Путин", разказва тя.

"Украйна одобри реформен план с цел да получи помощ от МВФ. Основна мисъл в коментарите: за украинското правителство военните нужди са по-важни от тези на гражданите", четем в инструкции за поредната мисия, които младата жена показва на екрана на своя смартфон.

От голямо значение била ротацията на персонала. "Работата е тежка, трябва да се пише страшно много и мнозина ги уволняваха - не бяха компетентни или им липсваше дар слово, за да поднасят тези идеи", обяснява тя.

Повечето служители били млади, често пъти студенти: "Бяха напълно безразлични към политиката и приемаха нещата с голяма лекота. За тях всичко беше просто начин да изкарат пари".

Из просторните коридори обаче младата жена срещала и по-възрастни, ентусиазирани колеги. "Някои виждаха в тази работа истинска мисия, но те не бяха много", уверява тя.

Мястото е строго охранявано. Никой не влиза тук без насрочена среща, заканва се местен гард и отказва да говори повече. Нищо не издава впрочем присъствието на Агенцията, несъществуваща сякаш никъде другаде, освен в публикуваните обяви.

Другите служители не са по-словоохотливи. "Нищо не знам. Бързам, извинете", прошепва ни поредната девойка на излизане от сградата.

Независимите медии в Русия обаче са публикували неведнъж материали във връзка с "Агенцията за интернет проучвания".

Според опозиционния всекидневник "Новая газета", успял да внедри там своя репортерка през 2013 г., на мястото работели 400 души.

"Някои се страхуват. Има камери навсякъде. Други не смятат тази работа за нещо безчестно и срамно", въздиша Людмила. Тя издържала обаче само два месеца и напуснала, защото й писнало "да лъже".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


877
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каквато статията - такива и коментарите. ако тук все още има някакви случайни читатели - да, тези 640 коментара по-долу са точно от типа, за който се говори в недодяланата статия
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пух имах в предвит стойката за ме4а забележи 4е тя отрязва средната линия от погледа на врага а лявата рака освен да пази прикрива и острието на ножа обикновено с нея пе4еля позиция скасявак и контра с ножа ЗА БОЯ БЕЗ оръжие си пове4е от прав в 634 но с нож нямаш нужда от енергия и стига и 4обански удар там е позиция тактика и бързина
180
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До baihuiАз ще кажа на Сорос , обаче ти кажи на *** да дойде в Америка и да пита по улиците кой харесва Русия или него.
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пухзависи от разтояние стойка размер на 4овека Виж класи4еската стоика за бой с ме4 ляв крак на пред и изнесено ляво рамо не си много натегнат Тук става вапрос за оражие нож не е за бой с без от каде то идва идеятати не 4е е грешна но има разлики
178
0
 
2
 
! Отговори
тт преди 9 години
До Мечо Пух в изрел са добри но не са единствени нормално е да у4ат и с 2 ки слет като си стигнал до там ве4е владеш едини4ната разширяват уменията но е за близко 50 метра наи 4есто Говорех за армията там си е за едини4на разликата с охраната е голяма
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пух тук с ножа е до тактика банално ще те отбегне а контрата е от половин метър макс НЕ се напада с ножа а с тяло после контра от в упор с лява се пазиш ако си десни4ар НОЖА е къс и ако нападаш с него не е добра идея
176
1
 
8
 
! Отговори
СМЯХ преди 9 години
Самата статия е едно тролене - коя е тая имагинерна Людмила? Кое доказва, че написаното е вярно, а не цели да създава определено мнение у четящите? Как мислите се формират "обществено мнение" и "гражданска позиция" - да, чрез медиите. Била работила два месеца ама и писнало да лъже и затова спряла - по наивно нещо не можахте ли да измислите? Те всички адвокати трябва да спрат да работят значи след 2 месеца, а за журналистите да не говорим. Много елементарна и инфанилна статия, сарайте се повече
175
0
 
1
 
! Отговори
тт преди 9 години
До Мечо Пухвлез в кулата и ще видиш как става бутането с коп43 си4ки мишени са на решето 4есто и да оцелиш не реагират гарантирамти 4е 3 мишена е на макс 350 метра мерилсъм го какво се казва на войника ве4е е друга бира колкото за 2 ките в реална ситуация си мартвец ако тръгнеш да ги прилагаш губиш време с опита става по бързо но с равно обу4ен враг си алт
174
1
 
3
 
! Отговори
по въпроса преди 9 години
Постоянната злоба която един *** трябва да пръска по интернет ръзяжда и неговото съзнание. Той започва да мисли така. После идва язвата. Себеомразата и някои свършват в психиатрията. Чуждестранната инвестиция от девалвирани рубли не си струва. Душевното опустошение не моге да се замени със някой и друг сребърник.
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пухритника е много рисково ти губиш опора не бих пробвал срещу сериозен контрата с нож е от близо готви се да те резнат прикриваш се с лява рака скасяваш и си ти ве4е е според ситуацията
172
0
 
3
 
! Отговори
тт преди 9 години
До Мечо Пух зана4и рейт или отсе4ка зависи от типа има 2-3 това го остави за полигоните плътнист на оганя ссср глупости над 50-100 метра забрави маса оправдания да се докаже 4е 5и45на 39 е по добър от 7и 62 на 39 и 100 комбинирани да дадеш пак нямат ефект на 1 снарят ТРЕТА МИШЕНА не е на 500 метра а 500 кра4ки а и СТРЕЛБИТЕ колко ги сваляха АМА от кулата за да се от4ете висока огнева подготовка не е истина за засе4ките не е като да не заси4а но е рятко най ве4е от патрона и сакапана капса
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пух я пак 150 метра а 8 250-300 а10 б 10 е на 350 -400 какви ги говориш 500 нема такова нещо какво разбираш пот комбинирано рейт Биеш на едини4ен и забравяш глупости за отсе4ки вси4ки ветерани са на това мнение губиш време и то4ност
170
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Гадно и гузно им е на Троловете от статията, оххх как си личииииииии !!!ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА, ТЕЖКО И ГОРКО НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!МНОГО МНОГО ЩЕ СТРАДАТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
169
0
 
2
 
! Отговори
тт преди 9 години
До Мечо Пухне минавам за койзнае какъв стрелец на 400 метра ще оцеля с калашник на едини4на с майленхера на 600 да разрежа мишена от 25 метра зависи каква е а 8 а 10 м 30 дай пример
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 600 само 4 минути и спя да ръгаш меко пишле женати е била права
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пух питона е 357 и е по мощен е от тт в което освен колт има и бая Брауниг НР и каде са 50 каде 200 с калашник 25 метра в УБО си е за трудови войски
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пухто нито се реже нито се боде срещу опитен се удря в контра атака и там е както дойде ножа е за това не нападаш с него
165
2
 
3
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ! преди 9 години
Аз пък пиша безплатно в полза Рассия...В замяна давам на Волен да ми го поставя...
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мечо Пух с тт 200 метра леко с водката 7 от 8 да вкараш от 25 метра е норматива в спецназ
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 586 за оня с барута си има артилерия после ги цапвате с гранати и кото остане млатиш с приклада и щика