Защо САЩ да защитават Европа, тя не се защитава сама

"FT": Американски "чадър" на сигурността няма да има вечно
8 апр 2015 21:30, Елка Василева
627
Защо САЩ да защитават Европа, тя не се защитава сама
Снимка: архив, Reuters

Защо му е на Вашингтон да защитава континент, който няма да се защитава сам, пише Робърт Каплан във Financial Times.

Политиката на отстъпки е много стара тактика в дипломацията. При определени обстоятелства тя може да бъде обоснована, но не и като поведение на цял един континент. И все пак няма друго определение, което да обрисува по-добре всеобщата нагласа в Европа от "политика на отстъпки".

Говори се, че европейците ценят висока свободата, но не искат да жертват нищо за нея. Само няколко от 28-те държави членки на НАТО харчат по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което е изисквано от алианса равнище. Когато Русия на президента Владимир Путин подкопаваше стратегически значимата държава Украйна, те стояха и гледаха.

Това е в пълен унисон с неспособността на Европейския съюз да се справи със своите собствени икономически трудности.

Каквото и да се твърди, всяка от членуващите в него страни си следва своя собствен национален интерес, без да пита кое е най-доброто за Европа. Този проект съществува вече десетилетия, но все още не съществува страхопочитание към лоялността към Европа. Просто няма по-голяма цел или нещо, за което да се бориш, освен да осигуряваш добър живот чрез условията на социалната държава.

Европа бе сведена през десетилетията до регулаторен режим. Но един ред, основан на правила, колкото и да защитава правата на отделната личност, не може да замени убежденията – той по-скоро трябва да надхвърля големите и непоклатими национални цели. В Брюксел може и да има такъв наднационален консенсус, но на "европейската улица" няма.

Поради слабото им усещане за национална цел европейските елити в няколко страни отстъпиха доста позиции на крайната десница или на крайната левица, което имаше за последица лумпенска и популистка форма на национализъм.

Елитите често пъти са притиснати между чука и наковалнята, търсейки начин да направят отстъпки както на Путин, така и на техните собствени доморасли екстремисти. Лумпенският национализъм, пораженчеството и латентният антисемитизъм вървят ръка за ръка.

Европейските елити са постисторически. Да живееш в историята, означава да живееш в свят на постоянна заплаха, където няма нощен пазач, който да бди за мира между страните, така че страните трябва сами да го поддържат, запазвайки баланса на силите. Но 70 години Европа разчиташе на САЩ да прави тъкмо това - да гарантира сигурността й така, че тя да може да харчи относително малко за отбрана и относително много за осигуряването на добър живот. Седемдесет години са доста по-дълъг период, отколкото от края на Наполеоновите войни до избухването на Френско-пруската война - или от края на този конфликт до избухването на Първата световна война.

Този американски "чадър" на сигурността обаче няма да го има вечно. Липсата на решителност в политиката на Барак Обама по отношение на Путин, за която се говори, е възможно да свидетелства не толкова за външната политика на американския президент, колкото за постепенна промяна в американската гледна точка изобщо. Защо й е на Америка да защитава континент, който няма да се защитава сам?

Скоро и последните американски ветерани от Втората световна война ще са починали. Евроориентираните елити, които влияеха на външната и отбранителната политика във Вашингтон, постепенно биват замествани от интелигентни млади мъже и жени - много от които деца на имигранти от Азия и Латинска Америка, всеки от тях със своя семейна история и емоционални приоритети. Този процес съвпада с предизвикателствата в сигурността и възможностите за САЩ извън Европа, особено в Азия, където съюзниците на Вашингтон са склонни да поддържат силни и боеготовни армии.

Или да вземем например Израел - страна, към която американската общественост вече повече от половин век изпитва непоклатима симпатия, без значение от действията на често пъти заблудени израелски политици, които затрудняват американската политика. Това /наред с други неща/ е резултатът от твърдата национална решителност на Израел и смело демонстрираната от него готовност да се самозащитава.

"Смел" обаче не е определение, което може да се използва за политическата класа в Европа. И освен ако това не се промени, никой американски президент няма да се ангажира с Европа, както предшествениците му по време на Студената война.


* Авторът е старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


627
Още по темата: САЩевропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
383, виждам, че си се познал. С тези рубли дето ги получаваш няма какво да свършиш за България. Ти отдавна си я предал. И не се опитвай да ми минаваш с тази плоски атакистки номера "народа", "калта". Грешкатата ти е, че мислиш, че всички са прости и можеш да им сееш пропаганда в главите. Е не става. Просто нямаш мозъчния багаж за да правиш това. Да, плащат ти руските служби, създаваш масовка и фон и дотам. За повече не можеш.
222
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Айде де, от кога чакам САЩ да остави Европа да се оправя сама, ама не я оставя! Само иска още кинти за НАТО - това е целта на статията.
221
1
 
11
 
! Отговори
ММ преди 9 години
До АнонименКато гледам и ти седиш по форумите и извършваш подривна дейност за отсрещната страна- американската пропаганда. не виждам някой да говори за българска пропаганда и какво наистина е в интерес на България. Не кой лагер да изберем а как извадим държавата и народа от калта е важно, май никой не го разбра. Единия плюе по -другия и обратното, няма нищо градивно и позитивно в коментарите ви.
220
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да обясниш на форумните *** какво е интелигенция при условие, че те нямат интелект.
219
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е много добра и точна. А форумните *** нека реват. На тях все пак руските служби им плащат за подривната работа, която вършат в Интернет. Реват за пари. Оказва се, че и това безделие е начин за препитаване на социалните и обществени зомбита. Който е деградирал, койт мрази всичко нормално и човешко и е готов да прави това и за пари се продава на руската пропагандна машина.
218
2
 
8
 
! Отговори
boko преди 9 години
USA U EUROGEISKIAT UNION SA BITA KARTA....PAK SHTE IADEM TOIAGATA....
217
2
 
7
 
! Отговори
hahah преди 9 години
do 376После СССР избива интелигенцията********************************Льжеш като бугаристанец... Ако е имало избивания то е било на нивото на бугаристанците кой да гепи повече тоест такива кат теб....
216
2
 
13
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Do 376,Не се коси. бьлгарите и сега и утре (кога му дойде времето) ще посрещнат руската армия с хляб и сол. Това е от историята целата поука... хахаххаха
215
2
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Целта на САЩ е да има напрежение около Европа. Така САЩ ще могат да изискват от ЕС да купува повече скъпи оръжия като самолети, ракети, космически технологии и подводници, които се произвеждат в САЩ. Затова ЕС трябва да засили производството на тези оръжия. ЕС технологично изостава от САЩ и Русия в това отношение, но до средата на века ще може да компенсира. Тогава ЕС (вкл. Украина) ще може да се отдели от НАТО.
214
6
 
6
 
! Отговори
До hahah преди 9 години
Това е много интересен въпрос. България обявява война на Англо-Американците, но не обявява война на СССР. След това СССР ни обявява война, но България не праща войски срещу Братята Руси. Даже ги посрещат с хляб и сол. После СССР избива интелигенцията и отнася Българския Държавен Архив. Особено важно! Министъра който НЕ обявява война на Русия. Пита се, какво ли са обещавали на България дето не са имали намерение да изпълнят?
213
3
 
8
 
! Отговори
hahah преди 9 години
До украинец 371Трябва да си изясниш какьв ти е проблема... иначе ще продьлжаваш да плещиш идиотизми. Разликата между Русия и Бьлгария е огромна, Русия не пада на колене толкова лесно, докато при Бг това си е национален подвиг (падането на колене и лиженето на ***). Какво толкова те вьзмущава имаш си *** на големия брат (СССР пред, УСА сега) правиш това което ти е първичния импулс - лижеш... hahahhahhahahahhahahhahahahahhahahah
212
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще защитават ЕС-о американските шубета. Със стотина танка и 10-на хиляди наемника.И ракети, свалени от руснаците,а при ответна атака ЕС и НАТО унищожени тотално.Централна Европа ще бъде избърсана от картата на света.Ако разчита на вас,умряла е в аванс. Защитата е мир с руснаците. Да не се навират неканени,и не дърпат руската мечка за опашката. Защото от немско нищо няма да остане, а от другите я остане нещо, я не. А САЩ ще гледат по телевизиите какво са надробили.И ТОГАВА, ИДЕ И ВАШИЯ РЕД.
211
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще защитават ЕС-о американските шубета. Със стотина танка и 10-на хиляди наемника.И ракети, свалени от руснаците,а при ответна атака ЕС и НАТО унищожени тотално.Централна Европа ще бъде избърсана от картата на света.Ако разчита на вас,умряла е в аванс. Защитата е мир с руснаците. Да не се навират неканени,и не дърпат руската мечка за опашката. Защото от немско нищо няма да остане, а от другите я остане нещо, я не. А САЩ ще гледат по телевизиите какво са надробили.И ТОГАВА, ИДЕ И ВАШИЯ РЕД.
210
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета статиите на троловете и си мисля: Тези които ги наемат не им ли правят тест за интелигентност? По едно време троловете пишеха без главна буква и разстояне след точката. Сега вероятно имат програма за изправяне на правописа.
209
4
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До hahah-----------------Той и СССР беше пръв съюзник на Хитлер ама никой не го окупира заради това.Кой нападна ПОлша и Финландия ?
208
2
 
6
 
! Отговори
hahah преди 9 години
do 3651944---с нищо не предизвилано нападение и окупация на България**********************************************************Кажи го това на некой друг... стига с тия льжи, Бг беше част от пакта и беше обявила война на САЩ и Англия... които беха сьюзници сьс СССР. ОК ?
207
1
 
5
 
! Отговори
ММ преди 9 години
До украинецТи си толкова украинцец колко аз Супермен. Много си елементарен ако мисли наистина по този начин мислиш както си писал в поста.
206
1
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
Ама ние това го и молим САЩ:"Не ни защитавай, другарю, при това насила!".*** на- не се отказва той! Силом "добрини" по цял свят прави.
205
1
 
4
 
! Отговори
ММ преди 9 години
Отговора е лесен, трябва им буфер за бойни действия в най-лощият сценарий.А докато не спрат да се опитват да си прокарат марионетките по целият свят няма и да спре напрежението с Русия, Иран, Китай и близкият изток.
204
8
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Опитите на Русия да заграби България са от средновековието още.Но най големите золуми са--1886--опит за русофилски преврат-смачкан от Стамболов,1923--кървавото Септемврийско въстание,организирано от СССР чрез местните ***-лакеи,1925--най големия бомбен атентат в света до тоз момент.1944---с нищо не предизвилано нападение и окупация на България за 45 години и връщане в средновековието от което още не сме излезли.