Семейство Льо Пен – 50-годишна необикновена сага

Жените около френската крайна десница
Обновена: 14 апр 2015 19:54 | 14 апр 2015 19:39, Елка Василева
22
Семейство Льо Пен – 50-годишна необикновена сага
Жан-Мари льо Пен целува дъщеря си Марин льо Пен. Снимка: БТА

Бивша съпруга, разголила се в "Плейбой", първородна дъщеря, отлъчена заради отцепничество, открита война с най-малката дъщеря Марин, наследила лидерския пост в "Националния фронт": семейната сага на френския трибун на крайната десница Жан-Мари льо Пен прилича досущ на необикновена политическа сапунена опера, пишат Дебора Клод и Мари Волфром от Франс прес.

Имаше времена, когато те създаваха впечатление на сплотен клан - главата на семейството Жан-Мари позираше до жена си Пиерет и трите русокоси и усмихнати дъщери пред стълбището на луксозното имение в Монтрту, край Париж.

Но хармонията бързо се пропука. "Човек го предават само най-близките му", каза миналата седмица Жан-Мари льо Пен в дълго интервю за седмичното издание "Риварол".

Първото "предателство" беше на майката на трите му дъщери Пиерет Лалан по време на тежък и подробно отразен в медиите развод през 1987 г., превърнал се в публичен скандал. За да си отмъсти, тя позира гола на осем страници в сп. "Плейбой".

След това нещата загрубяваха с най-голямата му дъщеря. Съпруга на отцепник от "Националния фронт", първата наследница Мари-Каролин льо Пен предпочете лагера, противопоставящ се на баща й, когато се стигна до политическото разцепление от 1998 година. Тя бе отлъчена от клана.

По-спокойни са отношенията му с втората дъщеря Ян, майка на Марион Марешал-Льо Пен, изгряваща звезда на партията, станала депутат през 2012 г.

Главата на клана впрочем не пести хвалбите по адрес на внучката си, с която демонстрира близост. "Понякога децата и внуците ни са повод за голяма радост, но понякога ни създават грижи и причиняват болка", каза неотдавна той.

Говори се дори, че дядото убедил внучката си да се впусне в политиката.

Клонинг на баща си

През последните години се обтегнаха отношенията му с Марин льо Пен - "абсолютен клонинг на баща си" по думите на Пиерет - наследила го на поста председател на партията през 2011 г.

"Досажда ми", казва Марин по негов адрес, съобщават нейни поддръжници. Докато тя се е захванала да "десатанизира" партията с пострадал имидж, баща й изглежда изпитва злобно удоволствие от това да й прави сечено и засилва провокациите.

Той говори за "миризливото и дразнещо" присъствие на ромите, които са крадливи "по природа". Повтаря изказването си, което предизвика скандал, за газовите камери, "подробност от историята на Втората световна война". Защитава маршал Петен, символ на френския колаборационизъм с нацистка Германия. Заяжда се с политическите ходове на дъщеря си.

Предвестник на кризата, която мътеше от месеци отношенията между баща и дъщеря, бе решението на Марин льо Пен, която винаги е живяла в семейното имение, да се изнесе миналата есен.

Най-малката от трите дъщери, която има обичай да нарича публично баща си просто "Льо Пен", не бе доволна, че котаракът й бе нападнат от едно от кучетата на баща й.

"Това е като кавга в семейството кой е прегорил манджата", направи сравнение Жан-Мари льо Пен.

Последните изказвания на "Менхира" - прякор, който напомня за бретонските му корени - преляха чашата. (Менхир е забит вертикално продълговат камък, свързан с култа към мъртвите, характерен за Бретан).

"Неговият статут на почетен председател не му дава право да прави НФ заложник чрез подобни груби провокации, чиято цел е да ми навредят, но уви, те нанасят тежък удар на цялото движение", реагира Марин.

Един от приближените й, Флориан Филипо, който също е сред любимите мишени на Жан-Мари льо Пен, поиска в четвъртък старият Льо Пен да се оттегли от партията.

Но патриархът показа, че е твърд като скала: "Да не съм някой педал, легнал по корем. Марин льо Пен иска смъртта ми, може би това е възможно, но да не разчита на съдействие от моя страна".

Но дори Марион се разграничи тази седмица от тона на дядо си. Нейната партия я смята за сигурна кандидатка в Прованс на регионалните избори през декември, където мислеше да се кандидатира дядо й.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
biokakaopulver преди 9 години
mda... tesi hora imat neotlojna nujda ot tabletki bentonit, kapki zeolith eliksier i zink cream :)))
4
8
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Как не разбрахте вече, че в крайно ляво се събира само утайката на обществото - най-безнадеждните ***. Недорасляци, криви мутри, сексуални девианти, развртници и истерични психари. И всичко това по правило защитава диктатурата, насилието, беззаконието и путинизма.
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТочно това е причината.На тях Пусинкин разчита да разцепи Европа..
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия френски клюки трябва да са главна новина?!
1
5
 
11
 
! Отговори
Sabaton преди 9 години
До последен дъх, до последен памперс...