Здравата хватка на Кремъл – харесвана от руснаците

"Стратфор": Русия предотвратява недоволството на хората и бизнеса
14 апр 2015 21:22, Елка Василева
566
Здравата хватка на Кремъл – харесвана от руснаците
Снимка: архив, Reuters

На фона на започващата в Русия втора рецесия за шест години икономическите и финансови трудности започват да притискат хората и регионалните власти. Във времена на тежки икономически кризи като разразилите се през 1905 г. и 1998 г. руският народ и регионалните власти традиционно реагират срещу федералното правителство, разединявайки страната.

Властимащите в Москва разбират това и вземат мерки, за да гарантират, че ще могат да парират и предотвратят каквото и да било социално или регионално недоволство и инакомислие, пише агенция "Стратфор".

От над една година руската икономика отчита рязък спад и пропада в нова рецесия. Спадът се дължи на комбинация от фактори, включително поевтиняването на петрола, западните санкции и вкиснатото настроение на западните инвеститори заради кризата в Украйна.

Това доведе до мащабно изтичане на капитали от 160 млрд. долара през 2014 година, което се очаква през 2015 г. да се равнява на 80 млрд. долара. Нестабилната рубла загуби 40 процента от стойността си в края на 2014 година, а федералният бюджет вероятно ще отчете дефицит от около 45 млрд. д. през 2015 година.

Руснаците започват да страдат. През март инфлацията скочи до близо 17 процента спрямо малко под 7 процента през предишния месец. Според допитване до общественото мнение на социологическия център "Левада" руснаците оценяват инфлацията като най-острия проблем за руското общество.

Поскъпването на храните е дори още по-голямо заради наложената от Русия забрана за внос на хранителни продукти от Европейския съюз и САЩ. Според министерството на селското стопанство през последните шест месеца цената на зелето в Русия се е увеличила със 66 процента, на лука - с 40 процента, на картофите - с 36 процента, на морковите - с 32 процента, а на говеждото - с 10 процента.

В края на февруари повечето руски супермаркети обявиха двумесечно замразяване на цените на над 20 социално значими стоки, включително месо, риба, мляко, захар, сол, картофи, зеле и ябълки. Някои регионални вериги като тези в района на Норилск, които се управляват от "Норилск никел", най-големия руски миннодобивен концерн, поемат загуби, за да субсидират цените на храните.

Трудностите подклаждат протести

Друга причина за недоволство сред руснаците е затварянето на медицински центрове в някои региони като Москва, Новосибирск и Владивосток. В Москва от ноември са затворени близо една четвърт от стационарните медицински пунктове, което разпали малки протести в столицата.

Икономическият натиск освен това засяга трудовия пазар в страната. Министерството на труда оценява, че през 2014 г. са били съкратени около 154 800 работни места, а през първите два месеца на 2015 г. - около127 000. Според заместник-министъра на труда Сергей Велмяйкин повечето от тези съкращения са в големи руски компании като Роснефт, Ростелеком, Автоваз и Мечел, които се управляват от държавата или от олигарси.

Има също така информация, че в районите на Мурманск и Забайкалск заплатите на учителите не са плащани от месеци. Учителите в Мурманск са подали петиция до губернатора, призовавайки го да помоли президента Владимир Путин да увеличи финансовите субсидии.

Учителите в Забайкалск пък проведоха три малки улични протеста. Федералното правителство задели 300 млн. долара субсидии за поддържане на заетостта в някои региони като Татарстан, Алтай, Самара и Твер. Тези субсидии имат за цел да поддържат заетостта в регионални компании като Камаз, Автоваз, АлтайВагон и Тверския вагоностроителен завод.

През последния месец в Русия се състояха и спорадични малки протести. Членове на комунистическата партия в Ставропол влязоха в ковчези, за да протестират срещу забавянето на пенсиите от местните власти. В Новосибирск фермери изсипаха тор пред държавната банка Сбербанк, носейки табели с надписи като "Банкерите са врагове на хората" и "Долу кредитното робство".

Кремъл предлага помощ

Влошаването на икономическата ситуация в много региони провокира Кремъл да организира социално-икономически срещи между Путин и множество регионални лидери. През последните два месеца Путин се срещна с управниците на Курск, Карелия, Астрахан, Москва, Тула, Иркутск и Калининград, както и на републиките
Северна Осетия и Хакасия.

Повечето местни власти в Русия са зле подготвени да се справят с тази икономическа криза - 63 от 83-те регионални правителства са застрашени от дефолт по дълговите си книжа или от фалит през идните няколко години. От финансовата криза през 2008-2009 година дълговете на регионалните правителства се увеличиха с над 100 процента.

Според рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс задълженията на регионалните правителства през 2015 г. ще достигнат 103 млрд. долара. Общият държавен дълг на Русия (съвкупност от дълговете на федералните и регионалните власти) е около 300 млрд. долара или 14 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Това е малък процент за толкова голяма държава като Русия, но проблемът е, че твърде голяма част от дълга е концентрирана в регионите, които не разполагат с толкова много инструменти за намаляване на задълженията си като федералното правителство.

Кремъл се опасява, че влошаването на икономическата ситуация може да накара някои регионални лидери да се отклонят от някои стратегии на федералните власти, например - как да се справят с протестите или как да разпределят средства или пък да плащат данъци.

Местните управници са под натиска на все по-недоволните население и бизнес лидери, както и на федералното правителство.

По-точно казано, Кремъл иска регионалните правителства да продължат да плащат извънредно високи данъци, вместо да задържат парите у дома. От данъците и приходите, генерирани във всеки регион, там остават едва 37 процента, а останалите отиват във федералния бюджет. Част от парите, но не повече от 20 процента, се връщат под формата на субсидии.

В отговор федералното правителство одобри план за преструктуриране на кредитите, които регионите са взели от федералния бюджет. За преструктурирането Кремъл е отделил 1,6 млрд. долара, а падежите са отложени от 2025 година до 2034 година.

"Не можем да оставим субектите на федерацията да се справят с това сами", заяви премиерът Дмитрий Медведев, одобрявайки плана - намек за опасенията на Кремъл от разногласия и нестабилност в регионите.

За Кремъл и без това е достатъчно трудно да контролира всичките 83 региона в Русия, дори когато няма икономическа криза и социални вълнения. Кремъл е наясно, че фрагментацията и вълненията могат да доведат до смяна на правителството; самият Путин дойде на власт при подобни обстоятелства.

За да запазят стабилността в регионите при финансовата криза от 1998 година, регионалните лидери започнаха да се се отклоняват от федералната политика за справяне с протестиращите и от плащането на федерални данъци.

Внимание към инакомислието

Освен програмите за финансова помощ Кремъл разработва и начини да наложи строги мерки срещу регионалните лидери, ако те започнат да проявяват несъгласие или не успяват да контролират регионите си.

На 30 март свързаният с Кремъл мозъчен тръст "Фондация за развитие на гражданското общество" публикува рейтинг на най-добрите и най-лошите регионални лидери. Изследването бе свързано най-вече с подобряването на социалните и икономически условия в регионите. Фондацията обяви, че ще публикува класацията всяко тримесечие, така че сега Кремъл ще разполага с тримесечна проверка на компетентността на регионалните лидери.

Путин никога не се е боял да размества главите на регионите. От началото на годината той назначи нови действащи ръководители на шест региона - Татарстан, Амур, Сахалин, Ямало-Ненецк, Ханти-Мансийск и Еврейската автономна област. Путин, изглежда, иска да е сигурен, че всички губернатори и регионални ръководители ще си знаят мястото и е създал система да насочва обществените нагласи срещу тези губернатори, които не следват политиката му.

Фактът, че Путин затяга хватката си върху властта, може и да не буди полемика сред руснаците. През финансовата криза от 1998 г. около 71 процента от руснаците вярваха, че запазването на реда в страната е по-важно от демокрацията, според анкета на "Левада".

Интересно е, че на 31 март "Левада" публикува резултатите от допитване, според което 45 процента от руснаците са убедени, че суровите мерки на съветския лидер Йосиф Сталин в периода на икономическите трудности са били оправдани – рязко увеличение спрямо едва 25 процента през 2013 година.

Следователно, докато страната остава стабилна, руснаците вероятно все повече ще подкрепят суровите мерки и по-здравата хватка на Кремъл.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
2
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
А, и още нещо - азиатските масковски диваци имат брутен вътрешен продукт колкото на една сравнително малка Италия - около 1.7 млрд.долара на година, представяте ли си колко са ***, мързеливи и смотани "братушките"!!! А Италия почти няма ресурси и е 50 млн.човека. Деемек италианците, които въобще не са най-способните и организирани на света, са около 5-6 пъти по-ефективни от ръшките (и пак да повторя, ония *** колко много ресурси имат и какво-абсолютна нула), муахахаха, ръшки...въшки
209
1
 
2
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
азиатски диваци, винаги са си били такива. А до умниците долу, да, САЩ имат дългове, но на тях им дават кредит, защото са супер ефективна и производителна икономика-я да видим, процесори, айфон, инструменти, коли, механика, самолети, манджа, и какво ли още не, така, а я сега да видим руските диваци - лади, москвичи, и всякакви други недоносчета, които никой не иска, аз друго не се сещам, абе добре че диваците имат нефт и други суровини да изнасят, че иначе щяха да са като в Бангладеш...
208
1
 
5
 
! Отговори
луд гидия преди 9 години
Сигурно САЩ са по добре от Русия с външния и вътрешния си дълг?Да се благодарят на печатарите си и на това че е приет долара за световна валута за разплащания!
207
9
 
2
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Като няма хляб да ядат танкове и да пият нефт.
206
3
 
18
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Тази статия е стара и невярна едновременно. Да, рублата загуби от стойността си след което рублата спечели стойността си. Американците са очаквали Русия да изпадне в рецесия, ама не. В рецесия изпадна ЕС. Русия по данни в момента бележи растеж и до края на годината той може дасе окаже значителен. Може да са очаквали да затварят предприятия, ама не - заводите им работят с пълна мощност. Тази статия може и да е изглеждала правдоподобна преди 4-5 месеца, но в момента е пародия.
205
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До украинец 345Въпрос на Гордост е Ан124 защото дори С-17 не го надмина поне по товароносимост. За прототипа Ан-224 Мрия не може да се каже че е Украински защото в ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ЗАВОД можеш всико да призведеш. Произвдеи една дузина от тези гиганти и им намери постоянна работа и тогава ще говорим.Да най-големия Хеликптер в света е на Мил В-12 но и той си остана само прототип.
204
1
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Боби-----------Антонов Ан-225 Мрия (на украински: Мрiя Мечта) е транспортен самолет, клас 1, произведен в Украинската ССР в края на 80-те години на XX век от Авиационния научно-технически комплекс Антонов и понастоящем e най-големият самолет в света. Максималната товароспособност на Мрия е 275 t, с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1 377 kN, което го прави най-мощния самолет на Земята.
203
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До УКРАИНЕЦ 343Мрия е разработена за СССР космическа програма като замяна на предишния работен кон АТЛАНТ. Този самолет е толкова Украински колкото аз съм ***. Произведен в цели ЕДИН броя втори брой Украйна така и не намери Пари да доведе до летателна годност. С него оперира производителя Антонов който между другото е във фалит. Няма думи за твоята гордост.
202
10
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Боби----------А Украина замени всички руски *** с качествена стока от Европа и САЩ.Сега тече замяна на руското оръжие с Щатско.Във връзка стози въпрос днес в Бургас кацна най големия в света товарен самолет (украинско производство )--казва се "Мрия". СЛАВА НА УКРАИНА !
201
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До украинец 341Умнико преди да започне Украинската Криза над 35% от целия стокооборот и в двете посоки беше към РФ, а общо над 50% беше към страни от СССР. В момента тези 50% са ОТРЯЗАНИ от Управляващите в КИЕВ по заповед от САЩ и естествено НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЕЖЕСТ на това решение ще се стовари върху обикновените граждани на Украйна.РФ замести произвежданите ракети, двигатели за хеликоптери(след 9месеца), Двигатели за кораби (50% от Китай) и продължава да Импорто замества ударно Укр продукция.
200
9
 
6
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Украинските потребители отдавна не са в сверата на Русия.Покупката на руска кола или каквато и да е руска стока по света се смята за позор,но в Украина това е престъпление за което може да понесеш и съдебни последствия.
199
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До кирил 334Май нищичко не разбираш от ГЕОПОЛИТИКА - Един пазар за да е САМОДОСТАТЪЧЕН му трябват около 250 Милиона човека - доказано от историята. РФ е 150 милиона, Китай над милярд, Индия също, ЕС 500 милиона, а САЩ е 330милиона. Цялата галимация на РФ е да има пазар около нея с размер 250 милиона за да могат да се развиват независимо от външни пазари. За това беше СНГ и сега евразийския съюз. Срещу това е и кризата в Украйна да извади от сферата на РФ едни 40 мил потребители.
198
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До ukrainec 333От бялото население на ЮАР нали? Хе хе хе Айде не се прави на такъв какъвто не си. Независимо че черните вече имат права белите и то най-големите расисти НИКОГА няма да ПУСНАТ КОКАЛА. И да го дадат на Хамерикански фирми. Освен това ДЕНЕЛ е един от големите конкуренти на Хамериканския Военно промишлен комплекс.
197
17
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Извода е ясен---------Америка победи !Това,че Русия преритва сега като умиращ динозавър е едно следствие от дълго полуидиотско управление и от комунизма.Задача на цивилизацията сега е преритването да не стане ядрено.
196
4
 
14
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Хе-хе-хе, хубава статия, като за сценарий на филм. Като западен сън в лятна нощ на Марс. ***, този звън не е от камбаните на Кремъл. Това е алармата на часовника. Време е да се събудиш и да напишеш собствен материал а не copy-paste на западната пропаганда. П.С. Твърдя, че всяка прилика с действителни лица и събития е плод на фантазията и пожеланията на Западните средства за масова информация.
195
3
 
14
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Боби--------------------Аз съм бивш емигрант в ЮАР и затова мога да кажа-ЮАР не е независима държава а направо е Щтат на Америка.Всичко е с американски капитали-80 процента от златото и диамантите се добиват от Щатски фирми и технологии.Населението е проанглийско и проамериканско настроено.
194
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 330Не съм казвал че дава даром и няма да го кажа. Но да погледнем последния Пример КРИМ.Руснаците върнаха на Украйна цялото движимо имущество. Всички неща ка ВИК и Електроразпределение им изплатиха стойността и след това вкараха Милярди във Военна и гражданска инфраструктура. Естествено граждански фирми ще намажат военните контракти за строителство няма да ползват неефективните военни инжинери при обикновенно строителство.Та кой намазва от това Кримския народ последната "Колония"
193
7
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Хехе Бобито пак се пише спец по всички въпроси. Дано поне ти плащат че ако естествено си толкова зле да му стане жал на човек. :)
192
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боби"алчност" ,"възползване ".."евтина работна ръка"...все бизнес начинания , а добрата раша дава всичко даром и освобождава за по добър живот.Добрата стара раша има икономика и не е зависима от природни блага като Катар и С. Арабия..ТЯ ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ОТНОВОНарода не вярва вече на лозунги и идеали !!!
191
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бла,бла,бла-затова хамериканците започват да строят нов завод на форд в Санлт-Петербург.щот руските граждани нямали пари,нали