"Без будилник": Да правиш магия от хартия!

Оригами - чудото да направиш от лист хартия нещо триизмерно
Обновена: 20 апр 2015 14:17 | 17 апр 2015 14:00,
1

Снимка: Маргарита Гайдарова-Попова

Днес в "Без будилник" ще ви разкажем за едно хоби, което е подходящо за най-търпеливите. Японското изкуство оригами може да ви успокои, но също така е предизвикателство и за търпението. Това е идеално занимание за най-големите перфекционисти.

Човек трябва да е търпелив, старателен, защото трябва да бъде много прецизен, като сгъва оригами. Трябва да има внимание към детайла. Аз съм човек перфекционист и затова ми харесва това занимание, както и цялата японската култура, разказва Маргарита Гайдарова–Попова, която се е запалила по оригами изкуството преди около 13 години и е прекарала три години и половина в Япония.

Самата дума "оригами" означава "прегъване на хартия". Оригами изкуството пресъздава елементи от действителността през медиума на хартията - растения, животинки, сгради, общо взето всичко, което ни заобикаля, обяснява Марги. Най-характерното е, че фигурите се получават само с прегъване на хартията, не се използват помощни средства като рязане и лепене. Обикновено оригами се прави от квадратен лист хартия.

"Често на обществени места (особено ресторанти), когато ми доскучее, се случва да правя перуники от салфетки и да ги оставям на масата за радост на персонала. Веднъж пък, докато пътувах в маршрутката, направих жеравче от билетчето и като слизах го подарих на едно детенце, което седеше до мен", раказва Марги.

Запалила се по оригами изкуството в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет. Там бил организиран курс през 2003 г. и всички групово се "мъчели" да следват схеми за сгъване от книги. Така Марги направила първия си жерав, който е един от елементарните модели и се започва обикновено с него.

"Има нещо магическо в това, че хващаш един лист хартия и правиш от него нещо триизмерно", разказва тя.

"Без будилник": Да правиш магия от хартия!

През 2006 г. Марги за първи път отишла в Япония и имала възможността да си купи специалната хартия за оригами - уаши, както и много книги със схеми. За по-простите модели може да се ползва и обикновена копирна хартия.

"Хартията у нас се прави от дървесна пулпа. Японската се прави от бамбук и ориз, и самите влакна са по-дълги и това я прави здрава и гъвкава. Самата структура на хартията е различна", обяснява тя.

За съжаление в България трудно се намира оригиналната уаши, но може да се поръча онлайн. Друг заместител е ръчно правената хартия, която има подходяща структура и става за по-трудоемките фигури. Намират се и схеми в интернет, а най-подходящи са клипчетата - така човек нагледно може да види точно как се прави даден модел.

Има някои фигури, които се получават и от правоъгълен лист хартия. "Има една кобра, която отнема около 26-28 часа сгъване заради всичките люспички. Прави се от много дълъг правоъгълник", обяснява тя.

Времеемки са и модулните оригами. "Не са много трудни, просто имат много елементи. Но като ги сглобиш, става нещо уникално. Точно както е при легото", казва тя.

Марги разказва, че изпитва удовлетворение, когато тръгне от един прост лист хартия, а накрая се получава нещо красиво.

"Действа ми много успокояващо. Освен в моментите, в които съм тръгнала да правя нещо много сложно и нещата зациклят. Тогава мога и да се изнервя. Има един еднорог, който три пъти съм се опитвала да направя", споделя тя.

Предимството на оригами изкуството е, че хартиените фигури могат да намерят приложение и в бита. Могат да се направят абажури за лампи от хартиени цветя например. Фигури във формата на лотос могат да се използват за свещници. От прегъната хартия могат да се направят и различни бижута. Могат да послужат и за подарък.

"Първият път, като сгънах Пегас, беше за рождения ден на една приятелка. Това е хубав подарък за хора, които биха оценили подобно нещо", завършва Марги.

Накрая ви предлагаме и едно видео как се сгъва жерав. Пробвайте, може и да ви хареса!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
nnnnn преди 8 години
Не може ли да направите галериите да се зареждат с AJAX, а не за всяка отделно. Така е адски бавно и дразнещо!