Опасните ходове на президента Владимир Путин

"Ню Йорк таймс" за ядрените заплахи на руския президент
17 апр 2015 22:07, Елка Василева
645
Опасните ходове на президента Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: БТА

Владимир Путин добави нови, смразяващи ядрени заплахи към агресията си в Украйна, където във войната с подкрепяните от Русия сепаратисти са загинали 6000 души. Той иска да засили влиянието и позициите на страната си, но обезпокоителното му поведение влоши отношенията на Русия с повечето велики сили, нанесе щети на икономиката й и ограничи възможностите й за бъдещи действия, пише в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Дори като за Путин последните ядрени заплахи бележат ново засилване на враждебността в конфликта, който той разпали със Запада. Преди две седмици британският вестник "Таймс" съобщи за среща между руски генерали и американски представители, на която руснаците са заплашили с неуточнен "спектър от ответни действия, от ядрени до невоенни", ако НАТО вкара още военни сили в балтийските държави.

Миналия месец руският посланик в Дания Михаил Ванин предупреди, че военните кораби на скандинавската страна "ще станат мишени за руските ядрени оръжия", ако Копенхаген осъществи намерението си да се присъедини към противоракетния щит на НАТО.

А в излъчено на 15 март изказване Путин заяви, че е бил готов да постави в повишена бойна готовност ядрените оръжия миналата година, когато Русия нахлу в Крим и го анексира. Някои руски представители също загатнаха за възможност на полуострова да бъдат върнати ядрените оръжия, които бяха изтеглени оттам преди две десетилетия.

Американски източници казаха, че няма доказателства Русия наистина да е започнала отново да разполага или да привежда в бойна готовност ядрения си арсенал, разполагащ все още с хиляди единици.

Но дори руските заплахи да са само приказки за сплашване на противниците или за да се харесат на националистите у дома, те отразяват циничното незачитане на ролята на Русия след Студената война като партньор с Америка по договорите за контрол над въоръженията и неразпространението на ядрените оръжия. Тези заплахи неизбежно повишават напрежението и може да засилят опасността от фатално погрешни преценки.

Путин прекрачи и други граници, включително чрез необявено изпращане на военни самолети в международното въздушно пространство над Естония, Литва, Латвия, Полша и Северно море.

На 7 април руски изтребител прехвана американски разузнавателен самолет над Балтийско море, северно от Полша. От Пентагона се оплакаха, че руснаците са действали по "опасен и непрофесионален начин".

Последната година имаше много такива инциденти, станали на фона на засиленото въздушно патрулиране на НАТО в отговор на руското нахлуване в Крим.

Друг лош ход бе решението на руския президент да се извърши дълго отлаганата продажба на зенитно-ракетните комплекси С-300 на Иран. Според експерти тази система не заплашва Израел, който разполага с ядрени оръжия и с най-добрия военен арсенал в Близкия изток. Но при това развитие за правителството на Обама може да се окаже по-трудно да получи одобрение от Конгреса за ядрено споразумение с Техеран.

Агресията на Путин се корени в силния национализъм, който отговаря на настроенията на руснаците и подклажда войната срещу Украйна. Въпреки подписаното през февруари в Минск споразумение за спиране на огъня Русия продължи да въоръжава, обучава и ръководи сепаратистките бунтовници. Боевете бяха подновени и има сериозни опасения, че Путин планира офанзива, за да превземе още територии в Украйна.

Войнственото поведение на Русия е сериозно изпитание за НАТО, в която понякога проличават тревожни разногласия.

Европейците и САЩ трябва да останат единни в подкрепата си за санкциите срещу Русия, както и за продължаването на въздушните патрули и ученията в момент, когато става все по-трудно да се предскаже следващият ход на Путин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


645
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сибир е твърде обширен и богат, за да принадлежи само на Русия." -това не са думи на кой да е. И какво трябва да прави Русия след такива изцепки
240
0
 
9
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
За някой колеги, недотам на "ти" с географията, припомням, че Европа е пространство от Атлантическия океан на запад, до планината Урал на изток, следователно Русия е не по - малко европейска страна от България. Не употребявайте Европа в смисъл на политическото понятие "Западна Европа" от ерата на Студената война. Украйна и Беларус са държави в Централна Европа, докато ние сме по скоро страна от Западна Европа. Справка - коя да е географска карта на Европа.
239
1
 
24
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Статията в "Ню Йорк таймс" е безумно съчинена и сглобена от т.н. журналисти, изпаднали в тежка форма на умопомрачение, с психически проблеми и пълна липса на обективно възприемане на обществено - политическите реалности и изменения в съвременния свят. Другият вариант е просто съответните специални служби да са платили "дебело" на никога не липсващите продажни журналисти, в резултат на което се е появила тази нелепица. На нейното съдържание не вярват дори написалите я, какво остава за други хора.
238
14
 
4
 
! Отговори
До Русия не е враг преди 8 години
Ти не си нормален. Мястото на България е в Европа и винаги ще си остане. Не с Русия, не със САЩ, а с Европа.
237
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всинцата само той е служил във взвод и щом е такъв непредсказуем заначи е бил произведен като наяалник взвод,само они са тъй непредсказуеми докат се не появи майката на ротата и му провери кепето,якичката,коланчето,чипиците и го потупа лекичко по пагончето и т.н.
236
0
 
9
 
! Отговори
Варна преди 8 години
От кога да си патриот е равно на националист?!?!?!
235
0
 
22
 
! Отговори
Варна преди 8 години
*** ....тази статия е писана от американци за американци....така че стига си превеждала пропаганда, която не е актуална в тази част на света
234
0
 
20
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Просто жалка статия....ако някога Русия употреби ядрено оръжие , то ще е насочено към земята между двата големи океана. Част от Балтийско и Черно море са техни, така че не биха си го причинили да се облъчат....това го знае всеки първолак....стига пропаганда...всички знаем че заплата идва (и дойде) извън пределите на европа и азия
233
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,пак ли си ти? Ама много ти се ще да е така,,ама то не е така,агресия я виждам само от тебе и то отдавна, подхлаждаш и настройваш хората, в коментарии участваш активно подкрепяйки статията си,обективност -никаква,защото явно ти подават в готов вид провокационни данни, защо не пишеш за убийствата на видни личности в киев,които определяли ставащото там като вьзраждане на фашизьм,за което публично са разтреляни
232
11
 
3
 
! Отговори
Путларах акбар преди 8 години
"американското "кой не скача е червен"."-Няма да лъжеш червено ***. Не свалиха ли Тодор живков точно червения советски гражданин Луканов и Добри джуров. Не фалираха ли те умишлено държавните предприятия(всеки директор назначен от БКП) Не ограбиха ли същите банките и спестяванията на хората? Не са ли новите капиталисти -бившите шумкари...Това Гурбачов го нарече -перестройка.
231
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, що хабиш мегабаитите в пространството на днес за да преписвате такива комунистически тезиси от новия вестник Работническо дело - Ню Йорк Таймс. Може би той вече си има и лого: "Илюминати от всички страни - съединявайте се." Статията е по цинична дори и от политиката на управляващите в ФАЩ. За Обма няма какво да говорим. Президенстката институция там от времето на Кенеди полека-лека стана от прикрита представителна само в открита представителна. Той се превръща в един обикновен говорител.
230
15
 
2
 
! Отговори
Путларах Акбар преди 8 години
БЕЗПРИЧИННОТО РУСОФОБСТВО СЕ *** В АМЕРИКАНСКО ГЪЗОБЛИЗСТВО-Русофилството е равносилно на измяна.През 971 руските орди разрушават Плиска и България пада под Византийско иго. През 1552 Иван Грозни разрушава Казан и Волжка България. Във войните си с Турция руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме и войната 1877/78 с 32 тона злато. Против Съединението е и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира Батенберг, искащ независима България. Напада ни през 1916 и е бита. Организира метежа от септ. 1923 и плаща взри
229
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Путларах АкбарБЕЗПРИЧИННОТО РУСОФОБСТВО СЕ *** В АМЕРИКАНСКО ГЪЗОБЛИЗСТВО
228
3
 
18
 
! Отговори
изперкал преди 8 години
защо краварите не си гледат и оправят своята *** , ами се занимават с Русия ???не им е в категорията
227
18
 
5
 
! Отговори
Путларах Акбар преди 8 години
Агресията на Путин се корени в силния национализъм-чист фашизъм.
226
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До UKRAINECЕВТИНА РЕКЛАМА. ТУК НЕ УКРАЙНА!
225
19
 
6
 
! Отговори
UKRAINEC преди 8 години
Благодарение на Американската намеса по целия свят с цел --потушаване на локални конфликти,вече 70 години по света няма голяма война !!! ----Нека да изкажема благодарност на САЩ за опазването на мира в света вече 70 години,което е и световен рекорд.И в същото време да отдадем заслужена почит на Щатските герои дали живота си за да ни има днес нас,включително и перхидролите които плюят срещу Щатите докато те им пазят живота от рашизъм,комунизъм и фашизъм !!!Слава на САЩ !!!
224
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин прекрачи и други граници - е, нали махнахме кльоновете и гратинчната бразда? Какво искате?Прозрачност без граници,Отворено общество - нал'тъй, ***?
223
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
До КефБайрак в ръце ти,барабан на шия ,перце в ***. мий тоалетни с кеф. амин
222
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както върви война с Турция няма да има - така е. Турция е като България , но с още по-голямо разделение на шепа олигарси и тънещи в мизерия и неграмотност бедни трудови хорица.Там назрява голям взрив.Ще има болезнени реформи. Например с правосъдната система - прокурор оневинява полицай, убиец на ученик . скоро двама комунисти посещават прокурора и след снмика за спомен го изправят пред Върховния съд на дедо Боже.