Опасните ходове на президента Владимир Путин

"Ню Йорк таймс" за ядрените заплахи на руския президент
17 апр 2015 22:07, Елка Василева
645
Опасните ходове на президента Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: БТА

Владимир Путин добави нови, смразяващи ядрени заплахи към агресията си в Украйна, където във войната с подкрепяните от Русия сепаратисти са загинали 6000 души. Той иска да засили влиянието и позициите на страната си, но обезпокоителното му поведение влоши отношенията на Русия с повечето велики сили, нанесе щети на икономиката й и ограничи възможностите й за бъдещи действия, пише в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Дори като за Путин последните ядрени заплахи бележат ново засилване на враждебността в конфликта, който той разпали със Запада. Преди две седмици британският вестник "Таймс" съобщи за среща между руски генерали и американски представители, на която руснаците са заплашили с неуточнен "спектър от ответни действия, от ядрени до невоенни", ако НАТО вкара още военни сили в балтийските държави.

Миналия месец руският посланик в Дания Михаил Ванин предупреди, че военните кораби на скандинавската страна "ще станат мишени за руските ядрени оръжия", ако Копенхаген осъществи намерението си да се присъедини към противоракетния щит на НАТО.

А в излъчено на 15 март изказване Путин заяви, че е бил готов да постави в повишена бойна готовност ядрените оръжия миналата година, когато Русия нахлу в Крим и го анексира. Някои руски представители също загатнаха за възможност на полуострова да бъдат върнати ядрените оръжия, които бяха изтеглени оттам преди две десетилетия.

Американски източници казаха, че няма доказателства Русия наистина да е започнала отново да разполага или да привежда в бойна готовност ядрения си арсенал, разполагащ все още с хиляди единици.

Но дори руските заплахи да са само приказки за сплашване на противниците или за да се харесат на националистите у дома, те отразяват циничното незачитане на ролята на Русия след Студената война като партньор с Америка по договорите за контрол над въоръженията и неразпространението на ядрените оръжия. Тези заплахи неизбежно повишават напрежението и може да засилят опасността от фатално погрешни преценки.

Путин прекрачи и други граници, включително чрез необявено изпращане на военни самолети в международното въздушно пространство над Естония, Литва, Латвия, Полша и Северно море.

На 7 април руски изтребител прехвана американски разузнавателен самолет над Балтийско море, северно от Полша. От Пентагона се оплакаха, че руснаците са действали по "опасен и непрофесионален начин".

Последната година имаше много такива инциденти, станали на фона на засиленото въздушно патрулиране на НАТО в отговор на руското нахлуване в Крим.

Друг лош ход бе решението на руския президент да се извърши дълго отлаганата продажба на зенитно-ракетните комплекси С-300 на Иран. Според експерти тази система не заплашва Израел, който разполага с ядрени оръжия и с най-добрия военен арсенал в Близкия изток. Но при това развитие за правителството на Обама може да се окаже по-трудно да получи одобрение от Конгреса за ядрено споразумение с Техеран.

Агресията на Путин се корени в силния национализъм, който отговаря на настроенията на руснаците и подклажда войната срещу Украйна. Въпреки подписаното през февруари в Минск споразумение за спиране на огъня Русия продължи да въоръжава, обучава и ръководи сепаратистките бунтовници. Боевете бяха подновени и има сериозни опасения, че Путин планира офанзива, за да превземе още територии в Украйна.

Войнственото поведение на Русия е сериозно изпитание за НАТО, в която понякога проличават тревожни разногласия.

Европейците и САЩ трябва да останат единни в подкрепата си за санкциите срещу Русия, както и за продължаването на въздушните патрули и ученията в момент, когато става все по-трудно да се предскаже следващият ход на Путин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


645
Още по темата: Владимир Путинрусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** негрофили са се изприщили. Бай Мецан иде ядосан с ядрената хурка.Близо и денят, коагато ще се дерат пухкави евро-атлатнически-демокрадливи кожухчета и ще хвърчи пух и перушина!
220
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 9 години
"Путин прекрачи и други граници, включително чрез необявено изпращане на военни самолети в международното въздушно пространство над Естония, Литва, Латвия, Полша и Северно море."Колкото и да не харесваш руснаците, то се иска и малко интелигентност като пишеш статии - поне колкото да не ти повярват само маймуните, /дето скачат, за да докажат, че не са руснаци/. Пояснявам се: Международното въздушно пространство е МЕЖДУНАРОДНО - не е на Естония, Литва и т.н.; и не е над тях. Смешници!
219
3
 
2
 
! Отговори
козел преди 9 години
До Кефна рая робската работа ,разбира се, че с кеф ще я правиш.
218
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей, опасните руснаци решили да предприемат ОТВЕТНИ действия и патрулирали в международно пространство ? Лоши хора, решили да не слушат краварите...
217
1
 
9
 
! Отговори
нона преди 9 години
веднага предположих, че *** пак е тук ... и нямам намерение да чета нито публикацията, нито коментарите.....
216
2
 
17
 
! Отговори
Кеф преди 9 години
Висшето си завърших в България.Но?Кеф ми е да мия чинии у америката. Пък и тоалетни да чистя ми е кеф.
215
1
 
5
 
! Отговори
Ауууууууууууууууууу преди 9 години
До баууууКакто отбелязах: Кеф ти е да си НЕ образован - ок.Но!Пропуснал съм: Кеф ти е да НЕ знаеш родния си език - ок.Благодаря за участието "баууууу".
214
3
 
7
 
! Отговори
козел преди 9 години
До бауууу мий тоалетни и сменявай памперси и карай западна бракма ,живеейки в гето с *** и индийци,рая.
213
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешните млади не са интелигентни и образовани, не живейте в илюзии! Повечето са с промити мозъци от "западните ценности", в които няма нищо ценно. Нямат свое мнение, нямат свой живот, мислят и живеят под диктовката на западната култура. Разбира се, че един такъв умствено и духовно осакатен човек няма да погледне към Русия, не е и нужно. Освен това, сигурно не знаете, но Русия е на второ място в света по прием на емигранти, т.е. много народ гледа към нея.
212
4
 
1
 
! Отговори
до 440 преди 9 години
Нищо не ти се панимае
211
10
 
3
 
! Отговори
о преди 9 години
Бендзиностанцията ке падне!
210
1
 
23
 
! Отговори
RG преди 9 години
*** Василева кога ще напишете за агресията на Обама ? Много целенасочено критикувате само в една посока.Бъдете обективни пък ние ще си изберем по-малкото зло!
209
3
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До АнонименДАЙ БОГ И В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЛУЧИ ТАЗИ ВОИНА БЪЛГАРИ И ТУРЦИ ТОГАВА ЩЕ ПЛАЧИТЕ ЧЕ ВИ УБИВАТ ДЕЦАТА ЖЕНИТЕ СТАРЦИТЕ И ВИ ИЗНАСИЛВАТ ДЕЩЕРИТЕ...ТУРЦИТЕ.
208
5
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
А пиле шарено,ами ако ИРАН пусне една балистична ракета по ЕС конкретно изпреварващо по БГ или Виена..кво праим тогаз...значи РФ ги е страх от ПРО и изпреварващ удар,а ние да сме схпокойни да Иранското ПРО.
207
1
 
13
 
! Отговори
7 преди 9 години
До Анонимен 490,РФ се плаши от щита, защото тоя щит ще е ефективен само след като преди това е имало изпреварващ ядрен удар по РФ и кажи речи е почти унищожена. Щита е ясно, че няма как да спре руски пълноценен ядрен удар, но при горния сценарий ще сработи перфектно ако трябва да се справи с двайсетина заблудени ракетки. Руснаците не ядат доматите с колците и отдавна го прозряха това...
206
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 486ЕВТИНА ПРОПАГАНДА
205
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 490В УКРАИНА ИМА ФАШИСТКИЯ ПРЕВРАТ ОРГАНИЗИРАН ОТ САЩ!!!
204
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 494искам да попитам за украинска икономика, цифри моля
203
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените *** са по големи руснаци от руснаците и по големи комунисти от Ленин....да се смея ли или да плача !?!?
202
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 492искам да попитам за украинска икономика, цифри моля