Опасните ходове на президента Владимир Путин

"Ню Йорк таймс" за ядрените заплахи на руския президент
17 апр 2015 22:07, Елка Василева
645
Опасните ходове на президента Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: БТА

Владимир Путин добави нови, смразяващи ядрени заплахи към агресията си в Украйна, където във войната с подкрепяните от Русия сепаратисти са загинали 6000 души. Той иска да засили влиянието и позициите на страната си, но обезпокоителното му поведение влоши отношенията на Русия с повечето велики сили, нанесе щети на икономиката й и ограничи възможностите й за бъдещи действия, пише в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Дори като за Путин последните ядрени заплахи бележат ново засилване на враждебността в конфликта, който той разпали със Запада. Преди две седмици британският вестник "Таймс" съобщи за среща между руски генерали и американски представители, на която руснаците са заплашили с неуточнен "спектър от ответни действия, от ядрени до невоенни", ако НАТО вкара още военни сили в балтийските държави.

Миналия месец руският посланик в Дания Михаил Ванин предупреди, че военните кораби на скандинавската страна "ще станат мишени за руските ядрени оръжия", ако Копенхаген осъществи намерението си да се присъедини към противоракетния щит на НАТО.

А в излъчено на 15 март изказване Путин заяви, че е бил готов да постави в повишена бойна готовност ядрените оръжия миналата година, когато Русия нахлу в Крим и го анексира. Някои руски представители също загатнаха за възможност на полуострова да бъдат върнати ядрените оръжия, които бяха изтеглени оттам преди две десетилетия.

Американски източници казаха, че няма доказателства Русия наистина да е започнала отново да разполага или да привежда в бойна готовност ядрения си арсенал, разполагащ все още с хиляди единици.

Но дори руските заплахи да са само приказки за сплашване на противниците или за да се харесат на националистите у дома, те отразяват циничното незачитане на ролята на Русия след Студената война като партньор с Америка по договорите за контрол над въоръженията и неразпространението на ядрените оръжия. Тези заплахи неизбежно повишават напрежението и може да засилят опасността от фатално погрешни преценки.

Путин прекрачи и други граници, включително чрез необявено изпращане на военни самолети в международното въздушно пространство над Естония, Литва, Латвия, Полша и Северно море.

На 7 април руски изтребител прехвана американски разузнавателен самолет над Балтийско море, северно от Полша. От Пентагона се оплакаха, че руснаците са действали по "опасен и непрофесионален начин".

Последната година имаше много такива инциденти, станали на фона на засиленото въздушно патрулиране на НАТО в отговор на руското нахлуване в Крим.

Друг лош ход бе решението на руския президент да се извърши дълго отлаганата продажба на зенитно-ракетните комплекси С-300 на Иран. Според експерти тази система не заплашва Израел, който разполага с ядрени оръжия и с най-добрия военен арсенал в Близкия изток. Но при това развитие за правителството на Обама може да се окаже по-трудно да получи одобрение от Конгреса за ядрено споразумение с Техеран.

Агресията на Путин се корени в силния национализъм, който отговаря на настроенията на руснаците и подклажда войната срещу Украйна. Въпреки подписаното през февруари в Минск споразумение за спиране на огъня Русия продължи да въоръжава, обучава и ръководи сепаратистките бунтовници. Боевете бяха подновени и има сериозни опасения, че Путин планира офанзива, за да превземе още територии в Украйна.

Войнственото поведение на Русия е сериозно изпитание за НАТО, в която понякога проличават тревожни разногласия.

Европейците и САЩ трябва да останат единни в подкрепата си за санкциите срещу Русия, както и за продължаването на въздушните патрули и ученията в момент, когато става все по-трудно да се предскаже следващият ход на Путин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


645
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
6
 
! Отговори
222 преди 8 години
А какво правят американски военни в Украйна и американски самолети близо до Русия. Значи те ,които са на дрегия край на земното кълбо може да се мотаят около Русия, а Русия не може да си грижи за своята защита. Просто е смешна и нагла тази статия. Стойте си на мястото и няма да Ви плашат никакви самолети и други оръжия. Русия не е нито Ирак, Сирия или Йемен. Русия е страдала от подценяване на угрози и сега има право да взема мерки и да не допуска те да се повтарят
280
2
 
7
 
! Отговори
проруска преди 8 години
Войната в Украйна е подклаждана от САЩ и ЕС. Вместо да спазват Минските споразумения Киевските фашаги непрекъснато ги нарушават и получават подкрепа от САЩ и ЕС. САЩ е аграсора, а не Русия. Само *** биха повярвали в противното!!!
279
2
 
6
 
! Отговори
Dedo Simo преди 8 години
До противоречиво - Ами точно заради такива като тебе . Продажни българи. Америка, казва Пол Робъртс, просто купи българските правителства .Нещо друго трябва ли ти за да проумееш, или това е достатъчно?
278
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лелеее колко много хамерикански ***, които нищят политиката като баш политици. Що си не траете. От вас акъл не трябва и без това не ви стига да пазите равновесие.Путин бил нарушил партньорството с Америка. Хайде де. Кой пръв почна. "Непрофесионално действие" на руският пилот, който почти забърса американеца. Да бе да. Янкито си беше изключил опознавателните сигнали. Една случайна ракетка щеше да го отрезви.
277
2
 
14
 
! Отговори
вежлив зелен човек преди 8 години
Всичи ние и на запад и на изток,трябва да мислим как власта в Русия да остане такава за момента,защото си представете ако настане хаос,защото при натиск или интервенция и сваляне на Путин,ще си иаме подобие на Йемен но в огроемен мащаб и с ядрено оръжие.И не само в Русия,а на цялото постсъветско пространство. Там има сигурно 200 нац. всякакви бури и вери! И повечето неуправляеми.Мисля аналитиците на Запад го разбират и за това са предпазливи. Сигурно договора ще бъде за нещо като Федерална Украй
276
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До rusebornТова са някакви фантазии дори и далечено не подкрепени с факти.РФ не е СССР. В момента икономиката и е по-зле от испанската а гражданите и са с по-нисък стандарт от румънския. Цял свят е срещу Путин. С него са Узбекистан, Казакстан, Таджикистан и малко гузно Беларус. Всички останали включително Китай не признават анексирането на Крим и избягват дългосрочно обвързване с Русия. Без пари няма война.
275
8
 
18
 
! Отговори
от Ново Село преди 8 години
Рамо до рамо с американските "Братя по оръжие" българските войни показаха на учението "ЩИТ 2015", че са винаги готови да защитят ...евроатлантическите безценности. На края на учението млади герберчета поднесоха цветя на бойците от братските армии и се качиха на танковете. Дружбата ни с великите САЩ е необходима както ... Слънцето и Въздуха за всяко живо същество. Защитата на американските интереси е въпрос на Дълг и Чест за всеки български гражданин.
274
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 494 това няма как да не е бот....такава глупост може да напише само работник на норма..
273
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле колко е страшен Америка умря от страх .
272
9
 
19
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
много добре знаят стратезите от пентагона че пръста на руският президент е на ядреният бутон и ако го натисне дори няма с какво да отговорят само храчки и блъфове им останаха кървави сълзи се ронят че нее горбачов да се хване на блъфовете и да се обезоръжи
271
15
 
10
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Къде обменят пари за рубли, че ще има автобуси за желаещи българи да бягат в раша?
270
7
 
38
 
! Отговори
аз преди 8 години
Американският рев става все по-смешен. Все пак фактите са ясни - основен спонсор на преврата в Украйна беше САЩ и ЦРУ. А на Русия не и е необходима каквато и да е ядрена заплаха. Причината е проста - в конвенционална война в този район САЩ и НАТО нямат и минимални шансове за успех. Този рев показва само тяхното безсилие. А вече и на малките деца стана ясно, че това са последните напъни на една бивша сила да продължи да доминира.
269
0
 
12
 
! Отговори
Ufkz преди 8 години
До Анонимен 495Браво!
268
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 495чудесен коментар, много честен
267
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
единствения човек който може да промени света към доброкъм истинска демокрация и спазване суверинитета на всички държави били те малки или големитова им се иска на всички в европа но ръководещити политицш са страшно зависими от вашингтон- и са подбирани не случайно - ако има чист политик той защитава страната си а като не е чист интересите на сащ - вижте си даржавата - пардон териториятаа такива като *** и тия дето и ги пебликуват и трият неудобните коментари са на хранилка при краварчетата
266
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бившият помощник по икономическа политика на финансовият министър на САЩ Пол Робъртс твърди, че съществуват планове за ядрена война с враговете на Америка.:Вашингтон планира да нанесе предупредителен ядрен удар не само върху Русия, но и, вероятно върху Китай. Във Вашингтон са много тези, които подкрепят идеята за ядрена война, правейки изявления от рода на За какво ни са ядрени оръжия, ако не се използват
265
8
 
36
 
! Отговори
Вежлив Зелен Човек преди 8 години
Това не са опасните ходове на Русия,а най-нормалните с оглед на ситуацията. Опасно щеше да е ако по улиците на Талин или Копенхаген в някоя сутрин вежливи зелени хора упътват минувачите как да преминат през блок-постовете. Съжалявам само че няма да посетят Сф.,а ще си останат само в Крим и в Новорсия!
264
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опасните ходове са от страна на американската администрация, а Путин демонстрира голямо търпение и политическа мъдрост. За голяма жалост ние сме дълбоко въвлечени в тази истерика.
263
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rambo-да живее евразииския саюз и ссср и югославиа.да на великия китай.да на индия и иран.смело наптед путин сеета е в ктакаъа ти .
262
1
 
28
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Украинец, к твоему сведению !Буряты - родственный монголам народ и ничего общего с китайцами. Китайцы считали ниже своего достоинства общаться с кочевыми народами. Чтобы не уподобляться кочевым народам, они не пили молоко. И китайцы сих пор они практически не пьют молоко. Если будете в Китае, то молоко в магазинах не найдете.Украинец! Читай настоящую историю, а не западную пропаганду