Може ли ЕС да се поучи от Австралия за имигрантите?

От 18 месеца в държавата континент няма пристигнали бежанци
21 апр 2015 22:08, Елка Василева
101
Може ли ЕС да се поучи от Австралия за имигрантите?
Снимка: Reuters

Европейският съюз е в затруднение, изправен пред вълните от мигранти, които се впускат в опасно за живота си прекосяване на Средиземно море. Противно на това Австралия от близо 18 месеца не е регистрирала почти никакви пристигания на бежанци и не скърби за никого, загинал в морето, пише Мартен Пари от Франс прес.

Мнозина обаче са тези, които мислят, че твърде рестриктивната имиграционна политика, водена от Канбера, не може да служи за модел на ЕС. Твърдят, че е неморално и вероятно незаконно от гледна точка на международното право и европейското право.

Крушението на риболовен кораб с мигранти от миналия уикенд, потънал недалеч от либийския бряг, предизвиква опасения, че става дума за най-голямата трагедия от този тип в Средиземно море и увеличава натиска върху Европа да действа. Най-малко 700 души вероятно са в неизвестност.

Трябва ли ЕС да се вдъхнови от австралийската политика? Министърът на имиграцията Питър Дътън се въздържа вчера да дава уроци на Европа.

"Това е проблем, който те трябва да си решат, не е наша работа да им даваме съвети". Но "научихме, че отпращането на лодките и корабите, когато няма проблем за сигурността, дава резултати", подчерта той.

Малко след идването си на власт през септември 2013 г. консервативното правителство стартира с помощта на армията операция "Суверенни граници", чиято цел е да откаже бежанците да пристигат по море. Мигранти пристигаха почти всеки ден при управлението на предишното лейбъристко правителство.

Политиката е двойна. Корабите на военноморския флот прехващат корабите, превозващи мигранти и ги отпращат към транзитния им пункт, който често е Индонезия.

Търсещите убежище, които пристигат с кораб в Австралия, също биват задържани в лагери на остров Манус, в Папуа-Нова Гвинея или на остров Науру в Тихия океан.

Дори молбата им за убежище да бъде счетена за легитимна след разглеждане на тяхното досие, Канбера не им позволява да останат в Австралия. Единствената опция, която им се предлага, е да се върнат в страната си, живот в лагери на островите или в Камбоджа - бедна страна, с която Австралия е сключила споразумение.

Според министър Дътън никой мигрант не е загинал в морето от близо 18 месеца, докато по времето на лейбъристкото правителство са загинали 1200 души.

Правозащитници смятат, че правителството просто се е отървало от бремето, като е прехвърлило отговорността на други.

"Правителството крещи победоносно, но в действителност това, че не пристигат кораби, не означава край" на явлението, каза за АФП Джейн Макадам, специалистка по бежанско право в университета Ню Саут Уелс. "Просто проблемът е станал проблем на други страни. Корабите ще продължат да отплават, докато проблемите, каращи бежанците да заминават, не бъдат уредени".

ЕС, към който натискът да направи повече се усилва с всяка нова драма, насрочи извънредна среща на върха. Все повече мигранти, идващи главно от Субсахарска Африка и от Близкия изток, опитват да стигнат до Европа и на първо място до Италия. Каналджиите се възползват от хаоса, който цари в Либия и тази страна се превърна в един от основните пътища за нелегален трафик на мигранти.

Според Джейн Макадам австралийският модел не може да се приложи в ЕС. "Австралия не принадлежи към регионална система за защита на човешките права. Някои аспекти от нейната политика биха били сметнати за незаконни съгласно Европейската конвенция за правата на човека“, каза тя.

Организацията на обединените нации осъди Канбера, обвинявана, че не изпълнява задълженията си на страна по Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г., която постановява, че бежанците имат право да поискат убежище.

Към лагерите за задържане на бежанци също има обвинения, че в тях се извършват много злоупотреби. Правозащитниците критикуват и факта, че деца биват лишавани от свобода.

Според директорката на австралийския клон на "Хюман райтс уоч" Елейн Пиърсън би било катастрофално ЕС да започне "офшорно" управление на бежанския въпрос. Австралийската политика "е неосъществима. Тя е жестока, нехуманна, тя затваря хората в изолация при окаяни условия. Може би успява да прехвърли проблема на други страни, но това не променя факта, че хората бягат от преследване и трябва да отидат някъде", допълни тя.

Канбера отказва да разкрие броя на отпратените към открито море кораби, изтъквайки съображения за оперативна сигурност. Имигрантите идват главно от Ирак, Иран и Афганистан.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: австралияесимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа не е луд?
48
8
 
33
 
! Отговори
1 преди 8 години
То трябва да има генерална световна политика по този въпрос, за да няма вой за това или онова.
47
8
 
32
 
! Отговори
81 до 82 преди 8 години
българите за окупацията на МакедонияЪЪЪ?турците за поробването на БългарияЪЪЪ?сърбите за нападението над БългарияЪЪЪ?....Всеки на Балканите ни лук ял, ни лук мирисал...Знам, знам.
46
9
 
34
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Няма никакво значение кой, как и защо се оправя с тази напаст стига да има държавници, а не поплювковци!! Два месеца нашите "юнаци" се дърлят, кой да варди границата МВР, или МНО, или двете заедно. Да се прави ли" ограда" или гради "дувар". И само се ослушват кой с какви глупости ще коментира стореното: я "Нюзуик", я ББС, я други всезнаещи моралисти и човеколюбци.
45
8
 
33
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
българите за окупацията на МакедонияЪЪЪ?
44
17
 
34
 
! Отговори
до Евентуалния преди 8 години
Близо до Австралия има много мизерни територии - виж картата.Иначе... виж кво... всичко се връща... Австралийците са много ербап, лесно взимат брутални решения щот са сама сържава-континент, ама в международните отношения рано или късно ще им бъде натрито в носа и им падат "акциите". Както на немците за Хитлер, на руснаците за Изт.Европа, американците за Ирак, турците за робството, българите за окупацията на Македония и подобни... Грехове подминати няма.
43
8
 
33
 
! Отговори
Евентуалния преди 8 години
До Австралия да гребеш с лодка еднодръвка си е пръчка-оферта, а рибарска шхуна с 900 пасажера няма да издържи дългия път от Триполи. Самолетните билети до там не е като да са евтинджос, та туй също може да е причина, не мислите ли? Пък и емигрантите не пътуват със самолет, освен ако не пробият секюритито и успеят да се заврат в багажното.
42
8
 
43
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
Ей, ама ганьовщината е страшно нещо ! Осем човека са изразили мнение, че в Австралия има само овце и пустиня и съответно не трябва да я броим за държава. Уважаеми *** само да знаете - австралийската икономика е 12 в света а по темпове на растеж страната е на четвърто място. Всъщност много анализатори виждат там следващото икономическо "чудо" а Овците на вас са ви в кръвта-от там и интелекта.Анонса в статията е закачка с ЕС дали консервативната политика все пак не е по-доброто решение.
41
8
 
37
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Мисля си, че проблема е другаде - я американците да почнат с цветни революции и бомбардировки в околните държави - Индонезия, Филипините, Малайзия или Индокитай като цяло - на австралийците свят ще им се завие от емигранти.
40
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТвиждам, че просветено момче. Я обясни защо никой не бяга в Русия.
39
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bravo avstralia.
38
10
 
49
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЕМИГРАНТИТЕ ИДВАТ ГЛАВНО ОТ ИРАН ИРАК АВГАНИСТАН----ТАМ САЩ ВОДЯТ СВОЙТЕ ВОЙНИ ЗА ,,ЦИВИЛИЗОВАНЕ,,---ТОВА СЬЩО Е АМОРАЛНО ИНЕЗАКОННО НО ОНН--ЕТО СИ Е ЗАРОВИЛО ГЛАВАТА В ПЯСЬКА И СЕ Е ОДУПИЛО НА АМЕРИКАНСКИТЕ НОЛОНИЗАТОРИ СЬЩЬТЬ Е И С НАШИТЕ ГЬЗОЛИЗЦИ И ПРЕДАТЕЛИ
37
9
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не е живял я Западна Европа не знае за какво става въпрос. В Германия има турци и араби които живеят от 20 години там и знаят 20 думи на немски. За сметка на това са с по 4-5 деца за които взимат детски надбавки, много от мъжете работят на черно и са на социални помощи. Бях свидетел на невероятен скандал от страна на араби към директорката на едно училище, тъй като само 2 часа на седмица били отделени за мюсюлманска религия! Жената се видя в чудо от една тумба араби! Това ли е интегриране?
36
9
 
49
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Не трябва да се обръща внимание на природозащитните безотговорници. Те създават проблеми, а след това никакви ги няма. Те са платени или безотговорни ***. Защо не отговорят на простичкия въпрос "Каква част от Африка, а и от Азия трябва да приеме и изхрани България?"
35
11
 
69
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Явно много от хората си нямат представа каква бомба със закъснитек са тези имигранти,които сега влизат у нас . Повярвайте,на този хал,на който сме не ни трябват никакви имигранти,осо-бено от тия дето не искат да спазват нашите закони,нашите порядки,нашите правила на живот и само гледат как най-бързо да построят джамия! Затова Австралия не ги иска и там не се разрешава никаква такава волност!
34
9
 
58
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 8 години
Да, може и трябва! :)Тая *** ще "почерни" Европа, която и без това е придобила шоколадови оттенъци от натурализирани европейци.
33
10
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или ще се интегрира всеки дошъл отвън, което означава ПРИОБЩАВАНЕ КЪМ МЕСТНИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА или вън - АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО! Просто ЕС са ***, които сами режат клона, на който седят.
32
8
 
85
 
! Отговори
M преди 8 години
Покрай тези конвенции за бежанци и прословутите права на човека Европа е заприличала на една клоака! И ще става все по-зле....
31
28
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AVSTRALIA E FALIRALA DARGAVA,ZATOVA NIKOI NE ISKA DA HODI TAM.GLAD,MIZERIA I MASOVA MIZERIA-COVESHKIAT GIVOT NE STRUVA NISHTO.MIZERIATA E PO-GOLIAMA -POCTI KATO V AFRIKA.V AVSTRALIA GIVEIAT MAORI I HIPOPOTAMI,KOITO SA MNOGO OPASNI.
30
10
 
38
 
! Отговори
може но не иска преди 8 години
може да с прави и по добре дори. ако се потопят с ракети за една седмица 5 катера, останлите 105 дали ще тръгнат. кучето скача според тоягата и този закон не измислен от човека, по висшестоящи са го измислили. така че докато ЕС си завира оная работа в собствения г...з европа си остава едно много гадно и неперспективно място с тенденция към затриване и 51 щат