Няма държава вече – съдът е прогнил и всеки е професор!

Проф. Михаил Константинов в откровено интервю пред Dnes.bg
Обновена: 21 апр 2015 15:11 | 21 апр 2015 14:46,
138
Няма държава вече – съдът е прогнил и всеки е професор!
Снимка: архив Булфото

Проф. Константинов, утре започва новият политически сезон. Какво ще е различното в него?

- Нещо кой знае колко по-различно няма как да очакваме. Сред новите теми, които изискват много обмисляне и внимание, е съдебната реформа. Както бяха казали колегите от Румъния – оправете съдебната система, а тя ще оправи всичко останало.

Усилията трябва да бъдат насочени там, както и към някакъв опит за връщане на държавността. В момента няма никаква държавност. Ето - има мораториум върху износа на дървесина, но изнасят още повече от преди. Секат масово, никаква спирка нямат, бетонират всичко, до което се докопат и изобщо действат така, като че тука е някаква треторазрядна африканска  държава. Даже бих казал, че в някои африкански държави има повече ред отколкото тук.

Само в случая с дървесината ли е липсата на държавност?

- О, не, това е въпрос, който ме вълнува, затова акцентирам на него. Това е едно от проявленията... Вижте как карат по пътищата. Ето този, въпросният, идиот ли е, какъв е, който сгази детето в Панагюрище, се оказа, че имал над 15 акта и нарушения и вече бил сгазил трима души. А този човек си е с книжката и си кара.

Наскоро някакъв циганин, може да се каже, че е циганин, аз тази дума не употребявам, но е циганин - с 90 висящи дела. И пак го хванаха за 91 път. За мен този човек не е виновен. Той е някакво асоциално животно, което не е виновно. Щом 90 пъти те хващат и те пускат, значи ти не си виновен, какъвто и да си.

А кой е виновен?

- Тия, които го хващат и тия, които го пускат. Предполагам, че за дребни пари го пускат, защото той няма много пари. Някакъв друг - засечен с 300 акта за сечене на гора. Ама как така ще имаш 300 акта? Не можели да му вземат парите... Ами на третия акт влизаш в затвора. Край. Обществено полезен труд до края на живота. Ако трябва, зад решетките ще го полагаш.

В Калифорния и в други американски щати съществува законът за трите удара – на третото извършено престъпление – 25 години затвор. Няма туй - няма онуй. Ако е тежко третото престъпление – доживот. Тука имал не знам си колко присъди, лежал и го пуснали. Ама как така ще те пуснат? 

Има и други абсурди в съдебната система, аз вече нямам думи за нея – получил втора условна присъда. Че как ще получиш втора условна присъда? Като си в рамките на първата, ти трябва да влезеш в затвора за ново престъпление.

Става дума за изключително прогнила и корумпирана система, която се купува и продава на всички нива. Не мога да бъда убеден, че съдиите са олигофрени. Не, те не са олигофрени.

Ще се събере ли мнозинство в парламента за промени в Конституцията, с които да започне съдебната реформа и съдът да раздава наистина справедливост?

- До този момент не чух смислено каква точно промяна се предлага. Да, от промени има нужда, но нека бъдат подложени на обществен дебат и да е ясно какво променяме. Всеки вика - дай да променим Конституцията. Не – дай да видим какво променяме вътре, какво искаме да постигнем и защо тези мерки ще го постигнат.

А мнозинство от 160 депутати за две-три гласувания могат да се постигнат, ако промените не засягат общественото устройството. Най-добре е веднъж завинаги да се свика Велико Народно събрание, което да има една единствена точка в дневния ред – премахване на институцията Велико Народно събрание.

След това това Велико Народно събрание да продължи работа като обикновено, но не с 400 депутата. И тогава съществени промени в Конституцията ще прави обикновено Народно събрание.

Показа ли управлението досега желание да прави революционни реформи?

- Революционни реформи смятам, че не са необходими. Революционните реформи имат едно име, наричат се революции. И това е едно от най-ужасните неща, които се случват в човешката история и завършват с гилотина от време на време.

Ако властта е била толкова тъпа, че да се докара до революция, напълно заслужава гилотината. Затова разумният консерватизъм и разумните политици по света не допускат революции. Но нашите, като ги гледам, особено разумност не ги отличава в момента и се опасявам да не се повторят някои случки от българската история.

Очаквате ли смени на министри през новия сезон?. Около Николай Ненчев става напечено напоследък?

- Напълно възможно е. Ние вече видяхме една смяна на министър, няма нищо страшно в това. Ако един министър не си върши работата, трябва да бъде сменен. Може да се смени даже цялото правителство, това не значи, че трябва да има предсрочни избори. Един парламент може да излъчи три правителства, пет правителства, горна граница няма.

Кои са слабите министри в кабинета, които трябва да си отидат?

- Това е малко обидно да ги наричаме слабите. Аз смятам, че има министри, които не са убедителни. Аз 45 години работя в сферата на образованието и науката и не мисля,че нашият министър е особено убедителен. Това е област, от която разбирам и затова казвам, че там трябва да се направят някои неща, които не се правят. Например трябва да се промени безобразният закон за развитие на академичния състав в България, който напълно девалвира академичните длъжности. Днес да кажеш, че си професор или доцент е леко обидно. Както се казва, в нашия Университет само портиерът не е станал професор. Но като гледам, ще стане и той.

Ще има ли кървави битки на местните избори?

- Местните избори са ясни. Управляващите ще спечелят големите общини и ще имат около 35-40 на сто от общинските съветници. За Реформаторите смятам, че разумно би било да не издигат кандидати в големите общини. Патриотите се представят добре, проучванията показват, че подкрепата им е същата като преди няколко месеца. Доверието в АБВ ерозира, партията на Бареков се разпада, а "Атака" пак влиза. Това, което показват проучванията сега е, че ГЕРБ и РБ биха имали самостоятелно правителство, така че никой няма интерес от предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
14
 
! Отговори
ИФ-ЦЦ-ББ преди 8 години
Цялата държава е ГЕРБНавсякъде е ГЕРБПо проучвания ГЕРБ е върхът?ИЗВОД:Не РИВЕТЕВие искате да няма държаваВсичко зависи от ГЕРБИЗВОД:ТОЛКО СИ МОГАТнекъдърници....
90
1
 
2
 
! Отговори
Амин преди 8 години
на тази " държава " ! Отдъхнах си, вече съм спокоен !!!
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съдебната власт в държавата бърка всичко.пък най големи бонуси и заплати.кой смее да ги пипа
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не остана от нашата Родина. Съсипахме индустрията, селското стопанство и здравеопазването. Темида е с превръзка на очите от срам, а 50% от армията е в майчинство.
87
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Професор" Мишо и "откровеност"? Този ли хитрец Герберски и манипулатор Пробоковски ще плюе всичко, което не е благословено от дерибей Банкянски? Наглец!
86
1
 
13
 
! Отговори
penu.halachev преди 8 години
До САМИ СМЕ ВИНОВНИсами сме си виновни много точно !каквито избирателите - такива и избраниците!
85
4
 
15
 
! Отговори
читател преди 8 години
Съдът е гнил много отдавна, от времето когато се състави т.н. народен съд. После всички съдии и прокурори, раздавали безброй смъртни присъди, станаха юридически светила. Верни синове на партията.Даже и професори в СУ. Те изковаха днешната юридическа мафия. Писаха закони. Угодни на партията. Както преди никога не осъдиха нито един партиен секретар, така и днес не съдят потомците им.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжно е, че и най-големите оптимисти, и най-убедените привърженици на всякакви партии вече открито показват пълното си отчаяние и липса на вяра, че има сила, която ще ни помогне да се оправим. Най-после стигаме до единодушие в тази държава: сгромолясването й е близо!
83
6
 
22
 
! Отговори
Не бойте се, деца! преди 8 години
Гасне България. Отива си. По-бързо приготвяйте раниците си, деца! Терминал 2 и по света! Няма да е леко, но поне няма да ви е срам! Ние, отговорните за сегашното състояние на нещата, тъпоглавите и *** възрастни българи, ще останем да затворим вратата.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На чужд гроб ревеш, чоджум......И ти си един от големите виновници за тази ситуация. Ама *** преди, а?
81
2
 
12
 
! Отговори
ВЪРВИ ТОТАЛНА СЕЧ преди 8 години
НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ АМЕТ АГА и ДПС,ДА СЕКАТ И ИЗНАСЯТ БЪЛГАРСКАТА ГОРА В СЪСЕДНА ТУРЦИЯНАЙ-МАЛКО ПЪК БОЙКО и ГРОБ
80
2
 
3
 
! Отговори
Р преди 8 години
До анонимехаха. Защо не започна от времето на фалиралите банки при Виденов, а почваш от Костов. Ще ни отвориш ли очите на нас, непросветените - защо и какво докара Костов. Така хубаво ни беше при Виденов.........................................
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехааа,най-после на професора му дойде акъла.До скоро говореше,че ГЕРБ нямат алтернатива и дори им помагаше да спечелят изборите,но вече му светна пред очите и разбра,че от тази банда нищо не става освен заеми и кражби на каквото одавна са си свикнали.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До професор?А вие в каква област сте професор. Или сте просто - професор.
77
4
 
11
 
! Отговори
професор? преди 8 години
Ха, ха - всеки е професор - той самият също е някакъв професор - странно по какво е професор? Дали е по слагачество на управляващите или просто има дълъг и грапав език. Истинските математици от Древността не са професори, но са сътворили неща, останали вечни, а този - бля, бля по телевизията......
76
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов откакто дойде на власт, раздаде титлата ПРОФЕСОР на всички свои лакеи - Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Михаил Константинов.Чудя се кога ли ще прочета че и Яне Янев и Николай Бареков също са станали ПРОФЕСОРИ.Ама никой не ни е виновен ...
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намерил се пък точно кой да го каже - официалният говорител на ГЕРБ.
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента няма никаква държавност.А така!
73
3
 
9
 
! Отговори
До сички зъботехници преди 8 години
Поредният човек с неуспешно чене!
72
1
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Какво ще оправяте бе, алоууу?!? Тва трябва, онова трябва - всеки знае какво трябва да се направи АМА НИКОЙ НЕ ИСКА! Овце!