Фиаско в градския транспорт: Дребни пари ли? А, не!

Случка с един "мил" шофьор на столичен автобус с номер 84
Обновена: 23 апр 2015 21:17 | 23 апр 2015 13:05, Екип на Dnes.bg
131
Фиаско в градския транспорт: Дребни пари ли? А, не!
Злополучният автобус. Снимка: Dnes.bg

Читатели на Dnes.bg ни сигнализираха за интересна случка в столичния градски транспорт.
Вчера, към 17:05 Ина и Калина се качват в автобус №84 от спирката на ресторант "Александрия".

"Бях си приготвила точно едно левче за билет, но не беше цяло, а по 10 и 20 ст. Другите ми пари бяха 5 лева и реших, че ще е по-удачно да дам стотинките. Оказа се, че не бях права. След като подадох парите на шофьора, той без да ме погледне ми ги бутна обратно в ръцете и ми се развика, че нямал време да се занимава с мен и нямало да брои такива дребни пари. Зашеметена от грубия тон и все още неразбираща къде е проблемът, му отговорих, че все пак това са си пари и не са чак толкова дребни. С още по-груб тон шофьорът ми се сопна, че приема само цели левчета, максимум 2 лева. Попитах го къде го пише това автобусно правило, но той не намери за нужно да ми отговори", разказва ни Ина.

Момичето започнало да си рови в портмонето, за да задоволи исканията на шофьора, но намира само банкнотата от 5 лева.

"Устройва ли ви?, попитах аз, а той троснато ми дръпна парите и ми даде билет. Само не разбрах каква бе сложността с преброяването на стотинките, при положение, че имаше задръстване и всъщност автобусът не се движеше изобщо по време на нашия разговор", недоумява Ина.

Интересното пътуване на момичетата обаче едва сега започвало. Шофьорът, който явно не бил на кеф, разнасял пътниците като "чувал с картофи". Той правил толкова резки маневри, че едва не повалил на няколко пъти правостоящите в претъпканото возило. По-късно решил, че на пътниците явно им е нужен свеж въздух и отворил вратите в движение. Шофирал така до следващата спирка.

Фиаско в градския транспорт: Дребни пари ли? А, не!

Фиаското обаче не спряло дотук. Автобусът предприел неправилно изпреварване при непрекъсната линия на две каруци. Маневрите стреснали не само пътниците в злополучния автобус, но и шофьорите на леките автомобили, дръзнали да пътуват в лентата, в която се осъществявало изпреварването.

За да покаже още повече, че нещо му е криво, безцеремонно не спрял на две от спирките по линията си и нагло подминал недоумяващите чакащи на тях. За щастие нямало слизащи пътници на двете "ненужни" спирки и може би затова водачът не намерил за необходимо да качва повече "натрапници" в автобуса си. Имало дори граждани, които потичали малко зад рейса, очакващи той все пак да спре, но уви.

Двете момичета стигнали здрави до крайната точка на своето пътуване – Орлов мост, но сравняват изживяването с ранния период на маршрутките в София.

"Този автобус пътува до летището и в него пътуват чужденци. Това ли искаме да е първото им впечатление от държавата ни", питат те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В София по всички линии е така. Не е само по линия 84. Редовно не спират на спирки и карат като луди.
85
6
 
6
 
! Отговори
55 преди 9 години
В Стара Загора кондукторите не вземат жълти стотинки.
84
5
 
32
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
Няма такова оправдание като парите били малко и затова така се държали. Точно приготвена сума не означава че билет се купува само с монета от един лев а и със сума в стотинки равна на един лев. Това че всеки си тълкува нещата както му е изгодно не означава че е така както твърди, иначе в правилника на СКГТ щеше да пише че билет се купува от водача само срещу монета от един лев. След като човек си плаща за билет има право да получи качествена услуга т.е подобни шофьори вън от ГТ!
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тооолкова ли е сложно беее в полша има в автобусите система за продажба на билети влизаш пускаш си монетките МОНЕТКИТЕ пак казвам дребни не дребни и си взимаш билетчето начи ако фам банкнота пак ще чи върнат поне левче *** монетки другия вариант е да махнат монетите ама НА МАГАЗИНА СИ ЧАКАТР РЕСТОТО ОТ СТОТИНКИ НАЛИ
82
2
 
4
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Не съм 91, а съм Кон, за по точно.Интересен похват, да си измислят нереални ситуации, като 10 души по 100 стотинки и прочее. Като мислиш, мисли цялостно, ако можеш. Хипотезата е, че пътникът е разумен и също иска да се придвижи безопасно и за кратко време, следователно няма за цел да бави шофьора. Та ти се опитваш да използваш за аргумент неразумно поведение на пътника. Няма такова реално поведение. Освен това в 10 случая шофьорът няма да изпълни задължението си да продаде билета за 1 лев.
81
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много прости, нагли и заядливи хора има в България!И не са само сред шофьорите и пътниците, но са навсякъде!
80
4
 
25
 
! Отговори
бобо преди 9 години
До АнонименНикъде не пише какви трябва да са стотинките или банкнотите.... щом са точно е длъжен да ги вземе....Парата си е пара макар и на по 1 стотинка
79
20
 
9
 
! Отговори
до 91 преди 9 години
Да, и когато 10 човека му дадат 5 лева на по монети от 1 стотинка и после се окаже, че монетите са не 500, а 300, шофьорът ще дава 2 лева на градския транспорт от собствения си джоб!
78
7
 
18
 
! Отговори
Кон преди 9 години
100 стотинки са 1 лв и така са точно приготвена сума. Така че шофьорът е длъжен да продаде билета в този случай. Имаш ли нещо против? Или ти се струва, че е длъжен, но може да изпълни задължението си по собствено желание?
77
4
 
17
 
! Отговори
tonto преди 9 години
До 64582В автобусите пише ... "Билети се продават от водача при спряло превозно средство и точно приготвена сума" или нещо подобно но със същия смисъл.Това означава:1. Че няма как да настъпи ПТП по вина на водача, тъй като е на спирката и не се движи.2. Че шофиора не е само такъв на отговор на този под теб. Иначе щеше сирурно да пише, че 'от водача не може да се купи билет'.Това, че Вие позволявате да Ви возят все едно, че сте *** си е ваша работа. Аз искам да се чувствам човек!
76
3
 
16
 
! Отговори
Подайте оплакване преди 9 години
моля подайте оплакване и опишете конкретната случка в Виртуалното Деловодство на СКГТ, всяка жалба се разглежда, разследва и ще получи резолюция и наказание на виновния водач!Много е лесно и бързо - sofiatraffic.bg/bg/transport/complaints Знам от личен опит.
75
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шофьорът продава билети при спряно приготвено средство и точно приготвена сума!Утре някой може да даде 100 жълти стотинки и завалията трябва да брои до другата спирка :D :D :D
74
5
 
10
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Ако е така,както е написано-този е за уволнение.Аз също работя с клиенти и с пари,заплатата ми не е голяма,но това не ми дава право да се държа с тях неучтиво.В Бургас във всеки автобус има кондуктор и шофьора не се занимава с продажба на билети.Още повече,че става въпрос за София и сигурно заплатата на този човек е много по-голяма от другите градове.
73
2
 
7
 
! Отговори
bobo преди 9 години
До АнонименЧовек! ОТ Улица Монтевидео в Овча купел по-линия 102,11,60 да не кажа голяма дума но билет може да си купиш чак на Коцето Величков .... това са Около 10 спирки ... И 2 двете посоки е така!!! И това не е само в нашичт квартал....
72
6
 
9
 
! Отговори
Кон преди 9 години
До Анонимен. Лъжеш, като казваш, че шофьорът не е билетопродавач. Той има задължение да продава билети на пътниците. От друга страна пътникът има задължение да си продупчи билета до следващата спирка. Поредната лъжа от твоя страна е, че всеки е длъжен да си купи билет преди качване. При това такова е положението от десетилетия, не от вчера.
71
3
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 9 години
На всички ни се случва да се разстроени за нещо, но магията е в това да не го показваш на хората около тебе.И само 1 забележка, мисля че тези рейсове не могат да потеглят ако вратите са отворени, следователно и да отвори вратите в движение. ( или поне така си мисля аз )
70
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специално мен ме боли какво е впечатлението на чужденците от България!
69
18
 
4
 
! Отговори
пътник преди 9 години
До инж.АндреевИма, карти, кочани от 10 билета и пр. Всеки, който ползва обществен транспорт е хубаво да ги има. Не съм съгласен,като редовен пътник шофьора да се разсейва в движение за да брои жълтите стотинки на някой заплес, който в последния момент му скимнало да се качи на автобус.
68
22
 
10
 
! Отговори
64582 преди 9 години
А ако докато шофьора брои парите, настъпи ПТП, тогава кой е виновен?Поредната квачка, която не може да кърми в мола и си измисля проблеми!
67
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шофьора е само шофьор не е билетопродавач , всеки е длъжен преди качване да си купи билет