Русия търси съюзници, а не търговски партньори в Аржентина

Москва укрепва връзките си с държави, които имат противоречие със САЩ
27 апр 2015 18:37,
33
Русия търси съюзници, а не търговски партньори в Аржентина
Снимка: Reuters, архив

Група слисани руски бизнесмени може би не успяха да схванат заради превода шегите на аржентинската президентка Кристина Фернандес де Кирхнер, докато тя се опитваше да спечели благоразположението им при посещението си в Москва миналата седмица, но главното й послание към тях беше ясно: руските инвестиции са добре дошли в Аржентина, пише "Файненшъл таймс".

Руските бизнес интереси в Латинска Америка се засилиха през изминалото десетилетие, но все още остават ограничени и се нуждаят от политически съюзници в светлината на продължаващата украинска криза. Москва страда и от санкциите на САЩ и ЕС след анексията на Крим миналата година.

"Русия се нуждае от приятели не само в търговията, но и в ООН, и ги търси навсякъде, където може да ги намери", казва Диана Негропонте, експерт по Студената война в Центъра "Уилсън". Тя посочва, че собствените проблемни отношения на Аржентина със западни страни като САЩ и Великобритания я превръщат в идеален партньор.

В Москва Фернандес благодари на усмихнатия руски президент Владимир Путин за подкрепата му в юридическия спор на нейното правителство с "хищните" хедж фондове, които спъват чуждестранните инвестиции в Аржентина, и за аржентинските претенции (в спора с Великобритания) за Фолклендските острови. В замяна Буенос Айрес се въздържа при гласуването в ООН миналата година, с което страните членки бяха призовани да не признават руската анексия на Крим.

Но меморандумът за сътрудничество, подписан между аржентинската държавно-контролирана енергийна компания Уай Пи Еф (YPF) и руската Газпром за разработване на находището на шистов газ "Вака Муерта" в Патагония, което съдържа най-големите залежи на шистов петрол и газ в света, бе доста мъгляв и необвързващ. И то въпреки, че за Аржентина това е топ инвестиционен приоритет, защото разработването му ще й позволи да преодолее огромния енергиен дефицит. За целта ще са необходими инвестиции за около 200 милиарда долара, най-вече от чужбина.

"Много е странно, че Газпром" - най-големият производител на газ в света с излишък на газ, който не може да продаде, би дошъл да търси газ тук", каза Даниел Херолд, енергиен консултант в Буенос Айрес. Той предполага, че може да има политическа мотивация зад тази сделка. "Меко казано, бих бил много изненадан да видя значителни инвестиции в краткосрочен план", отбеляза той.

Според него от по-голямо значение - ако се случат - са два други проекта: финансиран от Русия строеж на ВЕЦ (водноелектрическа централа) за 2 млрд. долара, и контракт с руски фирми за изграждане на ядрена електроцентрала. Според съобщения в местната преса бизнесмените, които се срещнали с г-жа Фернандес - те се смаяли от шегата й, че ще прости на своя министър на туризма от германско потекло "въпреки Ангела Меркел" - изразили опасения от стриктния валутен контрол в Аржентина. Те са сред подателите на десетките оплаквания срещу Аржентина пред Световната търговска организация (СТО), включително от САЩ, ЕС и Япония.

Русия намира в Латинска Америка и пазар за своята оръжейна индустрия. Венецуела се оказа най-добрият, макар и доста противоречив, клиент в региона, преди да започне падането на цените на петрола. Но напоследък Москва се обърна към Латинска Америка и за рязко увеличение на вноса на храни, особено към мощни агропроизводители като Аржентина и Бразилия, след като санкциите й отнеха възможността да внася (храни) от традиционните си търговски партньори в Европа и СА|Щ.

Руският стокооборот с Латинска Америка отбеляза скок от 3 млрд. долара през 2000 г., когато Москва започва да възстановява отношенията си с региона 10 години след рухването на Съветския съюз, до около 24 млрд. долара през 2013 г., според Негропонте. Но Русия смята това за малка промяна, която бледнее на фона на търговския стокооборот от 260 млрд. между Латинска Америка и Китай, като при това САЩ остават основния търговски партньор на региона.

Според Владимир Давидов, шеф на Института за Латинска Америка към Руската академия на науките, Русия "действа като контрапункт на САЩ" в региона. "Латинска Америка смята себе си сега за по-независима (от САЩ). Страните там искат сами да решават своите проблеми, не само в икономиката, но и в отбраната и външната политика. И ние в Русия приветстваме това", каза той.

Негропонте отбелязва, че освен с Аржентина, Русия укрепва най-активно връзките си със страни, които имат дълга история на противоречия със САЩ: Куба, Никарагуа и Венецуела. Предположенията, че Русия ще даде под наем на Аржентина 12 бомбардировача с голям обсег от съветската епоха в замяна на експорт на телешко месо и зърно, дори породиха опасения у британското правителство, че Буенос Айрес създава "много реална заплаха" за Фолклендските острови и миналия месец накараха Лондон да увеличи средствата за укрепване на отбраната им.

"С каква цел? Аржентина дори няма самолети или кораби за атака на (островите)", каза източник във външното министерство в Буенос Айрес, който подчерта, че Аржентина е твърдо ангажирана да решава този спор по дипломатически канали. Междувременно Хорхе Кастро, специалист по международни отношения, отхвърля идеята, че Фернандес може да е преориентирала политиката си към страни като Русия и Китай, обръщайки гръб на по-традиционни съюзници. "Това правителство няма външна политика. То постоянно действа под влияние на вътрешнополитическите конфликти", каза той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
12
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
бавно но сигурно съюзниците на РУСИЯ се увеличават руското влияние на американският континент вече е доминиращо даже и в сащ са пред пролетарска революция
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Аржентина не знам какво ще намерят но в Веницуела намериха Мадуро така се казва 4овека и напълно отговаря на името си в БГ зву4ението
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Na gola zadnica , 4ifte pishtovi " - tova e Rusia - za sojalenie.
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГадорянкаРусофобче- *** купуват двойно на тея оръжия. И двойно-повече показва, нищо , че половината им не са годни за употреба.
11
3
 
18
 
! Отговори
бг преди 8 години
не мога да разбера някои държави да не би да са с ДВЕ ДУПЕТА.ТЕЗИ СЪС ДВЕТЕ ДУПЕТА МОГАТ ВСИЧКО,ВСИЧКО ИМ РАЗРЕШЕНО,А ДРУГИТЕ САМО ИМ СА СЛУГИ.НАШАТА КОЛОНИЯ,ТЕРИТОРИЯ ИЛИ МЕСТНОСТ НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ САМОСТОЯТЕЛНА В РЕШЕНИЯТА СИ И ДА ПАЗИ ИНТЕРЕСИТЕ СИ, А ТЕЗИ С ДВЕТЕ ДУПЕТА МОГАТ ВСИЧКО,ДА ПРИДИЗВИКВАТ ВОЙНИ,ГЛАД,БОЕВЕ,СМЯНА НА ПРАВИТЕЛСТВА.ЖАЛКО, ЧЕ ПАК СМЕ ОТ И.....ТА СТРАНА.
10
25
 
10
 
! Отговори
Striker преди 8 години
По гол *** ли е тръгнало хипофизното джудже от Кремлин да търси "съюзници"?!? Бхахахха! Явно.
9
2
 
18
 
! Отговори
Николай преди 8 години
Грешка е да се нарече г-жа Кирхнер Фернандес. Все едно да наречеш Путин Владимирович или Обама - Хюсеин. Абсолютна глупост, съчинена от западняците - "че Русия ще даде под наем на Аржентина 12 бомбардировача с голям обсег от съветската епоха в замяна на експорт на телешко месо и зърно, дори породиха опасения у британското правителство, че Буенос Айрес създава "много реална заплаха" за Фолклендските острови".Отговорът е там:"Лондон да увеличи средствата за укрепване на отбраната". Всичко е ясно!
8
23
 
7
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
САЩ не търгуват с държавите от южна америка от вчера. Има още много да мине докато Русия заеме мястото на американците, ако изобщо го заеме.
7
1
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Сащ остават основния търговски партньор.....Досега. Всичко тече, всичко се променя........
6
0
 
8
 
! Отговори
д0 6 преди 8 години
Те сега се хранят. Чакаше ги тежка работа.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С нетьрпение очакваме в ефира да се появят ШОПа, Странджата и подобни за да ни напишат че мечките в смолянско са преоблечени руснаци,,,ха ха ха
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено! Норвежка сьомга си идва от Аржентина. :)
3
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН много добре си знае работата, РАБОТИ в името на народа!!и важното е, че народа го подкрепя !!!!днес руснаците са сплотени повече отвсякога!!
2
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сащ какво тьрсят у нас например,да не би да е тьрговско сьтрудничество? И защо все това което сащ могат да правят,като тьрсене на сьюзници,то за другите това не е разрешено,не позволено и е нарушение,,,чак е смешно
1
7
 
2
 
! Отговори
Тъпун Вакуумглавски преди 8 години
Шъ пада бомбата. Вудуродната.