"Без будилник": Гащеризон и червило – пролетна магия

Какви са сезонните тенденции в облеклото, грима и прическите
Обновена: 4 май 2015 11:36 | 30 апр 2015 16:30, Анисия Иванова
4
"Без будилник": Гащеризон и червило – пролетна магия
Снимка: Архив Reuters

Пролетта дойде в ежедневието ни, задъхана, малко закъсняла, накара дамите да приберат зимните дрехи, да извадят пролетно-летния си гардероб и да погледнат към модните тенденции за 2015 г.  Тази седмица в "Без будилник" съвети за актуалното в грима, косата и облеклото даде пред Dnes.bg гримьорът и моделиер Десислава Рогачева, която е била част от екипа на големия Димитър Коклин.

Основното според нея е всяка модна тенденция да бъде съобразена с даденото ни от природата и да напасваме модата по нашия стил. Обикновено пролетните тенденции в грима се характеризират с бронзова кожа, лъскави устни, нежни пастелни очи. Но тази година на модните подиуми се представиха няколко изненадващи визии под формата на много тъмни опушени очи, ярки червени устни и блестящи цветове, каза Рогачева.

Очната линия този сезон може да бъде тънка и само да подчертае основата на миглите, или екстравагантна и плътна линия като емблематичната очна линия на покойната Ейми Уайнхаус, а класическата форма на очната линия винаги е добър избор и винаги на мода, смята тя.

Сенките тази пролет са само за подчертаване на красотата на очите. Кафяви сенки - от тъмно кафяво до пясъчно, във всичките им нюанси, съобразени с тена на кожата идеално ще накарат всяка форма на очите да изпъкне. Опушеният грим най-накрая ще защити името си и ще покаже буквално какво означава. Очите може да са гримирани и със сенки от тъмно графитно сиво до гарваново черно, които се разнасят по клепачите, точно така както един пушек би оставил следи.

Устните са страстни. Червеното червило не е било толкова използвано, колкото този сезон. От ярко червено, през класическо червено до тъмно червено. Устните стават център на вниманието дори и на строгото работно място. Но с тази модна тенденция трябва да сме внимателни, колкото по-тъмно е едно червило, толкова повече се подчертава белотата на зъбите ни, а с червеното червило, вниманието попада върху тях, съветва тя.

Характерното за косите тази пролет е дължината - леко накъдрени, с големи къдрици или прави, важното е да са дълги. Плитките също имат своето място на модния подиум, стегнати или отпуснати, на една страна или на друга, малкото момиче в нас може да се развихри на воля. Опашката също е на мода - дали ще е стегната, или леко отпусната, тя трябва да е старателно направена и да бъде прилежно оформена, разказа Рогачева.

Модерните от 90-те години прически, сякаш излизаме от водата и си заглаждаме косата назад, за да не ни пречи, се завърнаха този сезон, но с характерната дълга коса. В зависимост от повода може леко да се приглади назад или силно да се фиксира с гел, като остави мокър ефект. Тази прическа идеално пасва с леки кафяви сенки и ярко червено червило, но да си припомним, преди няколко месеца Ума Търман се появи на червения килим с такава визия и медиите гръмнаха, че си е коригирала лицето тук и там.

С облеклото е същото – трябва да сме себе си, съветва Рогачева. Затова трябва да съобразим дрехите с фигурата си, тена и дори цвета на косата, както и да се чувстваме комфортно. Иначе как ще се представим в целия си блясък, запита моделиерът. Дизайнерите най-накрая разбраха, че комфортът е важна част от излъчването и колекциите им са съобразени с това, допълни експертът.

Гащеризонът – дрехата, създадена от необходимост и удобство, се прехвърли на модния подиум. Дали широк или втален, къс или дълъг, от деним или кожа, няма да сбъркаме ако имаме поне един в гардероба си тази пролет и го съчетаем така, че да изглеждаме все едно изскачаме от страниците на модните списания.

Друга удобна дреха, която дизайнерите са превърнали в модна тенденция, е ризата-рокля. Сещате ли се във филмите как след романтична интимна вечер жената слага ризата на мъжа и изглежда секси, напомня Рогачева. Това е ризата-рокля, направена специално за жените. Вталена, къса или дълга, с аксесоари или без, на високи обувки или не, с тази риза-рокля ще сме изключително привлекателни този сезон, съветва дизайнерът.

Ако не сме толкова смели да тръгнем само по риза на работа, няколко трика ще ни помогнат да приведем строгия костюм към модерната визия,  докато сме със сакото, само му навиваме ръкавите и показваме аксесоарите, ризата може да я подпъхнем в панталоните, но само предната част, задната си остава пусната над панталона. Самият панталон, дори и да са дънки, навиваме леко крачолите и слагаме високите обувки, макар че и с ниски резултатът ще е много добър.

За студените пролетни дни дизайнерите предлагат пончото като вариант. Познатото ни триъгълно пончо, стигащо до бедрата ни, вече не е същото. Квадратно, ефирно или плетено, покриващо само раменете ни или стигащо до глезените, с джобове и украси, сега то е на мода и отива на всеки. Ресните като завършек на пончото или като украса на ботите също са факт. Дали ще са в класическия вариант, украсяващи ръкавите на якето, или ще са покрили цялата ни пола, едно е сигурно, дизайнерите са се постарали пролетната мода да е раздвижена, смята Рогачева.

Флоралните мотиви и този сезон ще украсяват дрехите, наравно с така харесваната в момента от известните комбинация бяло и черно. Ако се облечем изцяло в червено и само някои аксесоари са ни в бяло и черно много дизайнери биха ни аплодирали, допълни моделиерът.

Малката чанта е сред водещи аксесоари в пролетните решения на дизайнерите. Обувките винаги са били един добър завършек на визията ни, високите токчета удължават силуета, ако са и удобни сме щастливи. Но този сезон производителите на спортни обувки доста са се постарали да създадат колекции от различни видове маратонки, които да пасват на официалните и стилни тоалети. Така че, ако сте от типа работещо момиче – това е вашият сезон.

От гладиаторската арена, през модния подиум до нашия гардероб - сандалите с плоска или повдигната платформа, връзки, стигащи до коляното, са новият хит на сезона, разкри експертът.

Обувките тип балерина се харесаха на дамите и явно ще останат трайно в света на модата. Тази пролет те са силно изострени отпред и са украсени с каишки около глезените. Завърна се и масивната подметка, дебелият ток и  всичко около тях с малко подобрения. Мода, която не пасва на всеки крак и която няма да се хареса на всяка дама, предупреди още тя.

Тази година пролетните предложения са много и за всеки вкус и ако ги съчетаем правилно и пригодим към собствения си стил, пролетните дни на 2015 година ще бъдат по-красиви от всякога, препоръча Рогачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
От гримьорната преди 8 години
До агне-багне - снимки към статията https://facebook/media/set/?set=a.653140551483982.1073741836.170348766429832&type=3
2
1
 
0
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 8 години
От тази статия определено става ясно едно: нищо! От това което прочетох - и това е модно, ама и онова, пък и другото... БОЗА!
1
1
 
9
 
! Отговори
агне-багне преди 8 години
Каква е тая модна статия без снимки? Как да видим спортните обувки, които пасват и на елегантен костюм, например...