Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
Психиатър преди 5 години
До АнонименКои американци бе кратуно? Руските олигарси с регистрирани в САЩ фирми ли?!
198
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 8 години
До *** - за какви газови камери дрънкаш? Доказано е че не ги е имало, както и е доказано че е невъзможно технически даже и сега! Ти наистина си *** както и да пишеш последната буква голяма.
197
0
 
0
 
! Отговори
Бал преди 8 години
Това е стара технология вече. Бъдещето е на два вида енергийни източника различни от Нуклеара. Въпроса е кой, ще изпревари Китай или САЩ, а може би баба Меркел е погледнала с едно око към БГ.
196
2
 
8
 
! Отговори
до УКРАИНИНФОРМ преди 8 години
Абе ти що не си гледаш майдана и фашистките украински ***.
195
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 284В Москва ще отидат много от най-уважаваните по света политици.мда - лидерите на Луганда и Донбабве
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СЕДЕРАСТсИдераст си бе момче, научи се да пишеш
193
4
 
14
 
! Отговори
СЕДЕРАСТ преди 8 години
Е ние ще бъдем независими без:Южен ПотокАЕЦ - Белене и скоро КозлодуйГАЗ и ТОКЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕизползваме екологичен и безплатен ток от Слънце и ВятърЕ да му мисли КОЙ ще го плаща безплатният ток?ЩЕ ВИДИМ скоро
192
7
 
16
 
! Отговори
СоросоиД преди 8 години
Дреме и на Русия кой ще отиде на 9 май! Историята си е история? Ако я нямаше Червената Армия и до сега щеше да има лагери и газови камери и не е сигурно Вие дали нямаше да сте там?Какво да се прави ИСТОРИЯ?
191
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Москва ще отидат много от най-уважаваните по света политици. А нашето отсъствие ще е незабележимо, без каквото и да е значение. Ако очакват нещо друго управляващите, жестоко се лъжат. Даже и "Браво!" оттам, откъдето се надяват, няма да чуят.
190
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрънкайте си колкото искате, щом ви прави удоволствие! Но може да сте сигурни, че никой не ни обръща внимание - нито Русия, нито САЩ . Както се полага на непостоянни, повратливи и ненадеждни партньори, каквито сме. Малка държава, но затова пък без собствено достойнство.
189
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинче, твоята Америка влезе във войната, защото се уплаши, че руските войски ще превземат Германия и без нея, и ще наложат комунизма в цяла Европа. А срещу Япония се вдигна, защото й бомбардираха Пърл Харбър, и поради това, че нападението беше неочаквано за големите американски стратези, страната им понесе ограмни загуби в кораби, самолети и хора. Утре може да гледате целия този ужас по телевизията във филма "Пърл Харбър"/ подсладено, разбира се!/.
188
25
 
6
 
! Отговори
ukraininform преди 8 години
До някъде разбирам русофилите в тяхните нещастни напъни да изкарат Русия главния играч през войната но не е така.Антихитлеристката коалиция беше от 27 държави,руснаците бяха въоръжени почти изцяли с Американско и английско оръжие,облечени с американски платове и ботуши -американски и хранени с американска храна.А Америка пое върху себе си удара от Япония и я разгроми сама.Всъщност главната заслуга е на Америка.
187
13
 
8
 
! Отговори
е и? преди 8 години
Гладни,голи и боси!Но въоръжени!
186
7
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
До украининформСтара ти е информацията, момче! Много стара и неточна! От САЩ в СССР са доставени 2595 кораба, в това число 280 фрегати, 1105 подводници и пр, самолетите са 14,950, 12,700 бомбардировача от разни марки и модели, 17,560 танка, 18,000 зенитни оръдия, 2 милиона картечници и най-важното - 10 милиона войника - ***, облечени в съветски униформи!
185
0
 
13
 
! Отговори
Ние пък преди 8 години
ще отглеждaме овце и ще си сaдиме кaртофи,товa е нaшият коз !
184
17
 
5
 
! Отговори
украининформ преди 8 години
АМЕРИКА СПАСИ РУСИЯ ОТ ХИТЛЕР :Директната военна помощ предоставена на Сталин включва 595 кораба, в това число 28 фрегати, 105 подводници, 77 траулера, 22 торпедни катера и 140 противоподводни кораба. Съветските въздушни сили са получили 4,952 самолета Аерокобра и 2,410 изтребителя Кингкобра. Автора на статията привежда за пример три пъти героя на СССР Александер Покришкин, който се е бил с Аерокобра. От тежката авиация Съветска Русия получава 2,700 бомбардировача А-20 и 861 Боинг-25. Съветските танкови дивизии получават 7,056 танка, 8,218 зенитни оръдия, 131,600 картечници и друго въор
183
28
 
6
 
! Отговори
украининформ преди 8 години
Православието и славянството са две *** кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк П.К.Яворов
182
33
 
5
 
! Отговори
украининформ преди 8 години
С прекъсването на антиукраинския геополитически проект Южен поток, путинова Русия претърпя съкрушително поражение. Разгромът е още по-тежък в очите на московците защото той стана на българска земя с пряко българско участие. България, която руските политици не уважават и смятаха до скоро, че могат да разиграват като марионетка, им изнесе урок по политика, а след това им шибна и два шамара.
181
23
 
5
 
! Отговори
украининформ преди 8 години
Като говорим за руски технологии-вече сме 21 век-руснаците кога ще успеят да направят поне една лека кола или да ушият някой чифт дънки ?
180
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, ха ... а американците, понеже са ни големи приятели, ни прецакаха Южния поток и Белене, понеже Путин подло ни ги предлага на прекалени ниски цени.Затова те веднага, като наши първи приятели ни пробутаха свой реактор в Козлодуй на тройна цена.Е, това е приятелство и чиста демократична помощ!Къде ти подлия и злобен Путин може да направи такъв красив жест!... Той само подарява, дава на най-ниска цена и осигурява безплатно финансиране, но нашите USA прислужници ловко не ги приеха, тарикатите