Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага

Сталин лично е благодарил, разказва синът на един от героите
Обновена: 6 май 2015 08:35 | 5 май 2015 22:00, Елка Василева
394
Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага
Снимка: архив, Reuters

Преди 70 години – на 1 май 1945 г. над Райхстага е издигнато Знамето на победата. Как се е случило това разказва Александър Сянов – син на героя на Съветския съюз Иля Сянов, чиято рота е прочиствала пътя на знаменосците в Райхстага, цитиран от РИА Новости.

„Баща ми често си спомняше как са превзели Райхстага: когато идваше някой негов приятел или той отиваше на среща. Спомняше си основните кулминационни моменти“, разказва Александър Сянов.

По думите му непосредствено преди превземането на Райхстага – на 29 април 1945 г., е бил превзет домът на Химлер, където е било разположено министерството на вътрешните работи. Вечерта в мазето на сградата при Иля Сянов отишъл командирът на тяхната 150-а дивизия Василий Шатилов и го назначил за командир на щурмова рота №1. Тя е наброявала само 83 бойци, допълнили са я до 122 души, сред които са били разузнавачите на Сянов Михаил Егоров и Мелитон Кантария. Също там на Сянов командирът на дивизията връчил знаме №5. Москва е била утвърдила само девет такива знамена, но само това, което бъде издигнато на Райхстага, ще бъде Знамето на победата.

„На 30-и сутринта те тръгнали да щурмуват Райхстага от мазето на сградата, в която е бил домът на Химлер. От дома на Химлер до Райхстага е имало точно 360 метра. Но този площад е бил отчаяно защитаван: бил е бомбардиран от самолети, обстрелван, и картечници, и автомати, и гранати е имало. Баща ми казваше, че тези 360 метра са били танцът на смъртта“, спомня си синът Сянов.

Преди ротата на Сянов четири други роти са били разбити на този площад. Щурмът е започнал в 8 часа, но едва следобед бойците успели да стигнат до Райхстага.

„Тук има една неистина. Баща ми е доложил: „Нахлухме в Райхстага, часът е 14.25. Знамето е с нас“. Някой обаче доложил нагоре, че знамето е над Райхстага. И така е и останало в историята, че знамето е било издигнато в 14.25 ч. Но всъщност не е така“, уточнява Сянов.

Знамето на победата е било закрепено с колани

Ожесточените боеве продължили и вътре в Райхстага, който се защитавал от отлично подготвени германски части. Съветските бойци са имали за задача да стигнат до покрива. Сянов буквално е трябвало да прочиства стълбището до покрива.

„В крайна сметка те стигнали до покрива някъде около 21.30 ч. Били са четирима: Егоров, Кантария, лейтенант Берест и баща ми. В 10 часа Егоров и Кантария се качили на купола, който е бил напълно изпочупен, стъклен, дебел, стъкла вече не е имало, стърчали само останки. Което представлявало голяма сложност“, разказва Сянов младши.

Той си спомня, че лично е виждал раните на Кантария, които той получил при щурма на купола на Райхстага. Аз съм свидетел как в Москва на 40-годишнината от победата Кантария си свали ризата и показа как ръцете му от раменете до дланите са били изпорязани от купола, казва Сянов.

Знамето е било закрепено от лейтенант Берест и Сянов. Те свалили коланите си от панталоните и с тях здраво завързали знамето.

Цената на този последен бой за ротата на Сянов бил животът на 84 души.

Още на 2 май Сянов трябва да отиде като парламентьор на преговори за капитулацията на берлинския гарнизон. След това се е чудил как е успял да се върне жив оттам.

Сталин лично е благодарил

На 20 юни 1945 г. Сянов е получил заповед да изпрати Знамето на победата на Парада на победата. Самолетът със знамето излетял от берлинското летище, съпроводен от четири изтребителя. Но над Полща самолетите били подложени на обстрел.

В Москва знамето е било предадено на комендантската рота още на летището. А на групата на Сянов заповядали „да се приведат в ред за важна среща“. Помолили ги да изчакат в красива голяма зала.

„Те не помнят колко точно са седели там. Двойната врата се отворила и влязъл Сталин. Той се приближил до всеки от тях, както си седели. Те скочили, застанали „Мирно“. Той стиснал ръката на всекиго, всекиго прегърнал, след това направил три стъпки назад, сложил ръка на сърцето си, поклонил се ниско и казал: „Благодаря ви, синове“. Естествено, това не може да се забрави, те си го спомняха“, разказва синът на Сянов.

По думите му на Парада на победата неговият баща се е намирал на трибуната за гости на мавзолея, а след парада бил поканен на знаменития сталински банкет в Кремъл в Георгиевската зала.

„Там имало две дълги маси. На първата на челното място седял Сталин. Седми отляво седял баща ми, а по-нататък седели генерали и дори маршали“, с гордост си спомня Сянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
15
 
! Отговори
majorski преди 8 години
така както Американците са помагали на риснаците втората световна война мислейки си че с немците ще се избият ...така сега помагат на Укрина ..полша ...Румъния и българия .....подли кравари !!!! Пращат оръжие и пари ...а умиращите да са славяни !!!!
122
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, не забравяйте че Бг беше с Германия, т.е. ние сме загубили също, и не ми се радвайте кат' теле пред майка си колко велики били руснаците, щото без Англия и Сащ щяха да ядат големия бахур а сега изкарват че те били победили...
121
7
 
13
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
В лицето на Сталин народите видяха своя Спасител от мракобесието на фашизма и нацизма.До карая на Света името на този велик човек ще се помни. Слава вечна слава и поклон пред теб Другаю Сталин!
120
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво братя руснаци!
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 192Знаеш ли колко военни (сега и цивилни) кинооператори и фотографи са загинали през различни войни? Загиват и сега, не четеш ли вестници, не гледаш ли ТВ? В текста горе става дума за съвсем друго знаме - разказват ти за катерене към върха на купола, ама ти рупаш ли, рупаш!Снимката не е фотомонтаж! Ако си мъж, извини се за неуместната дума! Все пак, надявам се, чене си *** като 183, 190, 194 и др.!
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Михаел ВитманЩе дойде денят, след който няма да можеш да си седнеш на буквите, Scheisse!
117
12
 
4
 
! Отговори
Как.......? преди 8 години
С помощта на Американците и Англичаните!
116
34
 
11
 
! Отговори
Михаел Витман преди 8 години
Ще дойде денят, в който свастиката ще се развее над Кремъл и руските полу-човеци ще се приберат по землянките зад Урал
115
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази снимка е доказан фотомонтаж.
114
4
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Според мемоарите на Берест, и на берлинчани-очевидци, снимките и видеозаписът от най-значимото събитие на 20 век - полагането на Знамето над Райхстага са направени на 2 май. На 1 май също има снимки и видео, но те не са одобрени от един политкомисар, който забелязал по два часовника на двете ръце на Егоров. Заповедта на Сталин е била руснак и грузинец да участват в церемонията. А иначе Сянов и Берест са сложили знамето на 30 април.
113
11
 
9
 
! Отговори
до 156 преди 8 години
Великата Русия е била 200 год. под татарско робство,няма нито една спечелена война срещу Турция,освен 1877-1878 г.Ако не си чувал, прочети за битката при Цушима където са ги изтърбушили японците.Всичко за Русия е един мит създаден от комунистите .Който не ги е хванал ,той не ги е бил.Първобитните афганистанци ги навряха в мечи *** и не смогваха да извозват ковчезите с убитите непобедими,а как бягаха само от Афганистан.Чак не се обръщаха назад.И тези пиандурници искаха да завладеят света .
112
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че бяха те да освободят Европа и след това да поробят половината. И това е топ новина...смятайте.
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До съюзникТой, Чърчил е наредил от софийско поле да стане картофена нива след сриването на София и дори съюзниците американци не могли да го спрат, а това е сторил Джозеф . После е искал да пусне на Москва атомна бомба. ...Между другото и маршал Жуков е искал Червената армия да стигне до Лисабон...
110
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката е снимана на другия ден за вестниците.Свобода за руския народ, означава сбобода и за българския.Англия, Германия и Запада винаги са търгували нашата свобода за техните интереси.
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждал съм купола на Райхстага - величествена сграда! Той е най-високата и част. Интересно къде е бил фотографа, като тогава е нямало хеликоптери?!?! Някой русофил - теоретик да се произнесе сега! Жалки сте!
108
7
 
6
 
! Отговори
go go go преди 8 години
Как беше, *** ?Кримнаш !Рассия има ракети !Рублата !*** ще остави Европа на студено !Православие !Еврогейове !НПО-шки !*** !Рассия и Китай ще ... !
107
3
 
5
 
! Отговори
45 преди 8 години
До за 165от теб руснаците бой няма да ядат ,щото си мекотело!! Стига си се оповавал на чужда слава ,че стана жалък!!
106
8
 
7
 
! Отговори
за 156 преди 8 години
Рушнаците са яли бой от турци ,японци и даже от нас - през Първата Световна война са губещи
105
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ато гледам как спокойно се разхождат хората по улицата е ЯВЕН монтаж или този "ветеран" просто лъже. Абе истината ще лъсне и ще ви дойде нанагорно, ***. Ще видите тан на смърта тогава!
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевАз съм Българофил!Тук всички сме българофили! Разликата е в понятията за патриотизъм, познаване на историята и признаване на историческите факти, както и възможността за самостоятелно мислене, неподчинено на Правилната линия в момента.Ти сигурно , ако си живял по време на комунизма , си бил кандидат член на БКП , а може и агитпроп...знам ли . Съдя по жарта , с която громиш сегашния враг:)