Гарван клъвнал Венета Райкова? Ами да не е само тя!

Съвет: Стойте далеч от гнездата им, докато отгледат малките си
Обновена: 8 май 2015 20:41 | 8 май 2015 18:50, Камелия Цветанова
57
Гарван клъвнал Венета Райкова? Ами да не е само тя!
Снимка: Булфото, архив

Тв водещата Венета Райкова се оплака, че е попаднала в епицентъра на рядко срещана атака. Гарван се забил в главата, а тя не могла да реагира на нападението.

Оказа се обаче, че нейният случай не е изключение. Точно сега е периодът, в който гарвани и врани отглеждат  малките си и е напълно нормална реакцията им да опитат да защитят потомството си дори ако трябва да се вкопчат в косата ви, за да ви изплашат и изгонят, обясниха експерти от Българското дружество за защита на птиците пред Dnes.bg.

Агресията на пернатите е за кратко. Най-много след месец те отново ще започнат да странят от хората, а най - кризисният период е седмица - две, уверяват орнитолозите.

Ако малкото пернато се учи да лети и е на ниско, тогава и майката кръжи около него и се опитва да плаши всеки, които би застрашил сигурността му, така че ако човек или куче се окаже прекалено близо, тя ще кацне на главата му. Това е първата й реакция и е добре да избягате. Ако обаче не се съобразите с предупреждението й, тогава ще забие и клюна си.

Колкото по-близо сте до птичето, толкова по-агресивно ще е поведението на враната или гарвана.

Единственият начин е да се отдалечите и за няколко дни просто хората трябва да сменят маршрута си и да избягват местата, където знаят, че има вероятност малките да кацат по земята, съветват от организацията.

Иначе в БДЗП нямат данни за нарастване на популацията на гарвани и врани в София. Просто врабчетата и гугутките през последните години са по-малко заради изсичането на дърветата.

Гарваните, враните и свраките заемат тяхната ниша понеже са по-приспособими към всякакви условия, всеядни са, ровят се в кофите за боклук, където има доста изхвърлена от хората храна и нямат особен проблем с вредните емисии във въздуха.

Така че няма как да се ограничи популацията на тези птици, след като намират какво да ядат толкова лесно. Това обяснява и факта защо дори в центъра на София, около парламента, може да се видят врани, накацали по кофите за боклук.

Вероятността обаче да нападнат някого е най-голяма, ако той разхожда куче, предупредждават експертите. Това също си има обяснение. Пернатите инстинктивно знаят, че ако малкото им падне на земята, ще бъде убито от кучето.

Ето защо и столичният парк "Св. Св. Петър и Павел" понякога е като от филм на Хичкок.

"Нямам ненападнато куче", призна пред Dnes.bg Мая. Нейният блок се намира на един от входовете на парка, там, където гората е много гъста и враните са свили гнезда.

"Когато си пусна кучето да тича, размахвам над главата си синджира, с който го водя. Така правят всички, за да не спускат враните над главите ни", разказа столичанката. Тя няколко пъти е ставала жертва на агресията на птиците. Обикновено се спуска една врана, кълве или пък си поставя краката на главата.

Мая си спомня и за случай на нападнато бебе. "Преди време една майка си буташе количката съвсем спокойно, дори и не забеляза, че врана се спусна точно към нея, едва успях да я изгоня", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Христов преди 8 години
Съвет: Стойте далеч от гнездата им, докато отледат малките сиС една дума не се качвайте по дърветата. Гнездо на земята няма. хе хе
17
3
 
3
 
! Отговори
Div Petel преди 8 години
До АнонименKakkav e interesa na horata ot Drujestvoto za zashtita na pticite i specialno na Petar Jankov. Dokolkoto te samite ni kazvat stava duma za stotici hiljadi do 1 000 000 lv. Sashtite sa zapochnali 1988 godina sled blagoslovijata na CK i Politburo na BKP. Ne e izkluchena podkrepa i ot drugo mjasto, kakvito samnenia ima otdavna. Po-dobre da napravjat neshto za horata, otkolkoto da im davat glupavi saveti. Decata li sa po-vajni ili gargite?!
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаргите не отлитат на ЮГ !Стоят си тук и зимата ...Затова имат силно чувство за собствена територия.Аз на минус 30 не мога да стоя на открито а те МОГАТ !Как прекарват зимата в студа ми е загадка ?Вярно е има много замръзнали ,но все пак оцеляват макар и да ни управляват ГЕРБЕРАСТИ ...
15
0
 
16
 
! Отговори
Един човек преди 8 години
Птицата как е, има ли някаква наранявания? Трябва спешно да и бият силна доза змийска противоотрова!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне отпада въпроса...чафка ли и е изпила акъла :))
13
4
 
4
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Бе и аз бих я клъвнал Райкова, спомени ще подновим :D
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е,ако и се беше *** на главата щеше да е на късмет..
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката е сива врана (corvus cornix).
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot Salmanovo!do 11 garvan me goni!Samo ataka nali?
9
1
 
15
 
! Отговори
Пич преди 8 години
Животинчето е видяло една куха хралупа и е решило да влезне. Какво чудно има в това?!
8
7
 
4
 
! Отговори
ГАРГА ме ГОНИ преди 8 години
Гарванът грачи ,грозно,зловещо ...Птици и вълци вият в полето...Майки ревът,пищят децата ...А нас ни управляват мутри и крадци от ГЕРБ ...Гаргамел...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предупреждение да не говори глупости.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали има приказка, че гарван гарвану око не вади но тази злобарка явно е по-гадна и от гарваните за да бъде нападната.
5
2
 
3
 
! Отговори
😂 преди 8 години
A be spoko be. Garvan na garvan oko ne vadi.
4
1
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Яд я е, че тя не го е клъвнала първа
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаргата какво е виновна, че е объркала пилешкия мозък на Венета с едно от малките си?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клъвнал я щото сигурно я е взел за себеподобно.
1
1
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Странно,при нас в последните 2 години направо се изгубиха гаргите...Зимно време парка беше пълен,а сега ни една.