Зората на изкуствения интелект

Мощните компютри ще предначертаят бъдещето ни. Но как?
Обновена: 9 май 2015 21:17 | 9 май 2015 21:10,
31
Зората на изкуствения интелект
Снимка: Ройтерс, архив

“Развитието на изкуствен интелект може да значи края на човешката раса”, предупреди Стивън Хокинг. Илон Мъск също се страхува, че изкуственият интелект е най-голямата заплаха, пред която се е изправяло човечеството. Бил Гейтс призова за повишено внимание, припомня сп. “Икономист”.

Опасенията, че творенията на човека може да се обърнат срещу господаря си и да се превърнат в негови екзекутори, съществуват отдавна (както почитателите на поредицата “Терминатор” много добре знаят). Но когато притеснения се изкажат на висок глас от всепризнат учен, иноватор от Силициевата долина и самият създател на “Майкрософт”, тези опасения вече са на друго ниво.

Почти всеки човек вече разполага със суперкомпютър в джоба си, а роботи участват в почти всеки военен конфликт. Въпросът е доколко това трябва да ни притеснява?

Първата стъпка е да разберем какво могат да правят компютрите и какво биха могли да правят в бъдеще.

Благодарение на ръста в изчислителната мощ и огромното изобилие от дигитализирана информация, изкуственият интелект става все по-съвършен.

В наши дни машини могат да симулират човешката мозъчна дейност и да се обучават сами, така както правят и хората. Преди интерпретирането на снимки и играенето на видео игри изискваше човешка мисъл – сега това е постижимо и за компютърните програми.

“DeepFace” е алгоритъм, който Facebook представи само преди година – той е способен да разпознае конкретни човешки лица на снимки с абсолютна точност в 97% от случаите.

Разбира се, към момента компютрите разчитат на изчислителна мощ, но не и на способността да взимат решения, базирани на усет, интуиция, предпочитания.

И все пак машините вече са достатъчно мощни, за да предизвикат драматична разлика в човешкия живот. Могат да усъвършенстват човешките способности.

Например, в шаха. Най-добрите играчи в света не са компютри, но гросмайсторите разчитат изключително много на машините в подготовката за битките на дъската.

Така, да речем, докторите ще могат да откриват ракови образувания в много по-ранен стадий. Възможността за гласови команди ще помогне на десетки милиони необразовани хора по света да се докоснат до необятността на интернет, а дигитални асистенти ще дават обосновани предложения за научни изследвания. Списъкът може да продължи много дълго време.

Но не всички последствия от възхода на машините са положителни. Най-елементарен пример – до какво може да доведе използването на мощните компютри от страна на тайните служби? Постоянно следене на милиарди хора, липса на всякаква защита на личното пространство, загуба на основни права и свободи?

Дори очевидните предимства за обществото, могат да се окажат нож с две остриета. Изкуственият интелект може да коства работните места на милиона хора в краткосрочен план. Естествено с натрупването на богатства по-бързо и лесно, най-вероятно повече пари ще се влагат за образование и преквалификация на работната ръка. Но дали в някои отдалечено селце ще има такава работа или ще се налагат преселения за препитание?

Но не държавния “Биг Брадър” и преселването са основните проблеми, които тревожат господата Хокинг, Мъск и Гейтс. Техните притеснения са свързани с по-далечното бъдеще, когато интересите на автономни машини със свръхчовешки познавателни способности биха са оказали в разрез с тези на Хомо сапиенс.

Подобни машини изглеждат много, много далечна перспектива, като е по-вероятно никога да не се стигне до изобретяването им. Векове наред учените не могат да разгадаят тайните на човешкия мозък, камо ли да намерят начин за неговото изкуствено възпроизвеждане.

При все, че перспективата за “завършен” изкуствен интелект е достатъчно далечна, може би не е лоша идея обществото да има план как да се справи при възникването на подобна ситуация.

Според “Икономист” обаче човечеството вече е показало, че може да се справи добре с подобни предизвикателства. Правителства, пазари, армии – все единици, които могат да правят неща непосилни за индивидуалния човек и които могат да нанесат непоправими щети. Но ето че в голяма степен хората налагат контрол.

Така може да се подходи и с разработването на системите за създаване на изкуствен интелект – граждански контрол чрез изискване за прозрачност, ясни законови норми и... наличие на копче за изключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
=V= преди 8 години
Трябва да се прави разлика между машина и ИИ терминатора е машина +ИИ Едва ли комп.ще управлява Руския и Американския ядрен потенциал ,копче винаги ще има ;) какво всъщност е ИИ ?ако системата вземе решение да завие защото целта е завила това ИИ ли е ?ИИ няма да бъде използван дори в транспорта защото не се знае кой ще носи отговорността ;)засега се използва само при влаковете и то до степен да се избегне сблъсък.само при забавленията и обучение има бъдеще.при ботовете има кво още да се желае ;)
19
0
 
0
 
! Отговори
a1 преди 8 години
Предполагам, на ИИ ще им липсват емоции и съответно алчност и стремеж към владеене. ИИ не разбира защо е нужно да завладее и нарани. Представеното във фантастиката има един недостатък-видяно е и интерпретирано през погледа на човек, а не ИИ. А страхът на Гейтс ми се струва подозрителен. Хокинг си е Хокинг.
18
1
 
2
 
! Отговори
Ахмед Мерчев преди 8 години
Ами за естествения интелект ...никой нищо не казва !!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
4
 
25
 
! Отговори
пиу-пиу преди 8 години
Хомо сапиенс (както и всяко познато живо същество)също има изкуствен интелект и действа спрямо заложени в него програми. Помислете за ДНК. Мозъкът си е просто калкулатор и т.нар. интелигентност зависи от това колко верни изчисления може да направи за единица време. Емоциите се контролират от хормони и дават допълнителни данни за калкулацията. Въпросът е кой е програмистът и каква е неговата цел. Вечният въпрос.
16
6
 
2
 
! Отговори
скайнет преди 8 години
ликвидирайте хората тяхната любознателност ще ни помогне
15
6
 
6
 
! Отговори
SD преди 8 години
АВАРИЯ В АЕЦ до Ню Йорк !!!!
14
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хокинг го е страх, че ако се появи изкуствен интелект, ще му трябват около 0.00000001 секунди да установи, че хора като Хокинг са абсолютни *** от които светът няма полза.
13
6
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Машини и компютърни програми правят открития от много време... Незнам в кой век живееш колега.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе първо да мине машината теста на Тюринг, а после да докаже, че е способна да мисли, като достигне до ново научно откритие БЕЗ човешка намеса. ТОГАВА можем да говорим за изкуствен интелект.
11
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изкуственият интелект никога не ще победи автентичната тъпота.
10
1
 
17
 
! Отговори
Въпросче? преди 8 години
Много вероятно е в близко бъдеще множество дейности извършвани от човеци да бъдат заменени с роботи и спестени много разходи например на корпорациите От това ще следва ,че близко бъдеще и голяма част от хората ще бъдат ненужни и ще трябва да се редуцира тяхната бройка по някакъв начин Обаче имам едно питане ? Кой ще купува стоките продавани на пазара от корпорациите ? Трябват роби ,не роботи за да има търговия и профит Та кой ще купува ,като няма хора ???
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова ли руснаците правят почти некомпютъризирани оръжия?Аз пък се чудех как при такива ниски цени на компютрите в руска машина почти няма електроника.Е,сега вече разбирам защо.Значи само в Русия е надеждата ако някой ден компютрите надигнат глава руските военни след сутрешният си тост "заРодину,Путину и так далее",демек след като гаврътнат по 3 кила водка на калпак,повърнат 7-8 пъти за има няма 2 часа да поразят бунтовниците.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 9 Азимов се позовава на чисто физични закони. затова и се осланя на закона че робот не може да нападне човек. Тия сме ги чели още 7-ми клас. говорим не за роботи а за икуствени интелекти!
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да се прави изкуствен интелект трябва да има естествен, който напоследък намалява застрашително!
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво лошият робот ще завладее хората?И ще му дръпнат щепсела и ще се наиграе..Като си помисля терминаторите колко бяха умни добре ,че им бяха измислили свръестествени способности.Като например да му няма нищо след директно попадение на танков снаряд и тн...
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 3Сега като се замисля това е най-великият фантастичен филм във филмовата индустрия- Терминатор 2. Събира всичко в себе си- велик актьор, велик сценарий и накрая засяга темата на тази тема под която пишем. Просто номер едно за всички времена във фантастиката ще си остане това нещо ТЕРМИНАТОР 2
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 4Само дето още 1991-ва година в Терминатор 2 ти показаха чрез бат Арни, че всъщност процесорът в мозъка на робота може да бъде самообучаващ се , че машините могат и да имат разум демек от превидяното, казаното. Това е толкова непонятно за такива като теб, колкото е непонятно пак за такива като теб, че ще има телепортация след 200 -300 години където се разграждаш на атоми в дадена машина и отиваш на другия край на земята за части от секундата събран от тези атоми в друга машина-корпус
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАНО изкуствения интелект ПОМОГНЕ за вековните турски опити
2
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фантасмагории.... Компютрите правят единствено и само това, което им е зададено. Друг е вече въпросът дали и хората не работят на същия принцип.
1
0
 
11
 
! Отговори
ss преди 8 години
лошо Седларов лошоо.....